civ.org.pl forums > Civ6 - Ogólne > Civilization 6
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization VI > Ogólne
Poster
Message    
danek1978
Status: Novice

Posts: 5
Registered: Oct 23, 2016
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #501]

LOBO, w którym miejscu zmieniłeś ilość barbów? Możesz podać dokładnie plik i miejsce w nim?

Nov 30, 2016 at 09:18

Print
LOBO
Status: Prince

Posts: 3696
Registered: Nov 13, 2003
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #502]

https://static1.gamespot.com/uploads/original/90/908941/2882681-11401294_273077446195978_5893361272010571324_n.jpg

Takie cuś. Smutne, bo prawdziwe. Ale mnie bardziej śmieszy. Może po prostu już dawno zaakceptowałem fakt, że gry najlepsze są przynajmniej 2lata po premierze

[img] https://static1.gamespot.com/uploads/original/90/908941/2882681-11401294_273077446195978_5893361272010571324_n.jpg ">

[Edited by LOBO on Mar 29, 2017 at 18:50]

_________________________________
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel s********om!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
If enemy shows you mercy in battle. Do not return it!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
DZIWNYM NIE JEST ! - entombed

Mar 29, 2017 at 18:48
Gadu-Gadu: 3407354
Print
Zerd
Status: Elite

Posts: 612
Registered: Dec 17, 2005
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #503]

Takie rzeczy jak barby są w pliku GlobalParameters.xml (ścieżka domyślna: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Sid Meier's Civilization VI\Base\Assets\Gameplay\Data ). Są tam takie ciągi:
<Row Name="BARBARIAN_CAMP_MINIMUM_DISTANCE_ANOTHER_CAMP" Value="7" />

to odległość minimalna od innego obozu barbów,

<Row Name="BARBARIAN_CAMP_MINIMUM_DISTANCE_CITY" Value="4" />

to odległość minimalna od jakiegokolwiek miasta.

<Row Name="BARBARIAN_CAMP_ODDS_OF_NEW_CAMP_SPAWNING" Value="2" />

to bazowa ilość barbów po powstaniu nowego obozu,

<Row Name="BARBARIAN_NUM_RANDOM_UNIT_CHOICES" Value="3" />

<Row Name="BARBARIAN_RELEASE_VARIATION" Value="20" />

<Row Name="BARBARIAN_TECH_PERCENT" Value="50" />

Tutaj prawdopodobnie chodzi o ich częstotliwość występowania i skoro techy to zapewne jakość jednostek. Te 3 parametry trzeba by testować. Jestem niemal pewny, że gdyby ustawić tech percent 100 zamiast 50 to barby będą 100 % wolniej wprowadzać nowe jednostki czyli np konnica nie powinna pojawiać się zbyt szybko. Mam nadzieję, że to działa bo nie sprawdzałem. Sprawdzałem w grze Sid Meier's Civilization: Beyond Earth. Tam niestety nie działało ale tam barbów czyli obcych mogło być 5 obozów obok siebie. W tym pliku są bardzo ważne ustawienia dla gry. Trzeba zmieniać pojedynczo i testować. Można też całkowicie pozmieniać zasady gry.

[Edited by Zerd on Mar 30, 2017 at 06:05]

Mar 30, 2017 at 06:02

Print
Einstein
Status: Regular

Posts: 222
Registered: Nov 24, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #504]

Od czego zależy koszt produkcji dzielnicy ?
Jakoś nie mogę tego rozgryźć a w civilopedii nic na ten temat niema.

Apr 07, 2017 at 10:09
Gadu-Gadu: 2669497
Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1031
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #505]

Tutaj jest dość dobry opis:
https://www.reddit.com/r/civ/comments/5947kp/civ_vi_mechanics_how_district_production_cost/

W skrócie: czym więcej masz technologii/idei tym droższe są dzielnice.

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Apr 07, 2017 at 10:14
Gadu-Gadu: 4868586
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10688
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #506]

Jakie są wasze ulubione ustawienia przy generowania początkowej rozgrywki? Chodzi mi jakie preferujecie i lubicie rodzaje map i ich wielkość oraz ile dajecie cywilizacji??

