civ.org.pl forums > Civ4 - Ogólne > WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Civ 4 + Warlords)
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Ogólne
Poster
Message    
LoD
Status: God Emperor

Posts: 4643
Registered: Apr 03, 2001
IP: Logged
WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Civ 4 + Warlords) [post #1]

Proszę pisać tutaj, i tylko tutaj, jeśli masz problem natury technicznej- związany z główną wersją gry Civilization 4 albo z pierwszym dodatkiem Warlords - Zanim zadasz pytanie, przeczytaj FAQ.




Jeżeli ktoś napisze, że ma problem z grą ( posiadając wersje nielegalną! ) - to będzie jego post od razu kasowany !

[Edited by Azazell on Aug 12, 2007 at 09:29]

_________________________________
I love the tick of the Geiger counter in the morning. It's the sound of... victory!

Dec 24, 2005 at 15:30
Gadu-Gadu: 816683
XFire lordofdusk
Print
KamilM
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Dec 24, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #2]

Witam.
Właśnie dostałem z dawna oczekiwany prezęt gwiazdkowy jakim jest CIV4. Lecz po udanej instalacji wyskakuje błąd o z proźbą o włorzenie właściwego DVD(uprzedzam mam oryginał, czytałem FAQ i wywaliłem programiki które w FAQ były wymienione).
NIesty nie jest to pierwszy raz gdy wyskakuje mi taki błąd w grach cenegi. Przy sacredzie jakos po 6 miesiącach udalo mi sie właczyć ale juz SC:chaos teory niechciało ulec.
Naprawde bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam.
KamilM

Dec 24, 2005 at 22:13

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #3]

musisz miec jakies programy zainstalowane typu starforce bo tak znikąd pojawic sie blad nie moze ;/

ewentualnie zrob obraz i zamonuj w daemon tools v4.0 oraz wlacz program SR.7.Stop_1.0 ( a wnim wcisnąć HIDE i powinno ruszyc a jeśli nie ruszy to zamontuj drugi program virtual hide cd i zrob podobnie ... musi sie udać ..
Niestety tutaj u kazdego inaczej działa musisz się pomęczyć

Dec 24, 2005 at 22:32

Print
KamilM
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Dec 24, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #4]

Już kawał kompa przejrzałem w poszukiwaniu nieporządanych programów i wszytkie co byly w FAQ'u wywaliólem, a mógł by ktoś podać bardziej rozszerzoną listetakich proglamów(przeszkadzających w uruchomieniu gry)?

Dec 24, 2005 at 22:53

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #5]

usun kazdy program ktory wymienie:

Alcohol 120%, CloneCD, Antiblaxx, BetaBlocker, Playbackup. Safedisc 2 Cleaner SafeDisc 4 Bloker, Securom7 stop, Sercurom 7 Burner Loader, StarFock Tools v0.83. Starforce Anti File System , Starforce drivers removal. Starforce nigthmaare, Unsafedis 2 , Virtual cd hide

ile masz wirtualnych napedow? jesli 1 naped wirtualny od DAemon tools to dobrze

Dec 24, 2005 at 22:57

Print
jordipl
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Dec 25, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #6]

Witam

Ostatnio zmienilem karte graficzna z nvidii na radeona i teraz wyskakuje mi taki komunikat: Invalid 3d device type

czy ktois ewentualnie miał moze podobny problem?

Dec 25, 2005 at 08:00

Print
jobabr
Status: Redaktor

Posts: 3292
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #7]

cyatat Azazell:
"
Może się zdarzyć przy instalowaniu patcha wystąpi błąd
"Error 1706. No valid source be found for product Sid Meier Civilization 4. The windows installer cannot continue."

Należy wcisnąć Ignore i na szczęście patch działa i jest wszystko wporządku. Prawdopodobnie jest to wina systemowego rejestru związanego z instalowaniem programów "installshield". Jak wiadomo wielu osobom przytrafia się ten błąd. Prawdopodobnie tylko na systemach z service pack 2 nie pojawia się ale dokładnie nic nie wiadomo."



wiesz co Azazell, moze to cos Ci da do FAQa, z moich doswiadczen wynika, ze to bedzie wina windowsa, a raczej braku jego updateów, z SP2 na czele
instalowalem na kompie bez SP2 i wblad wyskoczyl, ale polecial dalej pacz i dziala;
na moim wlasnym mam windowsa ciagle updateowanego z SP2 i nigdy mi blad 1706 nie wyskoczyl..

