civ.org.pl forums > Civ4 - Ogólne > Problem konfiguracji - prośba o pomoc
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Ogólne
Poster
Message    
Norbas
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Aug 25, 2013
IP: Logged
Problem konfiguracji - prośba o pomoc [post #1]

Cześć.
Moja żona jest fanką Cywilizacji od wielu lat (gra dłużej niż się znamy ), dłuższy czas leżała u nas oryginalna płyta z IV (szara okładka, kolekcja Superseller), w końcu spróbowała tej wersji. Po paru tygodniach grania, pierwszy raz chciała z ciekawości zobaczyć grę z kodami (grała zawsze bez).

Tutaj znalazła opis:
http://playa.pl/dodatki-zobacz/content,488,t,kody-do-sid-meier-s-civilization-iv-pc

W edytorze tekstu zmieniła cheatmode zgodnie z instrukcją na stronie powyżej i odpaliła grę. W trakcie grania kody przestały działać. W ponownie otwartym edytorze tekstu nie było już fragmentu z cheatmode. Nie wiadomo, w którym miejscu był i jak wiele zniknęło.
Ponowna instalacja nie pomaga, czyli problem jest na płycie?
Gra działa, ale kodu nie da się zastosować. Pytanie, czy nie usunęło się coś więcej, dlatego chciałbym odtworzyć oryginalny zapis w edytorze i wrócić do stanu z przed "grzebania". Bez pomocy z zewnątrz nie jestem jednak w stanie tego zrobić. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Z góry dziękuję,
N.

Aug 25, 2013 at 10:48

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Problem konfiguracji - prośba o pomoc [post #2]

Witaj Norbas
- pierwsza zasada użytkowania komputera: jeśli nie wiesz co robisz, zrób kopię pliku !!!
- z tego co wyczytałem na owym forum, to kody te nie zawsze działają
smutny wniosek: reinstalka gry na pewno pomoże, bo prawdopodobnie są pozmieniane pliki gry w nieodwracalny sposób
- civka naprawdę nie wymaga czitowania
- nie twórz nowych tematów jeśli nie otrzymałeś pomocy, czasami trzeba cierpliwości

_________________________________
http://zewabud.pl/

Aug 25, 2013 at 12:29

Print
Norbas
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Aug 25, 2013
IP: Logged
Re: Problem konfiguracji - prośba o pomoc [post #3]

Cześć. Napisałeś, że reinstalka gry na pewno pomoże, ponieważ pliki są prawdopodobnie pozamieniane w nieodwracalny sposób.

Nie bardzo rozumiem. Grę instalowałem ponownie i napisałem o tym w poście powyżej. Powinienem zrobić coś jeszcze?

Czy gra jest nieodwracalnie zepsuta, czy też da się wkopiować element od np. innego użytkownika, żeby przywrócić stan pierwotny?

Pozdrawiam

Aug 25, 2013 at 12:39

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Problem konfiguracji - prośba o pomoc [post #4]

Przed reinstalacją dobrze jest usunąć z kompa wszystkie pliki związane z grą ( opcja systemowa: wyszukaj pliki) i reset kompa pomaga.

_________________________________
http://zewabud.pl/

Aug 25, 2013 at 13:31

Print
Norbas
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Aug 25, 2013
IP: Logged
Re: Problem konfiguracji - prośba o pomoc [post #5]

Dzięki. Wszystkie znalezione pliki zostały usunięte, niestety ustawienia konfiguracyjne pozostały bez zmian.

Aug 25, 2013 at 16:03

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.