civ.org.pl forums > Civ4 - Ogólne > Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ !
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Ogólne
Poster
Message    
Camillo
Status: Veteran

Posts: 407
Registered: Apr 15, 2004
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #101]

Vashpan - zgadzam się w 100%. Też mnie cholernie wkurza, że w Civ4 dokonano całkowitej koncentracji na osobach władców, a nie na cywilizacjach... To jest bez sensu i psuje realizm rozgrywki, jak np. taki Montezuma rządzi przez kilka tysięcy lat... Albo teksty w stylu "Montezuma declared war on Victoria", zamiast "Aztecs declared war on English"...

Wg mnie powinno wręcz być coś takiego, że jak spotykamy się z jakąś cywilizacją to widzimy tylko jej wysłannika i to wszystko. Cywilizacja zawsze jest określana poprzez jej nazwę, a nie nazwę jej władcy. Gdy np. zwracamy się w dyplomacji do przywódcy Chin to nie mówimy do niego np. Mao, tylko Chinese Leader i tyle. Nie ważne kto aktualnie jest przywódcą. Po prostu leader i tyle, bo przywódcy w ciągu kilku tysięcy lat się zmianiają z tysiąc razy. Również cechy które obecnie są przypisane do przywódców powinny być przypisane do cywilizacji i tyle.

Dali z tym d**y i koniec. Nie wiem co sprawiło, że tak się skoncentrolwali na leaderach zamiast na civkach...

Apr 30, 2006 at 14:15

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #102]

W civ3 to juz bylo ukazane.. taka wieksza koncentracja.... No coz wydaje sie ze lder jest bardziej "medialny" i bardziej przypadnie do gustu nowym graczom niz "cywilizacja"...

Mi sie to bardzo niepodoba.. szczegolnie jak zamiast nazw civek mam nazwy liderow W multi ok, ale w normalnej grze nie jest ok :/

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Apr 30, 2006 at 20:21
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Filib
Status: Regular

Posts: 219
Registered: Apr 01, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #103]

Ale możliwość obalenia władcy urozmaiciła by grę.

Apr 30, 2006 at 22:18
Gadu-Gadu: 8186013
Print
Camillo
Status: Veteran

Posts: 407
Registered: Apr 15, 2004
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #104]

Vashpan - no tak... Komercha, komercha i jeszcze raz komercha... Nawet w odniesieniu do takiego w sumie szczegółu w grze i to w dodatku w takiej grze, której i tak nie kupują raczej hordy paronastolatków...

May 01, 2006 at 10:07

Print
Filib
Status: Regular

Posts: 219
Registered: Apr 01, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #105]

Czy jeśli ustawię rozgrywkę tylko na Conquest to gra nieskończy się przed podbiciem wszystkich cywilizacji?

Chodzi mi o to czy wyłącza się wtedy limit tur?

May 01, 2006 at 23:21
Gadu-Gadu: 8186013
Print
PANTEGO
Status: Prince

Posts: 3197
Registered: Jun 11, 2004
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #106]

limit tur jest tylko do "wygranej przez punkty", jesli takiej wygranej nie ma uwzglednionej w rozgrywce to sie nie skonczy .

_________________________________
------------------------------------------------------------------------------------------------------
..::[ mĂłj E-mail - pant3go <at> gmail.com | Skype - pantego88 | GaduGadu 7658413 ]::..

DZIEJE STAREGO ÂŚWIATA SPÂŁYWAJÂĄ NA KARTY HISTORII...
Dyplo PBEM civ IV


.:: HEGEMONIA - CieĂą Europy ::. zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::.
.:: ZIEMIA ::. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::..
.:: PaĂąstwo Polskie ::. Historia plemion polskich napisana na nowo! Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..
.:: Beyond The World ::. Nowy Dyplo Pbem pod BTS. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..

.::Niewiesz co to Dyplo PBEM? Masz pytania? Tutaj znajdziesz regulamin gier Dyplo pod Civ4 i FAQ::.

