civ.org.pl forums > Civ5 - Ogólne > Dalej problemy z wydajnością w Civ5
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization V > Ogólne
Poster
Message    
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #1]

Witam

Chciałbym się zapytać jak to jest z wyajnością systemu w Civ5 . Zmieniłem kartę na Radka 4850 ( z GF 8400 :-) ) dołożyłem ramu tak że mam teraz 10GB ( z czego 4 GB dla WinXP a reszta na ramdysk ) Procek to Phenom 3,1 GHz 4 rdzenie . Dalej mam klatkowanie tzn doczytywanie tekstur w trybie mapy . Zmiana rozdzielczości z 1680/1050 na niższe nie daje żadnych efektów tj jak na 1680 mam na największym zoomie w późnej fazie gry 14-15 fps to jest max na 1280 to samo . Co jest z ta grą ? Civ4 na takim sprzęcie szalałaby a nawet Colonization który korzystał z DX10 . Może mój sprzęt jest zły ? Jedyne co zauważyłem to ekran liderów - wyraźne przyspieszenie no ale ile ogląda sie te mordy . Napiszcie ile macie fps-ów , czy doczytywanie tekstur cały czas trwa ( bo u mnie nawet gdy oblecę całą mapę to zawsze trwa "dopieszczanie" mapy - jak dla mnie to jest lipa totalna ta gra miała słynąć z dobrej grafiki) . Może trzeba włączyć coś w plikach konfiguracyjnych żeby było lepiej . Jak mnie to zdenerwuje to wrócę to trybu strategicznego ale i tu wydajność nie jest powalająca - 40 FPS i wolne przesuwanie mapy . Zauważcie że nawet jak mapę przesuwa się w różnych kierunkach to jest pikseloza tak jakby procedury były pisane w Pascalu :-) Tak nie było w Civ4 czy w 3 tam mapa szybko przeskakiwała z miejsca na miejsce

Sept 13, 2012 at 15:35

Print
Lord_Feniks
Status: Regular

Posts: 205
Registered: Dec 23, 2010
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #2]

Ta gra tak ma - Na i7 core, 12GB RAM, Radeon 5750 1GB też doczytuje. Jak grasz na małej mapie to problem jest tylko od czasu do czasu, ale ja lubię max mapy i prędkość maraton dzięki czemu na mapie jest pełno wszystkiego - w efekcie co rusz mi doczytuje tekstury. No ale nie gram w Civ dla grafiki, więc się z tym już dawno pogodziłem.

Sept 13, 2012 at 21:37

Print
Huzar_PL
Status: Hero

Posts: 2447
Registered: Oct 13, 2010
IP: Logged

Attached:
Civ_Ust.jpg
345 KB [downloads: 204]
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #3]

Civka ma durny silnik, a przy tym nie pozwala na zaawansowane ustawienia graficzne w samej grze. Ale jest sposób na doczytywujące się tekstury - wymusić w sterownikach graficznych tyle na maksa na ile pozwala Wasza karta. U mnie to problem rozwiązało, a gra wygląda po prostu rewelacyjnie

Edit:
Dorzuciłem w załączniku profil Civki jaki sobie ustawiłem w sterownikach.

[Edited by Huzar_PL on Sept 13, 2012 at 22:03]

_________________________________
Sapere aude!

Sept 13, 2012 at 22:00

Print
Zibi1981
Status: Elite

Posts: 1269
Registered: Sept 13, 2006
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #4]

Gra faktycznie jest bardzo kiepsko zoptymalizowana pod względem wydajności, a po prawie każdej łatce niestety wydajność jeszcze bardziej spada. Nie lubię teorii spiskowych ale gram w różne gry od wielu lat i wydaje mi się, że kod jest celowo "nieoptymalny", co by kupować coraz to nowsze karty graficzne. Zauważyliście, że nowa "seria" GPU pojawia się w zasadzie dwa razy do roku? Civka wcale nie jest aż tak piękna graficznie żeby tak dennie chodzić na w miarę nowym sprzęcie. Jakiś czas temu była chyba nawet afera związana z tym, że producent którejś gry umieścił mechanizm, który po wykryciu karty graficznie celowo obniżaj wydajność w razie gdy nie była "wystarczająco nowoczesna".

