civ.org.pl forums > Civ3 - Główne > Problem z czcionkami w ogole :]
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization III > Główne
Poster
Message    
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Problem z czcionkami w ogole :] [post #1]

po moich eksperymentach ze spolsczeniami i cziocnkami, nastapilo cos strasznego Mianowicie moja gra stracila calkowicie czcionki :d

Napisze co zrobilem:

Chcac uzyskac czionki z polskimi ogonkami, sciagnalem czioni ze spolszczen ( w sumie to az 3 ) Zadna polskich czcionek nie obslugiwala plik lsans.fot, o ktorym myslalem ze jest odpowiedzialny za kroj czionki ( moze jest ) okazal sie byc zbyteczny, bo generuje sie sam za kazdym uruchomieniem. A jakby tego bylo malo, gra nawet nie zwracala uwagi na czionke ktora byla juz w grze jako plik lsans.ttf ! Nawet po podmianie zcionki Lucida Sans na np. Times New Roman. Oczywiscie nazwalem tego Timesa jako lsans.ttf. I co ? I nic, w grze ciagle jest Lucida Sans Wiec doszedlem do wniosku ze gra ma gdzies czcionki w katalogu z gra ( chociaz przy braku pliku lsans.ttf, zglasza blad: "Fatal error: "errorcode 13": "No font file" ). Dlatego zaczalem sprawdzac cziocnki windowsa, zmienilem najpierw nazwy cziocnek Lucida Sans... I co sie stalo ? Czcionki zniknely calkowicie Wiec ja ucieszony ze w koncu znalazlem powod, zamienilem nazwy z powrotem, i co sie stalo ? Nic, cziocnek nadal nie bylo Zroblem pozniej wszystko tak jak bylo przed eksperymentami, i coz ? Wciaz to samo, gra ma juz sowje czcionki, teksti plik lsans.fot, i nadal nic pomyslalem ze to moze ma zwiazek z samym plikiem wykonywalnym gry, wiec go zaminilem na ten oryginalny - tez nic to nie dalo... I tak oto skonczyly mi sie pomysly, wprawdzie nie wiem czy tutaj ktos mi pomoze ( Moze moglby mendax, ale go nie ma ) No ale moze ktos mial z was taki problem ?

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Oct 11, 2005 at 18:03
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Suslik
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Dec 05, 2003
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #2]

moze sie zapisuje w rejestrze :>

Oct 11, 2005 at 19:47

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #3]

Niestety.... Wprawdzie moglbym to rozwiazac poprzez reisntalacje, ale w moim przypadku traa ona dlugo , jest nuzaca i musze wykonac mnostwo roboty przy okazji Moze sprobuje reinstalacje samego Conquesta. Ale nie lubie tak dzialac. Reinstalka to zawsze ostatecznosc, przewaznie sa inne metody...

***

No dobra, po reinstalacji samego dadotku wszystko dziala, co do czionek nie znalazlem przyczyn tak irracjonalnego dzialania. po reisntalacji sa nawet polskie czcionki :d

Dziwna ta gra

[Edited by Vashpan on Oct 14, 2005 at 11:58]

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Oct 12, 2005 at 14:45
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Heniu
Status: Administrator

Posts: 5544
Registered: May 11, 2004
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #4]

W pierwszej chwili jak spojrzalem na ten topik to przeczytalem "Problem z członkami w ogole :]" i juz myslalem ze ktos sobie dziwne kawaly robi...

sorry za ten glupi tekst, wczoraj byla u mnie impreza i bylem po paru glebszych. ale niech juz zostanie, mam nadzieje ze nie bedzie nikomu przeszkadzal...

[Edited by Heniu on Oct 16, 2005 at 09:07]

_________________________________
'The distance between insanity and genius is measured only by success.'

Oct 15, 2005 at 20:13

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #5]

To pewnie bym na ogolny dal

Ale dla uspokojenia wszystkich: nie mam problemow z czlonkami, w zadnym sensie

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Oct 15, 2005 at 20:55
Gadu-Gadu: 1966917
Print
anion
Status: Regular

Posts: 206
Registered: Jan 05, 2004
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #6]

Ja ostatnio potwierdziłem tylko swoją hipotezę na kolejnych kilku kompach u znajomych co mają civkę conquests.