NIE POZWÓL LENIWYM GRACZOM ZNISZCZYÆ TWOJEGO PBEMA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------

May 03, 2006 at 22:31
Gadu-Gadu: 7658413
Print
fl0dA
Status: Moderator

Posts: 818
Registered: Dec 27, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #107]

Witam,może tak całkiem nowy nie jestem ale mam pytanie z serii tych newbe, mianwicie każdy z władców ma swoją ulubioną doktrynę, czy to daje jakieś dodatkowe bonusy czy jest tylko po to żeby była i nie ma to żadnego wpływu na rozgrywkę?

_________________________________
I cicho - gdzie trzy mogiÂł w posĂŞpnej
druÂżynie;
I pusto - smutno - tĂŞskno w bujnej
Ukrainie.

May 07, 2006 at 09:58
Gadu-Gadu: 5842235
Print
jobabr
Status: Redaktor

Posts: 3292
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #108]

jezeli wprowadziles taka ulubiona doktryne innego wladcy u siebie, to dostaniesz dodatkowe plusy w stosunkach dyplomatycznych z tym wladca (tekst chyba: "Dokonales madrego wyboru doktryny" i np. +1)

May 07, 2006 at 11:00
Gadu-Gadu: 5763902
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #109]

Quote:
Camillo wrote:
Vashpan - zgadzam się w 100%. Też mnie cholernie wkurza, że w Civ4 dokonano całkowitej koncentracji na osobach władców, a nie na cywilizacjach... To jest bez sensu i psuje realizm rozgrywki, jak np. taki Montezuma rządzi przez kilka tysięcy lat... Albo teksty w stylu "Montezuma declared war on Victoria", zamiast "Aztecs declared war on English"...

Wg mnie powinno wręcz być coś takiego, że jak spotykamy się z jakąś cywilizacją to widzimy tylko jej wysłannika i to wszystko. Cywilizacja zawsze jest określana poprzez jej nazwę, a nie nazwę jej władcy. Gdy np. zwracamy się w dyplomacji do przywódcy Chin to nie mówimy do niego np. Mao, tylko Chinese Leader i tyle. Nie ważne kto aktualnie jest przywódcą. Po prostu leader i tyle, bo przywódcy w ciągu kilku tysięcy lat się zmianiają z tysiąc razy. Również cechy które obecnie są przypisane do przywódców powinny być przypisane do cywilizacji i tyle.

Dali z tym d**y i koniec. Nie wiem co sprawiło, że tak się skoncentrolwali na leaderach zamiast na civkach...


można to w zasadzie zmienić w spolszczeniu :P zamiast imie lidera dać nazwe kraju itp.. ale czy będzie sens ?
May 07, 2006 at 13:00

Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #110]

Quote:
Camillo wrote:
Vashpan - no tak... Komercha, komercha i jeszcze raz komercha... Nawet w odniesieniu do takiego w sumie szczegółu w grze i to w dodatku w takiej grze, której i tak nie kupują raczej hordy paronastolatków...


Ale skoro WIEKSZOSC woli przywodcow od panstw, to czemu to zmieniac? Jest demokracja (podobno). Osobiscie tez myslalem nad tym (grajac w Civ II),ale sie przyzwyczailem i teraz chyba by mi brakowalo tych przywodcow...

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)
May 07, 2006 at 13:44

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #111]

No ja osobiscie nie wiem czy wiekszosc woli tych przywodcow ;]


Mozna w spolszczeniu zrobic ale przeciez my robimy spolszczenie oryginalnej gry nie po to zeby ja zmieniac

Ale odbiegamy od tematu panowie...

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

May 07, 2006 at 16:32
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Adix
Status: Novice

Posts: 3
Registered: May 07, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #112]

Hej jestem nowy witam wszystkich
Mam taki problem, grałem teraz Arabami i wszystko bylo ok 3 miasta na 7 poziomie i w pewnym momencie zaczeli atakować mnie barbarzyńcy, przychodziło ich tylu jakby ktoś ich wkółko produkował i tu moje pytanie jak sobie z nimi poradzic ?? może robie coś źle i przychodzą ?? nie wiem pomocy

May 07, 2006 at 19:39

Print
Filib
Status: Regular

Posts: 219
Registered: Apr 01, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #113]

Prawdopodobnie, raczej napewno blisko twoich miast są miasta barbarzyńców. Musisz je zdobyć albo zniszczyć. Zwłaszcza jeśli w
zasadach gry masz ustawione bardziej agresywni barbarzyńcy
wtedy atakują częściej.
Cóż więcej można powiedzieć...

