civ.org.pl forums > Civ6 - Ogólne > Civilization 6
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization VI > Ogólne
Poster
Message    
danek1978
Status: Novice

Posts: 5
Registered: Oct 23, 2016
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #501]

LOBO, w którym miejscu zmieniłeś ilość barbów? Możesz podać dokładnie plik i miejsce w nim?

Nov 30, 2016 at 09:18

Print
LOBO
Status: Prince

Posts: 3702
Registered: Nov 13, 2003
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #502]

https://static1.gamespot.com/uploads/original/90/908941/2882681-11401294_273077446195978_5893361272010571324_n.jpg

Takie cuś. Smutne, bo prawdziwe. Ale mnie bardziej śmieszy. Może po prostu już dawno zaakceptowałem fakt, że gry najlepsze są przynajmniej 2lata po premierze

[img] https://static1.gamespot.com/uploads/original/90/908941/2882681-11401294_273077446195978_5893361272010571324_n.jpg ">

[Edited by LOBO on Mar 29, 2017 at 18:50]

_________________________________
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel s********om!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
If enemy shows you mercy in battle. Do not return it!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
DZIWNYM NIE JEST ! - entombed

Mar 29, 2017 at 18:48
Gadu-Gadu: 3407354
Print
Zerd
Status: Elite

Posts: 621
Registered: Dec 17, 2005
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #503]

Takie rzeczy jak barby są w pliku GlobalParameters.xml (ścieżka domyślna: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Sid Meier's Civilization VI\Base\Assets\Gameplay\Data ). Są tam takie ciągi:
<Row Name="BARBARIAN_CAMP_MINIMUM_DISTANCE_ANOTHER_CAMP" Value="7" />

to odległość minimalna od innego obozu barbów,

<Row Name="BARBARIAN_CAMP_MINIMUM_DISTANCE_CITY" Value="4" />

to odległość minimalna od jakiegokolwiek miasta.

<Row Name="BARBARIAN_CAMP_ODDS_OF_NEW_CAMP_SPAWNING" Value="2" />

to bazowa ilość barbów po powstaniu nowego obozu,

<Row Name="BARBARIAN_NUM_RANDOM_UNIT_CHOICES" Value="3" />

<Row Name="BARBARIAN_RELEASE_VARIATION" Value="20" />

<Row Name="BARBARIAN_TECH_PERCENT" Value="50" />

Tutaj prawdopodobnie chodzi o ich częstotliwość występowania i skoro techy to zapewne jakość jednostek. Te 3 parametry trzeba by testować. Jestem niemal pewny, że gdyby ustawić tech percent 100 zamiast 50 to barby będą 100 % wolniej wprowadzać nowe jednostki czyli np konnica nie powinna pojawiać się zbyt szybko. Mam nadzieję, że to działa bo nie sprawdzałem. Sprawdzałem w grze Sid Meier's Civilization: Beyond Earth. Tam niestety nie działało ale tam barbów czyli obcych mogło być 5 obozów obok siebie. W tym pliku są bardzo ważne ustawienia dla gry. Trzeba zmieniać pojedynczo i testować. Można też całkowicie pozmieniać zasady gry.

[Edited by Zerd on Mar 30, 2017 at 06:05]

Mar 30, 2017 at 06:02

Print
Einstein
Status: Regular

Posts: 222
Registered: Nov 24, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #504]

Od czego zależy koszt produkcji dzielnicy ?
Jakoś nie mogę tego rozgryźć a w civilopedii nic na ten temat niema.

Apr 07, 2017 at 10:09
Gadu-Gadu: 2669497
Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1076
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #505]

Tutaj jest dość dobry opis:
https://www.reddit.com/r/civ/comments/5947kp/civ_vi_mechanics_how_district_production_cost/

W skrócie: czym więcej masz technologii/idei tym droższe są dzielnice.

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Apr 07, 2017 at 10:14
Gadu-Gadu: 4868586
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #506]

Jakie są wasze ulubione ustawienia przy generowania początkowej rozgrywki? Chodzi mi jakie preferujecie i lubicie rodzaje map i ich wielkość oraz ile dajecie cywilizacji??

