civ.org.pl forums > Civ3 - Główne > Civ3 FAQ
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization III > Główne
Poster
Message    
Rychu
Status: Hero

Posts: 2198
Registered: Jan 06, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #51]

Wiesz metal mam ten sam problem i mysle że to jest takie jakieś niedopracowanie gry i nie da się takiej umowy zerwać . Musi to zrobić komputer, ale być moze się myle...

_________________________________
"Najwiêkszym wrogiem postêpu nie jest b³¹d, lecz lenistwo."
Henry Thomas Buckle

01010010 01111001 01100011 01101000 01110101

Feb 18, 2003 at 18:08
Gadu-Gadu: 1151672
Print
metal76
Status: Prince

Posts: 4467
Registered: Feb 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #52]

znalazlem teraz w preferencjach taka opcje \"always renegotiate deals\" i zauwazylem,ze to rozwiazuje problem,natychmiast po wygasnieciu terminu umowy jest ona renegocjowana a o to chodzilo wystarczy tylko wlaczyc ta opcje

[Edited by metal76 on 19-02-2003 at 11:47 AM GMT]

Feb 18, 2003 at 18:13
Gadu-Gadu: 896956
Print
Rychu
Status: Hero

Posts: 2198
Registered: Jan 06, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #53]

Heh no prosze.. A ja myslałem że ta opcja jest poto żeby jak komp nam poda propozycje żebysmy nei musieli klikac na Renegocjacje No ale thx za info

_________________________________
"Najwiêkszym wrogiem postêpu nie jest b³¹d, lecz lenistwo."
Henry Thomas Buckle

01010010 01111001 01100011 01101000 01110101

Feb 20, 2003 at 14:31
Gadu-Gadu: 1151672
Print
Walek
Status: Veteran

Posts: 520
Registered: Apr 03, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #54]

> Kiedys w faku widzaioem padly pytania na ten temat ale gorzej z
> odpowiedziami bylo moze mi ktos odpowie do czego sluza te opcje:
> - culturally linked start loc
> - allow cultural conversions

Feb 26, 2003 at 06:47
Gadu-Gadu: 387658
Print
nack
Status: Elite

Posts: 554
Registered: Oct 18, 2002
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #55]

Quote:
Rychu wrote:
Wiesz metal mam ten sam problem i mysle że to jest takie jakieś niedopracowanie gry i nie da się takiej umowy zerwać . Musi to zrobić komputer, ale być moze się myle...

Umowy zawiera się na 20 tur i nie można ich zerwać bez wojny. Po 20 turach umowa jest automatycznie przedłużana, ale możesz już pokojowo się z niej wycofać.
W okienku dyplomacji naciskasz \"active\" i masz wtedy obowiązujące, które można dlaej renegocjować albo zakończyć. Numerek obok umowy wskazuje ile jeszcze tur będzie obowiązywać.

[Edited by nack on 26-02-2003 at 10:09 AM GMT]

_________________________________
(CG)nack
Feb 26, 2003 at 10:07
Gadu-Gadu: 4299681
Print
Napoleon_I
Status: Conscript

Posts: 39
Registered: Feb 12, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #56]

Wiadomo z doświadczeń, że producenci gier celowo zaniżają wymagania sprzętowe.

Mam AMD-K62-450Mhz z 192 Mb Ram i kartą graficzną RivaTnt2M64.
Czy Civ3 pójdzie na moim sprzęcie?
Czy gra będzie płynna, czy też na wykonanie tur przeciwnika będę musiał czekać ...wieki.

Jakie są rzeczywiste wymagania tej gry....Kratylos coś pisał kiedyś o problemach przy Duronie800.

