civ.org.pl forums > Civ6 - Ogólne > FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy)
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization VI > Ogólne
Poster
Message    
KmicikBis
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Oct 21, 2016
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #201]

Czy ktoś może już ma procesory Ryzen? Jak się nimi gra w civ? Wiem ze są różne testy w necie ale.....chcę znać Wasze odczucia......

Jul 10, 2017 at 07:02

Print
Xisertus
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Aug 07, 2016
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #202]

Quote:
kb0110 wrote:
Może ktoś wie o co chodzi. Gdzieś pod koniec ery klasycznej ucina dźwięk wszystkich jednostek, nie słychać jak poruszają się, czy walczą... Pozostałe inne dźwięki normalnie słychać... Może ktoś ma podobny problem po najnowszym patchu i wie jak go rozwiązać?


U mnie również ten problem występuje...
Jul 17, 2017 at 15:59

Print
LOBO
Status: Prince

Posts: 3714
Registered: Nov 13, 2003
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #203]

Quote:
Xisertus wrote:
Quote:
kb0110 wrote:
Może ktoś wie o co chodzi. Gdzieś pod koniec ery klasycznej ucina dźwięk wszystkich jednostek, nie słychać jak poruszają się, czy walczą... Pozostałe inne dźwięki normalnie słychać... Może ktoś ma podobny problem po najnowszym patchu i wie jak go rozwiązać?


U mnie również ten problem występuje...


No u mnie jeszcze gorzej, bo zacina się jeden dźwięk (np ruch katapulty) i tylko w kołko to słychać, a inne dźwięki powoli giną.
Jest to powszechny błąd i mam nadzieję, że będzie naprawiony w następnym patchu...

_________________________________
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel s********om!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
If enemy shows you mercy in battle. Do not return it!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vision without executing is just hallucination
Jul 21, 2017 at 10:23
Gadu-Gadu: 3407354
Print
kb0110
Status: Veteran

Posts: 258
Registered: Mar 07, 2011
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #204]

Przez ten błąd zawiesiłem rozgrywkę i odechciewa mi się kontynuować. FIRAXIS dużo traci przez takie niedopatrzenia...

Jul 23, 2017 at 10:53

Print
Xisertus
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Aug 07, 2016
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #205]

Quote:
kb0110 wrote:
Przez ten błąd zawiesiłem rozgrywkę i odechciewa mi się kontynuować. FIRAXIS dużo traci przez takie niedopatrzenia...


Ja póki co zarzuciłem granie w VI i wróciłem się z powrotem do V.
Aug 28, 2017 at 19:08

Print
KmicikBis
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Oct 21, 2016
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #206]

Czy karta graficzna ma wpływ na prędkość tury? Jestem w trakcie zmieniana karty R9 270 2Gb na GTZ 1060 3Gb i tak ciekawi mnie czy to cos da do predkosci...

Sept 03, 2017 at 20:11

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #207]

Co do prędkości tj. liczby klatek, to chyba nie za bardzo ale na pewno lepszy komfort w obsłudze tekstur a w połączeniu z dyskiem SSD to

_________________________________
http://zewabud.pl/

Sept 04, 2017 at 16:43

Print
KmicikBis
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Oct 21, 2016
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #208]

Ile wątków obsługuje civka? Czy tylko 4 rdzenie czy wykorzysta max z I7 czyli 4 rdzenie plus 4 wątki? Przymierzam się do wymiany procka i nie wiem czy warto przepłacać za I7. Procek wyłącznie kupowany będzie pod civkę....

Oct 14, 2017 at 10:10

Print
Lorbas
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Jan 26, 2018
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #209]

Quote:
Czy karta graficzna ma wpływ na prędkość tury? Jestem w trakcie zmieniana karty R9 270 2Gb na GTZ 1060 3Gb i tak ciekawi mnie czy to cos da do predkosci...


KmicikBis - czy mógłbyś napisać jak sprawowała Ci się karta R9 270 2GB?

Osobiście korzystam z tej karty, gra działa mi płynnie na najwyższych ustawieniach, ale mam jeden problem - podczas ataku atomowego nie wyświetla mi "grzyba". Próbowałem różnych ustawień, zszedłem nawet do minimalnych i dalej to samo - bombowiec nadlatuje nad cel, odlatuje, a po chwili wokół celu zgliszcza...
"Grzyba" widziałem tylko na You Tubie i brakuje mi tego efektu
Początkowo wyglądało mi to na niewydolne GPU, ale jak napisałem wcześniej - gra chodzi płynnie na wysokich detalach i nie zacina się nawet w końcowych etapach rozgrywki (duża mapa, 8-10 przeciwników).

