civ.org.pl forums > Civ3 - Główne > Pomocy!!!!! Please
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization III > Główne
Poster
Message    
polpol
Status: Conscript

Posts: 51
Registered: Feb 14, 2005
IP: Logged
Pomocy!!!!! Please [post #1]

Mam problem z modem, który wprowadza Polaków jako dodatkową nację.
1. Po pierwsze mam 2 wersje civ3 polską wersja 1.29 z cd project i angielską wersja 1.07. Problem jest następujący: Polska wersja bez moda działa mi poprawnie (sprawdziłem), ale po zainstalowaniu moda nie chciał mi ruszyć scenariusz z polakami (tak w ogóle czy on podmienia jakąś z nacji czy dodaje nową. Acha nie wiem czy to błąd ale w new game nie mam nacji polaków - ale to nie problem jeśli się go ruszy ze scenariusza)) ). Wtedy wgrałem patcha umożliwiającego grę w angielsko języczne mody w wersi Polskiej civ3. Wydawałoby sie, że wszystko jest już O.K (w końcu ruszyła mi ze scenariusz - choć w dalszym ciągu nie wiem co z tym new game), ale moja radość nie trwała długo. Mianowicie w momencie gdy wynajduję magnetyzm i przechodzę w erę industrializacji gra mi poprostu wyskakuje do windowsa z następującym komunikatem:
Sygnatura błędu.
AppName: civilizacion.3.exe AppVer: 0.0.0.0
ModName.civilizacion3.exe.
ModVer: 0.0.0.0 Offset: 000030d3
Dodam, że próbowałem zainstalować patch do wersji polskiej ze strony cd project mający usunąć wyskakiwanie po 1200 r. ale u mnie on się nie chce zainstalować. Przy instalacji wyskakuje błąd 1 i tak w kółko.
Dodam, że mam to zainstalowane pod Winows XP - a z doświadczenia wiem że to straszny syf. Może te patche zainstalowałem w złej kolejności, a może tem drugi patch "gryzie" się z tym pierwszym Nie wiem - pomóżcie
2. Druga sprawa, jak już wspomniałem mam też wersię angielską 1.07 i próbowałem wgać tego moda pod nią. Tutaj jednak nie ma możliwości wybrania polaków nawet ze scenariusza. W momencie gdy wybieram scenariusz Polaków pojawia się błąd i wyskakuje do Windowsa. Nie wiem czy może to naprawić jakiś patch (jeśli wiecie jaki to napiszcie + gdzie go znaleść z góry dzięki), chociaż mam wrażenie że ten mod nie jest kompatybilny z tą wersią. Jeśli mieliście podobne problemy i znaleźliście ich rozwiązanie napiszcie jak sie ich pozbyć>
3. I ostatnia sprawa od znajomego mam PTW (Play The World) instaluję ją pod civ3 wersja angielska
PTW też angielska i po pewnym czasie wyskakuje mi do windowsa z komunikatami typu:

Art\Units\Settler Modern Times\Settler Modern Times.JNI" albo
Art\Units\Sperman\Sperman.JNI
lub podobnymi
Próbowałem brakujące pliki podmieniac w odpowiednich folderach ale nie wiem czy to dobrze robię gdyz nie udało mi sie zlikwidowac tego problemu. Po kolejnych podmianach pojawiały się nowe komunikaty, ale ostatecznie z nog mnie zwalił komunikat który informował, że brakuje pliku "wav"
Przeszukałem całą civ3, ale nigdzie nie znalazłem plików z takim rozszeżeniem - są pliki muzyczne z innym rozszeżeniem. Co robić i gdzie szukać? i jak to zrobić. A może istnieje jakiś patch likwidujący ten problem Acha mod z polakami tutaj też mi oczywiście nie działa. Cholera można nerwicy dostać.

Za każdą pomoc będę wdzięczny. Z góry dzięki.
No i to chyba wszystko uffffff.

Feb 14, 2005 at 18:58

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Pomocy!!!!! Please [post #2]

Po pierwsze win XP to nie zaden syf , z moje go doswiadczenia wiem ( a mialem kazdego windowsa od 3.11 ), ze bardziej stabilnego,lepszego systemu microsoftu nie ma . Oczywiscie pod warunkiem ze korzysta sie z komputera w miare racjonalnie Tak wiec wina wiondowsa odpada , Tyle tytulem wstepu...


Wiec tak: co do polskiego moda, to nie pomoge, bo nie mialem. Ale z doswiadczenia wiem, ze civkla cd-projektu to dosyc niekompatybilna jest. Poszukaj moze na naszej stronie jeszcze jakichs patchy, moze beda...

A z PTW to typowa niekompatybilnosc wersji, lub brak plikow w wersji podstawowej.... Musisz ,albo zdobyc jakos pliki, albo zdobyc nowe civki

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Feb 14, 2005 at 19:19
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: Pomocy!!!!! Please [post #3]

co to znaczy: korzysta sie z komputera racjonalnie?

