civ.org.pl forums > Civ4 - Ogólne > SPOLSZCZENIE do Civilization IV
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Ogólne
Poster
Message    
Jerry17
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Jul 02, 2008
IP: Logged

Attached:
beztytuu.JPG.j
pg

67 KB [downloads: 327]
Re: SPOLSZCZENIE CIVILIZATION IV - Błędy i Opinie oraz Informacje [post #751]

Mam problem z Civ IV. Sa to mianowicie dwa problemy:

1. Po zaistalowaniu patcha 1.52, spolszczenia 2.4 i zresetowaniu komputera nie ma w opcjach gry mozliwosci wybrania jezyka polskiego.

2. Spolszczenie działa z patchem 1.74 ale niestety po jego zainstalowaniu w grze widac same jednostki i miasta, bez szczegołow terenu takich jak: drzewa, chatki, wioski, krowy itp. Podobnie zachowuje sie patch 1.61

Podsumowując mam do wyboru gre po angielsku z piękną grafika albo gre po polsku bez tej grafiki co bardzo ją utrudnia.

Jak moge rozwiązać ten problem? Gre przeistalowałem nieraz, tak samo spolszczenie ale nie pomogło.

Załącznik pokazuje opcje w grze z patchem 1.52

Jul 02, 2008 at 14:55

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE CIVILIZATION IV - Błędy i Opinie oraz Informacje [post #752]

Sorry Jerry17 ale źle instalujesz jeżeli masz Warlordsa to instaluj tylko najnowszego patcha. Po instalce zresetuj kompa i dopiero zainstaluj moda polskiego (i znowu reset ). Jeżeli nie widzisz innych obiektów graficznych to zaktualizuj DirectX (ostatnia wersja to czerwiec 08). Opcja językowa to francuski

_________________________________
http://zewabud.pl/

Jul 02, 2008 at 17:12

Print
Jerry17
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Jul 02, 2008
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE CIVILIZATION IV - Błędy i Opinie oraz Informacje [post #753]

Niestety ani istalacja wg Twoich rad ramzes46 ani zaistalowanie najnowszychego DirectX nie pomogło Ale i tak dzięki za fatygę. Jakby ktos miał pomysł co poradzic niech pisze. Z góry dzięki.

Jul 02, 2008 at 21:59

Print
patryk555
Status: Conscript

Posts: 39
Registered: Mar 08, 2008
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE CIVILIZATION IV - Błędy i Opinie oraz Informacje [post #754]

Miałem ten sam błąd co ty Jerry17 ponownie zainstaluj gre.

Jul 03, 2008 at 13:41
Gadu-Gadu: 9690287
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE CIVILIZATION IV - Błędy i Opinie oraz Informacje [post #755]

Jerry17 przed ponowna instalka odinstaluj grę, wyczyść wszystkie katalogi i inne wpisy (np. w menu Start) i dopiero instaluj.
Najlepsza w/g mnie metoda (sam tak robie ) to : odinstalowanie i wyczyszczenie + restart. Instalka podstawki + restart, instalka dodatku+ restart, instalka patcha + restart, instalka moda polskiego + restart, instalka spolszczenia i ostatni restart. Dużo roboty ale efekt gwarantowany W moim przypadku 100%

_________________________________
http://zewabud.pl/

Jul 03, 2008 at 17:17

Print
Nebulas
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Jul 26, 2008
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE CIVILIZATION IV - Błędy i Opinie oraz Informacje [post #756]

Wersja 2.4, patch 1.61 brak polskich czcionek. Np. zamiast "koło" widzę "koóo". Czasem ciężko zrozumieć. Użyłem opcji szukaj, ale nie doprowadziła mnie do celu, a 26 stron tego tematu to trochę dużo, zważając na to, że wersje ciągle się zmieniają. Jestem całkowitym początkującym, również w kwestii wszelakiej informatyki. Proszę o pomoc.

