civ.org.pl forums > Civ3 - Główne > Civ3 FAQ
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization III > Główne
Poster
Message    
LoD
Status: God Emperor

Posts: 4643
Registered: Apr 03, 2001
IP: Logged
Civ3 FAQ [post #1]

W zwiazku z ciaglym powtarzaniem sie pytan typu \"jak budowac ambasady\" zakladam ten watek jako roboczy dla FAQa Gildii o Civ3. Prosze was o zapelnienie go pytaniami i odpowiedziami do nich .

_________________________________
I love the tick of the Geiger counter in the morning. It's the sound of... victory!

Oct 04, 2002 at 14:18
Gadu-Gadu: 816683
XFire lordofdusk
Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #2]

jak budowac ambasady?

musisz miec odkryte pismo(Writing). klikasz prawym klawiszem myszy na stolice i wybierasz opcje \"Conduct Espionage\" i teraz: jesli masz kontakt(nie musi byc \'wzrokowy\') z innymi ciwilkami mozesz zalozyc u nich ambasade.


jak umiescic szpiega?
musisz miec odkryte \"Espionage\". w tym momencie budujesz maly cud o nazwie \"Intelligence Agency\". nastepnie postepujesz podobnie, jak to opisalem powyzej, z tym ze pokazuje Ci sie pytanie, czy umiescic szpiega ( \"Creat Spy\" ), czy zalozyc ambasade ( \"Establish Embassy\" ). oczywiscie wybierasz to pierwsze. zapewne terac chcial(a)bys pomieszac szyki kompowi na samym dole po prawej stronie pojawila sie mala literka E. kliknij na nia, wybierz cywilke, w ktorej masz juz szpiega i \"robta, co chceta\".

(CG)Mendax - TPUPZD


[Edited by Mendax on 14-10-2002 at 07:32 PM GMT]

_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."

Oct 04, 2002 at 22:44
Gadu-Gadu: 3339647
Print
nack
Status: Elite

Posts: 554
Registered: Oct 18, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #3]

Na stronie \"cywilizowanej\" Kratylosa jest informacja o możliwości zmiany roździelczości do 1600/1200 w plikach konfiguracyjnych. W pliku Civilization3.Ini nic nie ma na ten temat. Wiecie jak to zrobić?
pozdr. szer. nack


_________________________________
(CG)nack

Oct 08, 2002 at 23:45
Gadu-Gadu: 4299681
Print
Piotr_I
Status: Elite

Posts: 1372
Registered: Nov 27, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #4]

Po uruchomieniu Civilization jest czarny ekran:

w pliku civilization3.ini dopisz linijkę:
refresh = 60 (chyba tak... )

Najprawdopodobniej monitor nie wyciąga ci takiego odświeżania w 1024x768

_________________________________
Piotr_I

Oct 09, 2002 at 06:11
Gadu-Gadu: 232881
Print
Kratylos
Status: Hero

Posts: 1727
Registered: Apr 30, 2001
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #5]

Quote:
nack wrote:
Na stronie \"cywilizowanej\" Kratylosa jest informacja o możliwości zmiany roździelczości do 1600/1200 w plikach konfiguracyjnych. W pliku Civilization3.Ini nic nie ma na ten temat. Wiecie jak to zrobić?
pozdr. szer. nack


te informacjie sa w instrukcji do gry mozna civ 3 odpalic w rozdzielczosci do 1600/1200 poprzez dopisywanie odpowiednich lini do pliku civilization3.ini

_________________________________
pozdr
Kratylos
- - - -
War, war never changes
COP father founder
Oct 09, 2002 at 11:31
Gadu-Gadu: 997163
XFire kratylos
Print
Peter
Status: Guest

Posts: N/A
Registered: N/A
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #6]

Quote:
Mendax wrote:

jesli chodzi o powodzenie umieszczenia szpiega: pierwszy szpieg ZAWSZE nie zostanie wykryty, nastepni moga juz byc wykryci.

(CG)Mendax - TPUPZD

[Edited by Mendax on 04-10-2002 at 09:46 PM GMT]


Pierwszy szpieg ZAWSZE MOZE (ale nie musi) zostac wykryty, nastepni tez moga byc wykryci.
Oct 09, 2002 at 13:16

XFire kratylos
Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Re: Re: Civ3 FAQ [post #7]

Quote:
Peter wrote:
Pierwszy szpieg ZAWSZE MOZE (ale nie musi) zostac wykryty, nastepni tez moga byc wykryci.


tak sie sklada, ze robilem tego testy i.. w 9 na 9 przypadkow w roznych grach za pierwszym razem szpieg pomyslnie zostal umieszczony. niedlugo po tym gdzies na forach CF znalazlem niemal taka sama informacje - wiec skoro conajmniej dwie osoby dostaly podobne rezultaty...

