Zmień język na polski. Switch to English.

Forum | Register | Member List | | Active Users | Stats | Calendar | Help | FAQ | Search | Private Messages | User Options | Homepage
Games I Own | Games I Play in
Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Games in Progress / Gry w toku
Poster
Status: Hero

Registered: Jun 11, 2004
IP: Logged

Attached:
nature01.gif
9 KB [downloads: 2808]
"ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #1]

.....::::: ZIEMIA :::::.....

Historia Starego Świata, Cywilizacji Europejskich i Azjatyckich.

Wprowadzenie:

Ludzkość staje u progu wyzwań jakie niesie za sobą Osadnictwo. Koczowniczy tryb zycia ustępuje miejsca zakładaniu pierwszych osad, miast. Rodzą się pierwsze zalążki Cywilizacji...

U brzegów Nilu Imperium Egipskie pod władzą Zakharov'a.

W Azji Południowej Imperium Indyjskie pod władzą Sunwar'a.

W Azji, na Dalekim Wschodzie Imperium Chińskie pod władzą Pantego.

Na północ od Azji Środkowej Imperium Mongolskie pod władzą Drac'a.

W Środkowej Europie Imperium Germańskie pod władzą Bartłomieja.

Na pograniczu Półwyspu Arabskiego z Azją Zachodnią Imperium Arabskie pod wałdzą Netvalker'a.

Na dalekim wschodzie Europy Imperium Rosyjskie pod władzą Romanka.

...................................................................................................................................
[topic tylko dla aktualnych graczy pbema, jesli nie nalezysz do nich a chcesz cos napisac dotyczących ich lub samego pbema zrób to w topicu technicznym o tej samej nazwie!]

[Edited by PANTEGO666 on Feb 07, 2006 at 17:47]

DZIEJE STAREGO ŚWIATA SPŁYWAJĄ NA KARTY HISTORII...
Dyplo PBEM civ IV

.:: HEGEMONIA - Cień Europy ::. zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::.
.:: ZIEMIA ::. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::..
.:: Państwo Polskie ::. Historia plemion polskich napisana na nowo! Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..
.:: Beyond The World ::. Nowy Dyplo Pbem pod BTS. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..

.::Niewiesz co to Dyplo PBEM? Masz pytania? Tutaj znajdziesz regulamin gier Dyplo pod Civ4 i FAQ::.

NIE POZWÓL LENIWYM GRACZOM ZNISZCZYĆ TWOJEGO PBEMA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jan 31, 2006 at 19:30
Gadu-Gadu: 7658413
Print
Zakharov
Status: Veteran

Registered: Aug 23, 2005

Attached:
250pxsahara_de
sert.jpg

9 KB [downloads: 2848]
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #2]

-->HISTORIA CYWILIZACJI EGIPSKIEJ<--
Szliśmy tak już wiele dni i nocy... woda się kończyła... żywność też na wyczerpaniu... i to Słońce, nie dające chwili wytchnienia w drodze...
Wtem pomiędzy piaskami pustyni coś się zaczęło wyłaniać... spędziliśmy już wiele dni na pustyni żeby nie ufać już zmysłom... ale nie... czym bliżej podchodziliśmy tym obraz stawał się wyraźniejszy...
"Tak! To rzeka! Woda!" - wykrzyknęliśmy
Do brzegów juz dobiegliśmy, mimo że parę minut wcześniej nie mieliśmy sił zrobić kilku kroków więcej
Na początku bawiliśmy się jak dzieci, chlapiąc się tak upragniona wodą. Postanowiliśmy się osiedlić i nazwaliśmy naszą osadę Thebai

Przyzwyczailiśmy się już do corocznych wylewów rzeki, którą nazwaliśmy an-nil i nauczyliśmy się to wykorzystywać. Jednakże nowe pokolenie poczuło coś, co nas kiedyś też wyciągnęło na bezlitosne piaski pustynie - głód wędrówki. Tak więc wyruszyli w dół rzeki szukać nowych miejsc, innych ludzi, by dotrzeć tam gdzie nikt wcześniej nie dotarł...

Zdradliwe piaski pustyni, które wołają każde pokolenie do siebie, są bardzo zachłanne - rzadko oddają tego, kto już do nich poszedł

[Edited by Zakharov on Feb 02, 2006 at 10:49]

Feb 02, 2006 at 10:42
Gadu-Gadu: 4573601
Print
PANTEGO

Attached:
chinese_empire
.gif

29 KB [downloads: 2933]
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #3]

....::::: Kronika Imperium Wschodu ::::::....

Dolina Rzeki Żółtej. Czas bliżej nieokreślony.

Starszyzna z okolicznych plemion do tej pory przeważnie koczowniczych, zebrała się u wybrzeży Rzeki Zółtej. Początkowe rokowania opieraly się na kłutniach, gdzie duma i egoizm brały przewagę nad zdrowym rozsądkiem.
- Nie czas kłutni nadszedł - rzekł jeden znich - a czas jedności, połączenia się naszych plemion, gdzie sprawy jednego będą sprawą również pozostałych! - Momentami podnosił ton i wskazywał palcem przybyłych - Dolina, kraina Wschodu, to nasza ziemia, ziemia Chińska!
Przemawiał tak, a starszyzna słuchala coraz uważniej. Wśród tłumu przybyłych szept stawał się coraz głośniejszy...
- A kimże jesteś? Jaki lud reprezentujesz? - rzekł brodaty mężczyzna, biorący wcześniej najgłośniej udział w rozmowach.
- Pantego - rzekł - i reprezentuje Chiny!

Wybranie władcy nie trwało dlugo, został nim Pantego, odtąd zwany Imperatorem. A ludy dotąd lokalne stały się ludem Chińskim. Powstanie cywilizacji zapieczętowało wybudowanie miasta, ku czci potęgi Chińskiej, ku czci nowego narodu, ku chwale Imperatora Pantego.

Pekin stał się ośrodkiem władzy, a odział wojowników i Zwiadowców wyruszył w dwie rózne strony swiata aby głosić wieśc o narodzeniu się Chin.

Pierwsze miasto, siedziba Imperatora, symbol Imperium Wschodu - Pekin

[Edited by PANTEGO666 on Feb 07, 2006 at 17:57]

Dyplo PBEM civ IV

.:: Państwo Polskie ::. Historia plemion polskich napisana na nowo! Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..
.:: Beyond The World ::. Nowy Dyplo Pbem pod BTS. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..

.::Niewiesz co to Dyplo PBEM? Masz pytania? Tutaj znajdziesz regulamin gier Dyplo pod Civ4 i FAQ::.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Feb 02, 2006 at 20:27
Print
drac
Status: Regular

Registered: Jun 17, 2004
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #4]

**** Wielkie Imperium Mongolskie ****

Woda, woda Panie
Nareszcie dotarliśmy do źródeł rzeki. Od razu zabraliśmy się do budowy pierwszej Osady nazwaliśmy ją Karakorum. Będzie to kiedyś wielkie i cudowne miasto.
Część naszych sług oddaliła się w poszukiwaniu kolejnych terenów pod przyszłe osady...

Jedyne co nas zaskoczyło to te zwierzęta stojące nad rzeką. Takie piękne, duże, jeszcze nigdy takich zwierząt nie widzieliśmy;Podobne trochę do bawołów ale mają inne kolory takie biało czarne łaty. Mięso z tych zwierząt jest bardzo dobre i na dodatek daje taki biały płyn, który ma cudowny ciepły smak.
Od razu nasze dzieci w osadzie polubiły ten dziwny napój...
Teraz pozostało nam nauczyć się jak zdobyć ten napój bez zabijania zwierzecia...

[Edited by drac on Feb 22, 2006 at 21:42]

Feb 03, 2006 at 17:47
Gadu-Gadu: 1337271
Print
sunwar

Registered: Dec 17, 2005
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #5]

...zapiski z kroniki Imperium Indyjskiego

- To ta ziemia! - wykrzyknal kaplan wznoszac rece ku niebu.
- Poznaje, to ten sam cudowny widok z moich proroczych snow!
Bogowie okazali nam swoja przychylnosc. Dzieki tej ziemi wypelnimy nasza karme w niesieniu pokoju i milosci, nawet za cene zycia naszych przyjaciol.
Zadna sila nie moze sie nam przyciwstawic, gdyz to my jestesmy sola tej ziemi, pamietajacymi stara Atlantyde.
Zyjac w zgodzie z bogami zapanujemy nad tym ladem, rozsiewajac nasza wiare wsrod ludow tej mlodej Ziemi...
Przypomnijcie sobie te wspaniale stworzenia, ktore mijalismy z lekiem, a zarazem z podziwem, czyz nie sa one zwiatunem naszej pomyslnosci?

Dosc juz tej tulaczki, w tym miejscu zacznie sie Nowa Era...

[Edited by sunwar on Feb 08, 2006 at 19:44]

Feb 03, 2006 at 20:58
Gadu-Gadu: 2173623
XFire sunwarr
Print
netvalker
Status: Elite

Registered: Apr 08, 2005
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #6]

...::: Kronika Imperium Arabskiego :::...

Czas bliżej nieokreślony. Późna noc....