Edit: Miałem wersję 2.3 . Zainstalowałem 2.4, a w menu wciąż pisze "2.3". Zrobiłem coś źle?

[Edited by Nebulas on Jul 26, 2008 at 15:25]

Jul 26, 2008 at 15:23

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE CIVILIZATION IV - Błędy i Opinie oraz Informacje [post #757]

Quote:
Nebulas wrote:
Wersja 2.4, patch 1.61 brak polskich czcionek. Np. zamiast "koło" widzę "koóo". Czasem ciężko zrozumieć. Użyłem opcji szukaj, ale nie doprowadziła mnie do celu, a 26 stron tego tematu to trochę dużo, zważając na to, że wersje ciągle się zmieniają. Jestem całkowitym początkującym, również w kwestii wszelakiej informatyki. Proszę o pomoc.

Edit: Miałem wersję 2.3 . Zainstalowałem 2.4, a w menu wciąż pisze "2.3". Zrobiłem coś źle?


Wszystko OK. 2.3 zamiast 2.4 to zapomnienie tłumacza
Po instalacji spolszczenia należy wykonać restart. W przypadku XP nie ma problemu, ale na Viście już jest. Dokładny opis problemu masz TU: http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=6161

_________________________________
http://zewabud.pl/
Jul 26, 2008 at 16:03

Print
Nebulas
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Jul 26, 2008
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE CIVILIZATION IV - Błędy i Opinie oraz Informacje [post #758]

Wielkie dzięki! Chodziło właśnie o to, że mam Vistę. Wszystko jest już ok.

Jul 26, 2008 at 17:53

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE CIVILIZATION IV - Błędy i Opinie oraz Informacje [post #759]

Quote:
Nebulas wrote:
Wielkie dzięki! Chodziło właśnie o to, że mam Vistę. Wszystko jest już ok.

Zapraszam do częstszych odwiedzin forum

_________________________________
http://zewabud.pl/
Jul 26, 2008 at 18:04

Print
p0p0
Status: Novice

Posts: 6
Registered: May 11, 2009
IP: Logged

Attached:
beztytuu.JPG.j
pg

130 KB [downloads: 267]
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #760]

Co mam zrobić jak tak tłumaczy mi?




[Edited by p0p0 on May 11, 2009 at 13:12]

May 11, 2009 at 13:09

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #761]

Zobacz czy miejsce docelowe spolszczenia jest we wlasciwym katalogu

May 11, 2009 at 13:10

Print
p0p0
Status: Novice

Posts: 6
Registered: May 11, 2009
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #762]

C:\Program Files\Firaxis Games\Sid Meier's Civilization 4

May 11, 2009 at 13:14

Print
p0p0
Status: Novice

Posts: 6
Registered: May 11, 2009
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #763]

Problem dalej występuje.. zmieniam na polski język i jest coś w stylu polsko-francuskiego tłumaczenia. .

<Tag>TXT_KEY_IMPROVEMENT_WATER_WORKED</Tag>
<English>Water Worked</English>
""" <French>
<Text>Nawadnianie</Text> """"
<Gender>Male</Gender>
<Plural>0</Plural>
</French>

to jest jedno ze spolszczeń..

jak wracam do opcji to pokazuje że język jest francuski.

Mam wszystkie dodatki ale gram na podstawowej wersji z patchem Civ4BeyondTheSwordPatch3.13 może tu tkwi problem ?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

May 11, 2009 at 15:01

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #764]

Pewnie tak.. Zrób tak.

Usuń całą grę i zainstaluj jeszcze raz. Podstawkę i dodatki i patch 3.17 do BtS + spolszczenie.

Tylko teraz ty używasz nasze spolszczenie czy Cenegi?

May 11, 2009 at 15:45

Print
p0p0
Status: Novice

Posts: 6
Registered: May 11, 2009
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #765]

Wasze

May 11, 2009 at 16:49

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #766]

Na bank źle zainstalowałeś spolszczenie .. w zły katalog.

