PAwleus
Status: Hero

Registered: Mar 24, 2009
IP: Logged
|
Co daje mi dużą nadzieję odnośnie DW2 to fakt, że jedną z pierwszych kwestii poruszonych przy podawaniu garści szczegółów pod powyższym linkiem jest zwiększenie precyzji automatyzacji. DW1 zawiodło mnie najbardziej właśnie pod tym względem - możliwości w opcjach automatyzacyjnych były dla mnie tak dalece niewystarczające, że grałem w zasadzie bez nich, bo tylko mnie irytowały. Zapowiadają nie tylko więcej możliwych zachowań do ustawienia, ale i automatyzację w skali pojedynczych obiektów (każdy obiekt może mieć swoją własną automatyzację), czego bardzo poprzednio brakowało.
3D jest, ale wygląda z zapowiedzi, że nic przełomowego, a zwyczajne psedo-3D, czyli obiekty 3D poruszające się po płaszczyźnie tak jak w SE5. Ulepszeniem będzie ustawianie pól ostrzału dla poszczególnych broni. Wizualnie mają też strzelać nie z centrum, jak w SE5, ale z określonych lokacji broni na kadłubie (tak miało być w SE5, co widać w Settings, ale najwyraźniej ostatecznie Autor to uprościł).
Edit: Rzadko spotykane w 4X jest to, że własne okręty mogą blokować pola ostrzału przesłaniając dostęp do wrogiego okrętu, więc odpowiednie manewrowanie i szyk flot stają się jeszcze ważniejsze. Podoba mi się coraz bardziej 
[Edited by PAwleus on Jan 14, 2020 at 08:11]
|
Jan 09, 2020 at 16:59
|
|