Gram teraz w CTP2 i gra mi śmiga że hej nawet na mapach gigantic

Mar 06, 2003 at 13:08

Print
Kratylos
Status: Hero

Posts: 1727
Registered: Apr 30, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #57]

jesli nie bedzes wybieral map powyzej small to sobie pograsz, na Duronie to spoko gram do large
na huge jest za wolno


_________________________________
pozdr
Kratylos
- - - -
War, war never changes
COP father founder

Mar 06, 2003 at 13:17
Gadu-Gadu: 997163
XFire kratylos
Print
Rychu
Status: Hero

Posts: 2198
Registered: Jan 06, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #58]

Ja mam durona 800 jestem happty tylko jak jest dużo mapa to trua trwa długo

_________________________________
"Najwiêkszym wrogiem postêpu nie jest b³¹d, lecz lenistwo."
Henry Thomas Buckle

01010010 01111001 01100011 01101000 01110101

Mar 06, 2003 at 18:19
Gadu-Gadu: 1151672
Print
Piotr_I
Status: Elite

Posts: 1372
Registered: Nov 27, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #59]

Ja na Duronie 1000 grałem też do Large. I spoko tylko w pozniejszych latach troche wolno

_________________________________
Piotr_I

Mar 06, 2003 at 19:07
Gadu-Gadu: 232881
Print
metal76
Status: Prince

Posts: 4467
Registered: Feb 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #60]

u mnie na celeron 700 mhz i pamieci 256 mb da sie grac do large,na huge juz mocno kuleje w pozniejszych latach.

Mar 06, 2003 at 20:58
Gadu-Gadu: 896956
Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #61]

ja mam p3 450Mhz + 256MB RAM. do map standard wlacznie mozna grac spokojnie.
na large - w zasadzie tylko na wyspach i 80% ladu.
na huge- nie dograsz dluzej niz do 1ad. po porstu szlag Cie trafi z czekania

(CG)Mendax

_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."

Mar 11, 2003 at 00:34
Gadu-Gadu: 3339647
Print
A-L-E-X
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Oct 29, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #62]

Mam pytanie... Co dokładnie robi w ustroju Demokracji \"War Time\" - poza tym że można tylko budować w mieście jednostki wojskowe

Mar 15, 2003 at 10:48
Gadu-Gadu: 2622950
Print
A-L-E-X
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Oct 29, 2002
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #63]

Quote:
Napoleon_I wrote:
Wiadomo z doświadczeń, że producenci gier celowo zaniżają wymagania sprzętowe.

Mam AMD-K62-450Mhz z 192 Mb Ram i kartą graficzną RivaTnt2M64.
Czy Civ3 pójdzie na moim sprzęcie?
Czy gra będzie płynna, czy też na wykonanie tur przeciwnika będę musiał czekać ...wieki.

Jakie są rzeczywiste wymagania tej gry....Kratylos coś pisał kiedyś o problemach przy Duronie800.

Gram teraz w CTP2 i gra mi śmiga że hej nawet na mapach gigantic


Ja ma P3-450Mhz 256MB RAM\'u i gram nawet na mapach Huge z tym że maksymalna liczba graczy to 8-10 - jeżeli dam więcej graczy to póżniej w ostatnich dwóch epokach tura trwa zbyt długo. Natomiast jeżeli wybiore mapę Huge oraz np. 8 graczy to spokojnie można grać...
Mar 15, 2003 at 10:53
Gadu-Gadu: 2622950
Print
Peter
Status: Guest

Posts: N/A
Registered: N/A
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #64]

Quote:
A-L-E-X wrote:
Mam pytanie... Co dokładnie robi w ustroju Demokracji \"War Time\" - poza tym że można tylko budować w mieście jednostki wojskowe

Sprawdź co się dzieje z produkcją.Ilość tarcz w każdym mieście powinna wzrosnąć(nie pamiętam dokładnie o ile ale chyba x2), co powoduje że oddziały wojskowe budują się szybciej
Mar 17, 2003 at 08:32

Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #65]

Co to jest PTW?
ekhm. jest to oficjalny dodatek co Civilization3 nie wydany w Polsce. nieco wiecej informacji co ow dodatek wnosi mozna znalezc m. in. tutaj.

ps. prosze sie nie dziwic.. niektorzy nie wiedza co to jest..