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym zjawiskiem?

Mój sprzęt:
Radeon R9 270 GB (najnowsze sterowniki wgrane)
Intel Core i5-2400 CPU 3.10 GHz
SSD Goodram 512 GB
8 GB RAM
Windows 10 64 bit
Jan 26, 2018 at 20:40

Print
Lorbas
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Jan 26, 2018
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #210]

Quote:
Czy karta graficzna ma wpływ na prędkość tury? Jestem w trakcie zmieniana karty R9 270 2Gb na GTZ 1060 3Gb i tak ciekawi mnie czy to cos da do predkosci...


KmicikBis - czy mógłbyś napisać jak sprawowała Ci się karta R9 270 2GB?

Osobiście korzystam z tej karty, gra działa mi płynnie na najwyższych ustawieniach, ale mam jeden problem - podczas ataku atomowego nie wyświetla mi "grzyba". Próbowałem różnych ustawień, zszedłem nawet do minimalnych i dalej to samo - bombowiec nadlatuje nad cel, odlatuje, a po chwili wokół celu zgliszcza...
"Grzyba" widziałem tylko na You Tubie i brakuje mi tego efektu
Początkowo wyglądało mi to na niewydolne GPU, ale jak napisałem wcześniej - gra chodzi płynnie na wysokich detalach i nie zacina się nawet w końcowych etapach rozgrywki (duża mapa, 8-10 przeciwników).

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym zjawiskiem?

Mój sprzęt:
Radeon R9 270 GB (najnowsze sterowniki wgrane)
Intel Core i5-2400 CPU 3.10 GHz
SSD Goodram 512 GB
8 GB RAM
Windows 10 64 bit
Jan 26, 2018 at 21:06

Print
LOBO
Status: Prince

Posts: 3714
Registered: Nov 13, 2003
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #211]

Lorbas on pytał o prędkość tur, a nie płynność wyświetlania.
Może na tury wpłynąć tak, że szybciej będzie wczytywać tekstury i kilka sekund na pewno zyskasz. Ale ja jak pamiętam to jak zmieniałem kartę graficzną to różnicy nie zauważyłem. Przy zmianie procka i HDD (raczej SSD ) widziałem, że tury szybciej lecą.

_________________________________
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel s********om!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
If enemy shows you mercy in battle. Do not return it!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vision without executing is just hallucination

Jan 27, 2018 at 11:41
Gadu-Gadu: 3407354
Print
KmicikBis
Status: Conscript

Posts: 45
Registered: Oct 21, 2016
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #212]

Quote:
Lorbas wrote:
Quote:
Czy karta graficzna ma wpływ na prędkość tury? Jestem w trakcie zmieniana karty R9 270 2Gb na GTZ 1060 3Gb i tak ciekawi mnie czy to cos da do predkosci...


KmicikBis - czy mógłbyś napisać jak sprawowała Ci się karta R9 270 2GB?

Osobiście korzystam z tej karty, gra działa mi płynnie na najwyższych ustawieniach, ale mam jeden problem - podczas ataku atomowego nie wyświetla mi "grzyba". Próbowałem różnych ustawień, zszedłem nawet do minimalnych i dalej to samo - bombowiec nadlatuje nad cel, odlatuje, a po chwili wokół celu zgliszcza...
"Grzyba" widziałem tylko na You Tubie i brakuje mi tego efektu
Początkowo wyglądało mi to na niewydolne GPU, ale jak napisałem wcześniej - gra chodzi płynnie na wysokich detalach i nie zacina się nawet w końcowych etapach rozgrywki (duża mapa, 8-10 przeciwników).

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym zjawiskiem?