Dec 25, 2005 at 08:29
Gadu-Gadu: 5763902
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #8]

no tak tez to przeczuwałem brak SP2 dzieki jobabr

Dec 25, 2005 at 08:52

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #9]

Ja bym jeszcze wyrzucil Deamontools, a to dlatego, ze ja mialem tylko jego i blad mi wyskakiwal

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Dec 25, 2005 at 08:57
Gadu-Gadu: 1966917
Print
romanek
Status: Elite

Posts: 1266
Registered: Oct 25, 2004
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #10]

co do bledu przy instalacji, ja tez go niemam, nie mialem i mam na bierzaco wszystkie laty w ms sciagane, wiec sp2 tez

Dec 25, 2005 at 09:42
Gadu-Gadu: 2809
Print
KamilM
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Dec 24, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #11]

Wyżuciłem te programy z dodaj\usuń a dokłądniej daemon tools i alkochola 120%. Reszty programików niemiałem na kompie(tak sądze).
A miałem sd4hide ale to programik którego instalwoać nie trzeba wiec poprostu zrobiłem delete.
Naprawde prosze o pomoc bo strasznie chce sobe w CIV zagrać
Pozdrawiam
KamilM

Dec 25, 2005 at 10:42

Print
fanfilmu
Status: Settler

Posts: 23
Registered: Dec 06, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #12]

Też miałem ten problem. Nie miałem żadnego z tych programów, ale błąd cały czas się powtarzał. Na innym komputerze gra chodziła, więc wymieniłem stację DVD. I to pomogło. Może tak trzeba spróbować...

[Edited by fanfilmu on Dec 25, 2005 at 15:14]

Dec 25, 2005 at 15:14

Print
metal76
Status: Prince

Posts: 4467
Registered: Feb 17, 2003
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #13]

w takim razie jesli gra oryginalna,to nalezy sie skontaktowac z dzialem technicznym producenta.

Dec 25, 2005 at 15:48
Gadu-Gadu: 896956
Print
tomek1906
Status: Veteran

Posts: 509
Registered: Nov 09, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #14]

KamilM jak wszystko to usunoles to chyba pozostaje format na czystego sysa zainstaluj stery do plyty, grafiki itd a potem Civke jak nie ruszy to dzwon do Cenegi

Dec 25, 2005 at 20:50

Print
piwosz
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Dec 25, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #15]

Witam!!!
Niedawno dostałem w swoje ręce czwartą częśc Cywilizacji. Instalacja gry jak i patchy przebiegła bezproblemowo. Gra również ruszyła bez żadnych problemów. Po chwili grania jednak cały obraz sie zawiesza, można ruszyć jedynie kursorem, a po któtkiej chwili posłuszeństwa odmawia również komp i trzeba go potratować twardym resetem.Nie mam pojęcia co sie dzieje...Mam najnowsze sterowniki do karty graficznej i dzwiękowej (Pentium IV 2,4GHz , 512MB Ram, Geforce FX 5200, Win XP). Proszę o pomoc i pozdrawiam!

Dec 25, 2005 at 21:34

Print
KamilM
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Dec 24, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #16]

Dzieki wszystkim za pomoc.
Pierwszą żeczą jaką zrobiłem było wysłanie maila do cenegi i mam zamiar od nich cos wydusić. A teraz ojciec podsunoł mi pomysł żebym zrobił sobie alkocholem obrazek i włączył. I zadziałało , choć mam nadzieje że to rozwiązanie tymczasowe gdyż lubie grac w gry oryginalne.