"...jak owego czasu, mój ojciec tak dziś ja, na łożu śmierci, przekazuję władanie podległych mi plemion Tobie netvalkerze, synu mój. Ojciec mój gdy odchodził przekazał mi wielkie rzeczy do spełnienia nie udało mi się, nie miałem odwagi....
Ale ty, synu mój, ty jesteś inny...
Ty! poradzisz sobie....
Wypełnij ostatnią wolę starego ojca, zjednocz plemiona tej krainy, wytęp hordy barbarzyńców nękające nasze plemię i plemiona tej krainy, bądź władcą sprawiedliwym i mądr...."
"Ojcze, Ojcze, NIE....."
"...Kochanie, Kochanie obudź się to sen, to tylko zły sen."

Łatwo jej mówić zły sen, Ojciec odszedł już dawno temu. Dlaczego znów męczy mnie ta historia?
Czy on naprawdę myśli że stać mnie na to by wypełnić jego wolę? Skoro on sam nie miał odwagi, a był wielkim władcą... Przecież ja ledwo radzę sobie z własnym plemieniem... Dlaczego zostałem tak młodym, władcą?
".... A więc, dobrze ojcze, niech się stanie ...."

Tej nocy powstał zalążek wielkiego imperium...

Rankiem zostały rozesłane wiadomości do innych plemion...

"Wielki władca Netvalker, wzywa wszystkie plemiona tej krainy do zjednoczenia się pod jednym sztandarem! By wspólnie walczyć z barbarzyńskim najeźdźcą."

Było nas tak wielu, tak wielu przybyło, tak wielu odpowiedziało na wezwanie....
Tak wielu...

Władcą został netvalker, nie było kłótni wszyscy zgodnie opowiedzieli się za synem wielkiego i sprawiedliwego władcy...

"Postanowiłem, utworzyć miasto, Mekka się będzie nazywać i będzie ono naszą stolicą.
Stolicą państwa Arabskiego, utworzyłęm pierwszą prowizoryczną armię wojowników i wraz z częścią plemion wysłałem w stronę wielkiej wody by tam znaleźli dogodne tereny do uprawy i budowy miasta. Nakazałem wysłanie zwiadowców na północ, a robotnicy rozpoczęli budowę pierwszych dróg w mieście."

A więc stało się Ojcze, zjednoczyłem znane nam plemiona... Myślę teraz o odkryciu całej tej krainy i wszystkich jej cudów, zjednoczę resztę plemion do których nie dotarła nasza wiadomość...

Zbuduję imperium, wielkie imperium by przetrwało próbę czasu....

Feb 03, 2006 at 21:52
Gadu-Gadu: 3998662
Print
Bartek

Registered: Oct 04, 2004
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #7]

Kroniki Imperium Niemieckiego

4000 B.C.

W koncu , po wielu wiekach zawieruchy, wasni i wojen bratobójczych , nadażyla sie okazja do zrobienia kroku naprzód... Wyłonił sie ktoś, kto miał możliwości i szerokie wplywy. W koncu udalo się to o czym mażyli wszyscy meżni wojowie, wszyscy wodzowie zamieszkujacy okoliczne tereny .
Zjednoczeni!!, jedni "nakłonieni" siłą, innych połączyla wspolna wizja nowego swiata, wspólne plany i wartosci...

-W dzisiejszym dniu zacznie sie nowy rozdzial w historii, od tej pory nie bedziemy walczyc juz miedzy soba, razem bedziemy budowac nowy Świat , nowe Imperium Nimieckiei

-Mlode panstwo, pelne nadziei ,ale i obaw... Początki zawsze są trudne.
Nietracąc cennego czasu, ktorego zanadto juz roztrwoniono , poczeto organziowac pierwsze struktury państwa, z zebranych najbardziej zaufanych ludzi dalo sie wyłonic kilka druzyn .

-Z miejsca postawiono osade- Berlin serce nowego Imperium. Miasto lezy nad rzeką, w pobliżu której znajdują sie dziwne rosliny, wysokie trawy które w upalnych porach roku staja sie żółte i suche.

-Drużyne zwiadowców wyslano na wschód, celem odnalezienia dogodnych miejsc do późniejszego zasiedlania, zaraz za nia ruszyla druzyna naszych osadnikow.

-Zebrano również drużyne wojownikow, najznakomitszych wojowników, jakich ziemia niewidziała od niepamietnych czasów. Wojownicy ruszyli na południe.

- Jedzcie!!! Głoście świau nowinę , niech bogowie was prowadzą i mieją w opiece. Wrócicie cali i zdrowi... Licze na was , pozostaje jeszcze tyle do zrobienia i tylko razem możemy nasze cele osiągnąć

"Czasem myślę o tych galonach piwa, które w siebie wlałem i jest mi wstyd. Patrzę na kufel i myślę o tych wszystkich pracownikach browaru, ich nadziejach i marzeniach. Gdybym nie wypił tego piwa, mógłbym ich pozbawić marzeń. I wtedy mówię do siebie. Lepiej wypić to piwo i spełnić ich marzenia, niż martwić się egoistycznie swoją wątrobą."
Rodney Dangerfield

Feb 04, 2006 at 16:19
Gadu-Gadu: 4431560
Print
romanek

Registered: Oct 25, 2004
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #8]

-Starawe zapiski przymarznietego na Syberi Ruska-

dawno... dawno... za gorami na dalekim wschodzie...

urodzilo sie dziecko, biedna sierota, ojciec zginol w lupiezczej wyprawie, a matka przy porodzie...

twarde zycie wsrod stepow... zrodzilo wielkiego twardego mezczyzne,
palajacego nienawiscia do wszystkiego co stanelo mu na drodze...

mieczem i piescia zdobyl sobie najpierw posluch wsrod malej grupki mezczyzn... z ktorymi grabil i napadal...
w ciagu kilku lat, mlokos dojzal, dobra zgromadzone przez lata, wierni poplecznicy wkolo, ktorych strach gniewu pana niepozwala nawet pomyslec o sprzeciwie
.. to wszystko razem wziete zrodzilo w romanku mysl... a moze by tak zaczac sie cieszyc tym co mam ? moze osiasc, zbudowac piekny zamek pelny chetnych panu swemu dzierlatek...

i tak powstalo imperium Rosyjskie z wielkim, krwawym, nieznoszacym sprzeciwu panem
_____
i niech ktos jeszcze powie ze slaba plec niejest motorem postepu :>

[Edited by romanek on Feb 07, 2006 at 18:25]

Feb 06, 2006 at 11:45
Gadu-Gadu: 2809
Print
PANTEGO

Attached:
chiny.jpg
3 KB [downloads: 2596]
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #9]

....::::: Kronika Imperium Wschodu :::::....

W Pałacu nakreślono informacje o znanych nam terenach. Imperator Pantego wydał rozkaz wysłania ekipy robotników chińskich na pola Pszenicy położone niedaleko miasta, wkrutce powstanie tam Farma.

Nasza Cywilizacja posiada wiedze na temat Rolnictwa. Uprawa jak i zbieranie plonów nie jest tejemnicą dla chińskiego ludu, upłynie sporo czasu zanim budowa Farmy zostanie ukończona a Pszenica dostarczana będzie do samego Pekinu. Jednak Pantego jak i sami mieszkańcy są dobrej myśli.

Posiadamy również wiedzę na temat górnictwa, mieszkańcy donoszą wieści jakoby na zachód od Stolicy widniał na wyżynnym terenie Marmur, być może zastosowanie kopalnictwa odkrywkowego umożliwi nam wykorzystanie tego surowca.

Pole Przenicy odkryte niedaleko Pekinu

- Panie! - rzekł starszy mężczyzna kiedyś będący wśród rady starszyzny pobliskiego plemienia - Nie mamy żadnej wiedzy o terenach na które wysłałeś grupę Osadników, jeśli zostaną zaatakowani przez dziką zwieżynę lub barbarzyńców nie ukryje się to przed naszymi ludźmi.
- Cóż czynić, wojownicy podążają w tamtym kierunku ale są dzień drogi od nich
- odrzekł Imperator, marszcząc brwi - pozostaje nam mnieć tylko nadzieję że nic się im nie stanie.
- Wierzę w Twoją opatrzność nad nimi Panie, tymczasem pragne powrócić do swych obowiązków rzekł Starzec kłaniając się i kierując do wyjścia. Wiedział on jednak że ewentualna śmierć Osadników może byc przyczyną braku jakichkolwiek chęci ludzi do Osadnictwa, które kojarzyć się zacznie jedynie z niebezpieczeństwem i ryzykiem utraty własnego życia...

[Edited by PANTEGO666 on Feb 07, 2006 at 08:25]

Dyplo PBEM civ IV

Feb 06, 2006 at 17:24
Print
drac

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #10]

Minęło 40 lat, całe pokolenie silnie rozbudowywało osade...Zaczęto budować drogę to przyszłego drugiego miasta, które niebawem zostanie założone przez wysłanych osadników...Jakie to piękne tereny, tyle roślinności...i ten klimat...wszystko takie wspaniałe.

Nasi dzielni zwiadowcy, przesyłają nam informacje o jeszcze pięknięjszych terenach, bujnych lasach z dużą ilością zwierzyny....tam wybudujemy drugą osadę...to już postanowione...