May 08, 2006 at 00:30
Gadu-Gadu: 8186013
Print
Adix
Status: Novice

Posts: 3
Registered: May 07, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #114]

a gdzie można znaleść te ustawienia ?? normalnie w opcjach??

May 08, 2006 at 05:27

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #115]

jak wybierasz tryb dowolny ( custom game ) to tam masz roznen ustawienia i pisze Agresywni Barbarzyńcy ! ;]

custom game jest to samo co single player ( nowa gra ) ale rózni sie tym że mozesz wiecej ustawiać prawie wszystko co potrzebne do rozgrywki

May 08, 2006 at 14:01

Print
Adix
Status: Novice

Posts: 3
Registered: May 07, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #116]

aaa ja zawsze gram na graj teraz

May 08, 2006 at 17:14

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #117]

Moim zdaniem w Graj Teraz powinno byc wiecej opcji mimo wszystko.. przede wszystkim ustawienie ilosci civek....

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

May 10, 2006 at 08:24
Gadu-Gadu: 1966917
Print
WingeT
Status: Novice

Posts: 1
Registered: May 14, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #118]

Witam. Jestem tu nowy i mam mała prośbę

Otóż gram na Princie(po przednich doswiadczeniach na Noble) zaczynam gre i mimo iż utrzymuje ilośc srodków na nauke min 80 %, nie prowadze total ekspansji ... rozbodowywuje swoje granice powoli .. i mimo budowy bibliotek, przysiołkow, odpowiednich Cudów i rozprzesztrzeniania własnej religii ... Moja nauka zostaje w tyle a poziom bogacenia jest bliski 0 .... Nie wiem z czego to wynika I choc bardzo bym sie staral przeciwnika dogonic nie moge ... I nie wiem dlaczego jest tak że przeciwnik wali miast ile chce i gdzie chce .. To zawsze je do przodu ... I tu wiąze się moja prośba ... .. Prosił bym o kilka ciekawych porad które by mi pomogły w grze .. Z góry dziekuje i pozdrawiam

[Edited by WingeT on May 14, 2006 at 09:17]

May 14, 2006 at 09:16

Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #119]

A ja mam takie pytanko: co oznacza w civilopedii zapis przy niektorych budynkach, ze jest dostepny za darmo od jakiejs ery?

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 14, 2006 at 09:17

Print
Filib
Status: Regular

Posts: 219
Registered: Apr 01, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #120]

za darmo znaczy że po odkryciu danego wynalazku z budżetu nic nie wydajesz na ich utrzymanie

May 14, 2006 at 09:40
Gadu-Gadu: 8186013
Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #121]

Z tego co wiem, nic sie nie placi za utrzymanie budynkow w cIVce...

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 14, 2006 at 10:19

Print
Filib
Status: Regular

Posts: 219
Registered: Apr 01, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #122]

Byćmoże się myle ale z tego co widziałem w civilopedii to za darmo są tylko budynki związane z finansami sklep,bank itd.

Prawdopodobnie chodzi o to że po wejściu w konkretną erę
możesz je wybudować po jednej turze.

May 14, 2006 at 11:01
Gadu-Gadu: 8186013
Print
jobabr
Status: Redaktor

Posts: 3292
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #123]

Quote:
LuKo wrote:
A ja mam takie pytanko: co oznacza w civilopedii zapis przy niektorych budynkach, ze jest dostepny za darmo od jakiejs ery?


nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze to ma zastosowanie, jezeli podczas gry dowolnej wybierzesz jako date startu gry jedna z pozniejszych er, to wtedy otrzymuje sie dany budynek za darmo

za to na pewno za utrzymanie budynkow nic sie nie placi
May 14, 2006 at 11:03
Gadu-Gadu: 5763902
Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #124]

Tez o tym pomyslalem, bo zawsze gram od poczatku i jakos nigdy w nowych miastach w pozniejszych erach nie mam zadnych "darmowych budynkow", ale wolalem sie upewnic. Dzieki

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 14, 2006 at 11:41

Print
zaqaz
Status: Novice

Posts: 2
Registered: May 14, 2006
IP: Logged
Prąd [post #125]

Witam, jestem nowy w grze Civilization 4 i mam dwa pytania:
1. po co wogóle jest prąd mogę budować coal plant i nuclear plant które dają power, ale niestety nie bardzo wiem jakie on daje korzyści.