Pozdrawiam
KamilM

Dec 26, 2005 at 08:31

Print
blackblack
Status: Veteran

Posts: 463
Registered: Oct 04, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #17]

Kamil ja radze zrobic formata i nagrac od nowa windowsa...moze masz system od tych programow skopany...pozdro

_________________________________
Gdy spoglądasz w otchłań - ona także patrzy na Ciebie.

Dec 26, 2005 at 14:16

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #18]

niestety jesli system sie zaśmieci takimi programami Starforce to niestety zostaje tylko format bo nawet reinstall nic nie da

Dec 26, 2005 at 16:12

Print
michal1991
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Dec 26, 2005
IP: Logged
AAAAA [post #19]

Witajcie, dostalem niedawno civ 4 instalacja w porządku, ale mam problemy z uruchomieniem sprawdzana jest xml i te inne rzeczy, ale po ini engine wyskakuje mi błąd: sprawdz wersje direct x oraz ustawienia graficzne. co mam zrobić? tylko raz udalo mi sie gre uruchomnic, nie wiem jakim cudem i nie bylo to za pierwszym razem. czasem tez wlacza sie wystapienie bledu VxD. moze to byc wina win me? (moj komp: athlon 2,5; 512 ram; radeon 9550) moze to wina rozdzielczości? mam ustawioną 1280:1024.
pomocy!!!!!!

Dec 26, 2005 at 20:04

Print
tomek1906
Status: Veteran

Posts: 509
Registered: Nov 09, 2005
IP: Logged
Re: AAAAA [post #20]

zainstalowas directx ktory byl z grą ?

Dec 26, 2005 at 20:09

Print
kodzi
Status: Elite

Posts: 1211
Registered: Dec 06, 2005
IP: Logged
Re: AAAAA [post #21]

sprawdz wersje zainstalowanego directx, ewentualnie zainstaluj najnowszy

_________________________________
Technikum Komunikacyjne - informatyka - grafika i gry komputerowe http://tk.krakow.pl

Dec 26, 2005 at 20:41

Print
michal1991
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Dec 26, 2005
IP: Logged
Re: AAAAA [post #22]

tak, zainstalowalem direct ktory byl z grą

Dec 26, 2005 at 21:05

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #23]

michal1991 musisz zainstalować patch 1.09 lub 1.52 i problem zniknie ;/

Dec 26, 2005 at 21:19

Print
Peter
Status: Guest

Posts: N/A
Registered: N/A
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #24]

Problem jest taki -gramy sobie on-line kilkaset tur, nagle gra sie wiesza.
Po ponownym odpaleniu hostowi gra sie wgrywa, zas innemu graczowi pojawia sie komunikat ze ma inna wersje sejwa i go wywala.

Zrobilismy test - zalozylem nowa gre, zagralismy ture, wyszlismy z gry, nastepnie ja wgralismy i bylo wszystko w porzo.

Ponownie staralismy sie wgrac poprzednia wersje i nic ;(

Obaj na patchu 1.52.

Przeinstaluje chba civ bo przeinstalowanie tylko patcha nie pomoglo.

Ma ktos moze pomysl co z tym zrobic

Dec 26, 2005 at 22:57

Print
pithorr
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Nov 28, 2001
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #25]

A co z windą 98?
Takową ciagle posiadam... Civ4 się zainstalowała ale chodzi makabrycznie wolno. Czy poza wszystkimi wcześniej poruszanymi problemami z prędkością to może mieć dodatkowy wpływ i czy warto tylko dlatego robić upgrade do XP?

_________________________________
My Polacy ZÂłoci Ptacy

Dec 27, 2005 at 08:29

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #26]

na najstarszy windows na ktorym civ 4 jest kompatybilny to windows 2000 z SP 1 o 98 nic niewiem ale lepiej XP

Dec 27, 2005 at 09:13

Print
tomek1906
Status: Veteran

Posts: 509
Registered: Nov 09, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #27]

to jeszcze alezy jaka masz konfiguracje kompa, patche zainstalowales ?

Dec 27, 2005 at 09:14

Print
MacDante
Status: Regular

Posts: 131
Registered: Dec 12, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #28]

Panowie. W98 jak wiadomo jest najmniej stabilnym systemem, a przez problem tzw 'WYCIEKANIA PAMIĘCI' wszystko sięna nim muli. Civ4 przez swoją pamięciożerność, zawsze będzei działał wolno na W98.

Co do pozostałych problemów zadam proste pytanie, czy wszyscy którzy mają problemy z CIV4 mają oryginalnego windowsa i all SP i updeatami ??

Jeżęli nei, to moją propozycją jest zakupić oryginał (wiem monopol kosztuje, ale takie prawo rynkowe) i nie zadawać pytań związanych z niedziałaniem gry.