(CG)Mendax



_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."

Mar 17, 2003 at 22:28
Gadu-Gadu: 3339647
Print
Piotr_I
Status: Elite

Posts: 1372
Registered: Nov 27, 2001
IP: Logged
Re: Re: Civ3 FAQ [post #66]

Quote:
A-L-E-X wrote:
Mam pytanie... Co dokładnie robi w ustroju Demokracji \"War Time\" - poza tym że można tylko budować w mieście jednostki wojskowe


UWAGA , albo mi sie zdaje albo po zastosowaniu patcha 1.21 do PTW war time przestalo dzialac !!!!
Co prawda ilosc tarcz wzrasta na mapce ale nie w okiemku produkcji !!! i jak było np 20 tarcz to dalej jest 20 tarcz, a ilość tur potrzebych do wyprodukowania wojska sie nie zmniejsza

_________________________________
Piotr_I
Mar 18, 2003 at 13:42
Gadu-Gadu: 232881
Print
Andragon
Status: Veteran

Posts: 248
Registered: Mar 18, 2003
IP: Logged
Re: Re: Re: Civ3 FAQ [post #67]

MOze ty mi pomozesz??
Masz moze działającego polskiego MODA

_________________________________
Patriotyzm....rzecz Swieta

Mar 18, 2003 at 14:01
Gadu-Gadu: 2268332
Print
Kratylos
Status: Hero

Posts: 1727
Registered: Apr 30, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #68]

ja mam dzialajacego polskiego moda - ten z civ.org.pl jest wpelni dzialajacy...

_________________________________
pozdr
Kratylos
- - - -
War, war never changes
COP father founder

Mar 18, 2003 at 14:11
Gadu-Gadu: 997163
XFire kratylos
Print
balbi
Status: Elite

Posts: 855
Registered: Mar 21, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #69]

Wracam do tematu wymiany jednostek w dyplomacji. Czy wprowadzajac do scenariusza modyfikacje mozna stworzyc jednostke ktora podobnie jak workerow bedzie mozna przekazac innej cywilizacji? Jaka cecha decyduje o mozliwosci przekazania workerow, czy mozna ja przypisac innym jednostkom?

_________________________________
GLORIA VICTIS

Jul 09, 2003 at 09:44

Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #70]

Quote:
balbi wrote:
Wracam do tematu wymiany jednostek w dyplomacji. Czy wprowadzajac do scenariusza modyfikacje mozna stworzyc jednostke ktora podobnie jak workerow bedzie mozna przekazac innej cywilizacji? Jaka cecha decyduje o mozliwosci przekazania workerow, czy mozna ja przypisac innym jednostkom?

z tego co wiem, moze byc tylko jedna jednostka, ktora moze byc sprzedawana. ustala sie ja w edytorze w zakladce "general settings" i pole "captured units", ale jest to zarazem jednotka "lapana"

(CG)Mendax

_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."
Jul 09, 2003 at 21:46
Gadu-Gadu: 3339647
Print
balbi
Status: Elite

Posts: 855
Registered: Mar 21, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #71]

No i tego mi brakuje w tej grze.

_________________________________
GLORIA VICTIS

Jul 10, 2003 at 11:15

Print
Napoleon_I
Status: Conscript

Posts: 39
Registered: Feb 12, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #72]

1. Jak ulepszyć w Civ3 wszystkie jednostki na raz np z 60 wojowników zrobić 60 pieszych zbrojnych
2. Po co handlować z innymi cywilizacjami, skoro komp sie nie chce zgodzić na wymiany dóbr luksusowych jeden za jeden tylko zawsze żąda złota jeszcze.
3. Komunizm, czy demokracja - który ustrój lepszy gdy sie nie ma zamiaru wojować i chce się odnieść zwycięstwo kulturalne.
4. Jak przyspieszyć przejmowanie wrogich miast w sposób pokojowy(wpływy kulturalne)?