Apr 17, 2017 at 14:48

Print
syrop85
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Apr 17, 2017
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #507]

Witam. Jestem tu nowy, ale w civke gram od pierwszej czesci. Juz jakis czas temu chcialem napisac ale jakos sie niemoglem przemoc. dzis widze fajny temat zapodal Azazell wiec sie podlacze:
Od piatki gram na olbrzymiej mapie z max iloscia civ(20), poziom 5-6(jak opanuje lepiej civ6 bedzie wyzej), uwazam ze to najlepsze z mozliwych rozwiazac grajac single player. Mapy: Farkral albo kontynenty. Barby musza byc i wioski tez, ale zmniejszam ilosc panstw-miast do 8-10. Kraj - wiadomo Polska, ale teraz sprawdzam rozne narodowosci i ich specjalne zdolnosci. Aktualnie pykam Macedonia- majstersztyk naukowy, nienadazam budynkow nowych stawiac bo tak zasowa nauka. Do tej pory najlepiej gralo mi sie Scytia - miazga z tym odnawianiem energi i podwojnymi jednostkami w fazach gry - pierwszy raz przeszedlem gre na dominacji(145 miast) mam ssy Zazwyczaj konczy sie na 1/3, 1/2 mapy swiata i wyslaniu statku, ale musialem podbic swiat hehe. Pisze jak malotat bo ta gra zamienia mnie w dziecko i przypomina zabawe z dziecinstwa czolgami z pudelek po zapalkach hehe. Czytalem wiele skarg na civ 6 i niezgodze sie znimi. Civ6 jest najlepsza civka jaka jest - fakt polityka jeszcze do "dorobienia" ale po 3 i 4 patchu wszystko dziala tak jak powinno. Np: grajac na 6 poziomie mialem problem ze zwyciestwem bo 2 kraje byly szybsze naukowo i musialem im zgrabic tereny i szybko podpisac pokoj, tylko dzieki temu bylem szybszy. Konczac uwazam ze nie ma lepszej strategi w ktorej trzeba myslec i kombinowac. Pozdrawiam Lukasz

Apr 17, 2017 at 19:54

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #508]

Witaj syrop85

Ja też własnie preferuje grę z jak największą ilościa cywilizacji kierowanych przez SI. Tylko, że do końca nie wiem jak to skonfigurować pod civ 6. Teraz Państwa miasta mają większe znaczenie i jeśli ich mniej to będzie chyba dużo trudniej?

Bardzo sie cieszę, że nowa Civka jest chwalona przez fanów serii. Mnie w Civ 6 nadal denerwuje dyplomacja ale dopiero dzis zacznę grać z najnowszym patchem i zobaczę jak to jest.

Już na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić, że nie ma żadnego sensu wracać do Civ 4 i 5. Jeszcze mnie kusi Civ 3, ale jeśli Civ 6 będzie się rozwijać i stanie się jeszcze lepsza. Może się faktycznie okazać, że otrzymamy najlepszą część z serii.

Apr 18, 2017 at 08:50

Print
syrop85
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Apr 17, 2017
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #509]

Panstwa miasta maja znaczenie ale przy 20 krajach jesli bedzie za duzo miast panstw to cyvilizacje sie dobrze nie rozwina, a i Tobie bedzie ciezko bo na okolo zamiast Si beda miasta panstwa. W drugiej poprawce bodajze weszła mozliwosc ich zmniejszenia i dopiero granie na full mapie i max si zaczelo dawac satysfakcje. Ogolnie nieprzepadam za wieloma miastami panstwami i nie odczowam roznicy w "dopalce w grze" jesli jest ich mniej. Jest mega roznica za to w rozwoju przeciwnikow jesli jest ich mniej, poniewaz panstwa miasta od startu zgarniaja te najlepsze tereny pod miasto (moje obserwacje) wiec jesli jest ich za duzo to i my i si ma ciezko pograc. Choc po4 upgrade si juz kosi czasem jakieś.

Apr 19, 2017 at 22:43

Print
Zerd
Status: Elite

Posts: 621
Registered: Dec 17, 2005
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #510]

Quote:
syrop85 wrote:
Panstwa miasta maja znaczenie ale przy 20 krajach jesli bedzie za duzo miast panstw to cyvilizacje sie dobrze nie rozwina, a i Tobie bedzie ciezko bo na okolo zamiast Si beda miasta panstwa. W drugiej poprawce bodajze weszła mozliwosc ich zmniejszenia i dopiero granie na full mapie i max si zaczelo dawac satysfakcje. Ogolnie nieprzepadam za wieloma miastami panstwami i nie odczowam roznicy w "dopalce w grze" jesli jest ich mniej. Jest mega roznica za to w rozwoju przeciwnikow jesli jest ich mniej, poniewaz panstwa miasta od startu zgarniaja te najlepsze tereny pod miasto (moje obserwacje) wiec jesli jest ich za duzo to i my i si ma ciezko pograc. Choc po4 upgrade si juz kosi czasem jakieś.