2. jak to się dzieje że przy ustawieniu 100% pieniędzy z budżetu na badania, lub kulturę i tak dostaję jakieś dodatkowe pieniądze. Trochę to dziwne skoro inby wszystko jest przeznaczane na konkretny cel.

Z góry dziekuje za odpowiedzi

May 14, 2006 at 15:53

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Prąd [post #126]

odp ad1 - Prąd ponoc daje +50% do produkcji ( mlotki ) chyba ) ale chyba dobrze mówie

May 14, 2006 at 16:21

Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Prąd [post #127]

ad.1 Jezeli masz fabryke, to tam w opisie jest, ze z pradem dajedodatkowy bonus do mlotkow (bodajze 50%)

ad.2 Specjalisci i budynki daja kase tylko do budzetu, a nie do podzialu

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 14, 2006 at 16:32

Print
zaqaz
Status: Novice

Posts: 2
Registered: May 14, 2006
IP: Logged
Re: Prąd [post #128]

dzięki bardzo za odpowiedzi, teraz się trochę wszystko rozjaśniło choć dalej nie do końca wiem na ile kondycja gospodarki przekłada sie na potencjał w badaniach. Jeśli ktoś wie dokłądnie zyski z czego idą do puli którą rozdzielamy miezy badania a kulturę, a z czego idą do naszych 'dodatkowych' zysków.

May 14, 2006 at 17:10

Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Prąd [post #129]

Miasto z pol generuje kase do podzialu (ktora modyfikuja budynki) Specjalisci i budynki (np. wielka swiatynia) produkuja 'dodatkowa' kase. A pozatym chyba o to juz ktos pytal, wiec doradzam nastepnym razem uzywanie "search"

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 14, 2006 at 18:03

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Prąd [post #130]

Takze handel daje ci kase... Po za tym jak w miescie najedziesz na badania naukowe, kulture, produkcje czy zywnosc zobaczysz co sie z czego bierze

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

May 15, 2006 at 07:00
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Filib
Status: Regular

Posts: 219
Registered: Apr 01, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #131]

Podczas ładowania gry pokazują się różne wskazówki co do rozgrywki.
Mnie zainteresowała jedna, mianowicie ta w której pisze żeby
uważać z podpisywaniem umowy o otwartych granicach bo
komputer może ją odsprzedać innemu.

Teraz moje pytanie.
W takim razie czy ja i w jaki sposób mogę odkupić od
jednego kompa taką umowę?

May 16, 2006 at 14:46
Gadu-Gadu: 8186013
Print
jobabr
Status: Redaktor

Posts: 3292
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #132]

tu chyba chodiz o to, ze komputer moze dokonac zwiadu naszch terenow i odsprzedac innym graczom/komputerom mape naszego terytorium... a taki zwiad jest mozliwy tylko w wypadku, gdy podpisze sie porozumienie o otwarciu granic

May 16, 2006 at 15:20
Gadu-Gadu: 5763902
Print
Filib
Status: Regular

Posts: 219
Registered: Apr 01, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #133]

jesli tak to powinno byc inaczej napisane
hanlowac mapami mozna dopiero po odkryciu odpowiedniego
wynalazku. a mape odslania taz religia (miasto w którym jest taka
religia jak moja jest widoczne)

May 16, 2006 at 16:38
Gadu-Gadu: 8186013
Print
jobabr
Status: Redaktor

Posts: 3292
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #134]

prawde mowiac z ciekaowosci szukalem i znalazlem
B¹dŸ ostro¿ny podczas podpisywania paktu o otwarciu granic - lepiej upewnij siê, ¿e Twój "przyjaciel" nie ma zamiaru odsprzedaæ ich zaraz komuœ, kto zaoferuje najwy¿sz¹ cenê!

