civ.org.pl forums > Civ5 - Modowanie > Obsługa DebugPanelu
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization V > Modowanie
Poster
Message    
Lyokoheros
Status: Regular

Posts: 90
Registered: Apr 18, 2014
IP: Logged
Obsługa DebugPanelu [post #1]

Swego czasu wyczytałem nieco o możliwościach włączenia tak zwanego DebugPanelu, który daje między innymi możliwości odsłonięcia całej mapy, dodania na nią jednostek i miast...
Wszystko pięknie, tylko jest jeden problem - jednostki pojawiają się tam tylko graficznie. Wybieram odpowiednią opcję, potem z rozwijanej listy wybieram "create unit" i po wybraniu typu jednostki i kliknięciu na jakieś pole pojawia się jej model... ale jednostka wydaje się kompletnie nie istnieć. Co zrobić by zaczęła funkcjonować normalnie? Np chcę utworzyć sobie jednostkę barbarzyńców by z nimi powalczyć, a powstaje tylko model, przez który mogę normalnie przejść jednostkami.

[Edited by Lyokoheros on Jul 10, 2014 at 12:51]

Jul 10, 2014 at 12:51

Print
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Re: Obsługa DebugPanelu [post #2]

Quote:
Lyokoheros wrote:
Swego czasu wyczytałem nieco o możliwościach włączenia tak zwanego DebugPanelu, który daje między innymi możliwości odsłonięcia całej mapy, dodania na nią jednostek i miast...
Wszystko pięknie, tylko jest jeden problem - jednostki pojawiają się tam tylko graficznie. Wybieram odpowiednią opcję, potem z rozwijanej listy wybieram "create unit" i po wybraniu typu jednostki i kliknięciu na jakieś pole pojawia się jej model... ale jednostka wydaje się kompletnie nie istnieć. Co zrobić by zaczęła funkcjonować normalnie? Np chcę utworzyć sobie jednostkę barbarzyńców by z nimi powalczyć, a powstaje tylko model, przez który mogę normalnie przejść jednostkami.

Musisz kolego uruchomić FireTuner dostępny z pakietu SDK
Jul 11, 2014 at 19:55

Print
Lyokoheros
Status: Regular

Posts: 90
Registered: Apr 18, 2014
IP: Logged
Re: Obsługa DebugPanelu i Fire Tunera [post #3]

A co potem? Bo nie wiem jak obsługiwać tego FireTurnera... Czy wystarczy samo uruchomienie go(choć raczej wątpię, by właśnie tak było)?

Edit: Jednak w końcu udało mi się ogarnąć jak uruchomić tego Fire Tunera - trzeba było w odpowiedniej linijce pliku config.ini(znajdującego się bezpośrednio w katalogu gry) zmienić w odpowiedniej linijce(pierwszej która pojawia się po wpisaniu tuner w opcji wyszukiwania) wartość z 0 na 1.

Mam jednak kilka pytań:
Jak dodać jakąś konkretną technologię(np pismo) graczom komputerowym lub państwom miastom?
Czy można za pomocą tego panelu modyfikować(zmieniać) wierzenia w religiach?
Jak dodać budynki w swoich lub cudzych miastach?
Jak dodać cechy terenu takie jak dżungla, atol, mokradła(ja widzę tylko możłiwość dodania lasu...)?
Jak usunąć jakiś surowiec?

[Edited by Lyokoheros on Jul 25, 2014 at 19:20]

Jul 24, 2014 at 18:58

Print
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Re: Obsługa DebugPanelu [post #4]

co do przedostatniego : można skopiować ten przycisk "add forest" nastepnie wkleić gdzieś pod spodem i wyedytować .
Przykład - dodanie Atolla - w okienku Action musisz zmienić wartość UI.SetInterfaceModeDebugItemID2(5) na 17 no i zmienić nazwe u góry na dodaj atoll

UI.SetInterfaceMode(InterfaceModeTypes.INTERFACEMODE_DEBUG);
-- ID1 : 4 is Feature
UI.SetInterfaceModeDebugItemID1(4);
-- ID2 : 5 is Forest
UI.SetInterfaceModeDebugItemID2(17);

Surowiec można dodać z opcji Map z okienka Resources zaznaczając u góry Resource Plopper Enable i wybierająć odpowiedni surowiec kliknąć na mapie LPM - trzeba też wpisać wartość w polu Res Amount - to ilość surowca . Żeby usunąć wystarczy zaznaczając u góry Resource Plopper Enable kliknąć RPM-mem na mapie na wybranym surowcu .
Pewnie można wszystko zmieniać odpowiednio modyfikujac kod , spróbuj a może coś odkryjesz ciekawego .
Dodam jeszcze że warto zrobić kopie tych plików *.lpt ( z katalogu Debug ) bo naprawde trudno je później ściągnąć / naprawić Fire tunera

[Edited by robo008 on Aug 02, 2014 at 16:36]

Aug 02, 2014 at 16:35

Print
Lyokoheros
Status: Regular

Posts: 90
Registered: Apr 18, 2014
IP: Logged
Re: Obsługa DebugPanelu [post #5]

Cóż z tym zmienianiem numerku w końcu rozgryzłem, choć nie znalazłem wszystkich numerów - dzięki za podanie numeru atolu(i czy wiesz jaki dokładnie jest zakres tych nuymerów?). Jak w miarę eksperymentowania zedytuje post/napiszę nowy i umieszczę tu inne(bo możę się komuś przydadzą).
Niemniej jednak nie wiem jak skopiować ten przycisk.