[Edited by drac on Feb 22, 2006 at 21:42]

Feb 07, 2006 at 17:35
Print
romanek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #11]

spokojne mijaly lata na dworze despoty romana... moscow roslo
trzymane za gardlo zacisnieta i opancezona dlonia swego pana...

jendak wizje wielkiej przyszlosci, buta, wiara w swe nieograniczone
mozliwosci doprowadzily do wyslania nastepnych osadnikow pilnie strzezonych przez odzial wojow wiernie sluzacych swemu panu

/W miedzy czasie na dworze romana/
[...]
-Penie moj Panie... wiadomosc od zwiadowcy wlasnie nadeszla...
-Niewidzisz glupcze ze jestem zajety...
-Alez Panie
-Jesli niebedzie to naprawde wazne kaze cie zciac a twa... core.. /mlask mlask/... No gadaj!!!! predko o co chodzi
-Panie zwiadowcy dojzeli bande wiesniakow, jednak niejest to zwykla banda... nad nimi powiewa sztandar z blekitna flaga... co mamy robic Panie
-Pojmac wszystkich mezczyzn i kobiedy, staruchow wyciac, stawiajacych opor tez.. JUZ NATYCHMIAST... chce ich widziec jak zdychaja w mojej kopalni
-Alez Panie... jak mam to zrobic, zwiadowcy nieporadza... potrzebna druzyna wojow...
-Czy ja juz czasami niewydalem ci rozkazu psi benkarcie Won z mego zamku, do roboty, a jak niewykonasz polecenia... hehehehehe /mlask mlask/

[Edited by romanek on Feb 07, 2006 at 18:44]

Feb 07, 2006 at 18:43
Print
Bartek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #12]

- Dziesiatki lat minely....

Raporty:

1. Panie , zbudowalismy nastepną osadę nazwalismu ją Hamburg.
2. Zglebiamy wiedze dotyczaca zagosopodarownia dziwnych roslin ktore odkrylismy w poblizu naszej stolicy( nasi miszkancy na wlasna reke rownież).
3. Zwiadowcy ze wschodu donosza :
-spladrowana wioska ( łupy w szutkach złota zasila nasz skarbiec);
-w zasiegu wzroku jednostka , obcej kultury, raczej zorganizowanej ...
4. Na połodniu nowych postepow, odkrc brak , poza faktem znalezienia kliku obszrów gdzie wystepuje wiecej zwierzat niz zwykle, i gór w ktorych
natrafilismy na jakies dziwne kruszywo....

W chacie wodza....

- Panie oto najnowsze raporty....
- Hmmm , jak myslicie to znak od bogow, próbuja nam cos powiedziec, doradzić , czy to przeklestwo i chca nas skarcic...?
- Wodzu , nasz Najwyższy Kapłan twierdzi że nienalezy sie niczego lekac, że wszystko jest nam zapisane, i tak musi być wiec o przeklestwie nie moze byc tu mowy...
- Tako rzecze kapłan powiadacie . Kaplani kaplanami , mnie niepokaja ci ludzie ktorych dostrzezono na polnocny, nie wiem czy nie bedzie z Nimi problemów, z jednej wojny co dopiero wyszlismy, oby kaplani mieli racje i oby bogowie niepchneli nas na kolejna mordercza probe.
- Panie , twe obawy niestety podzielają nasi poddani, dochodzą nas słuchy iż lekąj się o swoja przyszłość ... widzą w tych nieznajomych zagrożenie , czuja niepokuj i lek.
- Niedobrze sie stało . Lepiej żeby niewiedzieli, ale jak juz więdzą nalezy podnieśc ich na duchu zakrzewic w nich moc, jedność, niewiadomo co nas czeka, a rozmawiajac o poddanych , slyszalem że również badaja te dziwne rosliny na przedpolach Berlina...
- Tak... hmmmm ale panie... wiec....
- No mów!!!!!
- Więc panie ,marni z nich badacze, jeden z chlopów podczas goracych dni zostawil odrobine tych roslin w wodzie, rosliny staly na słoncu tygodniami, zalane woda, niemusze dodawac że śmierdzialy strasznie... i ów nieszczesnik spróbowal wywaru, trunku z tychże roslin. Poczatkowo wygladał na zadowolonego, po czasie zbladl, zwrocil calosc strawy... Przez dwa dni chorował i cierpiał katusze, niemusze dodawac iż na ten widok , reszta badaczy postukala sie w glowy i chlopi zarzucili dalsze badania...
- Wiec nie wiedza wiele wiecej od nas, choc iskra do eksperymentow bardzo mnie sie podoba.... Dobrze wiec udam sie teraz na spoczynek, nie przeszkadzajcie mi czekam na dalsze raporty , a nieznajomi z polnocy to od teraz nasze glowne zadanie i cel, musimy dowiedziec sie , z czym mamy do czynienia.

[Edited by Bartek on Feb 09, 2006 at 00:45]

"Czasem myślę o tych galonach piwa, które w siebie wlałem i jest mi wstyd. Patrzę na kufel i myślę o tych wszystkich pracownikach browaru, ich nadziejach i marzeniach. Gdybym nie wypił tego piwa, mógłbym ich pozbawić marzeń. I wtedy mówię do siebie. Lepiej wypić to piwo i spełnić ich marzenia, niż martwić się egoistycznie swoją wątrobą."
Rodney Dangerfield

Feb 09, 2006 at 00:45
Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #13]

....:::: Kronika Imperium Wschodu ::::....

- Panie - rzekł posłaniec - przynoszę wieści od naszych Osadników i toważyszącym im wojowników.
Imperator ruchem ręki nakazał kontynuować nie wypowiadając zbędnych słów.
- Wybudowaliśmy miasto Szanghaj, ludzie wybrali przedstawiciela miasta, który przesyła Ci Panie ukłony i pragnie Twoich odwiedzin w nowej osadzie.
- Czy miasto zostało założone zgodnie z moimi rozkazami?
- rzekł Pantego.
- Tak Panie, rzeka będzie dobrze służyć mieszkańcom, zauważyliśmy również pola ryżowe, mieszkańcy twierdzą że pozwolą one nam wykarmić całą osadę. Zastanawiamy się jak je uprawiać, i tym bardziej dostarczac do miasta, położone są pół dnia drogi od Szanghaj...

Szanghaj druga osada Chińska.

Tereny wyżynne trzy dni drogi od Pekinu. Wieczór.
Zwiadowcy natknęli się na wioskę plemienną, lecz bardzo słabo rozwiniętą. Nie mieli swojego przedstawiciela ani wodza. Byli pokojowo nastawieni, na wieśc o zrodzeniu się Imperium Chińskiego zareagowali bardzo przychylnie. W imię przyjaźni podarowali nam kilkanaście sztuk złota, które niebawem trafią do skarbca w Pekinie.

[Edited by PANTEGO666 on Feb 09, 2006 at 18:20]

Dyplo PBEM civ IV

Feb 09, 2006 at 06:53
Print
romanek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #14]

pozne popoludnie
-Panie mam nowe informacje czy moge ?
-taaaa... mow
-wedlug najnowszych informacji od naszych grup rozeslanych w celu
zbadania coz to za...
-konkrety konkrety!!! niemam czasu na twoje...
-tak Panie, na zachod od nas powstalo miasto Hamburg, jest to drugie po Berlinie miasto rzadzone przez niejakiego Bartlomieja, zwiadowcy wyruszuli w celu dokladnego rozpoznania umiejscowienia siedziby
Bartlomieja czyli Berlina, dotychczas niemielismy z nimi zadnych kontaktow
jesli wolno mi zaproponowac moze warto by sie...
-nieinteresuja mnie twoje propozycje blaznie, miasto zalozone ?
-tak, zgodnie z rozkazami
-hmmmm.... wyslij w tamtym kierunku grupe wojow... ale narazie nieatakujcie
-tak Panie czy...
-idz juz... musze pomyslec

[Edited by romanek on Feb 11, 2006 at 13:14]

Feb 11, 2006 at 12:44
Print
Zakharov

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #15]

HISTORIA CYWILIZACJI EGIPSKIEJ

Wiele wody upłynęło w rzece al-nil od wyjścia naszych dzieci z domu naszego, Thebai. I teraz, niedługo po kolejnym wylewie, którym nas Bogowie tak łaskawie obdarzyli, ujrzeliśmy na horyzoncie wedrowcę. Kobiety, będące przed miastem rozpoznały go pierwsze. Nie widzialy go długo, jednak twarz syna, ojca czy wnuka, nawet naznaczoną piętnem długiej i wyczerpującej wędrówki, matka, córka czy babka zawsze rozpozna

- Przynoszę dobre wieści naszemu ludowi - oznajmił wędrowiec jak tylko dotarł do pierwszych kobiet - członkowie naszej wędrówki osiedlili się na dalekiej północy, nad wodami przejrzystymi i zielonymi łąkami, nazwali swoje miasto Dimashq, czyli osada wiecznie zielona
- A czy słyszałeś może o pozostałych wędrowcach, którzy z wami wyruszli?
- Niestety nie... rozdzieliliśmy się krótko po opuszczeniu Thebai...

Po czym cały lud zabrał wędrowca do osady żeby urządzić mu wspaniałą ucztę i tak bawili się równo 10 wschodów i zachodów księżyca

[Edited by Zakharov on Feb 12, 2006 at 18:25]

Feb 12, 2006 at 17:55
Print
netvalker

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #16]

Minęły dziesiątki lat, ekspedycja osadnicza nie dawała o sobie wogóle znać. aż tu nagle pewnego dnia...