May 11, 2009 at 16:57

Print
p0p0
Status: Novice

Posts: 6
Registered: May 11, 2009
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #767]

więc zainstalowałem też w inny katalog... i mam dwa katalogi Assets\XML i jeszcze z czcionkami
i wklejam to do tego katalogu. .więc na pewno wszystko jest na miejscu

May 11, 2009 at 17:56

Print
p0p0
Status: Novice

Posts: 6
Registered: May 11, 2009
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #768]

zainstalowałem Civ4_1.61PL_z_CivWeb_v1.0 i wszystko działa. Instalowałem do tego samego foldera, więc nie wiem co było nie tak.

May 12, 2009 at 15:28

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #769]

A zrobiłeś reset po instalacji?

May 13, 2009 at 05:49

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #770]

Usuń grę, wyczyść katalogi po grze, zresetuj kompa i zainstaluj ponownie.
Najpierw podstawka, BtS, patch 3.17, spolszczenie a po tym ...
reset KONIECZNY !
Nie zmieniaj niczego podczas instalki (jedyne to tylko literę partycji)

_________________________________
http://zewabud.pl/

May 13, 2009 at 21:38

Print
wiaderko
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Aug 11, 2009
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #771]

hej!
czy jest moze to spolszczenie w forimie surowej ? bez instalatora ? tak aby mozna bylo skopiowac pliki do wybranego katalogu ? Jestem uzytkownikiem mac osx'a .. i tutaj z odpalaniem windowsowych exe jest lekki problem.. bede wdzieczny za odzew.
P.

Aug 11, 2009 at 11:49

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #772]

Witaj wiaderko
Spolszczenie po rozpakowaniu jest w XML więc możesz postarać się rozpakować to na PC a później przerzucić na Mac`a ewentualnie skontaktuj się z Azazellem

[Edited by ramzes46 on Aug 12, 2009 at 20:41]

_________________________________
http://zewabud.pl/

Aug 12, 2009 at 20:40

Print
chrisp2
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Nov 21, 2008
IP: Logged
Najnowsze spolszczenie ????? [post #773]

Witam
Jestem nowym graczem w civ4 Wersja complete.
Pobralem najnowszą łatkę 3.19 z oficjalnej strony Firaxis.
Zainstalowałem też spolszczenie civ4btsPL-4.15.
Niestety mam teraz grę częścowio po WŁOSKU!!!!!!! ( żeby choć po angielsku.....)
Próbowałem równiesz wgrać moda państwo polskie i niestety
pomimo że robiłem jak mówi instrukcja nie mam czegoś takiego w grze.
Wydaje mi się że kupując oryginalną gre człowiek powinien otrzymać produkt który działa!!!!!
Niestety posiadam system Vista, czy to może byc przyczyna ?
pozdrawiam
chrisp2

wątek przesunięty do właściwego - ramzes46

[Edited by ramzes46 on Aug 13, 2009 at 19:10]

Aug 13, 2009 at 16:13

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #774]

Witaj chrisp2
Masz źle zainstalowane spolszczenie (pomieszane nasze z cenegi). Poczytaj wyżej. bo problem wałkowany był już nieraz.

_________________________________
http://zewabud.pl/

Aug 13, 2009 at 19:13

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #775]

Mam do pewnych osób ogromną prośbę, które grywają nadal w Civ4 i z naszym spolszczeniem!!

Czy moglibyście przeanalizować w grze / wszędzie gdzie się da i spróbować wychwycić jakieś błędy? Bo chcę przed Civilization V - wypuścić ostatnią wersję spolszczenia aby już raz na zawsze zakończyć pracę, by móc swobodnie spolszczać kolejną część.

Jak coś wychwycicie to proszę o robienie screenów z błędami.

Mar 02, 2010 at 11:47

Print
pizmak
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Apr 06, 2010
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #776]

Witam. Mam problem taki.