Cieszy mnie, że grasz ale nie za bardzo wiem jak co by Ci pasowało. A dałem tu w innym temacie link do sava startowego. Jak nie będzie pasował to napisz co byś chciał, OK ?
Apr 20, 2017 at 22:54

Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 66
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #511]

ja p****ziu ...
pojawiła się nowa cywilizacja - Nubia

tylko cholera dlaczego z tego powodu przestały działać save z poprzednich gier ...

Jul 27, 2017 at 21:28

Print
Cholernik
Status: Hero

Posts: 2268
Registered: Jul 25, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #512]

Bo przy okazji wyszedł nowy patch

A może nie zaciągnął się on i dlatego sejwy nie chcą działać?

[Edited by Cholernik on Jul 27, 2017 at 22:20]

Jul 27, 2017 at 22:19

Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 66
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #513]

w necie piszą, że trzeba odinstalować i zainstalować ponownie grę. zrobiłem. D.u.p.a.
dalej nie działa. kilka dni gry plecy. a jedyne co maiłem zmodyfikowane to barbarzyńców w pliku globalparametrs wg przepisu Zerda.

na fejsie czytam , ze to powszechniejszy problem. co za biedne baranki. jednak scenariusz z civek 3,4,5 - kupić najwcześniej rok po premierze, ma sens ...

edit. jest jeszcze gorzej. nie mogę zagrać nawet w nową grę.

[Edited by rafino on Jul 27, 2017 at 23:31]

Jul 27, 2017 at 23:10

Print
Cholernik
Status: Hero

Posts: 2268
Registered: Jul 25, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #514]

Dwie możliwości:
1. sprawdzenie spójności
2. wyłączenie modów

Jul 28, 2017 at 05:55

Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 66
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #515]

spójność to sprawdzałem najpierw a potem jeszcze z 10 razy.

wyłączyłem najpierw mody obce, potem wszystkie. zdeinstalowałem DLC. próbowałem na dx11. rezultat ten sam. nie mogę uruchomić gry. ani nowej ani zapisu. wiesza się na ekranie ładowania (z przywódcą). a chciałem skończyć azteków przed urlopem. ech

za dwa tygodnie zobaczę czy coś poprawili

edit. wywaliłem grę raz jeszcze, ręcznie usunąłem wszystkie pliki i ściągnąłem na nowo. rezultat, idzie. nawet savy
chyba mod "time all in one" bruździł, i nawet jego wyłączenie nie podziałało.

[Edited by rafino on Jul 28, 2017 at 16:50]

Jul 28, 2017 at 09:55

Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 66
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #516]

na steam 10 nowych osiągnięć wrzucili wczoraj, tyle że jeszcze nie podpisanych. ciekawe, jakieś nowe dlc czy cóś? ktoś z Was coś wie na ten temat?

Oct 09, 2017 at 10:20

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1076
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #517]

Zgadza się - nowe DLC.

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Oct 09, 2017 at 10:24
Gadu-Gadu: 4868586
Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 66
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #518]

http://civilization.com/news/entries#religion-gets-a-reboot-in-the-civilization-vi-fall-2017-update

ale o dlc ani słowa

Oct 11, 2017 at 07:24

Print
glaca
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Oct 26, 2016
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #519]

Quote:
rafino wrote:
http://civilization.com/news/entries#religion-gets-a-reboot-in-the-civilization-vi-fall-2017-update

ale o dlc ani słowa


oficjalnie nie
ale na civfanatics ktos sie dobral do plikow audio i wygrzebal, ze beda Khmerowie i Indonezja

Quote:
Looking in the games files, accidentaly I've found who's gonna be the next leaders.