Apr 17, 2017 at 14:48

Print
syrop85
Status: Settler

Posts: 16
Registered: Apr 17, 2017
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #507]

Witam. Jestem tu nowy, ale w civke gram od pierwszej czesci. Juz jakis czas temu chcialem napisac ale jakos sie niemoglem przemoc. dzis widze fajny temat zapodal Azazell wiec sie podlacze:
Od piatki gram na olbrzymiej mapie z max iloscia civ(20), poziom 5-6(jak opanuje lepiej civ6 bedzie wyzej), uwazam ze to najlepsze z mozliwych rozwiazac grajac single player. Mapy: Farkral albo kontynenty. Barby musza byc i wioski tez, ale zmniejszam ilosc panstw-miast do 8-10. Kraj - wiadomo Polska, ale teraz sprawdzam rozne narodowosci i ich specjalne zdolnosci. Aktualnie pykam Macedonia- majstersztyk naukowy, nienadazam budynkow nowych stawiac bo tak zasowa nauka. Do tej pory najlepiej gralo mi sie Scytia - miazga z tym odnawianiem energi i podwojnymi jednostkami w fazach gry - pierwszy raz przeszedlem gre na dominacji(145 miast) mam ssy Zazwyczaj konczy sie na 1/3, 1/2 mapy swiata i wyslaniu statku, ale musialem podbic swiat hehe. Pisze jak malotat bo ta gra zamienia mnie w dziecko i przypomina zabawe z dziecinstwa czolgami z pudelek po zapalkach hehe. Czytalem wiele skarg na civ 6 i niezgodze sie znimi. Civ6 jest najlepsza civka jaka jest - fakt polityka jeszcze do "dorobienia" ale po 3 i 4 patchu wszystko dziala tak jak powinno. Np: grajac na 6 poziomie mialem problem ze zwyciestwem bo 2 kraje byly szybsze naukowo i musialem im zgrabic tereny i szybko podpisac pokoj, tylko dzieki temu bylem szybszy. Konczac uwazam ze nie ma lepszej strategi w ktorej trzeba myslec i kombinowac. Pozdrawiam Lukasz

Apr 17, 2017 at 19:54

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10688
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #508]

Witaj syrop85

Ja też własnie preferuje grę z jak największą ilościa cywilizacji kierowanych przez SI. Tylko, że do końca nie wiem jak to skonfigurować pod civ 6. Teraz Państwa miasta mają większe znaczenie i jeśli ich mniej to będzie chyba dużo trudniej?

Bardzo sie cieszę, że nowa Civka jest chwalona przez fanów serii. Mnie w Civ 6 nadal denerwuje dyplomacja ale dopiero dzis zacznę grać z najnowszym patchem i zobaczę jak to jest.

Już na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić, że nie ma żadnego sensu wracać do Civ 4 i 5. Jeszcze mnie kusi Civ 3, ale jeśli Civ 6 będzie się rozwijać i stanie się jeszcze lepsza. Może się faktycznie okazać, że otrzymamy najlepszą część z serii.

Apr 18, 2017 at 08:50

Print
syrop85
Status: Settler

Posts: 16
Registered: Apr 17, 2017
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #509]

Panstwa miasta maja znaczenie ale przy 20 krajach jesli bedzie za duzo miast panstw to cyvilizacje sie dobrze nie rozwina, a i Tobie bedzie ciezko bo na okolo zamiast Si beda miasta panstwa. W drugiej poprawce bodajze weszła mozliwosc ich zmniejszenia i dopiero granie na full mapie i max si zaczelo dawac satysfakcje. Ogolnie nieprzepadam za wieloma miastami panstwami i nie odczowam roznicy w "dopalce w grze" jesli jest ich mniej. Jest mega roznica za to w rozwoju przeciwnikow jesli jest ich mniej, poniewaz panstwa miasta od startu zgarniaja te najlepsze tereny pod miasto (moje obserwacje) wiec jesli jest ich za duzo to i my i si ma ciezko pograc. Choc po4 upgrade si juz kosi czasem jakieś.

Apr 19, 2017 at 22:43

Print
Zerd
Status: Elite

Posts: 612
Registered: Dec 17, 2005
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #510]

Quote:
syrop85 wrote:
Panstwa miasta maja znaczenie ale przy 20 krajach jesli bedzie za duzo miast panstw to cyvilizacje sie dobrze nie rozwina, a i Tobie bedzie ciezko bo na okolo zamiast Si beda miasta panstwa. W drugiej poprawce bodajze weszła mozliwosc ich zmniejszenia i dopiero granie na full mapie i max si zaczelo dawac satysfakcje. Ogolnie nieprzepadam za wieloma miastami panstwami i nie odczowam roznicy w "dopalce w grze" jesli jest ich mniej. Jest mega roznica za to w rozwoju przeciwnikow jesli jest ich mniej, poniewaz panstwa miasta od startu zgarniaja te najlepsze tereny pod miasto (moje obserwacje) wiec jesli jest ich za duzo to i my i si ma ciezko pograc. Choc po4 upgrade si juz kosi czasem jakieś.


