civ.org.pl forums > Civ5 - Ogólne > Akademia na surowcu - co daje ?
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization V > Ogólne
Poster
Message    
buddookan
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Dec 15, 2012
IP: Logged
Akademia na surowcu - co daje ? [post #1]

Co to znaczy ze wielki naukowiec budując akademie podłączy surowiec do sieci handlowej ? Przeciez to samo robią drogi .

[Edited by buddookan on Oct 11, 2015 at 22:20]

Oct 11, 2015 at 22:02

Print
datysu
Status: Veteran

Posts: 298
Registered: Apr 15, 2014
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #2]

Na pewno chodzi Ci o CivV? bo z tego co slyszalem drogi podlaczaly surowce w IV, tutaj trzeba je po prostu ulepszyc.

Oct 12, 2015 at 09:59

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1109
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #3]

Tak z tymi drogami to było w którejś z poprzednich wersji (chyba z trójki pamiętam).

Odnośnie akademii to rzeczywiście podłącza surowce strategiczne. Tyczy to się tak naprawdę wszystkich ulepszeń wielkich ludzi.
Moim zdaniem jest to niezłe rozwiązanie ponieważ czasami może się okazać że po odkryciu nowego surowca strategicznego, wybudowało się już w jego miejscu akademię. Gdyby akademia nie podłączała zasobów to trzeba by było ją zburzyć żeby dobrać się do surowca, co byłoby sporą startą.

Pamiętam że zaczynając przygodę z Civ 5 i grając Babilonem nie znałem ten mechaniki, no i czekałem z budową akademii do czasu odkrycia żelaza (wtedy to się czekało na żelazo dłużej) i koni, żeby nie stracić żadnego surowca, co teraz wydaje mi się trochę śmiesznym zagraniem

[Edited by Seti on Oct 12, 2015 at 10:42]

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Oct 12, 2015 at 10:12
Gadu-Gadu: 4868586
Print
buddookan
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Dec 15, 2012
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #4]

O. A ja głupi łączyłem surowce drogami... niepotrzebne koszta.

Oct 12, 2015 at 21:58

Print
datysu
Status: Veteran

Posts: 298
Registered: Apr 15, 2014
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #5]

I dzialalo bez ulepszenia?

Oct 13, 2015 at 08:11

Print
buddookan
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Dec 15, 2012
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #6]

Nie. Ulepszenia też budowałem. Chodziło mi o to że drogi robiłem bez sensu

Oct 13, 2015 at 20:57

Print
buddookan
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Dec 15, 2012
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #7]

Moment. Coś mi nie gra. Mam rope . Buduje na niej rafinerie i dalej nie mam ropy. Moge tak budować rafinerie bez końca i nic. Dopiero jak połącze drogą to zaczynam wydobycie.

Oct 14, 2015 at 09:20

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1109
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #8]

Czy grasz na jakichś modach?

[Edited by Seti on Oct 14, 2015 at 09:24]

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Oct 14, 2015 at 09:23
Gadu-Gadu: 4868586
Print
buddookan
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Dec 15, 2012
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #9]

Nie. Nigdy nie instalowałem. Czysta 5-tka


ps. Sorry. Połaczyłem drogą ale nic to nie dało. Kupiłem tez przystań i dalej nic. Mam zero ropy.

Oct 14, 2015 at 09:34

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1109
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #10]

To może te pola po prostu mają 0 ropy? Teoretycznie można tak ustawić tworząc własną mapę. No chyba że to jeszcze coś innego, czego nie pamiętam z podstawki.

Po najechaniu kursorem na ropę powinno pokazać ile pole dostarczy surowca po podłączeniu.

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Oct 14, 2015 at 10:06
Gadu-Gadu: 4868586
Print
czajmen
Status: Moderator

Posts: 4753
Registered: Jul 28, 2008
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #11]

Drogi na pewno nie potrzebujesz. Jeżeli ma 0 ropy to pewnie zużywasz ją. Jest jeszcze jedna możliwość - jak grasz tryb hot seat, to jak jeden z graczy odkrył techa pokazującego dany surowiec, to drugi może go wiedzieć (o ile jest to prawdziwy hot seat i nie było ładowania tury). Wtedy widać po dochodzi czy zna się to pole czy nie. Czasem (a może zawsze) ja tak miałem jak coś testowałem używając hot seata.

No i jedna najważniejsza rzecz - aby mieć ropę z pola z ropą trzeba wybudować ulepszenie na nim. Bez tego surowiec jest nie podłączony. Najlepiej jak możesz zrób screena z pokazanym dochodem z pola.

A dobra screen jest - nie widzę dochodu. Najwidoczniej jakiś bug z podstawki.

[Edited by czajmen on Oct 14, 2015 at 10:46]

_________________________________
Carpe diem

Oct 14, 2015 at 10:43
Gadu-Gadu: 1952761
XFire czajmen
Print
kasztelan_mirmil
Status: Moderator

Posts: 5172
Registered: May 09, 2006
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #12]

Podepnij save, zobaczymy

_________________________________
Lektura do poduszki:
::: Dzieje Imperium Azuli :::
::: Dzieje Imperium QuartĂłw:::

Oct 14, 2015 at 12:08

Print
buddookan
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Dec 15, 2012
IP: Logged

Attached:
Askia_0247_n.e
.1685.Civ5Save

895 KB [downloads: 113]
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #13]

Mam nadzieje że dobrze wysyłam.


ps. Jak zaatakujecie tam Japonie to ona potrafi zniszczyć średniowiecznym sprzętem zaokrętowaną Piechote podczas ostrzału :/

Oct 14, 2015 at 12:59

Print
czajmen
Status: Moderator

Posts: 4753
Registered: Jul 28, 2008
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #14]

Jednostki lądowe na wodzie są łatwym celem. Chyba w ogóle nie mają siły (tylko któraś tam nacja - Syjam bodaj ma jakąś siłę na wodzie).

I sytuacja jasna nie masz odpowiedniego usprawnienia na polu - potrzebujesz wybudować szyby naftowe - wejdź workiem to zobaczysz, że możesz wybudować szyb naftowy - jak to zrobisz to będziesz mieć ropę. Tylko usprawnienia zrobione przez wielkich dostarczają odpowiedni surowiec z danego pola. Normalne usprawnienia - nie.

_________________________________
Carpe diem

Oct 14, 2015 at 13:13
Gadu-Gadu: 1952761
XFire czajmen
Print
mirco
Status: Regular

Posts: 81
Registered: Jun 14, 2013
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #15]

Quote:
czajmen wrote:
Jednostki lądowe na wodzie są łatwym celem. Chyba w ogóle nie mają siły (tylko któraś tam nacja - Syjam bodaj ma jakąś siłę na wodzie).




Cywilizacja Songhaju ma bonusy dla jednostek lądowych poruszających sie po wodzie (awanse: desant i amfibia z automatu).

[Edited by mirco on Oct 14, 2015 at 15:05]
Oct 14, 2015 at 15:05

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1109
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Akademia na surowcu - co daje ? [post #16]

Quote:
mirco wrote:
Cywilizacja Songhaju ma bonusy dla jednostek lądowych poruszających sie po wodzie (awanse: desant i amfibia z automatu).


W podstawce inaczej to działało. To była jedyna nacja która mogła się bronić jednostkami lądowymi na wodzie z tego co pamiętam.

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/
Oct 14, 2015 at 15:51
Gadu-Gadu: 4868586
Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.