POPRAWKI:
- Spolszczenie współdziała z najnowszym patchem 1.74 (oraz z poprzednimi wersjami !!!!
- Poprawiono wiele błędów z podstawowej wersji
BTW. Jest to nasza ostatnia wersja spolszczenia, ponieważ w poprawkach itp. będziemy zajmować się tylko w spolszczeniu z dodatkiem Warlords.
Mam nadzieje, że ta wersja nie posiada błędów.
Rozwiązanie Problemu z Polska Czcionką pod Vistą
Można dograć ręcznie Sylfaena do Fonts.
Wtedy pojawi się jako Sylfaen_0.
Potem wystarczy w rejestrach zamienić specyfikację dwóch Sylfaenów miejscami. Czyli żeby ten, który jest jako systemowy - odnosił się do sylfaen_0, a ten dograny do sylfaen-a oryginalnego.
Zaleca się rozpoczęcie nowej gry ale na zapisanej grze też powinno działać.
TRZEBA KONIECZNIE URUCHOMIĆ PONOWNIE KOMPUTER !!!
REGULAMIN WĄTKU
Osoby które nie należą do grupy tłumaczy mogą jedynie pisać swoją opinie o spolszceniu a także mogą pomóc w odnajdywaniu błędów ..
Można wypisywać błędy tu na forum w formie screenu albo skopiowaniu tekstu XML w którym są błędy.
Inne teksty będą usuwane w celu porządku na forum ...
Tylko autorzy spolszczenia i współpracownicy a także starzy forumowicze którzy już udzielali się na forum wczesniej przy spolszczaniu civki - mogą spekulować na temat spolszczenia i pisać o wszystkim ....
------------------------------------------------
Mam Nadzieje że spodoba wam się spolszczenie i nie będzie żadnych problemów od strony technicznej jak i od strony samego spolszczenia
Spolszczona jest podstawa gry żadnych modów nie spolszczaliśmy w tym Samouczka oraz modu polaków..
PROSIMY o dokładnie przeczytanie README w Instalatorze !!!!
Miłego grania w Polską wersje Civilization IV ...Życzy cała grupa spolszczająca gre
Uwaga przy instalacaji magą być problemy ze znlaezieniem sciezki (dla niektórych nie zbyt doswiadczonych użytkowników) instaalcyjnej wiec na wszelki wypadek podam domyslną jaka ma byc:
jedna prosba do wszystkich, ktorzy chca zamiescic swe uwagi;
najlepiej zrobcie zrzut ekranu i wytnijcie kawalek, ktory miesci blad, np.:
ewentulanie mozecie tez przepisac - slowo w slowo - bledny tekst; ale to mus byc litera po literze...
np.
Gdzie: Cywilopedia, ekran informacyjny, ktory pokzauje sie, gdy najedzie sie myszka na Koszary
Błędny tekst: "Nowe Jednostki Otzymują +4 Punktów Dośwaidczenia"
bo inaczej to bedziemy szukac do konca swiata, to nam ulatwi bardzo prace, z gory dzieki....
kilka rzeczy które znalazłem:
w opcjach gry nieprawidłowo wyswietlają się dymki przy:
- Atak Masowy (jest po francusku (chyba))
- Zautom. Robotnicy opuszczają Las - wyświetla klucz pooenia tekstu
w głównym menu gdy wybieramy: GRA WIELOSOBOWA > GRAJ PRZEZ E-MAIL > ZAłADUJ GRĘ - w "ZALADUJ" litera ł jest mała
oraz już w grze opis wojownika ma problemy z polskimi znaczkami
(patrz na załączenie)
EDIT (23.01.2006)
z tą małą literką to przejrzałem plik Civ4GameTextInfos.xml i tam wszędzie jest ³ a w dwóch natomiast £ (oba przypadki dla słowa "załaduj" - może tu jest nieścisłość?
z tymi błedami typu zamiast Ł jest ł to już wina chyba gry, ponieważ gra zamienia programowo małe literki na duże i literki ł i ż nie zamienia jeszcze nie wiem czemu sle sie tym zajme
kfrank ::> twoj screen wskazuje na to ze nie zresetowales komputera i gra korzysta z niewalsciwej czionki. !!