No i jest jeszcze jedna kwestia - bawiąc się różnymi funkcjami Fire Tunera zauważyłem dwie dziwne sprawy - dodane ulepszenie słynnego miejsca nie daje żadnych punktów kultury, ponadto czasem gdy wydobywam artefakt, to zamiast normalnego pola z wyborem pojawia mi się 6 takich samych napisów.
Archeolodzy odkryli...
_________________
FLIBBY4
FLIBBY4
FLIBBY4
FLIBBY4
FLIBBY4
FLIBBY4

I praktycznie uniemożliwia to dalszą grę, bo trzeba wybrać archeologię, a się nie da... wie ktoś co można na to poradzić?

I jeszcze jedno - czy rodzaj i czas artefaktu jest na stałe przypisany do miejsca? Innymi słowy, czy jeżeli w jakimś miejscu wydobędę artefakt i po raz drugi umieszczę go tam Fire Turnerem, to czy jest możliwość by za drugim razem znaleźć inny artefakt(np starszy)?

[Edited by Lyokoheros on Aug 23, 2014 at 15:27]

Aug 23, 2014 at 14:46

Print
Lyokoheros
Status: Regular

Posts: 90
Registered: Apr 18, 2014
IP: Logged
Re: Obsługa DebugPanelu [post #6]

Odkryłem sposób na dodanie starożytnych ruin, robi się to w tym samym panelu co dodawanie cech(takich jak dżungla las itd.)
UI.SetInterfaceMode(InterfaceModeTypes.INTERFACEMODE_DEBUG);
-- ID1 : 4 is Feature
UI.SetInterfaceModeDebugItemID1(2);
-- ID2 : 5 is Forest
UI.SetInterfaceModeDebugItemID2(2);
Pierwszą wartość ustawiamy na 2 i drugą też na 2
Pozostałę numery ulepszeń:
1 Obozowisko barbarzyńców
2 Starożytne ruiny
3 Farma
Wyższe numerki jakoś nie działają...

Ponadto przedstawiam też odkryte numery cech(pierwsza wartość musi być ustawiona na 4, odkryłem też za co odpowiada część numerków: 1 Jednostki, 2 ulepszenia, 5 Surowce):
1 Dżungla
2 Mokradło
3 Oaza
4 Obszary zelewowe
5 Las
6 Opad Radioaktywny
7 Krater Berringera
8 Góra Fudżi
9 Grand Messa
10 Wielka Rafa koralowa
17 Atol

I mam kolejne pytanie - czy za pomocą fire turnera można sprawić by dane pole było płaskim terenem/wzgórzem/górą?

[Edited by Lyokoheros on Apr 18, 2015 at 00:37]

Sept 20, 2014 at 15:49

Print
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Re: Obsługa DebugPanelu [post #7]

Quote:
Lyokoheros wrote:
Odkryłem sposób na dodanie starożytnych ruin, robi się to w tym samym panelu co dodawanie cech(takich jak dżungla las itd.)
UI.SetInterfaceMode(InterfaceModeTypes.INTERFACEMODE_DEBUG);
-- ID1 : 4 is Feature
UI.SetInterfaceModeDebugItemID1(2);
-- ID2 : 5 is Forest
UI.SetInterfaceModeDebugItemID2(2);
Pierwszą wartość ustawiamy na 2 i drugą też na 2
Pozostałę numery ulepszeń:
1 Obozowisko barbarzyńców
2 Starożytne ruiny
3 Farma
Wyższe numerki jakoś nie działają...

Ponadto przedstawiam też odkryte numery cech(poerwsza wartość musi być ustawiona na 4, odkryłem też za co odpowiada część numerków: 1 Jednostki, 2 ulepszenia, 5 Surowce):
1 Dżungla
2 Mokradło
3 Oaza
4 Obszary zelewowe
5 Las
6 Opad Radioaktywny
7 Krater Berringera
8 Góra Fudżi
9 Grand Messa
10 Wielka Rafa koralowa
17 Atol

I mam kolejne pytanie - czy za pomocą fire turnera można sprawić by dane pole było płaskim terenem/wzgórzem/górą?


W prosty sposób nie da się tego osiągnąć- piszę o metodzie edycja wklej - tylko napisanie skryptu w osobnej zakładce no i znajomość kodu gry to gwarantuje . Musisz się już z tym pogodzić że nie zmienisz góry z równinę .
Sept 28, 2014 at 16:43

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.