- Władco, władco właśnie przybył posłaniec...
- Co? skąd? ... Wprowadzaj natychmiast!
- Coś za jeden?
- Pppanie wiele wiosen mineło odkąd na twój rozkaz wyruszyliśmy szukać miejsca.....
- Co? Udało się? Dotarliście?
- Tak Panie udało się, w końcu dotarliśmy ale nie było łatwo musieliśmy, przedzierać się przez wysokie wzgórza, rwistą rzekę, wielu zgineło w drodze, wielu zabiła tajemnicza choroba która dotkneła nas w drodze. Ale bogowie byli przychylni, gdy dotarliśmy naszym oczom ukazała się wielka rozległa woda, woda sięgająca horyzont, morze o którym wspominałeś a które z dziada pradziada było wspominane w opowieściach dziadków. Wojownicy których wysłałeś z nami, przeczesując okoliczne tereny dostrzegli na horyzoncie ludzi, jakąś dziwną osadę, nasi wojownicy udali się tam nawiązać z nimi kontakt, być może przyłączą się do twojego imperium Władco netvalkerze.
- Dobrze, Bardzo dobrze. Napoić, nakarmić! i odziać posłańca natychmiast. Spotkasz sie później z moimi doradcami, opowiesz im wszystko co wiesz na temat otaczającycvh nas ziem.
- Tak Panie, dziękuję Ci Panie.

A więc udało się, kolejne miasto utworzone, tak łatwo poszło, ojcze udało się to było takie proste... Czas zatem pomyśleć o wysłaniu kolejnych osad....
- Władco nasi zwiadowcy powiadomili nas o hordach barbarzyńców którzy z południu kierują się w stronę naszego miasta...
- Natychmiast wzmocnić obronę miasta, przyspieszyć trening wojowmników! Ostrzec ludność cywilną! Wyprowadzić dzieci i starców z miasta w góry. Przekazać zwiadowcom by śledzili hordy i meldowali o wszystkim. WYKONAĆ!

Znów się zaczyna tyle lat był spokój. Czy to się nigdy nie skończy?

Feb 13, 2006 at 17:21
Print
romanek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #17]

-Panie na polnoc od hamburga, gdzie wyslales zwiad pojawili sie barbarzyncy
-czy zwiad jest w stanie stawic im czola
-zwiad Twoj Panie sklada sie z najlepszych jakich masz, ale tylko z garstki niedadza rady calej hordzie
-taaaa... musza ich wymanewrowac, najlepiej tak zeby obrali inny kierunek... niekoniecznie na nasza stolice... np. na berlin ? co o tym myslisz ? przy okazji wyrysuja mapy okolic ktore nas interesuja
-Panie a jak trafia na nastepna bande ? nieuda im sie tylu wymanewrowac.
-coz... niezawsze mozna miec wszystko, dobra przejdzmy do nastepnych spraw
-a wiec... na poludnie od Petersburga paleta sie banda zwiadowcow tego Bartlomieja, stoja w lesie obok naszyk wojow, chlopy rwali sie do walki ale ze wzgledu na niewiadoma sile sasiada powstrzymalem ich aby zachowac dobro sasiedzkie uklady
-taaaa... dobrze zrobiles... dobrze zrobiles... cos jeszcze
-nic Panie, jak bede nowe informacje natychmiast powiadomie...

[Edited by romanek on Feb 13, 2006 at 21:19]

Feb 13, 2006 at 21:15
Print
Bartek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #18]

w chacie wodza....

-Wodzu oto nasze najnowsze inoformacje z naszych zwiadow....
- Udalo nam sie zlokalizowac dwie osady, dziwnych nieznajomych z polnocnego wchodu...
- Ahhh , co bogowie nasz wystawiaja na probe??
- Wiec, hmmm nie wodzu, wyglada na to ze narazie niema sie czego lekac, nasi zwiadowcy natkneli sie na silna grupe wojow na polodnie od Hamburga... i niezostali zaatakowani, a wiemy iz napewno ow wojowie wiedzeli o naszej obecnosci....
- Spokojnie mowisz, zeby tylko nie az za spokojnie, na wszelki wypadek wyslijcie w ten region naszych wojow, nigdy nie wiadomo, co nas czeka ....
- Tak jest! A co z naszymi zwiadowcami?
- Zwiadowcy? niech robia swoje , poki co , niech szukaja osad, tych "nieznajomych", musimy wiedziec z czym mamy do czynienia. Jak tylko cos bedzie wiadomo natychmiast mnie obudzic!!! a teraz dajci mi spokuj! odmaszerowc.....

Rodney Dangerfield

Feb 15, 2006 at 16:36
Print
romanek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #19]

-Panie
-tak ?
-nieprzeszkadzam... widze ze zajetys troche...
-dziewki zostawcie mezczyzn samych

po chwili

-slucham o co chodzi
-Panie robotnicy zajeli sie wreszcie futerkami, tak jak kazales, bedziesz
mial material upragniony przez twoj harem
-dobrze dobrze, cos jeszcze
-zwiadoca Bartlomieja na wzgorzach ponad Petersburgiem
-tak myslalem, bylo ich za malo zeby zaatakowac naszych wojow
-zgodnie z twoimi rozkazami odzial poszedl zasiegnac jezyka pod Hamburgiem, nieznalezlismy tam zadnych umocnien ani wojska co mamy robic
-a nasi zwiadowcy ?
-sprawdzaja od polnocy tez nic
-hmmm... niewiem niewiem, a jaki jest ten lod ?
-spokojny narazie, niewadzi nam zupelnie, tylko ci zwiadowcy sie paletaja gdzie popadnie
-aha... moze jak Bartlomiej zobaczy wojska pod Hamburgiem to wreszcie raczy sie odezwac co o tym myslicie ?
-niewiem Panie, madry wladca odezwal by sie widzac wojow przy swoich granicach, teraz gdy mamy w zasiegu mlota poddanych, ledwie o krok jestesmy od ich wyciecia.. jak sie nieodezwie proponuje rozdeptac jak gnide, moze to tylko plotki od wedrownych grajkow ze tam wogole jest jakis madry wladca...
-dobrze... dobrze... poczekamy... ale juz niedlugo... trzeba bedzie podjac jakas decyzje, a teraz idz - zawola po drodze moje dziewki, niech mi czas umilaja
oczywiscie Panie

Feb 15, 2006 at 21:04
Print
Zakharov

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #20]

Ze wspomnień wędrowca

Wyruszyłem z domu mojego, Thebai razem z wieloma mi podobnymi... szybko jednak się rozdzieliliśmy...
(...)
Po wielu latach podróży przez pusytnię dotarłem osady jakichś ludzi... mówili w niezrozumiałym dla mnie języku ale po kilku dniach zaczęliśmy się rozumieć
Ciekawe co zmoimi towarzyszami... a co z rodziną...?
(...)
Już rok mieszkam w tej osadzie... w międzyczasie jej mieszkańcy nauczyli mnie trudnej sztuki, jak to oni nazwali, połowu ryb...
Powoli zaczyna doskwierać mi samotność... chyba pora zawrócić do domu...
(...)
Wracam innym traktem niż tu doszedłem... ale co to... widzę na horyzoncie jakieś miasta... to już nie osady... mam tam iść? czy może lepiej wrócić i ostrzec pobratymców...

Feb 16, 2006 at 13:49
Print
netvalker

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #21]

Dziś przybył kolejny posłaniec z Medyny, dlaczego nazwali je Medyna?? A zresztą nieważne... Ważne natomiast jest to iż wojownicy dotarli do granic tej osady,lecz jej nie przekraczała.
heh
Osada powiedział poprzedni posłaniec tymczasem okazuje się iż jest to bardzo prężne miasto!, które okazuje się zalążkiem jakiegoś państwa...

Wysłałem posłów do tego wodza, najmędrszych kapłanów i tych co niby posługują się językami wielu klanów, jak powiedzieli, a mnie się wydaje że chcieli uciec przed zbliżającymi się hordami, jeśli tak to dla przykładu zostaną ścięci.
Mają przedstawić ofertę przyłączenia się do mojego imperium, choć nie zdziwę się gdy odmówią wtedy... Cóż wtedy zobaczymy.
Póki co, zwiadowcy donoszą iż hordy poruszają się szybko, zbyt szybko. Szkolenie wojów się przeciąga, wyprowadzenie starców, kobiet i dzieci również. Zaczynam tracić cierpliwość. Będę musiał użyć siły do przyspieszenia tego etapu....

Feb 16, 2006 at 17:45
Print
PANTEGO

Attached:
himalaje__wido
k.jpg

29 KB [downloads: 12038]
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #22]

...::::: Kronika Imperium Wschodu :::::...

Z zapisków Zwiadowcy Mao Quink...

(...)Znachor w wiosce plemiennej która napotkaliśmy 3 dni drogi wcześniej mówił prawdę(...)
(...)Przed nami stoja ogromne szczyty gór, lecz widnieją przesmyki między nimi, nakreśliłem plan drogi dla naszej ekipy, mysle że damy radę pomimo deszczu, poczekamy jednak aż burza przejdzie, nasze namioty szarpane sa przez wiatr (..)
(...) Pamiętam jeszcze słowa Znachora " Strzeżcie się ciemnej historii Himalajów, gór wielkich i zarazem niebezpiecznych" (..)