Jul 25, 2003 at 13:05

Print
metal76
Status: Prince

Posts: 4467
Registered: Feb 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #73]

Napoleon...prowokator jestes,widzialem ten tekst na "ogolny" wiec daruj sobie te pytania...na wszystkie znajdziesz juz odpowiedz na forum,oraz w dziale poradniki.

Jul 25, 2003 at 19:43
Gadu-Gadu: 896956
Print
BaMa
Status: Veteran

Posts: 372
Registered: Jan 19, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #74]

Quote:
Napoleon_I wrote:
1. Jak ulepszyć w Civ3 wszystkie jednostki na raz np z 60 wojowników zrobić 60 pieszych zbrojnych

chyba shift + ubgrade jakiejs jednostki

2. Po co handlować z innymi cywilizacjami, skoro komp sie nie chce zgodzić na wymiany dóbr luksusowych jeden za jeden tylko zawsze żąda złota jeszcze.

no w pierwszej czesci juz sobie odpowiedziales.

3. Komunizm, czy demokracja - który ustrój lepszy gdy sie nie ma zamiaru wojować i chce się odnieść zwycięstwo kulturalne.

no jak w życiu - spójrz na mape polityczna swiata a odpowiesz sobie na pytanie

4. Jak przyspieszyć przejmowanie wrogich miast w sposób pokojowy(wpływy kulturalne)?

buduj jak najwiecej w miescie budowli powodujacych wzrost poz. kultury tj: swiatynie, biblioteki, katedry, cuda itp.



a tak nawiasem mowiac na wszystkie pytania byly juz odpowiedzi - przejrzyj inne topici
Aug 24, 2003 at 15:40
Gadu-Gadu: 638785
Print
Platon
Status: Moderator

Posts: 2357
Registered: Jan 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #75]

A tak właściwie to niedawno udało mi się "uczciwie handlować" z kompem, tzn luksus za luksus a miałem wtedy z nim stosunki Gracious.

_________________________________
Life happens at just the right speed when you're out on your bike.

To be a great champion you must believe you are the best. If you're not, pretend you are.

http://platon.bikestats.pl/

Aug 24, 2003 at 16:32
Gadu-Gadu: 2997284
Print
Peter
Status: Guest

Posts: N/A
Registered: N/A
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #76]

Ja zauwazylem ze handel zalezy w duzym stopniu od:
1 Kto ile mam miast
2 Kto ile ma juz luksusow
Im wiecej miast i posiadanych luksusow tym wyzsza cena za zdobycie nastepnego...

Aug 25, 2003 at 08:12

Print
cuatro
Status: Settler

Posts: 15
Registered: Aug 28, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #77]

Witam!
Jestem nowy na forum, chociaz w Cywiliazcje pogrywam juz od I czesci.
Mam pytanie:
Na jakiej zasadzie ustalana jest kolejnosc na ekranie TOP 5 CITIES (F11)?
Nie kumam. Mam miasto 12 z 2, lub 3 cudami, a komp 4, lub piatke, z jednym cudem lub bez i jego miasto jest na 3 miejscu, a mojego nie ma na liscie.
Acha i drugie pytanie. Na jakiej zasadzie wyliczane sa pozostale statystyki na tym ekranie. Productivity, GNP i takie tam?
Pozdrawiam

Aug 28, 2003 at 15:47
Gadu-Gadu: 3373621
Print
Veest
Status: Hero

Posts: 2509
Registered: Nov 30, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #78]

Sam sie zastanawiłem nad tym top5. Według mnie one sa tam ustalane ze względu na punkty kultury (ale moge sie mylić).