Mój sprzęt:
Radeon R9 270 GB (najnowsze sterowniki wgrane)
Intel Core i5-2400 CPU 3.10 GHz
SSD Goodram 512 GB
8 GB RAM
Windows 10 64 bit

Ja nie miałem z tym problemu, karta spokojnie wyrabiała a grałęm na największych mapach z 20 civkami i 20CS
Jan 29, 2018 at 10:22

Print
WoZa
Status: Elite

Posts: 912
Registered: Nov 05, 2010
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #213]

Mam okazję zamówić i przywieść z USA laptopa. Szukam dobrego lapka ale bez szaleństw.Wystarczy, że CIV 6 i przyszła 7 będzie chodzić bez problemów. Zastanawiam się nad Dell lub Lenovo. Dell są o wiele tańsze w USA niż w Polsce, ale te w USA mają zintegrowaną kartę graficzną. Jaki to ma wpływ na grę? Proszę o pomoc.
https://www.amazon.com/s/gp/search/ref=sr_nr_p_89_5?fst=p90x%3A1%2Cas%3Aoff&rh=n%3A172282%2Cn%3A541966%2Cn%3A13896617011%2Cn%3A565108%2Ck%3Alaptop%2Cp_n_size_browse-bin%3A2423841011%2Cp_n_feature_four_browse-bin%3A2289793011%2Cp_n_feature_five_browse-bin%3A7817224011%2Cp_n_feature_two_browse-bin%3A610553011%2Cp_n_feature_twelve_browse-bin%3A9521908011%2Cp_n_operating_system_browse-bin%3A12035945011%2Cp_36%3A2421888011%2Cp_89%3ADell&keywords=laptop&ie=UTF8&qid=1517762925

Feb 04, 2018 at 17:24

Print
KamCio40
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Feb 12, 2018
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #214]

Siema, jak odpalam jakąkolwiek rozgrywkę single to ładuje się mapka i po chwili grę wywala do pulpitu z błędem : http://imgie.pl/image/dAUqX Zarowno jaki w dx 11 jak i dx 12
Specyfikacja : CPU ryzen 1600, GPU gtx 1080 8gb, 8gb ram ddr4 3200mhz, mobo msi tomahawk, zasilacz vero l2 600W, Windows 10. Jak ktoś ma jakieś sugestie, proszę pisać. Pozdrawiam.

Feb 12, 2018 at 17:58

Print
Zerd
Status: Elite

Posts: 628
Registered: Dec 17, 2005
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #215]

Quote:
KamCio40 wrote:
Siema, jak odpalam jakąkolwiek rozgrywkę single to ładuje się mapka i po chwili grę wywala do pulpitu z błędem : http://imgie.pl/image/dAUqX Zarowno jaki w dx 11 jak i dx 12
Specyfikacja : CPU ryzen 1600, GPU gtx 1080 8gb, 8gb ram ddr4 3200mhz, mobo msi tomahawk, zasilacz vero l2 600W, Windows 10. Jak ktoś ma jakieś sugestie, proszę pisać. Pozdrawiam.


Moim zdaniem to problem z modami. Najprościej to wszystkie usunąć. Ja robię to w Steam. Wchodzę na swoje konto - profil - subskrybowane przedmioty i rezygnuję z modów związanych z Civ 6. Mody można sobie instalować w dalszym czasie zawsze patrząc czy są kompatybilne z naszą wersją gry, czyli dodatkiem jak sądzę.
Potem ewentualnie sprawdzić spójność plików gry, gdyby nadal nie działało.
Gdyby dalej nie działało to trzeba ręcznie usuwać katalogi z modami. Wstępnie wrzucę domyślną ścieżkę:
Steam\steamapps\workshop\content

Ale to jest mocno wstępnie bo tam trzeba obczajać co jest czym. Może to nie będzie potrzebne.
Feb 13, 2018 at 18:46

Print
KamCio40
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Feb 12, 2018
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #216]

Problem w tym ze nie mam modów I ciagle coś kabinuje ale dobrze ze V mi działa :/

Feb 19, 2018 at 08:42

Print
LOBO
Status: Prince

Posts: 3714
Registered: Nov 13, 2003
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #217]

Spróbuj zsynchronizować pliki przez steam. Zazwyczaj najprostszy sposób i najefektywniejszy. Może przy instalce jakiś plik pominęło albo coś to go dociągnie.

_________________________________
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel s********om!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
If enemy shows you mercy in battle. Do not return it!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vision without executing is just hallucination

Feb 24, 2018 at 14:20
Gadu-Gadu: 3407354
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z Civilization VI? Zapraszamy) [post #218]

Test wydajności CIV 6:
https://www.purepc.pl/procesory/ryzen_5_2600_core_i5_8400_geforce_gtx_1060_i_radeon_rx_580?page=0,12

_________________________________
http://zewabud.pl/

Aug 05, 2018 at 08:16

Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 2 3 4 [5]



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.