_________________________________
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #437555
Zarejestrowany komputer #343538


"The great questions of the day will not be settled by means of speeches and majority decisions but by iron and blood"
Otto von Bismarck

Sept 14, 2012 at 14:59
Gadu-Gadu: 7707800
Print
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #5]

No ale może przesiadka na 7-emke coś da ? Niektórzy twierdzą że ma lepsze zarządzanie pamięcią Ram . No nie wierzę żeby przy 1GB pamięci na grafice nie dało się załadować większości textur a reszta do Ramu a nie z dysku

Sept 14, 2012 at 20:41

Print
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #6]

No i przesiadka na win7 64 bit dała naprawdę niezłe rezultaty .Przy duzym oddaleniu (zoom na min) framerate nie przyszpieszyło aż tak bardzo do 20 fps (było z 14 na Xp ) ale za to przy zbliżeniu jest z 50 fps . No i DX10 daje lepszy obraz . Widać że gra rozdziela zadania na rdzenie (jak właczyłem dwa to miałem po równo 70% po właczeniu 3-go 60% co daje w przyp 2-rdzeni 140% wydajności a w przypadku 3 180 % wydajności - dla porównania XP dawał tylko na 1 rdzeń czyli tylko 100-ka ) i to widać wzrost wydajności w grafice i w przesuwaniu mapy , szybszym przechodzeniu do nastepnej jednostki . Każdy dodatkowy rdzen to widoczny wzrostk wydajności (ciekawe do jakiej liczby rdzeni będzie się skalowac ? )
)
Podsumowując: jeśli masz dużo ramu , w miarę dobry procek i grafę to wy...rdziel tego muła Win XP i zainstaluj sobie Win 7 64 bit

Dec 29, 2013 at 07:30

Print
gyds
Status: Conscript

Posts: 47
Registered: Jul 06, 2013
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #7]

Powiem wam tak, że może i rzeczywiście gra powinna działać lepiej i szybciej na mocniejszych komputerach. Ale nie ma aż takiej tragedii, gra jest przecież ładna, więc oczywiście dużo wymaga. Jeśli już miałbym na coś narzekać to najbardziej denerwuje mnie, że długo się włącza oraz to że komputer po 20 minutach gry jest gorący jak by nie wiadomo co robił. Mam średni komputer: win 7 64 bit, 4 Gb RAM, procesor AMD Athlon II 4 rdzenie 3.1 GHz i naprawdę tragedii nie ma, szczególnie jeśli chodzi o "doczytywanie" grafiki tak jak wyżej pisaliście. Gra się powczytuje raz, a potem wszystko płynnie chodzi.

Dec 29, 2013 at 08:33

Print
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #8]

Quote:
gyds wrote:
Powiem wam tak, że może i rzeczywiście gra powinna działać lepiej i szybciej na mocniejszych komputerach. Ale nie ma aż takiej tragedii, gra jest przecież ładna, więc oczywiście dużo wymaga. Jeśli już miałbym na coś narzekać to najbardziej denerwuje mnie, że długo się włącza oraz to że komputer po 20 minutach gry jest gorący jak by nie wiadomo co robił. Mam średni komputer: win 7 64 bit, 4 Gb RAM, procesor AMD Athlon II 4 rdzenie 3.1 GHz i naprawdę tragedii nie ma, szczególnie jeśli chodzi o "doczytywanie" grafiki tak jak wyżej pisaliście. Gra się powczytuje raz, a potem wszystko płynnie chodzi.


No tak zauważ :masz Win 7 64 bity i o to właśnie chodzi . Jest duża różnica w wydajności gry na Win XP 32 bit a właśnie Win 7 64 bit . Sprawdziłem to i to jest właśnie porada dla właścicieli średnich kompów - nie ma co dokupywać ramu i kupywac lepszej grafiki bez przesiadki na lepszą platformę
Dec 29, 2013 at 13:08

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #9]

Mam podobne parametry co robo008 i akurat z płynnością nie mam problemu. Jednak przydałoby się znaleźć rozwiązanie które eliminowało by ciągłe wczytywanie się tekstur, a przy okazji co powoduje że wogóle mamy z tym do czynienia.