Aug 28, 2003 at 16:23

Print
BaMa
Status: Veteran

Posts: 372
Registered: Jan 19, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #79]

chyba Veestu ma racje bo jesli np. komp zrobi sobie cudek w 2000 BC to od tego czasu liczy mu się już extra punkty kultury. A jeśli Ty zrobisz sobie nawet 3 cudy ale powiedzmy po 100 AD nastepny w 500 AD to suma Twoich pkt. kultury bedzie mniejsza od kompa. Popatrz w swoich miastach, jeśli inne Twoje miasto niż np stolica będzie miało więcej pkt. kultury to będzie wyżej stało w rankingach w TOP5City. Zawsze możesz wyszpiegowac miasta wroga i zobaczyć ile mają pkt. kultury i jak sie to ma to msc na TOP5City. Istnieje możliwość że się mylę to wtedy napewno ktoś mnie skoryguje

Aug 29, 2003 at 11:48
Gadu-Gadu: 638785
Print
Platon
Status: Moderator

Posts: 2357
Registered: Jan 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #80]

W Top5 znajdują się miasta z największą ilością punktów kultury. Łatwo to sprawdzić, wystarczy wziąć save'a gdzie ma wszystkie twoje miasta są w Top5 a następnie porównać F5 z F11 - ierwsze miasta z F5 są w F11 i tyle.

_________________________________
Life happens at just the right speed when you're out on your bike.

To be a great champion you must believe you are the best. If you're not, pretend you are.

http://platon.bikestats.pl/

Aug 29, 2003 at 12:34
Gadu-Gadu: 2997284
Print
cuatro
Status: Settler

Posts: 15
Registered: Aug 28, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #81]

Z ta kultura to by sie nawet zgadzalo, w pewnym stopniu to nawet logiczne. Dzieki.
A co z druga czescia mojego pytania? Pamietam, ze gdzies kiedys czytalem na ten temat artykul, moze ktos podesle linka?

Aug 29, 2003 at 15:46
Gadu-Gadu: 3373621
Print
zbir
Status: Novice

Posts: 6
Registered: Sept 20, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #82]

Witam.
Gram w Civ3 od kilku dni dopiero, więc chciałbym się dowiedzieć jak uporać się z 'zamieszkami w mieście'... zawsze gdy moje miasto zaczyna się już ładnie rozwijać to wyskakują mi z tymi zamieszkami i nie wiem co robić... to trwa zbyt długo :P
Pozdrawiam ;]

_________________________________
KaÂżdy moÂże zabiĂŚ. CzÂłowiek ma to w genach, uderza kiedy nadchodzi wÂłaÂściwy moment.

Sept 20, 2003 at 17:41
Gadu-Gadu: 2862528
Print
metal76
Status: Prince

Posts: 4467
Registered: Feb 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #83]

zdejmij snopki z zywnoscia w ekranie miasta-pojawi sie taki blazen,ktory uspokaja ludzi.Sa jeszcze inne sposoby-ustawienie rozdzialu z kasy z pewnym naciskiem na luksusy(standartowo jest 5.5.0) oraz wprowadzenie wojska do miasta.

Sept 20, 2003 at 19:35
Gadu-Gadu: 896956
Print
zbir
Status: Novice

Posts: 6
Registered: Sept 20, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #84]

Wielkie dzieki metal76
Mam jeszcze jedno pytanie... czy istnieja jakies nakladki patche czy cokolwiek dzieki czemu mozna by bylo grac Polakami ??

_________________________________
KaÂżdy moÂże zabiĂŚ. CzÂłowiek ma to w genach, uderza kiedy nadchodzi wÂłaÂściwy moment.

Sept 22, 2003 at 09:27
Gadu-Gadu: 2862528
Print
metal76
Status: Prince

Posts: 4467
Registered: Feb 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #85]

tak,mozesz to wszystko sciagnac z tej strony-civ.org.pl

Sept 22, 2003 at 13:06
Gadu-Gadu: 896956
Print
zbir
Status: Novice

Posts: 6
Registered: Sept 20, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #86]

Sciagnelem ta mod w ktorym mozna grac Polska, ladnie chodzi i prawie wszystko jest ok Tylko mam jeden maly problem, a mianowicie nie wszystkie zakladki i texty sa po Polsku mam Civ3 wersje 127f z nakladka po Polsku. Czy istnieje jakias nakladka ktora by zmienila wszystkie nazwy na Polski jezyk ? A moze to tylko u mnie taki blad wyskakuje, ze niektore texty sa po angielsku ?