Mao Quink, Dzień Nieznany, Rok bliżej nie okreslony - pne...

Himalaje, cel naszych Zwiadowców

[Edited by PANTEGO666 on Feb 17, 2006 at 16:47]

Dyplo PBEM civ IV

Feb 17, 2006 at 07:52
Print
Bartek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #23]

Przed chata wodza, po obficie zapijanej biesiadzie...

- Panie!!!!!! Panie!!!! nios...
- Ciszej glowa mi peka.... ( wodz blady i jakby troche chorawy)
- Dobrze, Wodzu niose straszne wiesci, "nieznajomi" pod Hamburgiem zaszli nas od poludnia, od polnocy czaja sie mniejsze oddzialy, zwiadowcow...
- Nie moze byc, o skaranie boskie...auc moja glowa... szybko dajcie mi trunku tego ktorego kosztowalismy wczoraj....(wodz wychyla duszkiem dzban kwaszac sie przy tym jakby zaraz mial umrzec)... mhhhh tego mi bylo trza."Nieznajomi" tego sie obawialem, a gdzie nasi wojowie, wydalem rozkaz zeby natychmiast ruszyli do Hamburga...
- Tak wodzu, rozkaz zostal wykonany, jednak nim dotra do celu moze byc juz za pozno...
- Nie dobrze sie stalo, i jak dotad prócz tego ze ich widzimy , zadnych innych oznak od Nich?
- Tak wodzu, my widzimy ich , oni nas, ale nic wiecej...
- Dobra... zrobimy tak... zwiadowcow cofamy, nastepnie wyslem ich na poludnie, nie kolidujac z tenranami "nieznajomych", wojownicy niech kontynuuja marsz na Hamburga, jak ne bedzie czego bronic, to bedzie okazja do wymierzenia sprawiedliwosci za mord bezbronnych kobiet i dzieci...
I teraz najwazniejsze wyslijcie wiadomosc do Wodza "Nieznajomych".
Przedstawcie nasze Imperium, wymuscie wycofanie jego wojow zpod hamburga... i zaproponujcie spotkanie , nawet zaproscie Wodza "Nieznajomych" do Belina... A teraz odmaszerowc....[\i]

i pognal poslaniec,

Wiadomosc do wodza nieznajomych ze wschodu

Pozdrowienia od Wielkiego Wodza Imperium Niemieckiego- Bartlomieja.

Od pewnego czasu obserwuje Wasze ruchy i przyznam ze coraz mniej mnie sie one podobaja, mam nadzieje ze wyciagam wnioski pochopnie i nie powinienem sie Was obawiac. Nasz lud wycierpial juz az nadto, wiec wojna jest ostatnia rzecza o ktorej teraz mysle. Musisz jednak wiedziec , ze nie zawacham sie walczyc i bede walczyl do ostatniego czlowieka, czy bede do tego zmuszony zalezy od Ciebie . Licze na Twa roztropnosc Wodzu, tym samym sugeruje wycofanie Twoich wojow z przedpol naszej osady Hamburga, ja wycofuje swoich zwiadowcow z Twych terenow. Jesli wszystko ulozy sie po mysli bogow, postopisz rozsadnie, i wtedy Bedziesz bardzo mile widziany w Berlinie, zapraszam na uczte, i na dyskusje, ziemi jest duzo, i mozemy sie nia podzielic jak cywilizowani ludzie.

Bywaj Wodzu.

Rodney Dangerfield

Feb 17, 2006 at 16:20
Print
romanek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #24]

Moskwa, wczesne lata imprerium RoMANka

-widzialas malenka... hehe... mamy pozdrowienia od Wielkiego Wodza... hehehe... a swojego miasta upilnowac nieumie...
niepodobaja mu sie nasze ruchy... a kogo to obchodzi co mu sie podoba...
nieprzypuszczalem ze ta banda opojow z kijami moze kogos wystarszyc hehehe
-Straz wolac mi tu pisarza...
-Tak jest Panie

po parunastu minutach
-Panie
-taaaa... pisz
Do Wielkiego Wodza Bartlomieja

My Wielki Wodz Imperium Rosyjskiego dziekujemy za pozdrowienia i zaproszenie. Jednoczesnie zastanawiamy sie czy wiadomosc od naszego sasiada
eeee... nie stoj...
-tak Panie
-inaczej... poczatek ten sam a potem...
Nasi wojowie wkrocza do twego miasta jesli niepoczynisz jakowys propozycji dla naszej Wielkosci. Niedocenianie sasiadow bywa przykre w skutkach.
dobra zapieczetowac i poslac do Berlina
i jeszcze jedno, wojow trzymac w gotowosci, a i przekazcie im ze jak dojdzie co do czego to maja przywiezc co nieco do mojego haremu
niemek zadnych jeszcze tu niemam

[Edited by romanek on Feb 17, 2006 at 20:52]

Feb 17, 2006 at 20:51
Print
Bartek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #25]

Wiadomosc do Wielkiego Wodza Imperium Rosyjskiego

Pozdrowienia od Wielkiego Wodza Imperium Niemieckiego - Bartlomieja

Wiec chcecie propozycji, jedyne co moge Wam zaoferowac w tej chwili to to iz wycofam moich ludzi z waszych terenow, co juz zostalo poparte czynami, droga moja "propozycja" ,oferta - pokoj , zasiasc przy stole i porozmawiac , wyjasnic pare spraw. Tyle moge zaoferowac.

Bywaj Wodzu

[Edited by Bartek on Feb 20, 2006 at 15:27]

Rodney Dangerfield

Feb 20, 2006 at 15:26
Print
romanek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #26]

Do Bartlomieja, Wielkiego Wodza Imperium Niemieckiego

My Wielki Wodz Impreium Rosyjskiego pozdrawiamy.

Zgadzamy sie na propozycje naszego Wielkiego Sasiada, na znak dobrej woli wycofujemy jednostki wojskowe z terenow granicznych miasta Hamburga, jednoczesnie chcemy zauwazyc ze jestesmy zaniepokojeni zblizajacym sie odzialem wojow do granic Petersburga, mamy nadzieje ze to przemieszczenie odzialow wiaze sie z wzmocnieniem obrony Hamborga.
Jako akt naszej dobrej woli przekazujemy ze od polnocy do Waszego miasta zblizaja sie jednostka nieznanych wojow, w celu unikniecia spotkania z nia prosimy o zezwolenie na przejscie naszego odzialu zwiadowczego przez tereny w poblizu miasta Hamburg.
Wojska nasze niebeda juz w stanie spelnic poczatkowej swojej misji czyli obrony kobiet dzieci i starcow przed ta jednostka, co staralismy sie robic na wyrazna prozbe delegacji z miasta Hamburg zaniepojonej zblizajacymi sie odzialami i brakiem mozliwosci obrony. Nie sa w stanie gdyz na prozbe Wielkiego Bartlomieja wycofaly sie na tereny neutralne. Dlatego sugerujemy pilne przemieszczenie odzialu w celu zabezpieczenia Hamburga przed napadem.

Jednoczesnie proponujemy nawiazanie wspolpracy w celu wzmoceninia naszych kultur, wspolnej walki z ewentualnymi najezdzcami i wszelakiej pomocy ktora doprecyzuja traktaty miedzy nami. Niech zgoda ktora zapanowala miedzy naszymi narodami trwa po wsze czasy.

Ja Wielki Wodz Imperium Rosji Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

[Edited by romanek on Feb 20, 2006 at 23:12]

Feb 20, 2006 at 23:08
Print
Bartek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #27]

Do Wielkiego Wodza Imperium Rosyjskiego

Pozdrowienia od Bartlomieja

Wiec jednak bogowie byli zyczliwi i laskawi, dobrze sie stalo... dziekuje za informacje o zblizajacym sie nieznanym oddziale wojow, slyszelismy juz takowe pogloski, wasze slowa potwierdzaja nasze raporty, dzieki raz jeszcze. Co do naszej jednostki... to tak zadnaiem jej jest wzmocnienie obrony Hamburga, wiec Mozecie spac spokojnie Petersburg niejest zagrozony.Wasze oddzialy moga przemaszerowac przez nasze tereny, Dowiedliscie iz nie macie zlych zamiarow. Wspolpraca? Jaknajbardziej do tego dazlem caly czas, wiec oby tylko nadal ukladalo sie po mysli bogow, i oby nasze ludy zyly dalej w harmonii, mozecie liczyc na wsparcie mojch wojsk i na wspolprace. Oby byla owocna i trwala wiecznie...

Bywaj Wodzu

[Edited by Bartek on Feb 21, 2006 at 00:03]

Rodney Dangerfield

Feb 21, 2006 at 00:01
Print
drac

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #28]

Nasi zwiadowcy donieśli o spotkaniu nowej nacji...zwą się Chiny ... Natychmiast wyslaliśmy do wodza Chin wiadomość o przyjacielsko nastawionych zamiarach do naszego sąsiada...Zawsze powtarzamy słynny cytat Chinskiego Wodza Sun Tzu ... Wojna to ostateczność ...

Ostatnio też udalo nam się połączyć dwa miasta drogą co stanowczo poprawiło rozwój i komunikacje między naszymi stolicami.....