Zainstalowałem zwykły CIV 4 oraz te spolszczenie http://www.civ.org.pl/downloads.php?action=showdesc&fileid=644&lang=Pol&type=Civ4. Wszedłem do rejestru i chciałem wziąć WINDOWS NT. Niestety okazuje się że nie mam tego folderu tylko takie coś : http://img248.imageshack.us/img248/7141/beztytuu2ly.jpg

Jak wiadomo grać nie będę bez polskich znaków bo się nie da. Byłby w stanie ktoś pomóc ? Mam Viste SP 3

Apr 06, 2010 at 14:44

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #777]

Witaj
Wszedłeś za płytko w rejestr. Poszukaj w tym temacie post#17:
http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=7795&page=0#192375
lubTU: http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=7498

[Edited by ramzes46 on Apr 06, 2010 at 15:38]

_________________________________
http://zewabud.pl/

Apr 06, 2010 at 15:01

Print
koozzkoozz
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Oct 06, 2010
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #778]

witam,

mam problem ze spolszczeniem na maku..

wyrzuca mi dokladnie te same bledy co w tym poscie: http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=7705&page=0#213647

wiec podejrzewam ze chodzi o jakas niezgodnosc plikow xml..

ma ktos jakis pomysl?

pozdrawiam,
k

ps. pracuje na snow leo

Oct 06, 2010 at 08:35

Print
zimny
Status: Novice

Posts: 1
Registered: May 24, 2011
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #779]

Mam taki błąd nie wiem czego do końca on tyczy więc nie wiem gdzie na forum go umieścić, jednak prosił bym o pomoc.

Mam Civ 4:Complet spolszczenie, moda polskie imperium i najnowsze patche,

Wchodze w moda, w "własna gra", wybieram nacje, robie ustawienia, klikam "uruchom" i w tym momencie mi sie zawiesza, wyskakuje okienko szukania problemu po czym mi go nie wyświetla ale w podglądzie zdarzeń znajduje taki błąd:

Aplikacja powodująca błąd Civ4BeyondSword.exe, wersja 3.0.0.1, sygnatura czasowa 0x562b029a, moduł powodujący błąd CvGameCoreDLL.dll, wersja 3.1.3.0, sygnatura czasowa 0x4705c91a, kod wyjątku 0xc0000005, przesunięcie błędu 0x000082d0, identyfikator procesu 0x1280, godzina rozpoczęcia aplikacji 0x01cc19fdfcbed4e4.

prosze o pomoc w zrozumieniu i naprawie błedu.

May 24, 2011 at 11:55

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #780]

@ zimny
Opisz:
system + konfig
wersja gry
zainstalowane patche
może coś poradzimy

_________________________________
http://zewabud.pl/

May 25, 2011 at 17:28

Print
tizo
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Jul 04, 2011
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #781]

Mam problem z spolszczeniem. Wczoraj zainstalowałem je, był problem z wgraniem czcionki sylfaen. Ziignorowałem ten problem, rozpocząłem grę. Wszystko było dobrze, tylko dzisiaj jak włączam grę nie ma polskich znaków. Teraz zainstalowałem tę czcionkę i dalej ten sam problem. CO robić? Mam Windows XP

Jul 04, 2011 at 09:56

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #782]

Quote:
tizo wrote:
Mam problem z spolszczeniem. Wczoraj zainstalowałem je, był problem z wgraniem czcionki sylfaen. Ziignorowałem ten problem, rozpocząłem grę. Wszystko było dobrze, tylko dzisiaj jak włączam grę nie ma polskich znaków. Teraz zainstalowałem tę czcionkę i dalej ten sam problem. CO robić? Mam Windows XP


Witaj tizo
Poczytaj dokładnie TU: http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=6161 post#1

[Edited by ramzes46 on Jul 10, 2011 at 09:35]

_________________________________
http://zewabud.pl/
Jul 10, 2011 at 09:34

Print
xm007
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Dec 30, 2011
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #783]