(CG)Mendax - TPUPZD


_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."
Oct 13, 2002 at 13:36
Gadu-Gadu: 3339647
Print
Peter
Status: Guest

Posts: N/A
Registered: N/A
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #8]

Pechowiec ze mnie nie ma co.....
Tylko ze ja nie wierze w pecha czy szczescie... i mialem przypadki ze pierwszy wyslany szpig zostal zlapany i wypowiedziano mi z tego powodu wojne....

Oct 14, 2002 at 13:43

Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #9]

Quote:
Peter wrote:
Pechowiec ze mnie nie ma co.....
Tylko ze ja nie wierze w pecha czy szczescie... i mialem przypadki ze pierwszy wyslany szpig zostal zlapany i wypowiedziano mi z tego powodu wojne....


w porzadku. skoro naprawde jest jak piszesz, to edytuje...

(CG)Mendax - TPUPZD


_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."
Oct 14, 2002 at 20:29
Gadu-Gadu: 3339647
Print
Szakal
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #10]

z moich doświadczeń wynika że jeśli tylko ja mam odkryte \"szpiegowstwo\" to można szpiegów całkiem bezpiecznie wysyłać (nie mówie 100% ale 99%)

Oct 16, 2002 at 10:59

Print
A-L-E-X
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Oct 29, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #11]

Jakie korzysci przynosi w danym miescie We love the king? Czy jest to zalezne od ustroju?
Może ktoś podać jakieś informacje na ten temat...

Oct 29, 2002 at 19:55
Gadu-Gadu: 2622950
Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #12]

Quote:
A-L-E-X wrote:
Jakie korzysci przynosi w danym miescie We love the king? Czy jest to zalezne od ustroju?

z moich obserwacji wynika, ze WLTK praktycznie niewiele daje, ale.. (instrukcja strona 119):
\"obchody Dnia Wladcy zmniejszaja poziom korupcji i marnotrastwa, zmniejszaja ryzyko wymowienia posluszenstwa i znacznie zmniejszaja szanse wrogiej propagandy\". osobiscie zgodze sie tylko z ostatnim zdaniem: jesli miasto komputera ma WLTK to baaardzo ciezko jest je przekupic.

(CG)Mendax - TPUPZD


_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."
Oct 30, 2002 at 22:22
Gadu-Gadu: 3339647
Print
balbi
Status: Elite

Posts: 855
Registered: Mar 21, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #13]

Czy w trakcie rozmów dyplomatycznych mozna podarować swoje jednostki (worker, setlers i inne) drugiej stronie?

_________________________________
GLORIA VICTIS

Nov 21, 2002 at 14:21

Print
Rafus
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #14]

Czesc, jestem bardzo goracym fanem Civ3 od miesiaca, choc gre mam od roku
Do niedawna wyzej stawialem HoMM, ale po uwaznym zapoznaniu sie z Civem zmienilem zdanie.
Balbi, co do handlowania: niestety nie mozna wymieniac sie jednostkami
Mozesz wymieniac sie miastami, zasobami, technologia, mapami, paktami o nieagresji, itp.. :

Nov 22, 2002 at 09:10

Print
balbi
Status: Elite

Posts: 855
Registered: Mar 21, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #15]

no wlasnie rzecz w tym ze mozna tylko nie wiem jakie musza byc spelnione warunki.
czesto pojawiala mi sie taka opcja we wczesnych etapach gry i dotyczyla jednostek workerow (moze zdobytych, albo wlasnych).

_________________________________
GLORIA VICTIS

Nov 22, 2002 at 14:04

Print
Rafus
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #16]

Quote:
balbi wrote:
no wlasnie rzecz w tym ze mozna tylko nie wiem jakie musza byc spelnione warunki.
Wydaje mi sie jednak ze nie mozna. Zdobytych workerow mozesz jedynie zagnac do pracy(

czesto pojawiala mi sie taka opcja we wczesnych etapach gry i dotyczyla jednostek workerow (moze zdobytych, albo wlasnych).