In the Base/Platforms/Windows/audio/(your language) folder there's the archive Speech_Localized.xml. At the end of the text we have: <IncludedMemoryFiles> <File Language="English(US)" Id="74036770"> <ShortName>DOM_LEAD_GIT.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\DOM_LEAD_GIT_697BCDAC.wem</Path>​ </File> <File Language="English(US)" Id="637229364"> <ShortName>ADVISOR_LINE_LISTENER_87_Bus_Feedback.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\ADVISOR_LINE_LISTENER_87_Bus_Feedback_809088A5.wem</Path>​ </File> <File Language="English(US)" Id="731235123"> <ShortName>ADVISOR_LINE_6_Bus_Feedback.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\ADVISOR_LINE_6_Bus_Feedback_261BEC27.wem</Path>​ </File> <File Language="English(US)" Id="735887955"> <ShortName>DOM_LEAD_JAY.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\DOM_LEAD_JAY_697BCDAC.wem</Path>​ </File> <File Language="English(US)" Id="921315926"> <ShortName>DOM_LEAD_AMA.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\DOM_LEAD_AMA_697BCDAC.wem</Path>​ </File>​ </IncludedMemoryFiles>

They reference the audio files inside the Speech_Localized.bnk file. I extracted them and converted to an audible format, and I have found:

DOM_LEAD_AMA is the intro for Queen Amanitore that we already know and love.

DOM_LEAD_GIT is the intro for Gitarja, a majapahit queen. I suppose she's the indonesian leader.

DOM_LEAD_JAY is the intro for Jayavarman VII, a khemer king.
So the Khmer is probably the second civ.
Oct 11, 2017 at 08:32

Print
Zerd
Status: Elite

Posts: 621
Registered: Dec 17, 2005
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #520]

Oby przed świętami zrobili promocję na DLC to może zakupię wszystkie. Nie kupiłem nic bo gra nieco rozczarowała. Ale teraz gram sobie i widzę, że ma coś z miodności bo wygrywam Dałem mniej cywilizacji bo 6 na max wielkości mapie i tak trafiłem, że mam na wielkim kontynencie tylko jedną rywalkę Kleopatrę. Normalnie gra się aż miło. Nadal czekam na narzędzia ale wiem, że się nie doczekam. Może jutro zrobię na modzie szablon mapy pod 10 civek tak aby można było tylko zmieniać cywilizacje (teren będzie ten sam ale za to dopracowany z równymi szansami). Myślę, że coś wykombinuję a nawet dam link do pliku jak mapa testy przejdzie czyli gdzieś koło grudnia. Ale właśnie na nowe DLC i patch muszę czekać bo wiem, że każdy patch rozwala godziny pracy nad mapą.

Oct 11, 2017 at 08:45

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1076
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #521]

Quote:
rafino wrote:

ale o dlc ani słowa


Tutaj jest wzmianka o nowych civkach:
"Brace for coastal assaults! With the upcoming addition of one of our new civs, this change is especially exciting."

[Edited by Seti on Oct 11, 2017 at 09:26]

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/
Oct 11, 2017 at 09:23
Gadu-Gadu: 4868586
Print
memik
Status: Elite

Posts: 1062
Registered: Sept 10, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #522]

Ogłoszono 2 nowe civki
Indonezja i kmerowie.

Tak poza tematem, niepamiętam aby cywilizacja wzbudzała tak nikłe zainteresowanie jak civ 6. Co to się porobiło.

Oct 19, 2017 at 10:16

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1076
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #523]

http://steamcommunity.com/games/289070/announcements/detail/1459589605821934881

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Oct 19, 2017 at 18:36
Gadu-Gadu: 4868586
Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 66
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #524]

już są ... oblukać trzeba

Oct 19, 2017 at 19:39

Print
saboteur
Status: Regular

Posts: 126
Registered: Jan 16, 2006
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #525]

Quote:
memik wrote:

Tak poza tematem, niepamiętam aby cywilizacja wzbudzała tak nikłe zainteresowanie jak civ 6. Co to się porobiło.


Cześć Memik

Gdzie wzbudza "tak nikłe zainteresowanie" ?

W jaki sposób zmierzyłeś że dla Civ 6 jest nikłe a dla Civ XYZ było większe ?

Jestem bardzo ciekawy metodologii.

Dziękuję za wytłumaczenia.
Oct 19, 2017 at 21:02

Print
memik
Status: Elite

Posts: 1062
Registered: Sept 10, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #526]

Już Ci tłumaczę,

W analagicznym okresie po wyjściu civ 5 czy civ 4 na forum aż huczało.
Każde nowe wyjście pacza czy dlc szeroko opisywane.

Poza tym umawialiśmy się na grę online i mieliśmy nawet ligę.

Czy to wystarczająca metodologia?