zaraz zglosze do poprawki, to zreszta ja tlumaczylem i rzeczywiscie niezbyt klarownie i niezbyt szczesliwie mi to wyszlo..

dzieki za zwrocenie uwagi

May 16, 2006 at 18:18
Gadu-Gadu: 5763902
Print
glover
Status: Novice

Posts: 8
Registered: May 18, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #135]

Chcialbym zapytac ktore wynalazki renesansu wg was nalezy jak najszybciej odkryc by jak najszybciej sie rozwijac ? (jak dla mnie printing press i astronomy)

Drugie pytanie czy jest sens isc szybko w religie (buddyzm/hinduizm) niby dostane +1 usmiech i +1 kultura ale czy moze dopiero w organized religion i christianity ?

May 18, 2006 at 16:42

Print
monos
Status: Moderator

Posts: 2214
Registered: Dec 25, 2003
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #136]

wedlug mnie gdy gram ekonomicznie odkrywam drukarstwo. tym chetnie pohandluje z kompem. astronomie w drugiej kolejnosci, chyba ze mam juz silne bonusy naukowe ktore chce wykorzystac

religie robie szybko gdy jestem na niskim poziomie trudnosci. wtedy udaje mi sie zalozyc nawet 4 religie. na Monarchu mozesz jeszcze wyprzedzic AI z hinduizmem i nawet z buddyzmem, ale na wyzszych poziomach to juz jest trudniejsze. zalezy to od tego jaka nacja kierujesz.

jesli idziesz na podboj na religie nie warto inwestowac. jesli na nauke, warto.
jesli grasz na wysokim powiomie, emperor i wyzej musisz szybko miec religie dla zadowolenia.

_________________________________
palmtopy:ipaq3130>m515>Zire71>hp4150>mio A501>iPhone 3G 16GB... nokia 500
laptop: CeleronM 1,6GHz; 2052 RAM; ATI Radeon X1100; 120 GB; Athlon64 QL65 2052 RAM; 250GB.... któż by to spisywał dalej...

May 18, 2006 at 18:03
Gadu-Gadu: 8911845
XFire monosxfire
Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #137]

Co do Renesansu, to dla mnie zawsze priorytetem jest wlasnie prasa drukarska, reszta zalezna od sytuacji. Co do religji, to wynajduje Hinduizm i daje sobie potem spokoj.

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 18, 2006 at 18:30

Print
glover
Status: Novice

Posts: 8
Registered: May 18, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #138]

jeszcze jedno pytanie co do renesansu - czy opłaca się budować windmill i watermill na wzgórzach ? niby dodaja +1 jedzenie +1 pieniadz a cottage tylko +1 pieniadz
czy ten bonus dodaje sie do `financal` ?

May 18, 2006 at 19:07

Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #139]

Nie rozumiem zbytnio Twojego pytania. Windmile oplaca sie budowac na wzgorzach, gdy masz dosc duzo juz produkcji w miescie (wiecej nie potrzebujesz). A chatki po pewnym czasie sie rozrastaja i daja DUUUZO kasy

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 18, 2006 at 19:11

Print
monos
Status: Moderator

Posts: 2214
Registered: Dec 25, 2003
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #140]

ja w sumie wogole nie buduje farm. ale to juz specyfika strategii i taktyki;]

_________________________________
palmtopy:ipaq3130>m515>Zire71>hp4150>mio A501>iPhone 3G 16GB... nokia 500
laptop: CeleronM 1,6GHz; 2052 RAM; ATI Radeon X1100; 120 GB; Athlon64 QL65 2052 RAM; 250GB.... któż by to spisywał dalej...