Witam!
Od razu zaznaczam ze jestem laikiem informatycznym.. I dopiero zaczynam przygode z Civ.
Odkopalem gdzies plyte Civilization 4 Complete (uk) i zainstalowalem.
Zachcialo mi sie spolszczenia - ktorego teraz nie popuszcze - i juz kilka godzin slecze nad tym i nic.
Z tego co wyczytalem potrzebuje jakiegos patcha - sciagnelem 3.19 ,ale na moje oko ja juz to rozszerzenie gry mam. Po jego zainstalowaniu sprobowalem zainstalowac spolszczenie przypisane do tego patcha wlasnie i generalnie system nie wykrywa w ogole mi gry w menu start.

Moze ja za stary jestem, moze za glupi, ale czy moglby mi ktos jak przyslowiowej krowie na rowie wytlumaczyc co i jak po kolei zrobic i co dokladnie mam sciagnac?

Gra: Civilization 4 Complete
wersja: tu nie jestem pewien gdzie ja wlazlem ale "build ver 2.1.3.0
system : windows7

bardzo prosze o pomoc do w koncu chcialbym pograc w ta wszystkim poza mna, znana gre

Pozdrawiam zimowo
Daniel

Dec 30, 2011 at 05:58

Print
kasztelan_mirmil
Status: Moderator

Posts: 5172
Registered: May 09, 2006
IP: Logged

Attached:
wersja.jpg
31 KB [downloads: 3389]
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #784]

hmmm

nie znam sie na wersjach "w kompletach"
ale wygląda na to, że masz jakąś lewą wersję "kompletną" bez dodatku BTS
u mnie z najnowszym dodatkiem i patchem informacja o wersji wygląda tak:



Spróbuj zainstalować spolszczenie dla dodatku Warlords
albo może warto kupić pewną, wydaną w Polsce wersję complete: można teraz kupić za 35-40 zł

[Edited by kasztelan_mirmil on Dec 30, 2011 at 08:54]

_________________________________
Lektura do poduszki:
::: Dzieje Imperium Azuli :::
::: Dzieje Imperium QuartĂłw:::

Dec 30, 2011 at 08:53

Print
Brennus
Status: Conscript

Posts: 64
Registered: Oct 15, 2011
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #785]

xm007

Żeby zmienić język trzeba wejść w opcje i dopiero wtedy

Dec 30, 2011 at 12:32

Print
xm007
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Dec 30, 2011
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #786]

pomylka,
build version : 1.7.4.0
plyta jest oryginalna,kupiona w sklepie, dziala ta gra do tej pory na innym kompie, pierwszy zas odpalona jest pod windows7..

Dec 30, 2011 at 13:43

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #787]

Quote:
xm007 wrote:
pomylka,
build version : 1.7.4.0
plyta jest oryginalna,kupiona w sklepie, dziala ta gra do tej pory na innym kompie, pierwszy zas odpalona jest pod windows7..


Czyli masz podstawkę do tego jest spolszczenie TU: http://www.civ.org.pl/downloads.php?lang=Pol&type=Civ4&section=Patch pod takim tekstem
"Spolszczenie działa z najnowszym Patchem 1.74"
Problemy z czcionką pod se7en TU: http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=6161
a najlepiej zainstaluj BtS z patchem 3.19, który nie wymaga płyty w napędzie CD

_________________________________
http://zewabud.pl/
Dec 30, 2011 at 14:23

Print
xm007
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Dec 30, 2011
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #788]

Czyli najpeirw odinstalowac co jest.
Zainstalowac civ 4.
Potem patcha 3.19? czy 1.74 ?
a potem spolszczenie ?

Dobrego nowego 2012 roku i dziekas za rady

edit:
zainstalowalem od nowa civ4 complete, pozniej patcha 3.19, potem spolszczenie do wersji 3.19 - nie dziala..

wczesniej instalowalem spolszczenie na patchu 1.74.. i tez nie zagralo

nie wiem juz jak to ugryzc moze ktos juz instalowal na w7 civ 4 complete i mi pomoze? ...