Naprawdę lubię was, ale wydaje mi się, żę większość z was jedzie na piratach i ma nadzieję, że wszystko jest ok.

Ot taki krótki głos umęczonego uczciwego (w miarę) człowieka...

_________________________________

Dec 27, 2005 at 11:49
Gadu-Gadu: 265409
XFire http://miniprofile.xfire.
Print
michal1991
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Dec 26, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #29]

Quote:
Azazell wrote:
michal1991 musisz zainstalować patch 1.09 lub 1.52 i problem zniknie ;/

jesteś pewien? a spotkałeś się z takim błędem?
Dec 27, 2005 at 15:38

Print
Cola
Status: Elite

Posts: 914
Registered: Nov 11, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #30]

Quote:
Azazell wrote:
no tak tez to przeczuwałem brak SP2 dzieki jobabr


..u mnie mimo SP2 pacz 1.09 też wywalał ten komunikat CRC.. przy 1.52 się juz tak nie dzieje i dla pewności mozna spokojnie instalować na czystą cywilkę od prazu pacz 1.52

_________________________________
GOTM Fan
[url=http://steamprofile.com][/url]
Dec 27, 2005 at 15:57
Gadu-Gadu: 2607339
XFire Cola0760
Print
michal1991
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Dec 26, 2005
IP: Logged
Re: Watek na problemy techniczne [post #31]

Quote:
Azazell wrote:
michal1991 musisz zainstalować patch 1.09 lub 1.52 i problem zniknie ;/

Zainstalowalem patcha i nic z tego, nadal:
ERROR
Initialize Renderer failed. Check DirectX Installation, latest graphics drivers and graphics settings parameters:
- width =1024
- height =768
- flags =0xc
- hwnd =0xcac
- adaptrid =0
- deviceid =3
Error: creation failed: Invalid 3D device type
Dec 27, 2005 at 16:01

Print
Revo
Status: Regular

Posts: 127
Registered: Nov 04, 2005
IP: Logged
Uwagi do topicu "FAQ - Do Spraw Technicznych" [post #32]

Quote:
Jeśli ktoś posiada karte graficzną firmy ATI z serii między 7500 - 9700 polecam zainstalowanie sterowników ATI CATALYST 4.10 lub 4.12 .. Na nowszych strasznie mała jest liczba klatek.


Sprawdziłem, różnicy w civ4 nie zauważyłem. Moja karta to 9550. Natomiast z różnic które zauważyłem, to częste zwiechy karty podczas inicjalizacji 3D i spora strata wydajności w nowszych grach.

UPDATE: Standardowo używam nie oryginalnych Catalystów ale Omegi albo NGO. Być może problemy są z oryginalnymi 5.xx tego niestety nie wiem, ale polecam w takim przypadku sięgnąć po w/w modyfikacje.


Quote:
Problem jest taki Peter, ze jak ludzie beda zadawali tutaj pytania, to z tego watku zrobi sie kilkunastostronicowy kolos. I nawet jesli odpowiedzi na wszystkie pytania znajda sie na pierwszej stronie, to zawsze trafi Ci sie jakis "agent" piszacy "a nie chcialo mi sie przekopywac przez tyle post'ow".


To się pisze na samym początku 1 posta w topicu: "Większość efektów wszelkich dyskusji prowadzonych w tym temacie jest zawarta w 1 poście" albo coś w tym stylu i problem z głowy.


Quote:
Przy uruchomieniu gry wyskakuje komunikat: "Nie można odznaleźć właściwego dysku DVD. Włóż właściwy dysk i uruchom ponownie program"
Wnioskuje że poprostu masz piracką wersje gry. Musisz kupić originalną wersje.
Posiadacze originalnej wersji gry także mogą mieć ten dziwny komunikat należy usunąć zbędne programy (które są zresztą nielegalne !! ) typu SafeDisc 4 Blocker, SafeDisc 4 Hider, Antiblaxx, StarForce Nightmare, Virtual CD Hide SecureRom7 Stop - te programy powodują ten błąd.. najlepiej odinstalować to wszystko i może ewentualnie zostać sam Daemon Tools i Alcohol 120%


Po patchu 1.52 niekiedy "pirackimi" okazują się też całkiem oryginalne gry i tutaj ten wymieniony "zły" program SafeDisc 4 Hider okazuje się JEDYNYM lekiem (innymi słowy oryginalną grę uratował piracki program)

Quote:
- wejść do katalogu C:\Program Files\Firaxis Games\Sid Meier's Civilization 4\ folder i otworzyć "_Civ4Config" (.ini file) i zmienić parametry:
AllowScreenShots = 0
SyncInput = 1
D3D9Query = 1
LoggingEnabled = 1


Włączone SyncInput spowalnia grę.

