civ.org.pl forums > Civ4 - Ogólne > FAQ - Do Spraw Technicznych
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Ogólne
Poster
Message    
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
FAQ - Do Spraw Technicznych [post #1]

FAQ do spraw Technicznych - stworzony został aby nie było bałaganu na forum civ.org. Myślę że powinien być zrozumiały i przejrzysty dla osób które szukają wskazówek dla rozwiązania problemów technicznych i lepszego działania gry.


UWAGA - Prośba do forumowiczów
Jeśli nie znaleźliście rozwiązanego problemu tutaj proszę udać się się do odpowiedniego wątku:
Jeśli masz problem z Podstawową wersją lub z dodatkiem Warlords zapraszam ----> http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=4789
Jeśli masz problem z dodatkiem Beyond The Sword zapraszamy natomiast tutaj ---> http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=6204



Prośba do osób które mają wersje nielegalne gry podstawowej oraz dodatku Warlords - Proszę nie pisać na forum ani tym bardziej kontaktować się ze mną, jeśli posiadacie pirackie wersje gry. A Dlaczego? .. dlatego, że często ostatnio gracze piszą na forach lub mi na GG , że mają problem z crackiem lub gra po 10 turach się wyłącza lub inny błąd który powstaje u osób posiadających piracką wersje.

Jeśli ktoś nie będzie tego przestrzegał to będe od razu kasował post lub wiadomość .. a nawet banem !

------------------------------------------------------

WYMAGANIA

Wymagania Minimalne:
1.2 GHz Intel Pentium 4 / AMD Athlon
(1.8 - 2.0 GHz Celeron lub Sempron)
256MB RAM
Karta Graficzna 64mb z obsługą T&L (Geforce 4, Radeon 9000)
Karta Dźwiękowa kompatybilna z DirectX 7
Napęd DVD-ROM, ewentualnie CD-ROM ( Dla wersji Amerykańskiej)
2 GB wolnego miejsca na twardym dysku
DirectX 9.0c

Wymagania Zalecane:
3.0 GHz Intel Pentium 4 / AMD Athlon 64, Barton
1 GB RAM
Karta Graficzna 256mb (Geforce 6800, Ati 9800, X800) z obsługą pixel/vertex shaders
Karta Dźwiękowa Kompatybilna z DirectX 7
Napęd DVD-ROM, ewentualnie CD-ROM ( Dla wersji Amerykańskiej)
5 GB wolnego miejsca na twardym dysku
DirectX 9.0c

To są wymagania na dzień dzisiejszy ale mogą ulec zmianie, ponieważ Take 2 będzie próbował zoptymilizować grę aby płynniej działała przez wydawanie nowszych łatek. Wiemy dobrze że gra została źle zoptymilizowana i dlatego wymagania zalecane wyglądają koszmarnie.

Gra Civilization IV wykorzystuje Pixel/Vertex Shaders v1.0



...:::PROBLEMY Z PODSTAWOWĄ WERSJĄ GRY CIVILIZATION IV:::...


Do końca zostało 10 tur

Ta informacja pojawia się gdy brak nam oryginalnej wersji gry.

Jak usunąć ten problem:
Trzeba zakupić oryginał !

Błąd pliku binkw32.dll
Podczas uruchomienia gry wyskakuje błąd z komunikatem:
"Błąd w blibliotece binkw32.dll"

Jak Usunąć problem?
Zainstaluj Service Pack 2 do systemu windows XP, a jeśli go masz to
trzeba odinstalować całkowicie grę i usunąć foldery .. a następnie zainstalować pononwnie


Brak niektórych elementów w grze!!!
To ostatnio bardzo znany błąd. Zdarza się, że podczas gry nie ma wioski plemiennej lub surowców albo innych elementów na mapie.. ale jak najedziemy kursorem myszki to pisze że w tym miejscu powinien być dany element...

Jak usunąć ten problem?
- Przeinstaluj grę całkowicie.
- Wgraj starsze sterowniki do karty graficznej.
( ATI - 4.10 lub 4.12 a do Geforce polecam 45.23 lub 5X.XX )
- jeśli te dwie metody nie pomogły to widocznie masz wersje ripowaną z internetu ściąganą z P2P, więc musisz zdobyć originał.