Nov 26, 2002 at 07:09

Print
Coin
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #17]

Gram w LAN\'ie z kumplem. Nas dwoch i 6 cywilizacji komputera. Po pewnym czasie dostaje taka wiadomosc:
\"Out of synch message detected. Saving synch file as \'resynch.sav\'. Please restart game, choose load & load this save game\"

Robie jak napisane, ale po jakis 2 - 3 turach znowu to samo. Za 4 razem juz sie poirytowalismy i porzucilismy ta boska gre.
Czy wiecie moze co jest przyczyna tego bledu i jak sie go pozbyc ?

Drugie pytanie:
Instalowaliscie juz patcha 1.14f ? Bo u mnie jak zainstalowalem to najpierw wyskoczyul blad, ze jakies sound files don\'t match, a w samej grze zamiast np. \"new game\" w menu glownym mam \"Jan\" i kazda nastepna pozycja menu to skrot od kolejnego miesiaca...

Nie wiem o co tu chodzi. Ktos ma jakis pomysl?

Nov 27, 2002 at 18:16

Print
Piernik
Status: Elite

Posts: 635
Registered: Dec 29, 2001
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #18]

Quote:
Coin wrote:
Gram w LAN\'ie z kumplem. Nas dwoch i 6 cywilizacji komputera. Po pewnym czasie dostaje taka wiadomosc:
\"Out of synch message detected. Saving synch file as \'resynch.sav\'. Please restart game, choose load & load this save game\"

Robie jak napisane, ale po jakis 2 - 3 turach znowu to samo. Za 4 razem juz sie poirytowalismy i porzucilismy ta boska gre.
Czy wiecie moze co jest przyczyna tego bledu i jak sie go pozbyc ?

Drugie pytanie:
Instalowaliscie juz patcha 1.14f ? Bo u mnie jak zainstalowalem to najpierw wyskoczyul blad, ze jakies sound files don\'t match, a w samej grze zamiast np. \"new game\" w menu glownym mam \"Jan\" i kazda nastepna pozycja menu to skrot od kolejnego miesiaca...

Nie wiem o co tu chodzi. Ktos ma jakis pomysl?


Podejżewam że instalowałeś łatę na wersji beta - nie na full. Jeżeli w oknie MultiPlayera nie masz w prawym dolnym rogu krzyżya to oznacza że na 100% masz wersję beta i musisz niestety skombinować sobie full wersję. Wersja beta zresztą tłumaczy też błędy z synchronizają w MP

_________________________________
Polska - atrakcje turystyczne
Nov 28, 2002 at 16:05

Print
Coin
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #19]

Piernik sprecyzuj wyglad krzyzyka.

Bo jesli chodzi Ci o \"X\" sluzacy do wychodzenia (exit) to jest w prawym dolnym rogu i ma sie dobrze (mowimy o okrenie ktory pojawia sie jak w menu glownym wcisniemy Multiplayer). Dodam, ze w Single Player nie ma mowy o tym bledzie synchronizacji. Any other clues ?

Nov 28, 2002 at 19:19

Print
Piernik
Status: Elite

Posts: 635
Registered: Dec 29, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #20]

No to nie wiem o co chodzi bo u mnie jest OK - nie miałem żadnych problemów...

_________________________________
Polska - atrakcje turystyczne

Nov 29, 2002 at 14:04

Print
QbA
Status: Regular

Posts: 116
Registered: Nov 20, 2002
IP: Logged
Dyplomacja [post #21]

Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą grą dyplomacją na forum?

Nov 30, 2002 at 10:12

Print
QbA
Status: Regular

Posts: 116
Registered: Nov 20, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #22]

Powinniście umieścić dzieś w jednym temacie jakieś porady dla niedouczonych grajacych na bóstwie (takich jak ja).

Nov 30, 2002 at 16:32

Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #23]

Quote:
balbi wrote:
Czy w trakcie rozmów dyplomatycznych mozna podarować swoje jednostki (worker, setlers i inne) drugiej stronie?


mozna podarowac worker\'ow: w tym celu nalezy tym Worker\'em \'wejsc\' do stolicy i normalnie zaczac dyploamcje. na dole po lewej stronie powinno sie pojawic opcja \"Workers\"

(CG)Mendax - TPUPZD


_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."
Nov 30, 2002 at 22:41
Gadu-Gadu: 3339647
Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #24]

Mam polska wersje CIV3 i nie moge odpalic map/mod\'ow/GOTM i tym podobnych
spokojnie, juz niedlugo cos w tej sprawie ze Zbig\'iem zrobimy - mam juz pomysl.