----

Tyle z uwag, reszta jak na mój gust jest bardzo dobra, chociaż większości nie miałbym nawet jak sprawdzić (np. problemów z obrazem czy dźwiękiem itd.) więc też nie ważę się komentować

----

Napisałbym w tamtym topicu, gdyby ktoś go uprzednio nie zamknął...

[Edited by Revo on Dec 27, 2005 at 22:01]
Dec 27, 2005 at 21:44

Print
newMDKiller
Status: Veteran

Posts: 356
Registered: Nov 26, 2005
IP: Logged
Re: Uwagi do topicu "FAQ - Do Spraw Technicznych" [post #33]

Quote:
Napisałbym w tamtym topicu, gdyby ktoś go uprzednio nie zamknął...


Revo, ale dlaczego nie w tym temacie: http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=4789&page=0 , tylko w nowym?
Dec 27, 2005 at 22:20

Print
PANTEGO
Status: Prince

Posts: 3197
Registered: Jun 11, 2004
IP: Logged
Re: Uwagi do topicu "FAQ - Do Spraw Technicznych" [post #34]

Jak juz jestesmy w temacie sterowników do karty graficznej, mam GF FX 5600 128mb, jakie najlepiej uzyc sterowniki aby gra chodzila szybko ? (chodzi o datę sterowników)

_________________________________
------------------------------------------------------------------------------------------------------
..::[ mĂłj E-mail - pant3go <at> gmail.com | Skype - pantego88 | GaduGadu 7658413 ]::..

DZIEJE STAREGO ÂŚWIATA SPÂŁYWAJÂĄ NA KARTY HISTORII...
Dyplo PBEM civ IV


.:: HEGEMONIA - CieĂą Europy ::. zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::.
.:: ZIEMIA ::. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::..
.:: PaĂąstwo Polskie ::. Historia plemion polskich napisana na nowo! Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..
.:: Beyond The World ::. Nowy Dyplo Pbem pod BTS. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..

.::Niewiesz co to Dyplo PBEM? Masz pytania? Tutaj znajdziesz regulamin gier Dyplo pod Civ4 i FAQ::.

NIE POZWÓL LENIWYM GRACZOM ZNISZCZYÆ TWOJEGO PBEMA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dec 27, 2005 at 22:28
Gadu-Gadu: 7658413
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #35]

Quote:

Revo
Sprawdziłem, różnicy w civ4 nie zauważyłem. Moja karta to 9550. Natomiast z różnic które zauważyłem, to częste zwiechy karty podczas inicjalizacji 3D i spora strata wydajności w nowszych grach.



tak masz racje niestety że inne nowsze gry tracą na wydajnosci ale co się nie robi dla civki ... ee napewno roznica jest ja mam niewiele lepsza karte i mi bardzo ladnie chodzi na tych starych sterach.. moze wlacz FRAPSA i przetestuj

Quote:

Revo
Po patchu 1.52 niekiedy "pirackimi" okazują się też całkiem oryginalne gry i tutaj ten wymieniony "zły" program SafeDisc 4 Hider okazuje się JEDYNYM lekiem (innymi słowy oryginalną grę uratował piracki program)


tak okazuje się lekiem jesli uzytkownik danego systemu zabawia sie pirackim oprogramowaniem by uruchomic pirackie gry.. jesli ktos nie bawi sie nielegalnym softem napewno na 100% nie bedzie mial wielkiego problemu z uruchomieniem gry a juz napewno te złe programy starforce nie będą potrzebne.
Programy Starforce strasznie śmiecą system i rejestr .. bardzo psują windowsa i dlatego są takie komplikacje

[Edited by Azazell on Dec 28, 2005 at 00:19]
Dec 28, 2005 at 00:15

Print
adanadhel
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Dec 29, 2005
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #36]