Błędy przy uruchomieniu gry
"Failed to Initialize Renderer" - błąd dla osób posiadających karty ATI i należy zainstalować któryś patch 1.09, 1.52 albo jeśli ktoś niechce instalować łatki musi zrobić tak jak opisano na tej stronce -

"XML error" - trzeba zainstalować najnowszy sterownik do karty muzycznej. Gdyby to nic nie dało to należy wykonać jedno z dwóch czynności: stworzyć nowego uzytkownika i zalogować się na niego lub zaktualizować język XML na stronie www.microsoft.com

"FATAL_ERROR .... \NiDX9Renderer\NiDX9RenderedtextureData\... - jeśli pojawia się ten błąd przy uruchomieniu gry to widać że jest to wina bibliotek Directa X.. Należy odinstalowac calkowicie gre.. zrobić reset.. ponownie zainstalować i w dodatku zainstalować jeszcze raz Direct X z płytki od gry i zrobić ponownie reset i będzie działać ..
Też się może pojawić błąd "Runtime Error! ..Miscrosoft Visual C++ Runtime Library" - to należy zrobić tak samo jak w przypadku wyżej opisanego błędu bo to też jest błąd złej wersji Direct X

Przy uruchomieniu gry wyskakuje komunikat: "Nie można odznaleźć właściwego dysku DVD. Włóż właściwy dysk i uruchom ponownie program"
Wnioskuje że poprostu masz piracką wersje gry. Musisz kupić originalną wersje.
Posiadacze originalnej wersji gry także mogą mieć ten dziwny komunikat należy usunąć zbędne programy (które są zresztą nielegalne !! ) typu SafeDisc 4 Blocker, SafeDisc 4 Hider, Antiblaxx, StarForce Nightmare, Virtual CD Hide SecureRom7 Stop - te programy powodują ten błąd.. najlepiej odinstalować to wszystko i może ewentualnie zostać sam Daemon Tools i Alcohol 120%

Gra działa za wolno !
Największa wada gry Civ 4 to niestety źle zoptymilizowany kod. Jak narazie Take 2 nie wypuściła żadnej łatki która spowoduje że gra będzie chodziła bez zarzutu i musimy sami sobie jakoś radzić więc spróbuje wypisać sposoby na szybsze działanie gry.
Najlepszy sposób na najszybsze działanie gry to dobra konfiguracja systemowa i sprzętowa.

Jeśli ktoś posiada karte graficzną firmy ATI z serii między 7500 - 9700 polecam zainstalowanie sterowników ATI CATALYST 4.10 lub 4.12 .. Na nowszych strasznie mała jest liczba klatek.
A dla kart ATI z serii 9800 - X1800 polecam zainstalowanie najnowszych czyli chyba 5.10 lub 5.11.
Jeśli posiadacie karte firmy NVIDIA to polecam zainstalować najnowsze sterowniki ze strony nvidii o numerach bodajże 81.XX.

Civ 4 ma to do siebie że ma problemy z płynnością gdy za bardzo zabrudzony jest system. Polecam się pomęczyć i zrobić format dysku. Zainstalować na nowo system i nie instalować żadnych firewallów ani programów ktore bardzo zżerają procesor oraz pamięć jakim np jest program Norton System Works z Antyvirusem. System Musi być czyściutki i wszelakie antyvirusy wyłączać.

Porady dotyczące płynniejszej gry
- po z formatowaniu należy zainstalować direct X z krążka gry Civ4 a jeśli niechcesz formatować to zrób defragmentacji za pomocą programu Diskeeper
- proszę zainstalować najnowsze sterowniki do płyty głównej i karty dzwiękowej
- zainstalować originalne sterowniki do grafiki z płytki otrzymanej przy zakupie karty albo zainstalować sterowniki które wyżej podałem
- ustawić w opcji grafiki w grze na low detal i po wyłączać wszelkie opcje graficzne i animacje
- wyłączyć Antyaliasing ( w grze i w opcji grafiki w windowsie )
- wejść do katalogu C:\Program Files\Firaxis Games\Sid Meier's Civilization 4\ folder i otworzyć "_Civ4Config" (.ini file) i zmienić parametry:
AllowScreenShots = 0
SyncInput = 1
D3D9Query = 1
LoggingEnabled = 1
Ponoć ta Metoda pomaga. Jeśli jednak gra chodziła by tak samo to można łatwo odmienić te parametry
- Także powolne działanie gry może być przyczyną zbyt małej ilości pamięci więc należy przejść poniżej do "problemów z pamięcią"