Oct 20, 2017 at 12:23

Print
6000h
Status: Settler

Posts: 22
Registered: Apr 06, 2017
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #527]

Bo SP to ślepa uliczka . A do dobrej gry MP civ sporo brakuje.wieć starzy sie wykruszyli , a gimbaza woli Lola

Oct 20, 2017 at 15:49

Print
itkovian
Status: Moderator

Posts: 2267
Registered: Jan 12, 2011
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #528]

Nie ślpea uliczka tylko nie chce im sie AI programować...

Ale po ost pathu jest duża poprawa gram na imortalu i jest ciekawie i co najważniejsze aI nie atakuje juz na pałę ,stara sie przygotwać zrobić zwiad jak podejdzie i zobaczy linie obronny składa proozycje OB żeby przejść tak zamknąłem AI i nie ma się jak rozwinąc. Tak że w końcu jakoś to wygląda...

Oct 22, 2017 at 08:54

Print
itkovian
Status: Moderator

Posts: 2267
Registered: Jan 12, 2011
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #529]

No napiszę tka po ponad roku w kóńcy zrobili patch dzięki któremu wrócił mi syndrom jeszcze jednej turki.

Ai w dyplomacji w końcu zachowuje sie rozsądnie ,podobnie jeśli chodzi o wypowiadanie wojny tzn nie jest już samobójcą.

Oct 22, 2017 at 21:23

Print
6000h
Status: Settler

Posts: 22
Registered: Apr 06, 2017
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #530]

Chciałbym by były z 4-5 surówcow strategicznych naraz . Treaz to tylko konie albo zelazo .


Mogłyby być konie , wielbłądy słonie , olej, zelazo miedz. I z nich samemu zaprojektować jednostke


A oni rozwijają wojny religijne

Oct 23, 2017 at 04:07

Print
syrop85
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Apr 17, 2017
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #531]

No niestety z ta religia to mysle ze ida z duchem czasu i chyba za duzo wiadomosci sie na ogladali. Patch poprawia wiele, narazie ukonczylem gre na funie na 4 poziomie i zara zabieram sie wyzej, AI wkoncu zachowuje sie tak jak powinno, czuje ze nie da rady to nie leci na hura. Niestety dalej mam bledne naliczanie zlota... Czy ktos sie z czyms takim spotkal? Sprawdzalem wszystko i np mam 300+ a co ture powieksza sie o 210... Czy ktos wie od czego to zalezne??

Oct 23, 2017 at 06:13

Print
Aves
Status: Conscript

Posts: 58
Registered: Jul 21, 2016
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #532]

https://civilization.com/news/entries#announcing-civilization-vi-rise-and-fall

Nov 28, 2017 at 15:15

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1076
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #533]

O czyli jednak dodatek, a nie kolejne DLC

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Nov 28, 2017 at 15:25
Gadu-Gadu: 4868586
Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 66
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #534]

i to ciekawie się zapowiadający cieszyć ....

Nov 28, 2017 at 16:57

Print
Aves
Status: Conscript

Posts: 58
Registered: Jul 21, 2016
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #535]

Ten dodatek pojawia na steamie. Cena 128.90 zł http://store.steampowered.com/app/645402/Sid_Meiers_Civilization_VI_Rise_and_Fall/

Tam jest błędna data wydania

Edit: Poprawili kilka sekund temu.

[Edited by Aves on Nov 28, 2017 at 18:44]

Nov 28, 2017 at 18:38

Print
BLyy
Status: Veteran

Posts: 389
Registered: Apr 25, 2008
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #536]

Kupiłem preorder w wersji najdroższej i pewnie będę musiał za niego zapłacić.

Nov 28, 2017 at 18:45
Gadu-Gadu: 535381
Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 66
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #537]

ponad stówka, cóż ... przy 300 za podstawkę

zawsze jakoś mniej mnie bolało wydawanie na civke, w której spędzę setki godzin, niż na strzelanki, które skończę po kilkunastu choc nowy Wolf jest ok

Ciekawi mnie, czy te Momenty Historyczne to będzie tylko ozdobnik (fajny, jak pamiętna sala tronowa, ale jednak ozdoba) czy coś rzeczywiście wpływającego na rozgrywkę.

Nov 28, 2017 at 20:32

Print
saboteur
Status: Regular

Posts: 126
Registered: Jan 16, 2006
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #538]

Dodatek dodatkiem ale co z tego skoro gra od Fall patch jest 100 % niegrywalna przez tzw SPAWN BUG, czyli przydzielanie pozycji startowych.
Więcej na civfanatics i steamie i 2k i nie tylko.
Największy bug od momentu wydania gry.