[Edited by Degan on Dec 29, 2013 at 14:30]

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.

Dec 29, 2013 at 14:27
Gadu-Gadu: 46338727
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #10]

A i tak jest lepiej niż na civ 4

_________________________________
http://zewabud.pl/

Dec 29, 2013 at 19:16

Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #11]

Nie jestem pewien, ale może o to chodzi? http://pcgamingwiki.com/wiki/Civilization_V#Gray_Tiles.2FTiles_Not_Loading

_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."

Dec 29, 2013 at 22:28
Gadu-Gadu: 3339647
Print
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #12]

Quote:
Degan wrote:
Mam podobne parametry co robo008 i akurat z płynnością nie mam problemu. Jednak przydałoby się znaleźć rozwiązanie które eliminowało by ciągłe wczytywanie się tekstur, a przy okazji co powoduje że wogóle mamy z tym do czynienia.

Kolego nieuważnie czytasz : moje problemy z doczytywaniem tekstur znikneły po migracji na platformę Win 7 64 bit . No jest tam jakieś doczytywanie ale trwa to milisekundy a nie długie 15-20 sek jak na WinXP 32 bit . Mam ten sam sprzęt co w pierwszym poście .
A jeśli chodzi o te ustawienia do których wysłał linka Mendax to próbowałem wszystkiego na Xp-ku i nic to nie dawało a do każdych takich rewelacji podchodzę racjonalnie - jeden sejw i zmiana ustawienia jedno po drugim i Fraps .
Moje spostrzeżenia: na XP 32 bit te tricki nie działają

[Edited by robo008 on Dec 30, 2013 at 23:29]
Dec 30, 2013 at 23:25

Print
zdechlak
Status: Settler

Posts: 11
Registered: Dec 30, 2013
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #13]

Powiem wprost - nie miałem problemów z grą do momentu aż nie zainstalowałem jej ponownie - nie wiem co się stało i czy to jest wina aktualizacji ale po prostu na ten moment nie da się grać! Po prostu strasznie muli - wcześniej chodziła płynnie.

Jan 15, 2014 at 00:03

Print
Szenk
Status: Settler

Posts: 28
Registered: Apr 07, 2012
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #14]

Ja mam nieco inny problem. Komputer mam raczej mocny: Core I5 - 4670, GTX 660, 8 ramu, Win 7 64 bit.
W samej grze problemów większych z wydajnością raczej nie mam, choć na dużej mapie tury w późniejszych etapach rozgrywki nie trwają zbyt krótko. Natomiast po dłuższym posiedzeniu w grze, po jej wyłączeniu, pokazuje mi się komunikat Windowsa, czy zmienić schemat kolorów, bo system wykrył problemy z wydajnością komputera - czy coś w ten deseń.

Taki sam komunikat miałem, kiedy grałem jeszcze na lapku, więc zwalałem to na konfigurację laptopa, choć należał on raczej do mocno średniej półki (m.in, I5, karta GeForce 650 z 2 mega ramu, 8 ramu, Win 7 64 bit). Ale teraz na nowym komputerze, zostałem "lekko" zaskoczony tym komunikatem.

[Edited by Szenk on Apr 20, 2014 at 08:07]

Apr 20, 2014 at 08:07

Print
mirco
Status: Regular

Posts: 81
Registered: Jun 14, 2013
IP: Logged
Re: Dalej problemy z wydajnością w Civ5 [post #15]

wszystkim co maja problem z wydajnością komputera podczas gry w w civ v proponuję porządne odkurzenie sprzętu, najlepiej przez zawodowca, co by nie spalić wiatraka.

ci co graja na laptopach proponuję zainwestować 20 zł w podkładkę wentylującą.

sprawdziłem na swoim sprzęcie i opłaciło się - w wentylator laptopa wkręcił się kłaczek, po 20 min grania obudowa laptopa robiła się b. gorąca. podkładkę też zakupiłem i warto było.

gra chodzi płynnie nawet przy dużych mapach.

Apr 20, 2014 at 09:51

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.