Witam,
mam problem zainstalowałem Civ IV ... rózwnież patcha 1.52
gra odpala się, mam menu główne ... mogę odpalić Tutorial, natomiast kiedy próbuję uruchomić grę w opcji Single Player, po wybraniu wszystkich opcji ładuję się obraz świata ... po wybraniu Play Now mam czarny ekran (widoczna jest tylko postać w kółeczku ze strzałką) ... potem po wykonaniu jakiegokolwiek ruchu myszą lub kursorami milknie muzyczka i komp przestaje reagować. Wisi kompletnie, trzeba restartować twardo

Czytałem faq ... wydaje mi się, że spełniam wszelkie wymagania ...
odpalam grę na laptopie z Intel Pentium M 1.6 MHz (Centrino) z 512 MB RAM, grafika ATI MOBILITY RADEON 9200 (64 MB). Mam Win XP oraz Direct X z płyty z Civ IV (oczywiście oryginalna).

POMOCY

Dec 29, 2005 at 10:08
Gadu-Gadu: 647453
Print
fl0dA
Status: Moderator

Posts: 818
Registered: Dec 27, 2005
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #37]

To pewnie o shadery chodzi, o ile się nie mylę Radek9200 (więc pewnie też wersja pod laptopa) nie obsługuje shaderów 2.0.Aczkolwiek mogę się mylić

_________________________________
I cicho - gdzie trzy mogiÂł w posĂŞpnej
druÂżynie;
I pusto - smutno - tĂŞskno w bujnej
Ukrainie.

Dec 29, 2005 at 10:15
Gadu-Gadu: 5842235
Print
adanadhel
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Dec 29, 2005
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #38]

dzięki

... a jeśli rzeczywiście chodzi o shadery ... to czy jest na to jakieś "lekarstwo" ?
(poza zmianą karty oczywiście )

Dec 29, 2005 at 10:18
Gadu-Gadu: 647453
Print
fl0dA
Status: Moderator

Posts: 818
Registered: Dec 27, 2005
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #39]

Ja nie widzę ale poczekaj cierpliwie,napewno za chwilę pojawi się ktoś mądrzejszy ode mnie i spróbuje Ci pomóc

_________________________________
I cicho - gdzie trzy mogiÂł w posĂŞpnej
druÂżynie;
I pusto - smutno - tĂŞskno w bujnej
Ukrainie.

Dec 29, 2005 at 10:40
Gadu-Gadu: 5842235
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #40]

Nie sądze aby Civ 4 wykorzystywała Pixel Shaders 2.0 w grze są efekty shaderów ale najmniejsze czyli pewnie gdzies 1.1 v shaders .

gdzieś czytałem ze mozna za pomoca pewnego programiku zmniejszyc w danej grze ilosc wyswietlanych pixel shaders i vertex shaders ale szukalem na neciku i cos znalsc niemoge .. popatrzcie na civfanatics.com z tego co wiem jak sie zmniejszy ilosc shaderow to lepiuej gra działa - gdzies to mi sie obiło wlasnie na forum civfanatics

Dec 29, 2005 at 17:17

Print
pithorr
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Nov 28, 2001
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #41]

Zainstalowałem xp, ale po ręką miałem tylko anglojęzycznego
Zainstalowałem następnie civ4 i...
Gra rozpoznaje nie polską windę i żąda CD, ignorując DVD (zdaje sie że w Stanach to wyszło na CD...)
czy da się w ogóle coś z tym zrobić?

_________________________________
My Polacy ZÂłoci Ptacy

Dec 31, 2005 at 07:23

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #42]

pithorr z tego co wiem to nie ma roznicy jaką wersje masz windowsa nawet możesz miec japońską ;/ .. widocznie musisz grać z cdromu albo zrob obraz i uruchom w daemon tools 4.0 korzystajaąc z programiku o nazwie Virtual Hide cd...

a jesli nawet po wlozeniu do czytnika pisze ze chce cd no to pewnie coś grzebałeś z programami omijającymi zabezpieczenia typu Sttaforce albo zrób tak jak podali twórcy : wejdz tu :

http://www.2kgames.com/civ4/support_cannotlocate.htm

Dec 31, 2005 at 08:24

Print
anakin_mm
Status: Settler

Posts: 15
Registered: Dec 22, 2005
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #43]

Mam problem z odpaleniem Moda Polskiego. Po rozpakowaniu w stosowne miejsce, zgodnie z instrukcją odpalam grę i w menu MODS mogę wybrać POLAND. Gra informuje mnie, że aby mod zaczął działać musi się zrestartować. Po czym wywala mnie do windowsa, ale gra się nie restartuje. Gdy ponownie wchodzę "ręcznie do gry" sytuacja się powtarza. Grać mogę normalnie ale nie mogę ustawić moda ani wybrać polskich przywódców itd. Grę odpalam z Antiblaxa. Znajdzie się jakiś sposób by temu zaradzić?