Najlepsze że 16.11 wypuścili oficjalnego hot fixa, szumnie o tym napisali na Steamie a tylko pogorszyli sprawę.
I nic dalej z tym nie zrobili !!! zostawili zrypane jak było...
Wielbłąd.

A najlepsze że kilku różnych niezależnych moderów to poprawiło w kilka godzin...nie każdy jednak chce modować grę i nie dam sobie głowy uciąć że te mody działają zgodnie z resztą gry.

Gra jest świetna, najlepsza z serii - ale to co było widoczne od samego początku : 2k i Firaxis są nastawione na trzepanie kasy przy 0 (zerowej) etyce biznesowej.

Migoczą Ci przed oczami różowymi naklejkami na karoserie a psują silnik.
Ale kogo to obchodzi jak ludzie już zaślepieni fascynacją dodatkiem szykują 100 zł aby tylko zagrać Mongołami.

[Edited by saboteur on Nov 28, 2017 at 21:15]

Nov 28, 2017 at 21:13

Print
kb0110
Status: Veteran

Posts: 258
Registered: Mar 07, 2011
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #539]

Quote:
saboteur wrote:
Dodatek dodatkiem ale co z tego skoro gra od Fall patch jest 100 % niegrywalna przez tzw SPAWN BUG, czyli przydzielanie pozycji startowych.
Więcej na civfanatics i steamie i 2k i nie tylko.
Największy bug od momentu wydania gry.
...nie każdy jednak chce modować grę i nie dam sobie głowy uciąć że

...Gra jest świetna, najlepsza z serii...


Wobec twojego zarzutu, że gra jest niegrywalna, no muszę się szybko odnieść do tych rewelacji i... Nie zgadzam się z tym co piszesz. Problem jest już naprawiony. Rozegrałem ostatnio potyczkę. Duża mapa, 10 Cywilizacji, poziom Książę, prędkość Zwykła, mapa Kontynenty + jeden mod na poprawę AI. Proste konkretne ustawienia...

I co ano nico ! Wszystko działa jak należy, gra jest grywalna, pozycje startowe losują się bardzo dobrze. Wczoraj zacząłem drugą rozgrywkę - to samo. Zgodzę się do jednego - Civilization 6 można powiedzieć -jest najlepszą z serii, ma bardzo wielki potencjał, a rozgrywka w Civ 6 jest ciekawa i wciągająca. Nie mam wątpliwości, że jeżeli nowe rozszerzenie będzie tak dobre jak podstawka, to Cywilizacja 6 zje na śniadanie piątkę, czwórkę, dwójkę, jedynkę. Trójkę nie wymienię, ponieważ to jest bardzo dobra kompletna odsłona - tam wszystko działa jak należy, dlatego nie będę się doszukiwać drobiazgów...

Także ten bug wystąpił sporadycznie i przypadkowo. Zapewniam, że na dzień dzisiejszy Ciwilizacja 6 działa jak dobra sprawna machina. Możemy śmiało czekać na nowy dodatek lub delektować się rozgrywką na podstawce, gdzyż jak zaznaczyłem wcześniej - na dżin dzisiejszy wszytko sprawnie działa. Także życzę ciekawych potyczek. Pozdrawiam
Dec 01, 2017 at 13:17

Print
saboteur
Status: Regular

Posts: 126
Registered: Jan 16, 2006
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #540]

Quote:
kb0110 wrote:


Wobec twojego zarzutu, że gra jest niegrywalna, no muszę się szybko odnieść do tych rewelacji i... Nie zgadzam się z tym co piszesz. Problem jest już naprawiony. Rozegrałem ostatnio potyczkę. Duża mapa, 10 Cywilizacji, poziom Książę, prędkość Zwykła, mapa Kontynenty + jeden mod na poprawę AI. Proste konkretne ustawienia...



Witam,

Cieszę się że podzielasz moje doświadczenia że to b.dobra gra.
To najważniejsze, że gra jest warta ogólnie nie byle jakiej świeczki.