(CG)Mendax - TPUPZD

_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."

Nov 30, 2002 at 22:45
Gadu-Gadu: 3339647
Print
Veest
Status: Hero

Posts: 2509
Registered: Nov 30, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #25]

Do Balbi:
Możesz wymieniać się workerami ale tylko w tedy kiedy znajdują się w twojej stolicy. Podobnie kiedy w stolicy państwa z którym prowadzisz negocjacje znajdują się jego workerzy możesz zaproponować mu coś wzamian.

Nov 30, 2002 at 22:48

Print
Coin
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #26]

Jeszcze kilka pytan:

1. Co daje zaznaczenie accelerated production w opcjach?

2. Na czym polegaja cultural i diplomatic victory ?

3. Co to sa \'cultural conversions\', ktore znajduja sie w rules gry w Play The World.

4. Skad moge sciagnac (i czy juz jest) mod dodajacy Polakow do Play The World?


Prosilbym tez o kontakt kazdego kto gral w Play The World po LANie w zwiazku z bledami ktore opisalem wyzej. Moj GG 1084217. Bede wdzieczny za wszelkie porady w jaki sposob moge sie pozbyc tych problemow.

Dec 01, 2002 at 12:56

Print
Veest
Status: Hero

Posts: 2509
Registered: Nov 30, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #27]

Mam pytanko czy ktoś wie ile kosztuje orginalna Civ3?

Dec 01, 2002 at 21:28

Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #28]

Quote:
Coin wrote:
1. Co daje zaznaczenie accelerated production w opcjach?


wytlumacze na przykladzie: Warrior normalnie kosztuje 10 tarcz, a jesli TO zaznaczysz wowczas bedzei kosztowal bodajze 5. zatem koszty \'tarczowo\' maleja do 50%. odnosi sie to rowniez do kompa

Quote:
2. Na czym polegaja cultural i diplomatic victory ?

zwyciestwo kulturowe osiagniesz jesli lacznie w Twoich miastach bedzie 100 000 punkotw kultury, lub w jednym z nich 20 000. punkty kultury sa przyznawane za np. cuda, swiatynie, itp..
zwyc. przez Dominacje: jesli w zasiegu kulturalnym Twoich miast znajdzie sie 66% powierzchni ladu i Twoja cywilka bedzie liczyla 66% ogolnej populacji calego siwata wtedy osiagasz zwyciestwo kulturowe

(CG)Mendax - TPUPZD

_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."
Dec 01, 2002 at 21:59
Gadu-Gadu: 3339647
Print
Coin
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #29]

Dzieki za help, chociaz na 2 pytanie odpowiedz lezala w civiliopedii... ach to lenistwo.

A co do mojego poprzedniego problemu z gra po LANie to wyglada ze problem zniknal po instalacji patcha 1.14f.

Podziekowania dla Piernika i Alexxa.

Dec 01, 2002 at 22:36

Print
Coin
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #30]

Kolejne pytanie:

Jak w edytorze ustawia sie poziom trudnosci mapy. Bo potem zeby grac w stworzona przez siebie mape trzeba dac Load Scenario a tam nie ma opcji zmiany trudnosc gry. W edytorze do PTW nie moge tego znalezc?

Dec 02, 2002 at 15:01

Print
Veest
Status: Hero

Posts: 2509
Registered: Nov 30, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #31]

Po ściągnięciu patcha do Civ3 v1.29f zainstalowałem go i kiedy chciałem uruchomić Civ3 wyskoczył mi błąd że program wykonał nieprawidłową operacje i nastąpi jego zamkniecie. Co źle zrobiłem? Jak to naprawić?

Dec 03, 2002 at 16:14

Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #32]

Coin: jesli wczytujesz zwykla mape, powinien sie pojawic zwykly ekran wyboru cywilki , poziomu trudnosci, itd.. plik BIC(albo BIX) z mapa nie moze tylko zawierac wlasnych zasad. ale jak jest dokladnie w PTW, to Ci nie odpowiem.

(CG)Mendax

_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."

Dec 05, 2002 at 21:21
Gadu-Gadu: 3339647
Print
Veest
Status: Hero

Posts: 2509
Registered: Nov 30, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #33]

Może to jest głupie pytanie ale czy w Civ3 można nabieżąco sprawdzać na którym miejscu jest nasze państwo np. pod względem terytorium lub ludności (wiem że w Civ2 było coś takiego)?