Niebieskie ekrany i Restartowanie się komputera w czasie gry
Gdy restartuje się komputer lub pojawiają się "Niebieskie Ekrany" to ciężko ustalić co powoduje te błędy oraz jak je naprawić. Najlepiej podczas grania włączyć program typu Everest lub inny program służący do monitorowania temperatury sprzętu. Najczęściej leży tu wina zasilacza w komputerze. Gra Civ 4 strasznie obciąża sprzęt począwszy od procesora, pamięci ram, karty graficznej i dysku twardego a kończąc na zasilaczu. Także mogą być winne zawieszania się gry złe sterowniki do karty graficznej oraz do płyty głównej należy przetestować różne sterowniki zaczynając od originalnych zamieszczonych na płytce kończąc na najnowszych. Nie można ustalić szczegółowo bo niestety gra chodzi inaczej na każdym sprzęcie. (Ja osobiście miałem problem z restartowaniem się gry pod XP bo wina leżała po stronie sterownika do karty graficznej z 5.10 przeszedłem na 4.12 i jest spokój).

O to kilka porad, które mogą pomóc naprawić te błędy:
- zainstalować nowy patch 1.09 lub nowszy
- zainstalować łatke "Memory Fix by Harkonnen"
- zaktualizować bios do płyty głównej
- przyda się wyczyszczenie systemu z wirusów, adware, trojanow czy spamów
- zwiększyć ilości wolnego miejsca na partycji systemowej (Min. - 3gb)
- nie używać w czasie gry zbyt dużą ilość programów. Przy niektórych gra działa normalnie a przy innych zawiesza się sama gra i na dodatek program
- odinstalować program STYLE XP (którym można zmieniac wygląd windowsa)
Powoduje restartowanie się komputera!
- zrobić formata i na now zainstalować system
- polecam granie w okienku co bardziej stabilizuje gre przed restartowaniem
- jeśli masz z 256 ram, dysk twardy na obrotach 5400 to warto zmienić sprzęt (jak wspominałem gra strasznie obciąża sprzęt)

Problem ze Pamięcią w grze
Jeśli mamy mało ramu i gra wychodzi do windowsa z komunikatem że mamy za mało wirtualnej pamięci. Także widać że gra zabiera bardzo dużo pamięci sprawdzając procesy po naciśnięciu ctrl+alt+del to należy zainstalować najnowszą łatke "Memory Fix by Harkonnen". Jest to łatka stworzona przez gracza który znalazł sposób na błędy z pamięcią. Więcej informacji znajdziecie tu oraz na tej
stronie na której także znajdziecie instrukcje instalacji oraz sam plik do pobrania. Po dobrej konfiguracji łatki gra poprawia wydajność w grze mając 256ram pamięci.

Czarny teren
Przeważnie błąd ten pojawia się na kartach Geforce 3 lub 4. Jeśli po uruchomieniu gry jest czarny teren tylko widać jednostki itp. należy zainstalować najnowszy patch 1.09 a gdyby to nie pomogło to zainstalujcie sterowniki do grafiki firmy Omegi znajdziecie je na stronie http://www.omegadrivers.net

Filmiki w grze zacinają się lub zawieszają gre
Aby naprawić ten błąd należy zainstalować patch 1.09 ( lub nowszy ). Niestety nie zawsze on pomaga to wtedy należy wejść do opcji w grze i zmienić ustawienie dzwięków na MONO oraz polecam zainstalować najnowsze sterowniki do muzycznej karty. Ewentualnie można wyłączyć filmiki w pliku CivilizationIV.ini którego znajdziemy w katalogu Moje Dokumenty/My games/Civilization IV/CivilizationIV.ini
Po włączeniu pliku należy znaleźć fragment tekstu i zmienić parametry
z NoMovies = 0 na 1:

; Set to 1 for no in-game movies
NoMovies = 1

Dla tych, którzy mimo zainstalowanego patcha 1.61 w dalszym ciągu mają problemy z odtwarzaniem filmów w Civ4 Firaxis przygotowało wersje w obniżonej rozdzielczości. Zanim jednak zdecydujecie się na ich ściąganie, spróbujcie wyedytować plik CivilizationIV.ini i zmienić parametr:

HideMovieBackground = 0 na HideMovieBackground = 1.

