civ.org.pl forums > Civ5 - Ogólne > AI nie rozwija sie
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization V > Ogólne
Poster
Message    
zdzisiu088
Status: Novice

Posts: 6
Registered: Nov 17, 2014
IP: Logged
AI nie rozwija sie [post #1]

Hej,

Otoz mam nastepujacy problem.Gdy gram AI wogole sie nie rozwija nie buduje nowych miast i robotnikow tylko troche wojska.AI buduje max 2 lub 3 miasta i stoi w miejscu nie poszerza granic i nie buduje ulepszen.Gram na poziomie krol lub niesmiertelny szybkosc maraton na duzej mapie.Spotkal sie ktos z takim bledem?

Nov 23, 2014 at 16:54

Print
bolo99
Status: Veteran

Posts: 387
Registered: Jul 03, 2012
IP: Logged
Re: AI nie rozwija sie [post #2]

na dużych mapach nie gram z powodu ograniczeń sprzętu ale na mniejszych nie zauważyłem tego problemu

Nov 24, 2014 at 08:35

Print
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Re: AI nie rozwija sie [post #3]

Quote:
zdzisiu088 wrote:
Hej,

Otoz mam nastepujacy problem.Gdy gram AI wogole sie nie rozwija nie buduje nowych miast i robotnikow tylko troche wojska.AI buduje max 2 lub 3 miasta i stoi w miejscu nie poszerza granic i nie buduje ulepszen.Gram na poziomie krol lub niesmiertelny szybkosc maraton na duzej mapie.Spotkal sie ktos z takim bledem?


Różnie to bywa z AI , nieraz nie buduje nowych miast - ma jedno ale za to dużo woja a nieraz spamuje miastami całą mapę . Ja spotkałem się np z Grekami - w niektórych grach mieli tylko Ateny a w ostatnich 2 grach z nimi mieli tyle miast że aż wybuchały u nich bunty . Wydaje mi się że zależy to z kim AI ma grać (tzn silne cywilizacje na początku gry np Grecy kontra Egipt , Persja )
Nov 24, 2014 at 10:48

Print
zdzisiu088
Status: Novice

Posts: 6
Registered: Nov 17, 2014
IP: Logged
Re: AI nie rozwija sie [post #4]

hmmm...Moze cos w tym byc jak narazie gram raczej z europejskimi cywilizacjami takim jak anglia rzym grecja rosja celtowie szwedzi hiszpania itd. odpale gre z wiekszymi bardziej agresywnymi nacjami zobaczymy czy cos sie zmienilo

Nov 24, 2014 at 11:17

Print
bolo99
Status: Veteran

Posts: 387
Registered: Jul 03, 2012
IP: Logged
Re: AI nie rozwija sie [post #5]

Wybierz Montezumę, Haralda, Czakę, Odę i Bismarcka + resztę randomową jeżeli grasz na większych mapach. Ustaw Terrę żeby było mało miejsca i sprawdź co się dzieje. Z ciekawości też włączę taki zestaw na małej mapie.

Edit:
Faktycznie jakoś niemrawo na razie, do renesansu nikt mi nie wypowiedział wojny choć dłuuugo grałem jednym miastem z 3 jednostkami... Ten zestaw AI zawsze gwarantował złamanie deklaracji przyjaźni i nóż w plecy jeszcze przed średniowieczem. Niby były wojny między AI, jedna trwała 1700 lat ale nic z niej nie wynikło, były dwa ataki sojuszy na jednego biednego Odę, 3 CSy straciły niepodległość ale jest sporo miejsca i jakoś nikt nie wykazuje chęci dalszej ekspansji.

[Edited by bolo99 on Nov 25, 2014 at 17:03]

Nov 25, 2014 at 09:08

Print
zdzisiu088
Status: Novice

Posts: 6
Registered: Nov 17, 2014
IP: Logged
Re: AI nie rozwija sie [post #6]

u mnie tak samo renesans i wszystkie nacje max po 3 miasta zero rozbudowy, na 6 poziomie trudnosci mapa duza z 13 cywilizacjami.zauwazylem ze zaczelo sie tak dziac u mnie po tej nowej aktualizacji, przeinstalowanie gry nic nie dalo.

Nov 25, 2014 at 19:06

Print
bolo99
Status: Veteran

Posts: 387
Registered: Jul 03, 2012
IP: Logged
Re: AI nie rozwija sie [post #7]

To u mnie aż tak źle nie ma. Teraz Bismarck przeszedł z armią cały kontynent z zachodniego wybrzeża na wschodnie i uderzył na Danię.
Kompy nie wykorzystują każdego skrawka wolnego terenu jak kiedyś gdy budowały miasta na jednoheksowych wyspach ale coś tam robią. Powiedziałbym nawet że stawiają miasta rozsądniej. Niemiaszki i Czaka mają po 5 miast, ja z Japończykiem po 4, Dania i Montezuma po 3 ale trafił im się taki sobie teren, do tego jestem między nimi i ich trochę blokuję. Myślałem że Harald po postawieniu Terakotowej Armii ruszy w moją stronę ale nic sienie stało, kisi się w swoich 2 miasteczkach i jednym podbitym CSie. Zastanawiam się czy to nie jakiś bug w dyplomacji bo domeną Montezumy i Haralda było ZAWSZE łamanie deklaracji przyjaźni i zdradziecka napaść. Tym razem nawet nie mają u mnie ambasad i jest spokój.

Nov 26, 2014 at 12:50

Print
LOBO
Status: Prince

Posts: 3714
Registered: Nov 13, 2003
IP: Logged
Re: AI nie rozwija sie [post #8]

A mi się wydaje, że doszukujecie się dziury w całym
AI się przystosowuje do sytuacji - u mnie raz dana nacja gra tak, raz tak. Zalezy co i jak jej wypadnie. Raz u mnie indie pobily 4nacje i opanowaly caly kontynent nie znaczy, ze to kiks W prawdziwej historii kazda nacja ma okresy bardziej i mniej agresywne

_________________________________
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel s********om!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
If enemy shows you mercy in battle. Do not return it!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vision without executing is just hallucination

Nov 26, 2014 at 18:49
Gadu-Gadu: 3407354
Print
zdzisiu088
Status: Novice

Posts: 6
Registered: Nov 17, 2014
IP: Logged
Re: AI nie rozwija sie [post #9]

Ostatnia rozgrywka wygladala juz lepiej, na 14 cywilizacji tylko dwie rosja i korea sie zastaly z trzema miastami a reszta wykazala znaczace postepy.zobaczymy jak dalej pojdzie/

Dec 07, 2014 at 16:00

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.