Dec 07, 2002 at 19:53

Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #34]

czy w Civ3 można nabieżąco sprawdzać na którym miejscu jest nasze państwo np. pod względem terytorium lub ludności
mozna to zrobic na ekranie demografii - nalezy wcisnac F11. jest rowniez mozliwosc sprawdzenia, jakie cuda swiata zostaly do tej pory zbudowane lub sa w trakcie budowy - F7.

(CG)Mendax

_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."

Dec 07, 2002 at 20:49
Gadu-Gadu: 3339647
Print
maniekka
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Sept 24, 2010
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #35]

Ściągnąłem sobie najnowszego patcha. Zapisal mi się plik \"88\" bez żadnego rozszerzenia, o wielkości 9,91 MB. Jak się go otwiera i instaluje, a może wystąpił jakis bład podczas downloadu

Dec 08, 2002 at 11:51

Print
QbA
Status: Regular

Posts: 116
Registered: Nov 20, 2002
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #36]

Quote:
maniekka wrote:
Ściągnąłem sobie najnowszego patcha. Zapisal mi się plik \"88\" bez żadnego rozszerzenia...

Możesz spróbować zmienić rozszerzenie na \".exe\", może zadziała lub ściągnąć go jeszcze raz z innego miejsca.
Dec 08, 2002 at 12:22

Print
Gracz
Status: Guest

Posts: N/A
Registered: N/A
IP: Logged
Problem [post #37]

Moze to lamersko zabrzmi ale jak sie gra w civ3 przez Lan?

Dec 09, 2002 at 16:39

Print
Piotr_I
Status: Elite

Posts: 1372
Registered: Nov 27, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #38]

Musisz miec dodatek Play the World

_________________________________
Piotr_I

Dec 10, 2002 at 07:40
Gadu-Gadu: 232881
Print
Niki
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #39]

Mam takie pytanko znacie jakies cheaty do tej gry zeby szybciej skonczyc gralem juz we wszystjie ciwilizacje i nie chce mi sie grac do konca (czasu i cierpliwosci trzeba miec duzo,a 2 dni zeby przejsc gre to nie mam)

Dec 30, 2002 at 22:41

Print
Piotr_I
Status: Elite

Posts: 1372
Registered: Nov 27, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #40]

Mapa: TINY

_________________________________
Piotr_I

Dec 31, 2002 at 06:18
Gadu-Gadu: 232881
Print
Rychu
Status: Hero

Posts: 2198
Registered: Jan 06, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #41]

A ja mam takie pytanko. Jak można w menu advisors tam gdzie sa pokazane łebki przywódców innych cywilizacji i te kreski śmieszne (każdy mam nadzieje wie o co chodzi)... dobra inaczej Jak w tym menu klikne na jakiegoś łepka to wtedy te kreski określaja tylko tego łepka co na niego kliknałem a jak przywrócić żeby kreski spowrotem okreslały wszystkich przywódców ? Plizz helpnijcie bo mnie to bardzo irytuje . I jeszcze jedno co najlepiej wybudowac na polu które daje 1 tarczę i 1 \"jedzenie\" Kopalnię czy irygowac ?

_________________________________
"Najwiêkszym wrogiem postêpu nie jest b³¹d, lecz lenistwo."
Henry Thomas Buckle

01010010 01111001 01100011 01101000 01110101

Jan 05, 2003 at 19:05
Gadu-Gadu: 1151672
Print
filu
Status: Novice

Posts: 0
Registered: Jan 01, 1970
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #42]

Quote:
Rychu wrote:
A ja mam takie pytanko. Jak można w menu advisors tam gdzie sa pokazane łebki przywódców innych cywilizacji i te kreski śmieszne (każdy mam nadzieje wie o co chodzi)... dobra inaczej Jak w tym menu klikne na jakiegoś łepka to wtedy te kreski określaja tylko tego łepka co na niego kliknałem a jak przywrócić żeby kreski spowrotem okreslały wszystkich przywódców ? Plizz helpnijcie bo mnie to bardzo irytuje .

wyjsc i wejsc z menu lub zmienic doradce na moment na innego.
a nie wychodzac z menu tez nie wiem

I jeszcze jedno co najlepiej wybudowac na polu które daje 1 tarczę i 1 \"jedzenie\" Kopalnię czy irygowac ?


droge
jednakze lepiej jest chyba wybudowac kopalnie, chyba ze miasto nie jest za duze i nie ma zajetych wszystkich pol dostepnych w wewnetrznej mapce
Jan 10, 2003 at 12:24

Print
Chybcik
Status: Settler

Posts: 28
Registered: Jan 13, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #43]

Obok glow przywodcow w ekranie doradcy zagranicznego znajduja sie takie male zlote koleczka. Raz sa, raz nie.
Co oznaczaja?