Nasi kapłani przepowiadają nam dobre i spokojne lata...oby takie były....

Feb 22, 2006 at 21:41
Print
PANTEGO

Attached:
chineseempire.
gif

3 KB [downloads: 2730]
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #29]

...:::: Kronika Imperium Wschodu ::::...

Imperium Chińskie staneło przed nowym doświadczeniem. Do tej pory spotykaliśmy jedynie niezorganizowane skupiska ludzkie, plemienne wioski, tudzież wędrowców nie odbiegających zbytnio od zwierzęcego trybu życia.

Dotarł do nas jednak posłaniec, przedstawiciel Imperium Mongolskiego, został przyjęty i zaprowadzony prosto do naszego władcy. "Tatar" bo tak nazwali go w pierwszej chwili mieszkańcy nie znając jeszcze jego pochodzenia przyniósł wieści o swojej nacji i pokojowych zamiarach.
Pantego rozkazał wyruszyć z wieścią dla Draca, władcy Mongolskiego. Posłaniec Tsang wyruszył dnia następnego wraz z ludźmi odpowiedzialnymi za jego bezpieczeństwo, bowiem jest on również doradcą i prawą ręką Imperatora.

...::: Do Władcy Imperium Mongolskiego :::...

"(...)Witaj, moje imię Pantego, a lud mój Chiny. Jesteśmy nastawieni pokojowo, niechaj nasze narody żyją w pokoju i braterskiej współpracy a ludzie nasi obdarowywali się życzliwością i wzajemną tolerancją. Jako Władca Chin ,zwany Imperatorem przez swój lud przesyłam Ci pozdrowienia. Zapraszam do Pałacu w Pekinie, aby porozmawiać osobiście o przyszłości naszych nacji. (...)"

Tsang - Posłaniec Chiński mianowany przez Pantego, miejsce
zamieszkania - Pekin, pochodzenie - Szanghaj, Wcześniej
zajmował się rolnicwem jednak znajomość wielu języków
plemiennych sprawiła że został zauważony przez Namiestnika
Szanghaju, na jednej z wizyt Imperatora przekazany w jego
służbę, szybko zaprzyjaźnił się z wielkim Pantego i stał się
niemal jego prawa ręką w sprawach dyplomacji

[Edited by PANTEGO666 on Feb 25, 2006 at 13:10]

Dyplo PBEM civ IV

Feb 23, 2006 at 06:42
Print
netvalker

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #30]

Moji wojownicy krążą przy granicy Imperium Indyjskiego - tak donoszą posłańcy - podobno ziemiami tymi włada Wielki Sunwar. Jak do tej pory nikt się nie odezwał, a przecież musieli zauważyć wojowników krążących przy granicy. Lada dzień posłowie dotrą do granic i zobaczymy czy zostaną wezwani na rozmowy... jeśli nie to... będziemy musieli umocnić swe granice... Tymczasem po ostatnich atakach barbarzyńców zdecydowałem się na to by dzieci, kobiety i starcy wrócili do miasta. Wygląda na to że jest bezpiecznie. Moji wojowie są już na tyle dobrze wyszkoleni by bronić miasta.

...::: Do Władcy Imperium Indyjskiego - Sunwara :::...

"Witaj, zwą mnie netvalker, jestem Wielkim Władcą Imperium Arabskiego. Wysłałem do Ciebie swoich posłów proszę o wysłuchanie tego co mają do powiedzenia w skrócie chciałbym abyśmy połaczyli nasze siły w walce z barbarzyńskim najeźdźcą, jako naród pokojowo nastawiony, proponujemy pokój i chęć przystąpienia do rozmów na temat przyszłości naszych narodów, zapraszam Cię i twoich posłów do stolicy Arabii, Mekki gdzie przy strawie omówimy warunki traktatu. Wielu szczęśliwych dni dla twego ludu."

[Edited by netvalker on Feb 23, 2006 at 17:36]

Feb 23, 2006 at 17:26
Print
sunwar

Registered: Dec 17, 2005
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #31]

...zapiski z kroniki Imperium Indyjskiego

- Panie kiedy wyruszymy na łowy? Dzieki tym ogromnym stworzeniom wzbudzimy respekt - jesli nie przytlaczajacy strach - wśród okolicznych plemion. Łatwiej bedzie nam przekonac je do przejecia naszej wiary i dzieki temu rozszerzyć nasze wpływy na pobliskich ziemiach.
- Powoli, powoli, potega narodu nie może opierać się li tylko na fizycznej sile mięśni, a iść w parze z rozwojem duchowym i kulturowym. Mistycy opracowują pisma, w których uwieczniają naszą przebogatą historię i kreślą wspaniałą przyszłość naszego rozwoju. W księgach tych zapisana jest wielka mądrość spoza tego świata złudzeń. Bez tej wiedzy świat pogrążyłby się w dekadencji i zepsuciu moralnym. Naszym priorytetem jest jej rozpowszechnienie wśród sąsiednich plemion.

Otrzymałem właśnie informację o przyjaźnie nastawionym wodzu silnego narodu, który pragnie złączyć swe siły na drodze wspólnego rozwoju. Wyślecie natychmiast posłów, którzy maja przekonać go o naszej przychylności, nakreślic warunki przyjaźni, naświetlić cele.

Bądźmy dobrej myśli, czas nadchodzi, już niedługo poprowadzimy naszą misję ratowania tego świata.

[Edited by sunwar on Feb 27, 2006 at 12:15]

Feb 27, 2006 at 09:32
Gadu-Gadu: 2173623
XFire sunwarr
Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #32]

...:::: Kronika Imperium Wschodu ::::...

Od dłuższego czasu Pantego próbuje wyruszyć do Imperium Mongolskiego jednak mamy słaby kontakt z Władcą Drackiem, wysyłamy zatem wiadomość do Mongolii.

..::"Do Draca - Władcy Imperium Mongolskiego"::..

(...)Witaj, pomimo spotkań naszych przedstawicieli i wysłanników nie mieliśmy okazji porozmawiac osobiście, zatem pragnę zaprosić Cię do Pekinu, do mojego Pałacu aby przy wspólnej uczcie porozmawiać o powiększających się granicach, kulturze jak i rozwoju naszych narodow.(..)

Z wyrazami szacunku. Pantego. Władca Chin.

Dyplo PBEM civ IV

Mar 03, 2006 at 08:23
Print
Zakharov

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #33]

Osada Dimashq, wybrzeże Wielkiego Morza
Wielu z naszych ludzi postanowiło żyć na uboczu, zdala od ludzi. Oni to pierwsi ujżeli nieznajomych. Byli ubrani w niebieskie szaty i mówili jakimś dziwnym językiem. Usłyszeli coś jakby... "Was ist für heute vorgesehen? Ich weiss nicht... Seh! Wer ist das?". Dlatego też udali się Ci pustelnicy do osady znaleźć najmądrzejszego wśród swoich, może on będzie umiał się z nimi porozumieć...

[Edited by Zakharov on Mar 03, 2006 at 14:09]

Mar 03, 2006 at 14:09
Print
netvalker

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #34]

"Wiele wieków doświadczeń, doprowadziły do perfekcji uprawę roślin na terenie mojego imperium, już nigdy nie zaznamy głodu, bogowie sa nam przychylni."

Mar 03, 2006 at 19:32
Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #35]

..:: Kronika Imperium Wschodu ::..

Doszło do spotkania cywilizacji Chińskiej z cywilizacją Indyjską. Nasi zwiadowcy spotkali się w blizej nie określonych rejonach pustynnych daleko od naszych granic i zapewne dlaeko od granic Indii.

Poselstwo do Sunwara, władcy Indii

"Witaj, me imię Pantego, Ziemie me leżą na Dalekim Wschodzie, pragnę zaprosić Cię oficjalnie do Pekinu aby poznać zarówno zwyczaje, kulturę naszych odmiennych nacji jak i porozmawiać o przyszłości naszych narodów. Oczekujemy w najbliższym czasie wizyty przedstawiciela Indii a zaszczytem byłoby dla nas spotkanie osobiste z samym Władcą."

Z zapisków Tsanga, prawej ręki Władcy...

(...) W Pekinie zagościł Władca Mongolii - Drac, został ugoszczony i wraz z Pantego szybko znaleźli wspólny język, nie byłem obecny podczas uczty jednak nasz Władca zadowolony był z odwiedzin, nakazał również dnia następnego o dopilnowanie, aby opuszczający nas goście dotarli bezpiecznie do swych granic. Osobiście wyznaczyłem do tego zadania ludzi (...)

[Edited by PANTEGO666 on Mar 15, 2006 at 10:27]

Dyplo PBEM civ IV

Mar 15, 2006 at 10:13
Print
Zakharov

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #36]

I znów nienznani ludzie pojawili się przy granicach miasta Dimashq. Ci mówią jeszcze innym językiem, zupełnie nie podobnym do tego poprzedniego. Podeszliśmy do nich my, mieszkańcy wiecznie zielonej osady, i po znalezieniu sposobu na porozumienie się, porposiliśmy ich aby zaprosili swego, jak nam powiedzieli, wodza Bartłomieja (trudne do wypowiedzenia imię to jest) do naszego pałacu w Thebai...

[Edited by Zakharov on Mar 15, 2006 at 23:20]

Mar 15, 2006 at 23:19
Print
Bartek

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #37]

Kroniki Imperium Niemieckiego

Ostatnie raporty ........