Dec 31, 2005 at 12:08
Gadu-Gadu: 7326679
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #44]

anakin_mm --> to pytanie skieruj do specjalnego działu o tym modzie który jest na forum nie tu..

Dec 31, 2005 at 12:39

Print
anakin_mm
Status: Settler

Posts: 15
Registered: Dec 22, 2005
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #45]

ok, myślałem, że to tu o problemach technicznych jest mowa a nie tam, gdzie o wyglądzie husarza czy też o głosach jednostek. Przepraszam, już się przenoszę.

Dec 31, 2005 at 13:37
Gadu-Gadu: 7326679
Print
pithorr
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Nov 28, 2001
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #46]

Quote:
Azazell wrote:
pithorr z tego co wiem to nie ma roznicy jaką wersje masz windowsa nawet możesz miec japońską ;/ .. widocznie musisz grać z cdromu albo zrob obraz i uruchom w daemon tools 4.0 korzystajaąc z programiku o nazwie Virtual Hide cd...

a jesli nawet po wlozeniu do czytnika pisze ze chce cd no to pewnie coś grzebałeś z programami omijającymi zabezpieczenia typu Sttaforce albo zrób tak jak podali twórcy : wejdz tu :

http://www.2kgames.com/civ4/support_cannotlocate.htm


No, "rozwiązanie" twórców, to ja przeczytałem od razu, ale to nie dotyczy mojego problemu. Ja nie mami CD1 ani CD2 ale DVD...
Nic nie grzebałem, civkę mam oryginalną - prezent gwiazdkowy

Ale o dziwo po wyłączeniu DLA Sonica poszło...
Na XP chodzi już przyzwoicie, mimo że nie mam SP2...

_________________________________
My Polacy ZÂłoci Ptacy
Dec 31, 2005 at 19:40

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #47]

Dziwna sprawa, bo przeciez w polsce wyszla identyczna civ4 jak w calej europie.

Ale rozumiem ze juz gierka chodzi ?

A mzoe miales amerykanskiego windowsa ?

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Jan 01, 2006 at 09:49
Gadu-Gadu: 1966917
Print
pithorr
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Nov 28, 2001
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #48]

Quote:
Vashpan wrote:
Dziwna sprawa, bo przeciez w polsce wyszla identyczna civ4 jak w calej europie.

Ale rozumiem ze juz gierka chodzi ?

A mzoe miales amerykanskiego windowsa ?


prawdopodobnie tak...

_________________________________
My Polacy ZÂłoci Ptacy
Jan 01, 2006 at 12:50

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #49]

Pantego ja uzywam sterownikow Omega Drivers, wersja 66.93 - sa to zoptymalizowane, zmodowane stery...

Jednak wczesniej uzywalem sterow 56.72 ( o ile pamietam dobrze wersje, moglem sie pomylic o jakas cyferke ) i tez nie bylo problemu.

Najnowszych lepiej nie uzywac

I zaznaczam ze ja mam GF FX 5700. U ciebie to moze byc inaczej, kazda karta inaczaej reaguje...

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Jan 01, 2006 at 22:51
Gadu-Gadu: 1966917
Print
pithorr
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Nov 28, 2001
IP: Logged
Re: WATEK NA PROBLEMY TECHNICZNE [post #50]

Ja mam zainstalowanego najnowszego nforce'a na FX 5200 i chodzi nieźle, co prawda na najsłabszych ustawieniach grafiki, ale grać sie da w miarę płynnie,nawet na największej mapie...

_________________________________
My Polacy ZÂłoci Ptacy

Jan 02, 2006 at 11:32

Print
^ Początek strony ^
Pages: [1] 2 3 4 5 ... 19



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.