Cieszy mnie, że grasz ale nie za bardzo wiem jak co by Ci pasowało. A dałem tu w innym temacie link do sava startowego. Jak nie będzie pasował to napisz co byś chciał, OK ?
Apr 20, 2017 at 22:54

Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 59
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #511]

ja p****ziu ...
pojawiła się nowa cywilizacja - Nubia

tylko cholera dlaczego z tego powodu przestały działać save z poprzednich gier ...

Jul 27, 2017 at 21:28

Print
Cholernik
Status: Hero

Posts: 2259
Registered: Jul 25, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #512]

Bo przy okazji wyszedł nowy patch

A może nie zaciągnął się on i dlatego sejwy nie chcą działać?

[Edited by Cholernik on Jul 27, 2017 at 22:20]

Jul 27, 2017 at 22:19

Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 59
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #513]

w necie piszą, że trzeba odinstalować i zainstalować ponownie grę. zrobiłem. D.u.p.a.
dalej nie działa. kilka dni gry plecy. a jedyne co maiłem zmodyfikowane to barbarzyńców w pliku globalparametrs wg przepisu Zerda.

na fejsie czytam , ze to powszechniejszy problem. co za biedne baranki. jednak scenariusz z civek 3,4,5 - kupić najwcześniej rok po premierze, ma sens ...

edit. jest jeszcze gorzej. nie mogę zagrać nawet w nową grę.

[Edited by rafino on Jul 27, 2017 at 23:31]

Jul 27, 2017 at 23:10

Print
Cholernik
Status: Hero

Posts: 2259
Registered: Jul 25, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #514]

Dwie możliwości:
1. sprawdzenie spójności
2. wyłączenie modów

Jul 28, 2017 at 05:55

Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 59
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #515]

spójność to sprawdzałem najpierw a potem jeszcze z 10 razy.

wyłączyłem najpierw mody obce, potem wszystkie. zdeinstalowałem DLC. próbowałem na dx11. rezultat ten sam. nie mogę uruchomić gry. ani nowej ani zapisu. wiesza się na ekranie ładowania (z przywódcą). a chciałem skończyć azteków przed urlopem. ech

za dwa tygodnie zobaczę czy coś poprawili

edit. wywaliłem grę raz jeszcze, ręcznie usunąłem wszystkie pliki i ściągnąłem na nowo. rezultat, idzie. nawet savy
chyba mod "time all in one" bruździł, i nawet jego wyłączenie nie podziałało.

[Edited by rafino on Jul 28, 2017 at 16:50]

Jul 28, 2017 at 09:55

Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 59
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #516]

na steam 10 nowych osiągnięć wrzucili wczoraj, tyle że jeszcze nie podpisanych. ciekawe, jakieś nowe dlc czy cóś? ktoś z Was coś wie na ten temat?

Oct 09, 2017 at 10:20

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1031
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #517]

Zgadza się - nowe DLC.

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Oct 09, 2017 at 10:24
Gadu-Gadu: 4868586
Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 59
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #518]

http://civilization.com/news/entries#religion-gets-a-reboot-in-the-civilization-vi-fall-2017-update

ale o dlc ani słowa

Oct 11, 2017 at 07:24

Print
glaca
Status: Settler

Posts: 14
Registered: Oct 26, 2016
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #519]

Quote:
rafino wrote:
http://civilization.com/news/entries#religion-gets-a-reboot-in-the-civilization-vi-fall-2017-update

ale o dlc ani słowa


oficjalnie nie
ale na civfanatics ktos sie dobral do plikow audio i wygrzebal, ze beda Khmerowie i Indonezja

Quote:
Looking in the games files, accidentaly I've found who's gonna be the next leaders.

In the Base/Platforms/Windows/audio/(your language) folder there's the archive Speech_Localized.xml. At the end of the text we have: <IncludedMemoryFiles> <File Language="English(US)" Id="74036770"> <ShortName>DOM_LEAD_GIT.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\DOM_LEAD_GIT_697BCDAC.wem</Path>​ </File> <File Language="English(US)" Id="637229364"> <ShortName>ADVISOR_LINE_LISTENER_87_Bus_Feedback.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\ADVISOR_LINE_LISTENER_87_Bus_Feedback_809088A5.wem</Path>​ </File> <File Language="English(US)" Id="731235123"> <ShortName>ADVISOR_LINE_6_Bus_Feedback.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\ADVISOR_LINE_6_Bus_Feedback_261BEC27.wem</Path>​ </File> <File Language="English(US)" Id="735887955"> <ShortName>DOM_LEAD_JAY.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\DOM_LEAD_JAY_697BCDAC.wem</Path>​ </File> <File Language="English(US)" Id="921315926"> <ShortName>DOM_LEAD_AMA.wav</ShortName> <Path>Voices\English(US)\DOM_LEAD_AMA_697BCDAC.wem</Path>​ </File>​ </IncludedMemoryFiles>

They reference the audio files inside the Speech_Localized.bnk file. I extracted them and converted to an audible format, and I have found:

DOM_LEAD_AMA is the intro for Queen Amanitore that we already know and love.