[Edited by kodzi on Jan 22, 2006 at 13:52]
_________________________________ Technikum Komunikacyjne - informatyka - grafika i gry komputerowe http://tk.krakow.pl
rzeczywiście z tymi polskimi ogonkami to moja wina,
pro forma zachowałem starą czcionkę poprzez zmiane nazwy z sylfaen.ttf na sylfaen0.ttf i piernik nadal po restarcie ją widział
oj kfrank uwierz mie że zagadnienie czionki w civ4 t\jest bardzo skoplikowane i sprawia ogrom utrudnień, bardzo dużo czasu zajeło mi ogarnecie choć małego skrawka tej wiedzy
_________________________________ Technikum Komunikacyjne - informatyka - grafika i gry komputerowe http://tk.krakow.pl
opis mapy ICE AGE :
"poziom oceanów opadl (popr. opadł)
opis szybkości gry MARATON:
"TXT_KEY_GAMESPEED_MARATHON_HELP" (popr. opis jakiś :P )
opis szybkości gry DŁUGA:
"Jeśli nie narzekasz na brak czasu wybierz tę szybkość gry, w grze jest zachowana równowaga i nie odczuwasz spowolnienia gry" (popr. coś typu: Jeśli nie narzekasz na brak czasu wybierz tę szybkość gry, równowaga jest nadal zachowana a spowolnienie nie powinno być odczuwalne"- 2 błędy gram. - powtórzenie 3 razy gry i te zdania to dla mnie brzmią lepiej osobno, podobne powtórzenie przy najszybszej grze)
opis PRĘDKOŚĆ GRY :
"jaka szybka powinna byc gra? (popr. jak szybka)
opisy poziomów gry:
-"towi obywatelę" (settler)
-"stousunkowo" (wódz)
-"uważaj na na siebie" (dowódca)
-"wyjdaczy gier Cywilizacyjnych" (szlachcic)
-"jest to pierwszy poziom gdzie prawdziwym przeciwnikiem jest AI"- a wcześnmiej to kto nim był?- kolejność...
- "AI może produkować, uzyskiwać plony..." - i uzyskiwać plony...
(książe)
-"poziomie trudność" (Monarcha)
-"twók lud"- (imperator)
-"niliczni" (nieśmiertelny)
- "błąźnie" (Bóstwo)
Generanie to sugeruje podzielenie tych zdań bardzo wielokrotnie złożonych na kilka krótszych- od razu gramatyk się poprawi...
--------
generalnie sposlzczenie solidne- bo błędy znalazłem na razie w mało istotnych zagadnieniach
wielkie dzieki za uwagi to sprawi iż nastepna wersja bedzie jeszcze lepsza, apropo, rzeczy typu Create, Ok, Cancel mają byc w wersjo orginalnej. bo nawet nie ma tego w plikach tekstowych.
no panowie dzieki wielkie; szczegolnie za stranna korekte - o wo wlasnie mi chodzilo, zeby mozna bylo latwo znalezc i poprawic....
(newMDKiller to juz w ogole klase pokazal )
jak widac, gdzie kuacharek szesc to oczu 12..... i latwiej znalezc....
i moze jeszcze jedna uwaga
w maire mozliwosci jezeli dodajecie jakies "nowe bledy", a juz wczesniej cos zglaszaliscei to edytujcie posty.... proszę....... bo pozniej to sie bedziemy przebijac... przez stosy...
ew. mozecie jakos wyraznie zazanczyc , np
!!!!!!!EDIT!!!!!!!!
ze odtad jest nowa porcja........
z Cywilopedii:
pojęcia gry => Skarbiec "Towiego państwa"
porady gry => (druga od góry) "...aby gryć..."
porady gry => "naciśnij przedni i tylni klawisz myszy" (??)
porady gry => co to jest PERIOD ??
porady gry => aby przemieścić jednostki klikinij prawym ..." (powyżej jest skrót CTRL + M
porady gry => raz piszecie "CTRL + PRAWY KLIK" a raz "CTRL + PRAWY- KLIK"
porady gry => "jeśli prztrzymasz(literówka) klawisz [MAJ] (który to??)
porady gry => "naciśnij SHIFT i kliknij tile?"
porady gry => "press ALT + S"- nieprzetłumaczony tekst
starczy, lece się uczyc do sesji
NOWE (zaraz się pójdę uczyć...)
porady gry => "miecz otrzymuje premię podczas ataku miast" ( całe
zagadnienie jest opisane w taki sposób ...)