..... panie, nasi robotnicy sklamszeni , przez dizkie bestie na poudnie od Berlina....

..... panie, na poludniowym wschodzie, kolejni "Nieznajomi".......

..... panie, nasi naukowcy nuczyli sie uprawy roslin, te dziwne rosliny u bram Berlina moga sie na cos zdac....

-Nieznajomi!? Znowu?! wiecej informacji!!!!!!!!!!!
- No wiec , wyglada na to ze sa pokojowo nastawieni...., zapraszaja do swojej stolicy....
- Wiec wyslac emisariuszy, przyjaciol nigdy zawiele....

Widowmosc Do Imperium Egiopskiego

Pozdrowienia Od Bartlomieja , Waszego sasiada , wodza Imperium Niemieckiego.Nasz lud tak i wasz miluje pokoj, wiec mysle ze damy rade wspolistniec na tej ziemi, pomagajc sobie w trudnych chwilach, . Nie lekajcie sie, z naszej strony nic Wam nie grozi , i jestem przekonany ze i Wy nie macie zlych intencji, wiec niech pokuj zapanuje miedzy nami po wsze czasy.
Zaproszenie na rozmowy przyjete.

Pozdrowienie od Bartlomieja

[Edited by Bartek on Mar 16, 2006 at 22:40]

Rodney Dangerfield

Mar 16, 2006 at 22:37
Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #38]

...::: Kronika Imperium Wschodu :::...

Do Pałacu w Pekinie dotarły wieści od naszych Zwiadowców. Odkrywają i badają oni daleki nam eren, podążajac w kierunku zachodnim. Zostali oni zaatakowani przez dzikie zwierzęta, ale nie to zaciekawiło Pantego. Nawiązali oni kontakt z trzema nieznanymi nam dotąd cywilizacjami.

Pantego wysyła do każdej z nich pozdrowienie od narodu Chińskiego. Do każdej ma udac sie Tsung z poselstwem i pozdrowieniem symbolizującym pokuj, Pantego uda się osobiście w przypadku jeśli będzie to konieczne i jeżeli pozwolą mu na to aktualne obowiązki Imparatora. Gdyby Władca Słowiański, Arabski czy Indyjski zechciałby odwedzić Pałac Pekiński, Dwór na czele z Pantego przywita go z radością, goszcząc go bogato i syto.

Poselstwo dla Imperium Słowiańskiego

Witam, Twe Ziemie dalekie sa od naszych, odzielają nas zarówno pustynie jak i wielkie szczyty górskie, jednak pomimo odległosci jaka nas dzieli, pragniemy aby narody nasze żyły w harmonii i pokoju.

Pantego. Władca Chin.

Poselstwo do Imperium Arabskiego

Witam w imieniu ludu mego Chińskiego. Rad jestem z spotkania naszych ludzi, przesyłam pozdrowienie. Nasi Zwiadowcy z ledwością przeżyli burze piaskową jaka ich napotkała w pobliżu granic Imperium Arabskiego dlatego jesteśmy pełni szacunku dla Arabskich kupców i wędrowców przemierzających pustynne tereny. Jesteśmy pokojowo nastawieni.

Pantego. Władca Chin.

Poselstwo do Imperium Indyjskiego

Witaj, nasi zwiadowcy spotkali się daleko na zachodzie, ale ludzie przeczesujący gęstą dżunglę na południe od Wielkich Pasm Górskich również dostrzegli granice Twego Imperium. Jako Władca Chin przesyłam pozdrowienia, pragniemy żyć z Indyjską kulturą w zgodzie. Nasi ludzie często zapuszczaja się w dżunglę w poszukiwnau pożywienia, dlatego proponuje w niedługim czasie spotkać się w celu omówienia bezpieczeństwa Naszych i Waszych ludzi jak również przyszłych granic, które niewątpliwie zderzą się w wyniku ekspansji kulturowej.

Pantego. Władca Chin.

[Edited by PANTEGO666 on Mar 22, 2006 at 08:13]

Dyplo PBEM civ IV

Mar 22, 2006 at 08:11
Print
netvalker

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #39]

Do Wielkiego Władcy Pantego.

Posłańcy przynieśli Twe pozdrowienia wielki władco, przyjmuję je rad i zapraszam Cię do Mekki, stolicy Wielkiego Państwa Arabskiego w celu omówienia naszych stosunków, oraz zawarcia sojuszu przeciw barbarzyńskim plemionom, nękającym nasze a być może i wasze ziemie. Przesyłam pozdrowienia przez twych posłów i raz jeszcze zapraszam do rozmów.

netvalker. Władca Arabii.

Mar 28, 2006 at 18:18
Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #40]

Poselstwo do Netvalkera - Władcy Arabii

Wielki Władco, dziękuję za zaproszenie do Krainy Pustynnych Burz, Arabii. Rad jestem i orszak w niedługim czasie zorganizowac karzę. Moi ludzie zebrali informacje dotyczące najeźdźców, barbarzyńskich plemion zamieszkałych na znanych nam terenach. Prawdopodobnie jedno z tych plemion organizuje wyprawy zarówno w pograniczu Imperium Arabskiego jak i Chińskiego. Wiemy o nich tyle, że zamieszkują mroźne wyżyny Himalajskie, dlatego podbicie ich będzie bardzo trudne z uwagi na to, że zapuszczając się w tamte tereny mozna łatwo wpaść w zasadzkę. Trzeba zatem porozmawiać o sojuszu przeciwko barbarzyńcom, niedługo wyruszymy do Mekki.

Z poszanowaniem. Władca Chin.

Dyplo PBEM civ IV

Mar 29, 2006 at 08:29
Print
netvalker

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #41]

...napotkaliśmy w górach wojów władcy pantego, mimo trudności językowych nasze dowództwo dogadało się, wśród wojów chodziły słuchy o możliwym ataku, jakby nie było przyjaznego nam oddziału, naszczęście okazało się to tylko plotką. Nasi dowódcy porozumieli się i wymienili informacje o okolicznym terenie. Przekazano różne strategiczne informacje, szczególnie te dotyczące bezpiecznej drogi do ziem Arabskich. Jest to oddział który ma wybrać najlepszą trasę dla swego władcy który zamierza odwiedzić naszego władcę.. i tyle więcej nic już nie pamiętam.
Bo.. wieczorem i całą noc było takie chlańsko z Tymi skośnookimi przyjacielami że na samą myśl - jeszcze mnie kręci, piękna to była zabawa oj piekna. Nasze narody muszą koniecznie się zaprzyjaźnić... koniecznie. Jedno przyznać muszę szczerze mocne mają głowy, bardzo mocne są naprawdę godni naszych trunków....

Apr 25, 2006 at 17:55
Print
kfrank

Registered: Jan 29, 2003
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #42]

Już od dłuższego czasu wsród ludności zaczeło się szerzyć niezadowolenie z przywództwa Zakharova. Pierwszym objawem było założenie przez część mieszkańców nowego miasta na północy. Niestety to ostrzeżenie widocznie nie dotarło do naszego władcy. Nadal rządził krajem w sposób despotyczny, z pogardą dla trudu mieszkańców, wydając niezrozumiałe i dziwne rozkazy.
Aż pewnego dnia czara goryczy się przelała, lud podniósł rękę na swego władcę i nikt nie stanął w jego obronie. Wygnany został on na piaski pustyni gdzie dopełnią się jego dni ...
A na jego miejsce starszyzna postanowiła wybrać miłującego pokój i przyjaźń kapłana świątyni Ra - KaFranka

I tak zaczyna się nowy rozdział w histori narodu Egipskiego

[Edited by kfrank on Apr 27, 2006 at 01:56]

Apr 27, 2006 at 01:46
Gadu-Gadu: 2407803
Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #43]

..:: Poselstwo do Netvalera, Władcy Arabii ::..

"Witaj, daleki mój sąsiedzie i przyjacielu, pragnę zaoferować Ci wspólną wyprawę przeciw barbarzyńcom. Ów agresywne plemię zamieszkuje wioskę niedaleko miejsca spotkania się naszych wojów. Zgladzenie ich będzie trudne, gdyż wioska ich znajduję się wysoko na skalistej wyżynie u podnóży Himalajów, razem jednak pokonamy ich. Niewiemy jednak zy sama wioska jest nastawiona agresywnie, prawdopodobne jest że są oni ciemiężeni przez barbarzyńców i kiedy ich uwolnimy obdarują nas złotem bądź wiedzą dotąd nam nie znaną. Jakakolwiek będzie zapłata proponuję uczciwy podział bez względu kto pierwszy wkroczy do wioski po walce, co Ty na to , Netvalkerze, Władco Arabii?"