DOM_LEAD_GIT is the intro for Gitarja, a majapahit queen. I suppose she's the indonesian leader.

DOM_LEAD_JAY is the intro for Jayavarman VII, a khemer king.
So the Khmer is probably the second civ.
Oct 11, 2017 at 08:32

Print
Zerd
Status: Elite

Posts: 612
Registered: Dec 17, 2005
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #520]

Oby przed świętami zrobili promocję na DLC to może zakupię wszystkie. Nie kupiłem nic bo gra nieco rozczarowała. Ale teraz gram sobie i widzę, że ma coś z miodności bo wygrywam Dałem mniej cywilizacji bo 6 na max wielkości mapie i tak trafiłem, że mam na wielkim kontynencie tylko jedną rywalkę Kleopatrę. Normalnie gra się aż miło. Nadal czekam na narzędzia ale wiem, że się nie doczekam. Może jutro zrobię na modzie szablon mapy pod 10 civek tak aby można było tylko zmieniać cywilizacje (teren będzie ten sam ale za to dopracowany z równymi szansami). Myślę, że coś wykombinuję a nawet dam link do pliku jak mapa testy przejdzie czyli gdzieś koło grudnia. Ale właśnie na nowe DLC i patch muszę czekać bo wiem, że każdy patch rozwala godziny pracy nad mapą.

Oct 11, 2017 at 08:45

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1031
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #521]

Quote:
rafino wrote:

ale o dlc ani słowa


Tutaj jest wzmianka o nowych civkach:
"Brace for coastal assaults! With the upcoming addition of one of our new civs, this change is especially exciting."

[Edited by Seti on Oct 11, 2017 at 09:26]

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/
Oct 11, 2017 at 09:23
Gadu-Gadu: 4868586
Print
memik
Status: Elite

Posts: 1061
Registered: Sept 10, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #522]

Ogłoszono 2 nowe civki
Indonezja i kmerowie.

Tak poza tematem, niepamiętam aby cywilizacja wzbudzała tak nikłe zainteresowanie jak civ 6. Co to się porobiło.

Oct 19, 2017 at 10:16

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1031
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #523]

http://steamcommunity.com/games/289070/announcements/detail/1459589605821934881

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Oct 19, 2017 at 18:36
Gadu-Gadu: 4868586
Print
rafino
Status: Conscript

Posts: 59
Registered: Aug 06, 2004
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #524]

już są ... oblukać trzeba

Oct 19, 2017 at 19:39

Print
saboteur
Status: Regular

Posts: 122
Registered: Jan 16, 2006
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #525]

Quote:
memik wrote:

Tak poza tematem, niepamiętam aby cywilizacja wzbudzała tak nikłe zainteresowanie jak civ 6. Co to się porobiło.


Cześć Memik

Gdzie wzbudza "tak nikłe zainteresowanie" ?

W jaki sposób zmierzyłeś że dla Civ 6 jest nikłe a dla Civ XYZ było większe ?

Jestem bardzo ciekawy metodologii.

Dziękuję za wytłumaczenia.
Oct 19, 2017 at 21:02

Print
memik
Status: Elite

Posts: 1061
Registered: Sept 10, 2010
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #526]

Już Ci tłumaczę,

W analagicznym okresie po wyjściu civ 5 czy civ 4 na forum aż huczało.
Każde nowe wyjście pacza czy dlc szeroko opisywane.

Poza tym umawialiśmy się na grę online i mieliśmy nawet ligę.

Czy to wystarczająca metodologia?

Oct 20, 2017 at 12:23

Print
6000h
Status: Settler

Posts: 20
Registered: Apr 06, 2017
IP: Logged
Re: Civilization 6 [post #527]

Bo SP to ślepa uliczka . A do dobrej gry MP civ sporo brakuje.wieć starzy sie wykruszyli , a gimbaza woli Lola

Oct 20, 2017 at 15:49

Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 ... 7 8 9 10 [11]



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.