porady gry => "aby uczycić teran użytecznym "
opis religii =>chrześcijaństwo:
2 zdanie: "Chrześcijańśtwo"
opis religii => hinduizm
ostatnie zdanie: "...uczynię twa wiarę trwałą"
opis religii => islam:
-Mahomet nie Mohamet
-każdy muzułmamanin
opis religii =>judaizm:
ostatnie zdanie" pełni wiary i Boga" (tak też może byc ale chyba miało być "wiary w Boga"
NOWE:
ekran gry (dla Ice_age)=> F8
- poziom moża ?? to już poważny błąd :P
Quote:jobabr wrote:
w maire mozliwosci jezeli dodajecie jakies "nowe bledy", a juz wczesniej cos zglaszaliscei to edytujcie posty.... proszę....... bo pozniej to sie bedziemy przebijac... przez stosy...
ew. mozecie jakos wyraznie zazanczyc , np
!!!!!!!EDIT!!!!!!!!
ze odtad jest nowa porcja........
Hm, ale jak chcę to graficznie przedstawić (screeny tak jak wyżej) to muszę robić za każdym razem w nowym poście (bo da się tylko jeden załącznik dodać na tym forum). No chyba, że będę za każdym razem dawał na http://img409.imageshack.us/ i tu odnośnik, albo tylko cytował tekst (i gdzie to jest konkretnie).
Własnie biore sie za instalowanie gry i spolszczenia (puscilem je na stronce z torrentami a co tam niech wszyscy maja) w imieniu swoim i spolecznosci ze stronki gdzie wstawilem spolszczenie ŚLICZNE DZIEKI jestescie wielcy i wielki szacunek dla was bo dzieki wam bede mogl zagrac w czwarta odslone tej wspanialej gry
POZDRAWIAM
Ja zauważyłem szereg błędów. Może dlatego, że gram cywilizacją Polaków. Mam błędne nazwy miast, tj dodane z przodu "tex_...". Nie mam szczegółów nad nazwą miasta mimo ich włączenia tj religji, informacji które miasto ma najwyższą produkcję, handel, badania. Ogólnie nie jest dobrze, wiele liter brak np zamiast "Ł" jest"U" z dwoma kropkami u góry. Błędne napisy np zamiast "wymagana jest droga" pokazuje "wymaga kopalnia". Trzeba by też coś zrobić w dyplomacji by nie odnosić się do Katarzyny czy Elżbiety jak do chłopa.
Na razie spolszczenie to jest diamentem, będzie szlifowane, jak go grupa tłumaczy oszlifuje na brylant (większość baboli zostanie wyeliminowana - pewnie w wersji 2.0), to wtedy dostosujemy moda "Cywilizacja Polaków" ("Polskie Imperium" - chyba tej nazwy będziemy jednak używać).
Proponuję nie dyskutować tu już na temat moda, ale przedstawiać wyłącznie znalezione błędy, wyrażać opinie o spolszczeniu. Czym więcej znajdziemy tych literówek, błędów rzeczowych i ortograficznych, tym szybciej wyjdzie dopieszczona wersja tłumaczenia, a co za tym idzie, mod przystosowany do wersji PL.
to tyle co przyuwazylem, niebierzcie mnie z ajakiegos pieniacza po prostu chcialbym aby Wasze doskonale spolszczenie bylo jeszcze doskonalsze Naprawde przyjemnie sie gra po polsku :P
1. komunikat na koniec tury w grach PBEM jest po angielsku
2. zamiast PERIOD powinna być chyba KROPKA
3. to coś pojawiło mi się w kontynuacji gry PBEM przy budowie pierwszego woja w grze, w normalnej grze napis ten jest ok. - nie wiem czy to wina tego że ture dostałem od osoby grającej na wersji orginalnej czy też może rzeczywiście tekst ten występuje w kilku miejscach
EDIT - w innej grze pbem było już dobrze, brakuje tylko po nazwie miasta wykrzyknika lub innej kropki
4. w civilopedii w poradach jest jedna linijka nie przetłumaczona: "Press [ALT+S] to add ... "
jeśli natrafiliscie tak jak KFRANK na całe nie spolszczone zdania to wina nowego patcha 1.52 który dodaje nowe teksty albo edytuje stare .. i dlatego takiego troche zamieszania zrobil ale dzieki za waszą pomoc wyszukiwaniu błędów
widze że pojawił się pierwszy news na serwisie o grach komputerowych --> http://innerworld.ovh.org/ miło naprawde i nawet nicki są:P
Mam małe pytanko: Po zainstalowaniu spolszczenia znikneły mi obrazki informacyjne o religii w danym mieście, a niezadowolenie obywateli pokazywane jest nie za pomocą czerwonej twarzy, tylko smutnej, pochylonej i jakby płaczącej postaci (wygląda jak by była to ilustracja z wersji beta).