[Edited by xm007 on Jan 01, 2012 at 05:25]

Dec 31, 2011 at 16:27

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #789]

Wypróbuj radę Aziego ( ostatni post) http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=4767

_________________________________
http://zewabud.pl/

Jan 02, 2012 at 08:36

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #790]

Dokładnie zrób tak jak napisał ramzes

Jan 03, 2012 at 08:26

Print
ghort
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Feb 01, 2012
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #791]

Witam, zakupiłem Civke z App Store na Maca (OS Lion) i oczywiście jest problem ze spolszczeniem.
Po wielu kombinacjach udało mi się uruchomic grę w języku polskim ale bez polskich znaków.

Udało się komuś zmusić grę do wyświetlania "ogonków" pod tym systemem?

Ewentualnie prosiłbym o spolszczenie bez polskich znaków, widziałem taką na forum lecz link jest już nieaktywny.

Pozdrawiam

Feb 01, 2012 at 19:34

Print
dzebe
Status: Settler

Posts: 10
Registered: Feb 07, 2012
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #792]

ja mam taką uwagę odnośnie pierwszego postu tego tematu.
mianowicie jest tam napisane, że w razie klopotow pod vistą z polską czcionką, zmienić sylfaen.
jestem laikiem komputerowym i oczywiście piszę z perspektywy takiej osoby, i chcę zwrócić uwagę,
że ta informacja była dla mnie nieczytelna i sporo czasu zajęło mi znalezienie info o co w tym chodzi
(nie ma takiego problemu gdy gra się w BtW, ale ja gram w podstawę i jakoś nie przyszlo mi na myśl szukanie
informacji w "SPOLSZCZENIE do Civilization IV: Beyond the Sword" ).
tak więc jeśli jest taka możliwość postuluję o zmianę stosownego fragmentu w temacie "SPOLSZCZENIE do Civilization IV"
i dodanie tak szczegółowej instrukcji, jak w topiku z BtS:


z tymże byłoby dobrze dodać na końcu uwagę, żeby mieć po wszystkim polski język i znaki to trzeba
po restarcie komputera i uruchomieniu gry wejść w: advanced -> options -> wybrać polish.

"Instrukcja - Co zrobić aby była polska czcionka w systemie Windows Vista" made: Lukasvista jest pomocna, ale
nie załatwia sprawy, gdyż punkt 9 jest dla mnie niezrozumiały/niewykonalny we fragmencie "...wypakowujemy zawartość spolszczenie...".
Najczytelniej wg mnie byłoby, gdyby ten pkt.9 wyciąć (skontaktować się z Lukasvista?)
i wkleic w to miejsce tą krótką, wcześniejszą instrukcję. to byłaby najbardziej laicka instrukcja
mam podstawę civIV i vistę, i wszystko juz mi działa, ale szkoda, ze nie trafila mi się instrukcja w stylu "jak krowie na rowie".

ps. dziękuję autorom za spolszczenie gry

[Edited by dzebe on Feb 17, 2012 at 04:24]

Feb 17, 2012 at 02:31

Print
jakmi
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Mar 08, 2016
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #793]

Witam

jest sprawa, czy komukolwiek udało sie spolszczyć CIV na Maca. Zainstalowałem tą wersję... http://store.steampowered.com/app/3900/ - działa płynnie i bez zarzutu ale... jest szansa na wersję polską

Z góry dzięki za pomoc.

Mar 09, 2016 at 07:30

Print
Rijkaard
Status: Settler

Posts: 16
Registered: Feb 11, 2008
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #794]

Witam

Po wielu problemach z spolszczeniem (oryginalne na drugiej płycie nie działało), te z forum już tak (dopiero po edycji czcionek sposobem polecanym na forum) jest jedno mało pytanko.

Czy wpisując nazwy polskich miast z literkami ż ł etc powinien być ? czy normalnie polska literka ?