Feb 14, 2005 at 20:23
Gadu-Gadu: 1119312
Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Pomocy!!!!! Please [post #4]

czyli:

- nie instaluje dziwnego/wadliwego/uszkodzonego/podejrzanego/niepotrzebnego oprogramowania
- nie odwiedza niepotrzebnie podejrzenaych stron
- posiada jakies zabezpieczenia typu fiewall, antyvir
- w miare sie zna na komputerach, czyli na tyle zeby wiedziec np. ze usuniece programu to nie skasowanie jego skrotu na pulpicie lub katalagu z dysku....
- nie kopanie/walenie/celowe uszkadzanie/oblewanie komputera lub monitora badz inncyh urzadzen zwwnetrznych
- i jeszcze tego jest duzooo, ale juz jest pozno i chce mi sie spac

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Feb 14, 2005 at 22:36
Gadu-Gadu: 1966917
Print
rzepa10
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Feb 09, 2005
IP: Logged
Re: Pomocy!!!!! Please [post #5]

Witam. Niedawno miałem podobne przygody do twoich. I po kilkudniowych zabawach zdecydowałem się na wersję CIV3 EN wersja 1.29f a na to ewentualnie nakładka z Polskim językiem. Z takim rozwiązaniem problemów z CIV3 i polskim modem być niepowinno.

Odnosnie twojej wersji CIV3 1.07 EN, spotkałem w necie wersję skompresowaną do ok 130mb ale chłopaki sami tam napisali że część plików sound usuneli , a własnie tych plików po zainstalowaniu PTW brakuje.
Rozwiązanie: bierzesz katalog Sounds z wersji PL i wgrywasz do wersji EN i tą wersje przerabiasz jezeli chcesz na PLto powinno pomóc a dzięki temu niebedziesz musial zmieniac nazw plików w katalogu Units przy scenariuszach no i niebedzie Ci brakowac plików dzwiekowych.

Reasumując. Najlepiej załatwić sobie PEŁNĄ CD wersji angielskiej CIV3 i a na to zainstalowac sobie CIV3C (tam juz masz od razu PTW, w które i tak niema chyba sensu grac jak juz masz civ3c)
Jezeli potrzebny Ci język Polski na wersje EN to odpowiednie pliki znajdziesz na tej stronie.

powodzenia

Feb 14, 2005 at 23:23

Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: Pomocy!!!!! Please [post #6]

ja uzywam "dodaj / usuń programy" zeby coś skasować
Odwiedzam podejrzane strony (każda strona może być podejrzana
nie mam pojecia co to jest fiewall
mam pewnie full zbędnego oprogramowania
często kopę w komputer jak mnie wkurzy

mieszcze się w średniej użytkowników?

Feb 15, 2005 at 00:28
Gadu-Gadu: 1119312
Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Pomocy!!!!! Please [post #7]

w srednej pewnie tak.... No ale chociaz umiesz pisac na forum

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Feb 15, 2005 at 16:36
Gadu-Gadu: 1966917
Print
polpol
Status: Conscript

Posts: 51
Registered: Feb 14, 2005
IP: Logged
Re: Pomocy!!!!! Please [post #8]

Dzięki za pomoc !!!!

W końcu civ3 w wersji pl ruszyła (nie wiem jak długo ))). Acha faktycznie te dwa patche nie mogą być zainstalowane naraz (patch umożliwiający grę w angielsko języczne mody w wersi Polskiej civ3 i ten od cd projektu) przynajmniej u mnie. Zainstalowałem tylko tego polskiego + mod polaków + oczywiśie zmiana nazw w Units no i jak na razie działa.
Coś mi się wydaje, że ten patch umożliwiający grę w angielsko języczne mody w wersi Polskiej civ3 po prostu nie do końca spełnia swoje zadanie.

Do rzepa10 dzięki za poradę sprawdzę ją na pewno, ale najpierw ukończę obecną grę (tak na wszelki wypadek aby więcej na razie nie namieszać).

Feb 16, 2005 at 15:53

Print
polpol
Status: Conscript

Posts: 51
Registered: Feb 14, 2005
IP: Logged
Re: Pomocy!!!!! Please [post #9]

Mam małe pytanie czy mod Poaków działa pod PTW. Ja osobiście mogę zagrać tylko ze scenariusza, ale wtedy mam dostępne 16 starych nacji + Polacy jako 17-nasta. Czy jest możliwość ustawienia Polaków jako nowej nacji w New Game. Jeśli jest to może ktoś mi napisać jak to zrobić ? Jeśli natomiast nacja Polaków powinna ustawić się w new game automatycznie jako dodatkowa, albo jako zastępcza nacja to może ktoś wie gdzie może tkwić problem Ach gram na civ3 wersja polska ze zmienionymi nazwami katalogów na język angielski.

Feb 19, 2005 at 09:12

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.