May 19, 2006 at 03:52
Gadu-Gadu: 8911845
XFire monosxfire
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #141]

ja jakos mam zwyczaj ze przewaznie buduje na kazde miasto z 3-5 farm , reszta chatki które dają pieniazki.. na wzgorzach kopalnie albo w pozniejszym czasie wiatraki.. bo warsztaty nie sa moim zdaniem przydatne i chyba lumbermille

May 19, 2006 at 05:22

Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #142]

Ja na rowninach zwykle buduje chatki. Tylko na surowcach co innego Na gorkach zwykle wiatraki, od czasu do czasu kopalnie

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 19, 2006 at 08:41

Print
Camillo
Status: Veteran

Posts: 407
Registered: Apr 15, 2004
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #143]

A ja tam w ogóle nie buduję improwmentów, bo zawsze mam automatycznych robotników i nie muszę się zastanawiać i głowić tracąc czas co by tu zbudować.

Poza tym automatyczni robotnicy według mnie świetnie ulepszają tereny zawsze zachowując dobrą równowagę i mnie to odpowiada.

May 19, 2006 at 13:20

Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #144]

Ja jakos wole nie probowac automatyzacji robotnikow (poza budowa drog). Przykre skojarzenia z ruchem jednostek w II

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 19, 2006 at 13:40

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #145]

Camillo - ale czasami trzebva zbudowac jakis trakt do innego miasta lu linie kolejowa.. wtedy przynajmniej trzeba powiedziec workerowi by to zrobil

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

May 19, 2006 at 19:51
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Filib
Status: Regular

Posts: 219
Registered: Apr 01, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #146]

Jaki maxymalnie rozmiar może mieć mapa w civ 4. Czy nie ma ograniczenia
poza prędkością działania gry?

May 20, 2006 at 23:20
Gadu-Gadu: 8186013
Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #147]

Najwieksza mapa dostepna w samej oryginalnej grze jest Huge, czyli 128x80....

Jednakze z tego co wiem nie ma ograniczenia i uzywajac odpowiednich programow mozna wygenerowac mapy dowolnego rozmiary, przy czym jak mowiles dzialanie i granie na czyms takim kompletnie mija sie z celem... Mysle ze Huge to duza mapa i powinna wystarczy jezeli nie chcemy czekac na ture po pare minut i miec zuzycia pamieci w civ4 rzedu 1 gb

Np. Atlas Map Generator ( gdzies na fanatykach powinien byc ) umozliwia wygenerowanie prawie dowolnej wielkosci mapki, przy czym przy mapie wielkosci 256x160 zartobliwie autor zaleca granie na mainframie a nie zwyklym domowym komputerze

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

May 21, 2006 at 07:01
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Avx
Status: Conscript

Posts: 47
Registered: Apr 17, 2006
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #148]

Quote:
Vashpan wrote:Np. Atlas Map Generator ( gdzies na fanatykach powinien byc ) umozliwia wygenerowanie prawie dowolnej wielkosci mapki, przy czym przy mapie wielkosci 256x160 zartobliwie autor zaleca granie na mainframie a nie zwyklym domowym komputerze


No cóż, przynajmniej autorzy Civ IV pomyśleli przyszłościowo ;P Kto wie, może za parę lat da się pograć na takiej mapie na zwykłym kompie ;P To byłoby nawet ciekawe... Niestety faktem jest, że to raczej nie funkcja na obecne domowe komputery :/ Mnie się już na mapie Large trochę wiesza

[Edited by Avx on May 21, 2006 at 12:08]
May 21, 2006 at 12:07

Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #149]

Mi na huge smiga pieknie, nawet w pozniejszych erach Nie dawno mialem upgrade kompa, bo wczesniej grac sie zbytnio nie dalo.

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

May 21, 2006 at 13:01

Print
monos
Status: Moderator

Posts: 2214
Registered: Dec 25, 2003
IP: Logged
Re: Jesteś nowy, masz pytanie nie-techniczne ? Zadaj je TUTAJ ! [post #150]

co ulepszyles w kompie ze tak smiga?

_________________________________
palmtopy:ipaq3130>m515>Zire71>hp4150>mio A501>iPhone 3G 16GB... nokia 500
laptop: CeleronM 1,6GHz; 2052 RAM; ATI Radeon X1100; 120 GB; Athlon64 QL65 2052 RAM; 250GB.... któż by to spisywał dalej...

May 22, 2006 at 03:49
Gadu-Gadu: 8911845
XFire monosxfire
Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 ... 31



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.