_________________________________
www.wladcymyslowic.pl

Sept 19, 2016 at 22:31

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #795]

Jeżeli wszystko poprawnie zrobiłeś to powinny być polskie literki. Ich brak powoduje czasami wersja Home systemu lub nazwa konta systemowego z polskimi znakami np.: Michał

_________________________________
http://zewabud.pl/

Sept 20, 2016 at 04:35

Print
Olamagato
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Jan 04, 2018
IP: Logged
Re: SPOLSZCZENIE do Civilization IV [post #796]

Na świeżo zainstalowanej grze Civ+WAR+BTS spatchowanej do 1.74/2.13/3.19 na czystym Windows 7/64 efekt jest taki, że robiąc wszystko wg instrukcji spolszczenie się pojawia, ale jako polskie litery są krzaki.
Wbicie w system i w grę poprawionej czcionki do spolszczenia Cenegi następuje dopiero po usunięciu Sylfaena z listy nieaktywnych czcionek w rejestrze systemu (wystarczy poszukać po inactive fonts lub po prostu Sylfaen), a następnie prawdopodobnie podwójną próbę instalacji (aż do zapytania czy zastąpić istniejącą czcionkę). Dopiero wtedy można skorzystać z zamiany w rejestrze odnośników do plików czcionek czyli wzajemną zamianę nazw sylfaen.ttf na sylfaen_X.ttx,, gdzie X oznacza jedną z cyfr (0, 1 itd.).
Usunąłem też z katalogów gry czcionki arial.ttf oraz odmiany typograficzne sylfaena, czyli bold, italic i bold italic. Obecnie zastanawiam się po jakiego grzyba w katalogach czcionka jest w ogóle potrzebna skoro jest zainstalowana w systemie. Tym bardziej, że w siódemce jest jako nieusuwalna czcionka systemowa.
Efekt jest taki, że po restarcie Civka dostaje prawidłowe polskie znaki w grze.

Tylko jest jeden poważny problem.
Polskie znaki użyte w nazwach miast, w grach które miałem w zapisach wyświetlają się, lub nie. Czasem jest tak, że tylko niektórych liter nie ma, a pozostałe są znakami zapytania.
Jeszcze gorzej jest gdy samemu spróbuję wpisać nazwę miasta z polskimi literami. Praktycznie w ogóle kody podawane przez klawisze nie dają poprawnego kodu znaku do wyświetlenia. W oknie edycyjnym są do puste spacje, a wyświetlane na głównym widoku gry jak pytajniki. Natomiast nazwy miast ze spolszczenia wyświetlają się prawidłowo. Ale jeżeli spróbujemy zmienić Łódź na coś innego, a potem wrócimy do starej nazwy to będziemy musieli nazwać miasto jako Lodz. Bo o polskich literach będzie można zapomnieć. (co ciekawe - nie wszystkich).
Czyli albo będziemy używać miast ze spolszczenia, albo możemy zapomnieć o ogonkach w nazwach.
Najbardziej zabawne jest to, że ja od zawsze używam wyłącznie spolszczenia fanowskiego, a spolszczenie Cenegi nigdy nie było zainstalowane przez wszystkie cztery komputery, które mi się przewinęły pod ręką.

Krótko mówiąc jest to po prostu jakiś burdel z kodowaniem znaków, które jest najwidoczniej niezgodne ani z cp1250, ani z unikodem bo inaczej znaki podawane przez klawiaturę zostałyby poprawnie wyświetlone.
Dodatkowo gra najprawdopodobniej używa innej czcionki do wyświetlania naisów miast na mapie i innej do tekstów pozostałych. Jeżeli ktoś z was ma jakieś informacje o czcionkach i kodowaniu jakie używa gra, to prosiłbym o info. W najgorszym razie sam sobie poprawię.

Jan 04, 2018 at 11:17

Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 ... 12 13 14 15 [16]



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.