Jeśli to nie pomoże, ściągnijcie poniższe filmy i podmieńcie z oryginalnymi
Low-res movies Intro (68.90MB) - Download
Low-res movies Victory (40.19MB) -
Download
Low-res movies Wonders (271.04MB) -
Download

Jak włączyć gre w okienku windowsa
Polecam zainstalować patch 1.09( lub nowszy ) i wtedy w grze w opcji grafiki można już ustawiać czy grać w okienku czy w pełnym oknie ale jeśli ktoś niechce patcha to musi wejść do pliku CivilizationIV.ini (Moje Dokumenty/my games/civ4)
i odnaleźć tekst z parametrem:

; Specify whether to play in fullscreen mode 0/1/ask
FullScreen = 1
i wystarczy zmienić na "= 0" lub "= ask" ( będzie pytał czy grać w okienku)


Nie widać menu w po uruchomieniu gry !
Należy przeinstalować drivery od płyty głównej dotyczące wejścia AGP. Także naprawia ten błąd najnowszy patch 1.09

Problemy z odtwarzaniem dzwięków i muzyki podczas gry
Może się zdarzyć że muzyka w grze szfankuje np: dziwne dzwięki odchodzące z głosników w czasie gry, spowolnienie gry przy odtwarzaniu muzyki lub dzwięków. Oraz też bywają błędy że w ogóle nie ma dzwięków. Najczęściej te błędy pojawiają się w komputerach gdzie karta muzyczna ma swoje lata. Najlepiej zaktualizować sterowniki albo niestety kupić nową karte muzyczną.
Pare sposobów na pokonanie tych błędów:
- w opcji gry ustawić MONO
- wyłączyc przyśpieszenie dzwiękowe w opcji DirectX. Znajdziecie go w start --> uruchom i wpisać należy "dxdiag" --> wejść w zakładke "dzwięk"
- Ewentualnie można wyłączyć dzwięk w pliki CivilizationIV.ini (moje dokumenty/my games/) zmieniając parametr na:

; Enable Audio
AudioEnable = 0

Błędy podczas wczytywania sejwu
Runtime Error ( Microsoft Visaul C+ runtime library ) - Podczas uruchomienia sejwu pojawia się ten błąd? pewnie zmieniałeś wersje directX .. Nigdy pod żadnym pozorem nie instalować nowszej wersji DX9 tylko instalować z płyty od gry.. DirectX 9.0c December 2005 Version Released - ta wersja DX powoduje własnie ten błąd i stare sejwy nie da się wczytać, także powoduje wiele innych błędów. Pozostaje odinstalować directx albo zrobić reinstalke windowsa

[Edited by Azazell on Dec 29, 2007 at 15:16]

Dec 19, 2005 at 14:55

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: FAQ - Do Spraw Technicznych [post #2]

Nowe łatki, patche poprawiające problemy techniczne

Patch v1.61
Można go pobrać ze naszej strony Tutaj

Po zainstalowaniu tego patcha , gra nieco płynniej działa. Bardzo wiele osób uważa że ten patch znacząco naprawia optymlizacje gry. Więc ten patch jest niezbędny dla każdego gracza.


Patch v1.52
Można już pobrać najnowszą wersje patcha z numerkim v1.52 którego można pobrać stąd
i tutaj także można się dowiedzieć więce co takego wnosi do gry

Narazie wiadomo patch przyśpiesza gre i działa o wiele lepiej niż na poprzednich wersjach ale to jeszcze nie to na co czekaliśmy. Patch naprawia błędy w wyświetlaniu grafiki na kartach serii Geforce i Geforce FX ..

Na głównej mapie nie widać ilości tur kiedy zakończy się dana produkcja w mieście !
tak jest jak zpatch**e się gre do wersji 1.52 trzeba wejść do opcji grafiki i zaznaczyć opcje - "detailed city info"

Patch v1.09
Też jest patch w wersji 1.09 i pobrać można w grze w opcji Check the Updates albo sciągnąć z naszej stronki

Patch przede wszystkim naprawia:
- błędy przy uruchomieniu gry m.in. błąd Failed to Initialize Renderer
- zawieszanie się gry przy filmiku (intro) po uruchomieniu gry
- naprawia błąd tzw. "czarny teren" dla kart Geforce 4
- naprawia zawieszanie się gry podczas rozgrywki wieloosobowej
Więcej zmian znajdziecie tutaj

Niestety patch 1.09 nie naprawia optymilizacji kodu gry. Trzeba czekać na kolejną łatke.

Może się zdarzyć przy instalowaniu patcha wystąpi błąd
"Error 1706. No valid source be found for product Sid Meier Civilization 4. The windows installer cannot continue."

Należy wcisnąć Ignore i na szczęście patch działa i jest wszystko wporządku. Prawdopodobnie jest to wina systemowego rejestru związanego z instalowaniem programów "installshield". Jak wiadomo wielu osobom przytrafia się ten błąd. Prawdopodobnie tylko na systemach z service pack 2 błąd się nie pojawia

Także może pojawić sie inny błąd przy instalowaniu patcha
"CRC error. The File C:/program files/firaxis games/civilization4.exe doesn`t match the file in the setup`s .cab file. The Medium from which you are running setup may be corrupted"

Poprostu sciągnołeś źle spakowany plik. Należy także wcisnąć Ignore i powinno zadziałać a jeśli nie pomoże to spróbuj sciągnąć z innego żrodła.