Jednak obawiam się że problem ze lokacjami nadal istnieje.
Wystarczy poczytać różna fora - i co ważniejsze wypowiedzi z dzisiaj z ostatnich godzin

Np:
Najpopularniejsze forum Civ Fanatics
Wątków na ten temat jest wiele a link do jednego z nich załączam
https://forums.civfanatics.com/threads/1-0-0-194-civ-spawn-bug.623594/

1 grudzień 10:36:
I bought the game yesterday. It happened on my second spawn?! Today, after posting in general discussion, I turned off the three mods I was using, verified my cache and did twelve random restarts on a standard continents map. The sixth start reproduced the bug - I think with a Civ state settler (see the screenshot). Trying to decide if I'm going to ask for a steam refund.
Sorry I don't have the saves...didn't realise it would be useful

1 grudzień:
Don't sweat it. This, the "Start Locations" bug (so called after I posted this on Bug Reports) is probably the most well known bug of Civ VI with almost half a dozen mods/fixes on the workshop and the only one Firaxis shipped a hotfix for.

Świeże przykłady są też na forum na Steamie

ElTimablo 28 Nov @ 8:48pm
Since this update, I've actually had *more* spawn location issues, usually manifesting as starting the game with my settlers inside someone else's borders. I had that happen twice in five games, when it had never happened before in at least a dozen pre-update games.


U mnie też nie działa tzn kilka gier na kilkanaście może dobrze się wylosuje - ale jesteś w stanie to stwierdzić tylko jeśli chodzi o własną startową lokację.
Bo problem jest taki, że aby przekonać się że jest 100 % dobrze musisz odkryć całą mapę.
Bo np. gdzieś tam na końcu świata 3 cywilizacje zostały przylosowane na wyspie z 20 polami.
Czyż to nie ułatwia zwycięstwa w grze? i robi je niewartościowe?


A okaże się to w 145 turze gdy tam dotrzesz.
Dec 01, 2017 at 17:32

Print
kb0110
Status: Veteran

Posts: 258
Registered: Mar 07, 2011
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #541]

To że komuś jakiś drobny Bug wystąpił i pisze o tym na Forum, spoko bywa. Po to jest forum. Rozgrywam drugą potyczkę - wszystko dobrze działa. A ze coś może pójść nie tak - w każdym tytule może coś pójść nie tak. Pewnie ze może. Błąd został naprawiony a że 5 proc. ludzi będzie doświadczać różnorakich błędów - to normalne. 95 proc nic nie zgłasza... Wiec mówić ze gra niegrywalna, to zdecydowanie na wyrost. Mi od premiery nie wystąpił żaden glitch, błąd, itd. Żaden. Zawsze wszystko jest dobrze zrealizowane. Uwazam że gra jest aż nadto grywalna. Drobne błędy były są i bedą ...

Przypomnij sobie jak wyszło Civ 5 na dzień dobry tam to sie działy niestworzone rzeczy... W końcu to naprawili wszystko... Ale wiadomo czasem może zdarzyć sie coś nieoczekiwanego. Civ 6 na chwile obecną jest dobrze zoptymalizowane, nie ma co narzekać, czepiać sie... Ogólnie wszystko działa jak należy... Można dodać jeszcze lekkich szlifów, wiadomo, ale jako całość jest naprawdę super.

Nie wiem czy jakakolwiek cześć tej serii jest jako czysta podstawa, tak kompletna i grywalna. Chyba nie. Wiec to napawa optymizmem. Druga kwestia nadchodzącego dodatku. Zapowiada się on na Kawał porządnej roboty i kontentu. Jeżeli będzie tak dobry jak Podstawka, to śmiało można powiedzieć, że Civ 6 będzie miało szansę na miano najlepszej odsłony serii... Oczywiście zapewne wyjdzie i trzeci duży dodatek - bo taki jest już cykl wydawniczy CIVILIZATION i to trzeci dodatek podsumuje CIV 6 jako całość. Są duże szanse, że będzie to najlepsza cześć. Mam nadzieje ze tak właśnie będzie.

Jeżeli coś bym chciał wprowadzić, tak bym chciał żeby mimo wszystko większy nacisk położyli na walkę w trzecim dodatku, bo jest trochę za łatwo moim zdaniem i dodali Kongres z piątki i związane z nim różne ciekawe projekty, czy nurty polityczne - bo to była ciekawa i przemyślana formuła...

Dobrze że w miarę wcześnie wyszedł mod na AI do zasubskrybowania w warsztacie STEAM. Z tym modem Civ 6 jest naprawdę ciekawe...

Dec 01, 2017 at 20:50

Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 ... 7 8 9 10 [11]



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.