Dyplo PBEM civ IV

Apr 28, 2006 at 21:15
Print
netvalker

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #44]

- Panie... Panie... przybyło poselstwo od Pantego.
- Acha, dobra, niech zaczekają... nakarmić, napoić, ugościć...
- Tak, Panie! Ale , ale oni mówią że to bardzo ważne...
- To na co czekasz wprowadzaj, wprowadzaj natychmiast posłów!
Wprowadzono posłów, którzy umęczeni drogą i oblani potem gdyż nieprzyzwyczajeni do klimatów pustyni, nisko ukłoniwszy się przedstawili swe poselstwo...
Po czym zapadła głucha cisza... Kilka chwil później netvalker przemówił tymi słowami:
- Twe słowa, Wielki i Poteżny Władco Pantego są muzyką dla mych uszu, przyjmuję z radością Twe słowa, nasze wojska przemierzają właśnie wielkie góry, jesli mówisz że to są Himalaje to pewnie tak jest, natychmiast wyślę posłańca do mych wojów z odpowiednimi rozkazami. Bardzo mnie Cieszy twa propozycja dotycząca wymiany dóbr zdobycznych, będzie zatem jak mówisz! A być może w przyszłości nasze narody połączy współpraca technologiczna...
Tymczasem wypocznijcie posłowie boście umęczeni i drogą.
Służba! Ugościć posłów, i wezwać mi tu natychmiast najszybszego tropiciela! Ruszać się! Bo wychłostać karzę!
- Panie dziekujemy za twą gościnę. Jednak pan nasz i władca oczekuje twej odpowiedzi i musimy mu ją natychmiast dostarczyć.
- Skoro tak, to... Służba! Uzupełnić prowiant posłów, dać im świeże konie najczystrzej krwi i najmocniejsze z mojej stajni, niech pędzą do swego władcy, i niech nikt nie waży się ich zatrzymywać na pamięć swoich ojców.
- Oto rozkazy dla tropiciela, niech natychmiast rusza na wschód, niech przemieża wielkie góry i odnajdzie naszych wojów. Wojowie mają sprzymierzyć się z wojami Władcy Pantego, którzy wskażą wioskę do której wkroczycie. Wioska może być terroryzowana przez barbarzyńców, więc postępujcie ostrożnie acz stanowczo walcząc z wrogiem nie bieżcie jeńców! Łup podzielić uczciwie, solidarnie po połowie pomiędzy oddziałem Pantego a naszym! Wykonać!

"... dobry to był dzień, mój przyjaciel Pantego, sprzymierzył się z nami w walce z barbarzyńcami, otrzymałem od niego swietną propozycję, ta przyjaźń, przyjaźń naszych narodów ma szansę przetrwać stulecia..."

[Edited by netvalker on Apr 30, 2006 at 09:39]

Apr 30, 2006 at 09:38
Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #45]

Arabia. Pałac Netvalkera.

(...) Me imię Qusang,, przychodzę z wieścią od władcy Pantego, bardzo Cieszy nas, jako ludzi wschodu połączenie sił przeciwko barbarzyńcom jak i wzrastająca przyjaźń między naszymi narodami. Pantego pragnie przesłać najszczersze pozdrowienia. Przekazać rad jestem wytyczne dla Twych wojów Panie, niech udadzą się w kierunku północno-zachodnim a napewno ujrzą naszych wojów, którzy w oczekiwaniu na posiłki arabskie będa obserwowac wioskę z bezpiecznej odległości. (...)

Dyplo PBEM civ IV

May 05, 2006 at 19:50
Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #46]

Nas wojownicy dotarli na miejsce i obserwują plemienną wioskę okupywaną przez barbarzyńców z bezipiecznego miejsca. Mamy nadzieję, że nie zauważą nas ukrytych wśród skał zanim nie przybędą posiłki arabskie.

Na dalekim zachodzie nasi zwiadowcy zawędrowali pod granice nieznanego nam wcześniej imperium. Rad jesteśmy z kontaktu, jakiego doświadczyliśmy z cywilizacją egipską.

Piaski Egiptu poznane przez naszych Zwiadowców

Na delekiej północy wojownicy chińscy napotkali na swej drodze wioskę plemienną. Okazali się oni bardzo przychylni i jako symbol pokoju przekazali nam 110 sztuk złota.

Jeden z naszych oddziałów zwiadowczych został dotkliwie zaatakowany przez dzikie zwierzęta kilka dni temu, przeżył tylko jeden zwiadowca, to on dotarł do granic egipskich i na tym zakończyła się jego misja. Mamy nadzieję, że wroci on bezpiecznie do domu, do Chin. Dlatego prosimy Arabie jak i Indie o udzielenie mu pomocy jeżeli zajdzie taka potrzeba, nie znamy terenow przez które bedzie wracać, dlatego prosimy o ewentualną eskortę jeżeli w pobliżu będą drapieżne zwierzęta lub barbarzyńcy. Władca Chin w imieniu swoim i rannego zwiadowcy z góry wyraża swą wdzęcznośc a jakąkolwiek pomoc słudze chińskiemu zapamięta na długo jako symbol pokoju.

z poważaniem
Pantego, Władca Chin

Dyplo PBEM civ IV

May 11, 2006 at 18:26
Print
kodzi

Registered: Dec 06, 2005

Attached:
mongolia.gif
16 KB [downloads: 1206]
Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #47]

:::::::::::::::::::KRONIKA PAŃSTWA MONGOLSKIEGO::::::::::::::::::::::

Wielka tragedia w państwie mongolskim się stała, władca drac zaginął, naród po czasie smutku i żałoby ogłasza swojego nowego władce, zostaje nim silny, potężny wybraniec narodu niejaki kodzi.

[Edited by kodzi on Jun 11, 2006 at 09:30]

Jun 11, 2006 at 09:29

Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #48]

Himalaje. Południe.
Wreszczie... chiński wojownik dotarł do zmierzających w jego kierunku wojów Arabskich.
- Panie - rzekł do ich dowódcy - melduję, że zostaliśmy zauważeni przez barbarzyńców, prosimy o wsparcie. Kiedy przybędziecie na pozycję, wspólnie ustalimy co zrobić, barbarzyńcy są mocno ufortyfikowani, przedrzeć się do wioski to nie lada wyczyn.

Tymczasem nasi zwiadowcy daleko na zachodzie dotarli do granic Germańkich. Nasz władca Pantego przesyła wyrazy szacunku i pokoju.

Poselstwo do Imperium Mongolskiego

Przesyłamy wyrazy smutku w wyniku odejścia waszego włady Draca, mamy nadzieję, że nowy Władca będzie władcą równie dobrym. Pałac Pekiński jest zawsze otwarty dla Tatarów, służymy pomocą jeśli będzie ona potrzebna.

[Edited by PANTEGO666 on Jun 11, 2006 at 12:01]

Dyplo PBEM civ IV

Jun 11, 2006 at 11:54
Print
netvalker

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #49]

- Panie wrócił tropiciel z Wielkich gór zwanych przez lud wschodu Himalajami, wrócił i powiada że najpóźniej za dwa księżyce dotrą do oddziałów Pantego, których już z oddali zauważyli przyczajonych w okolicach wioski, dowódcy zostali powiadomieni, o sposobie walki i podziale łupów byli zaskoczeni ale dali się przekonać...
- Dobrze, bardzo dobrze. Jak wyglądają prace nad wielką kamienną budowlą?
- Panie idą do przodu, lud jest niezadowolony z tego powodu, ale nie jest źle. Nasi ludzie rozsiewają plotki wśród ludu że to na ich cześć powstaje i takie tam bzdety, lud wierzy koło się zamyka mamy ogólny spokój. Jednak Panie jako twoi doradcy chcielibyśmy zauważyć iż należałoby zacząć rozsyłać tropicieli na świat i zobaczyć jakie wieści przyniosą, kogo spotkają, jak w końcu wyglądają terytoria poza górami i płaskowyżami.
- Wiem, wiem, zrobimy tak, w najbliższym czasie teraz musimy skupić się na naszej budowli, na mojej przepięknej budowli!
- Tak panie, jak sobie życzysz ale racz zauważyć iż sprowadzenie tego specjalnego kruszcu na ten budynek jest bardzo kosztowne a nasz skarbiec panie wyczerpuje się...
- Jak trzeba będzie dźwigniemy podatki!
- Panie ale jak jeszcze więcej karzemy płacić ludowi zaczną się bunty...
- Dobra, jak będzie tak źle to wtedy będziemy się martwić teraz...
- Panie musimy to omówić już dziś, już teraz, potem może być za późno...
- Hm.. skoro nalegasz to słuchaj, ogłaszam swoją decyzję, zabrać dziesiątą część skarbu przekazywanego nauce i dać do skarbu, do czasu aż postanowię inaczej! Wykonać.
- Ale, ale pa...
- Jeszcze jedno ale usłyszę i rozkażę ubiczować kogoś, może Ciebie co?
- Nie Panie, tak panie, niech będzie zgodnie z Twoimi rozkazami!
- To dobrze na dziś kończymy, mam dość, tej pustej paplaniny.

Jun 13, 2006 at 12:26
Print
PANTEGO

Re: "ZIEMIA" ..:::Kronika:::.. [post #50]

Poselstwo do Netvalkera, Władcy Ziem Arabskich.

Witaj, bardzo zależy nam na szybkim powrocie naszego zwiadowcy, który znajduje się pod waszymi zachodnimi granicami. Czy moglibyśmy liczyć na przejście przez wasze Ziemie? W przeciwnym wypadku musielibyśmy poświęcić tydzień drogi na ominięcie samej wody na północy. Bylibyśmy bardzo rad za przychylność Panie w tej sprawie.

Z Poważaniem'
Władca Chin' Pantego.

Dyplo PBEM civ IV

Jun 16, 2006 at 22:00
Print
Pages: [1] 2 3 4 5

Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.