Czy jest to spowodowane przez spolszczenie? (Gram na patchu 1.09, bo przy 1.52 zawiesza mi się grafika na laptopie.)
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ps. Część komend dla robotnika jest po angielsku (tylko komendy dotyczące "zbuduj farmę, zbuduj kopalnię, zbuduj młyn itp."
Reszta np. "Uśpienie" jest po polsku
Gratuluje , naprawdę świetna robota .
Zauważyłem mało błedów. A jeżeli wystapiły to tylko te co juz wymienili koledzy powyżej. Jednak najbardziej rażącym jest ten w którym brakuje obrazków informacyjnych znajdujacych sie tuż nad nazwą miasta(religia, handel, zadowolenie, jego brak, choroba itd.) .
Nie przejmuj się jobabr, to jest pobierane za każdym razem, jak ktoś wchodzi na ten temat (konkretnie co do tamtych screenów, to na stronę pierwszą) . W pierwszym screenie jest już 1045 , ale to dlatego, że w całym temacie jest dużo - 1449 (mój post jest dopiero dziewiąty, więc nie zgarnąłem całej puli). Mam nadzieję, że przydaję się Wam.
Za jakąś chwilę będzie tu dokończenie pobierznej korekty menusów (no trwało to trochę dłużej niż chwila, ale już jest):
jak chcecie jakies logo w menu civki to dajcie znac to zrobie,
jakie gdzie zobaczcie na watek o modzie Polish Empire
tam sa dds'y do sciagniecia
niedaje linka po pisze z komorki
Jak się wybiera w okienku następną technologię do odkrycia bądz budynek w mieście (czy też jednostkę) do wybudowania to jest np. Ёwiätynia,
Űucznik. Przed chwilą w Civilopedi zauważyłam to samo. Poza tym jest zajefajnie.
Mała, DUŻA uwaga - jest już temat SPOLSZCZENIE CIV 4 -Błędy i Opinie. Po co nowy? O kurczę mój trzysetny post. Nie wyszedł zbyt okazale, akurat jak kogoś zjechałem .
No czasami sie zdarza, coś sie przeoczy jesteśmy amatorami wieć wybaczcie nam , nowa wersja powinna wyjść lada chwila która powiina naprawić kilka błedów no i rozwiązuje problem z ikonkami
Dzieki newMDKillers, brawo.. (choć te krpoki to uważam za przesade)
[Edited by kodzi on Jan 23, 2006 at 09:45]
DZIEJE STAREGO ŚWIATA SPŁYWAJĄ NA KARTY HISTORII...
Dyplo PBEM civ IV
.:: HEGEMONIA - Cień Europy ::. zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::. .:: ZIEMIA ::. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::.. .:: Państwo Polskie ::. Historia plemion polskich napisana na nowo! Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::.. .:: Beyond The World ::. Nowy Dyplo Pbem pod BTS. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..
Quote:_kamil_ wrote:
mnie w tlumaczeniu najbardziej chyba denerwuje ten okret pancerny, zamist monitor, no i jest kilka drobnych bledow, wspomnianych wyzej
Quote:kodzi:
Dzieki newMDKillers, brawo.. (choć te krpoki to uważam za przesade)
No wiesz kodzi, ja się staram robić tą korektę jak najdokładniej. A jak widzę brak kropki w info, a gdzie indziej już są, to mnie to lekko razi (oczywiście jak w niektórych miejscach jest przyjęte bez kropek, to takie niepotrzebne kropki też mi przeszkadzają).
ja nie uwazam za przesade...
ale rozumiem tez kodziego, bo to mrowcza praca takie poprawki (a on je robi )...
no ale to w koncu odroznia robote porzadna od tzw. paparuchostwa....
The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the
contents of the posts.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.