Więc na KAŻDYM kompie, który ma zainstalowany Adobe Acrobat Professional (nie sam Reader, ale Professional) jak dotąd nie można uzyskać polskich czcionek po podmianie pliku LSANS.TTF ze spolszczenia dokonanego przez fido.
Na wszystkich pozostałych kompach, na których dokonywałem podmianki plików (nie mają Acrobata Professional, co najwyżej Reader'a tylko) spolszczenie działa bez zarzutów razem z "ogonkami" i to bez względu na to czy to Win2000 czy WinXP, czy polski, czy angielski.

Okazuje się że Adobe Acrobat Professional mocno ingeruje we wszystkie pliki czcionek ekranowych (czyli .fot) i gdzieś przechowuje swoje własne ich definicje. Dlatego też swoją zależność i hipotezę uważam za wielce prawdopodobną, choć nie do końca pewną.

_________________________________
BTS is the Best!

Oct 17, 2005 at 08:21
Gadu-Gadu: 349666
XFire anionex
Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #7]

Tylko ze ja nie mialem nigdy Adobe Acrobat Professional a cziocnek wlasnie nie mialem tak jak ty... A co dziwiniejsze, po reinstalacji conquestow, nagle sie zjawily

Czy Adobe Photoshop nie robi czegos podobnego ? Mozliwe ze po prostu wowczas zainstalowalem civke przed instalacja photoshopa, a on zrobil cos taiego...

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Oct 17, 2005 at 15:56
Gadu-Gadu: 1966917
Print
anion
Status: Regular

Posts: 206
Registered: Jan 05, 2004
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #8]

To rozumiem, że teraz masz polskie ogonki bo reinstallu całego Conquestsa?

Jeżeli tak, to jak robiłeś reinstall?

Unistall patcha 1.22 i potem conquestsa, a reinstall oczywiście na odwrót czy jakieś inne kombinacje alpejskie?

_________________________________
BTS is the Best!

Oct 17, 2005 at 16:51
Gadu-Gadu: 349666
XFire anionex
Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #9]

unisntall patcha 1.22 ( tak na wszelki wypadek ), reinstall conquesta, patcha 1.22, patcha pozawlajacego oszczedzac plyty i spolszczenie.

No ale ja chcialem rozwiazac problem bez takiego czegos

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Oct 17, 2005 at 21:06
Gadu-Gadu: 1966917
Print
robo008
Status: Veteran

Posts: 321
Registered: May 31, 2003
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #10]

Może trzeba skopiować plik lsans.ttf z oryginalnego pakietu instalatora Conqesta albo sprawdzic plik conqest.ini.Czytałem kiedyś że jak wgrywa się te spolszcenie to coś trzeba do tego pliku wplisać ale nigdy sam tego nie próbowałem.

Oct 17, 2005 at 21:37

Print
anion
Status: Regular

Posts: 206
Registered: Jan 05, 2004
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #11]

Vashpan: zrobiłem uninstall/reinstall tak jak opisałeś (w sumie nawet zanim opisałeś ale wg tych zasad). Niestety, bez zmian.

_________________________________
BTS is the Best!

Oct 18, 2005 at 08:18
Gadu-Gadu: 349666
XFire anionex
Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #12]

sprawdzalem ten plik ( ini ) ale nic tam nie bylo....


Moze zdeinstaluj adobe readera, zainstaluj civke i pozniej z powrotem readera ?

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Oct 18, 2005 at 16:57
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Rijkaard
Status: Settler

Posts: 16
Registered: Feb 11, 2008
IP: Logged
Re: Problem z czcionkami w ogole :] [post #13]

podepnę się pod temat. Reinstalka nie wchodzi w grę - za dużo bawienia się na moim prehistoryku.

PL wersję mam ale bez ogonków (oryginalna kolekcja klasyki)

myślałem że problem u mnie przez Adobe Photoshop (dużo zainstalowanych czcionek), ale zainstalowałem na innym kompie i to samo...

czy ktoś ogarnął temat jak mieć ogonki

_________________________________
www.wladcymyslowic.pl

Feb 10, 2012 at 14:42

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.