Jan 13, 2003 at 01:42

Print
Rychu
Status: Hero

Posts: 2198
Registered: Jan 06, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #44]

Z moich doświadczeń wynikia że oznaczają one czy możesz z nimi handlować (czy masz połączenie z nimi droga)

_________________________________
"Najwiêkszym wrogiem postêpu nie jest b³¹d, lecz lenistwo."
Henry Thomas Buckle

01010010 01111001 01100011 01101000 01110101

Jan 13, 2003 at 08:26
Gadu-Gadu: 1151672
Print
Piotr_I
Status: Elite

Posts: 1372
Registered: Nov 27, 2001
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #45]

Quote:
Rychu wrote:
...Jak w tym menu klikne na jakiegoś łepka to wtedy te kreski określaja tylko tego łepka co na niego kliknałem a jak przywrócić żeby kreski spowrotem okreslały wszystkich przywódców ? Plizz helpnijcie bo mnie to bardzo irytuje .quote]

Trzymasz schift klikasz i już


[Edited by Piotr_I on 13-01-2003 at 09:39 AM GMT]

_________________________________
Piotr_I
Jan 13, 2003 at 08:37
Gadu-Gadu: 232881
Print
Peter
Status: Guest

Posts: N/A
Registered: N/A
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #46]

Quote:
Chybcik wrote:
Obok glow przywodcow w ekranie doradcy zagranicznego znajduja sie takie male zlote koleczka. Raz sa, raz nie.
Co oznaczaja?

Ambasady
Jan 13, 2003 at 15:38

Print
Zyga
Status: Settler

Posts: 31
Registered: Feb 04, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #47]

Mam polską wersjię Civ3. Czy żeby zainstalować polskiego moda (który de fakto jest chyba niestety angielskim modem) muszę zainstalować patcha kompatybilnościowego czy mogę bezpośrednio?

Feb 06, 2003 at 09:29

Print
metal76
Status: Prince

Posts: 4467
Registered: Feb 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #48]

a ja mam takie pytania:

1.mam trade embargo na niemcow(z francuzami) i po uplynieciu 20 tur chce je zniesc(ustroj komunizm),ale nie wiem jak??

2.w tej samej sytuacji dostarczam francuzom aluminium(za kase na ture),jak zerwac te dostawy po uplynieciu 20 tur? bo uplynelo juz duzo wiecej a dostawy dalej sa...

gram na 1.29f

prosilbym o pomoc

Feb 17, 2003 at 14:36
Gadu-Gadu: 896956
Print
nack
Status: Elite

Posts: 554
Registered: Oct 18, 2002
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #49]

Quote:
metal76 wrote:
a ja mam takie pytania:

1.mam trade embargo na niemcow(z francuzami) i po uplynieciu 20 tur chce je zniesc(ustroj komunizm),ale nie wiem jak??

2.w tej samej sytuacji dostarczam francuzom aluminium(za kase na ture),jak zerwac te dostawy po uplynieciu 20 tur? bo uplynelo juz duzo wiecej a dostawy dalej sa...

gram na 1.29f

prosilbym o pomoc

W okienku dyplomacji masz \"active\" i zobaczysz aktualne umowy, które możesz zerwać

_________________________________
(CG)nack
Feb 17, 2003 at 15:41
Gadu-Gadu: 4299681
Print
metal76
Status: Prince

Posts: 4467
Registered: Feb 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #50]

hmm dzieki,to prawda,nie wiem,moze jestem jakis dziwny,ale chodzi mi wlasnie o to jak mam je zerwac taka umowe,tzn w jaki sposob,na ktorym ekranie,bo szukam i szukam i nic...to,co napisales to podglad na umowy,ale nie znalazlem tam mozliwosci zniesienia umowy handlowej.

Feb 18, 2003 at 11:46
Gadu-Gadu: 896956
Print
^ Początek strony ^
Pages: [1] 2 3 4 5 ... 10



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.