[Edited by Azazell on Jan 31, 2007 at 15:49]

Dec 19, 2005 at 14:57

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: FAQ - Do Spraw Technicznych [post #3]

...:::PROBLEMY Z DODATKIEM CIVILIZATION IV: WARLORDS:::...

Błąd powodujący zawieszanie się gry podczas pojawiania się Przywódcy MEHMED II
Pojawiła się poprawka do dodatku Civilization IV: Warlords. Prawdopodobnie mają ten problem tylko nieliczne osoby które posiadają karty graficzne z serii RADEON.
Patch ten poprawia błąd powodujący zawieszanie się gry podczas pojawiania się Przywódcy MEHMED II w oknie dyplomacji. Łatke należy rozpakować i zamienić z istniejącymi plikami w katalogu - Warlords\Assets\Art\Leaderheads\MehmedII. Patch pobrać można stąd

Brak niektórych elementów w grze!!!
Ten Problem również znany jest w dodatku Warlords.
To ostatnio bardzo znany błąd. Zdarza się, że podczas gry nie ma wioski plemiennej lub surowców albo innych elementów na mapie.. ale jak najedziemy kursorem myszki to pisze że w tym miejscu powinien być dany element...

Jak usunąć ten problem?
- Przeinstaluj grę całkowicie.
- Wgraj starsze sterowniki do karty graficznej.
( ATI - 4.10 lub 4.12 a do Geforce polecam 45.23 lub 5X.XX )
- jeśli te dwie metody nie pomogły to widocznie masz wersje ripowaną z internetu ściąganą z P2P, więc musisz zdobyć originał.

[Edited by Azazell on Jan 31, 2007 at 15:56]

Aug 13, 2006 at 08:37

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: FAQ - Do Spraw Technicznych [post #4]

Kolejny Błąd po wyjściu z gry



Już mi sporo osób zgłosiło, że mają ten błąd gdy wychodzą z gry (oczywiście z dodatku Warlords).
Ogólnie ten problem nie powoduje żadnych problemów w swobodnym graniu ale jest dosyć denerwujący jak się wychodzi z gry..

Błąd ten powoduje komunikator XFIRE .. musicie po prostu wyłączać go (jeśli wam to przeszkadza)

[Edited by Azazell on Jan 31, 2007 at 15:58]

Jan 08, 2007 at 14:43

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: FAQ - Do Spraw Technicznych [post #5]

Rozwiązanie problemu z niedziałającymi modami z wydaniem Civilization IV: Complete
Zrobiłem małą poprawkę dla niedziałających modyfikacji do dodatku Beyond the Sword. Poprawka tylko dla posiadaczy najnowszego wydania wydanego przez Cenega Poland "Civilization IV: Complete. Naprawia zawieszanie się i złe działanie modułów stworzonych przez graczy (na przykład problem jest z działaniem modu Rise of Manking).

Tutaj Pobierzesz:
http://www.civ.org.pl/downloads.php?action=dlfile&type=Civ4&fileid=757

Plik należy uruchomić i dodać do rejestru.
Tylko jedna zasadnicza uwaga: Poprawka będzie działać tylko u osób, które zainstalowały grę w domyślny katalog - czyli pod C:\Program Files\2K Games\Firaxis Games\Sid Meier's Civilization 4 Complete


--
A jak ktoś woli ręcznie sam dodać to tak wygląda następująca instrukcja:

1. Uruchomić edytor rejestru (Start -> uruchom -> wpisać "regedit" )
2. Znaleźć - HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE - Firaxis Games -> Sid Meier's Civilization 4 - Beyond the Sword
3. Następnie w tym wpisie należy kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybrać Nowy --> wartość ciągu (po ang "String value) i wpisać "INSTALLDIR"
4. Po stworzeniu wartości należy kliknąć znów drugim przyciskiem myszki na utworzoną wartość INSTALLDIR i wybrać modyfikuj
5. Wpisać poprawną ścieżkę do Beyond the Sword, np. C:\Program Files\2K Games\Firaxis Games\Sid Meier's Civilization 4 Complete\Beyond the Sword

[Edited by Azazell on Mar 03, 2008 at 13:21]

Mar 03, 2008 at 13:20

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.