_________________________________
KaÂżdy moÂże zabiĂŚ. CzÂłowiek ma to w genach, uderza kiedy nadchodzi wÂłaÂściwy moment.

Sept 23, 2003 at 21:15
Gadu-Gadu: 2862528
Print
Mendax
Status: Elite

Posts: 1418
Registered: Dec 18, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #87]

hmmm.. mod Polacy, w ktorym mozesz grac Polakami jest po angielsku, wiec to nie zaden bug.
jesli chcesz grac po polsku, to musisz sciagnac polonizacje...
obie te mozliwoscie sie wykluczaja...

(CG)Mendax

_________________________________
"That's thirty minutes away. I'll be there in ten."

Sept 23, 2003 at 21:29
Gadu-Gadu: 3339647
Print
zbir
Status: Novice

Posts: 6
Registered: Sept 20, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #88]

Yhh no nic... szkoda, ze nie mozna grac tez Polakami po Polsku No ale jakos sobie z tym poradze, to juz nie duzy problem Wielkie dzieki za info

_________________________________
KaÂżdy moÂże zabiĂŚ. CzÂłowiek ma to w genach, uderza kiedy nadchodzi wÂłaÂściwy moment.

Sept 23, 2003 at 23:28
Gadu-Gadu: 2862528
Print
zbir
Status: Novice

Posts: 6
Registered: Sept 20, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #89]

Jak zdjąć 'prawo do przekraczania granic' ?
Wiem, ze pisalo 'Ta umowa bedzie obowiazywac do czasu az ktos wywola wojne', lecz chcialbym bez wywolania wojny przerwac ta umowe. Czy istnieje taka mozliwosc? Jak tak to gdzie? bo szukalem i niestety nie umialem tego znalesc.

_________________________________
KaÂżdy moÂże zabiĂŚ. CzÂłowiek ma to w genach, uderza kiedy nadchodzi wÂłaÂściwy moment.

Sept 27, 2003 at 08:50
Gadu-Gadu: 2862528
Print
Platon
Status: Moderator

Posts: 2357
Registered: Jan 17, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #90]

Raczej się nie da, po co chcesz "djąć 'prawo do przekraczania granic'" ? Jeśłi już ja chce to zrobić to po to aby wywołać wojne

_________________________________
Life happens at just the right speed when you're out on your bike.

To be a great champion you must believe you are the best. If you're not, pretend you are.

http://platon.bikestats.pl/

Sept 27, 2003 at 16:49
Gadu-Gadu: 2997284
Print
Piotr_I
Status: Elite

Posts: 1372
Registered: Nov 27, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #91]

Możesz to zrobić po 20 turach, bez wojny.

[Edited by Piotr_I on Sept 28, 2003 at 09:18]

_________________________________
Piotr_I

Sept 28, 2003 at 09:18
Gadu-Gadu: 232881
Print
bjj
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Oct 31, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #92]

Czy Play the world jako dodatek jest osobną grą którą trzeba zakupić?

Nov 05, 2003 at 10:06

Print
Marioramst
Status: King

Posts: 7484
Registered: Jan 25, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #93]

Tak jest osobną grą które trzeba zakupić ale poza terytorium naszego Wielkiego Imperium zwanego Polską.
Jednak nie kupuj lepiej kup sobie Civ3 Conq. będzie tam wiele nowych żeczy +Ptw. Już wkrótce.

[Edited by Marioramst on Nov 05, 2003 at 10:20]

_________________________________
To nie bogaci ludzie sÂą szczĂŞÂśliwi
To szczĂŞsliwi ludzie sÂą bogaci.
Mamy Mamy Mamy.
Marioramst

Nov 05, 2003 at 10:12
Gadu-Gadu: 3800388
Print
LOBO
Status: Prince

Posts: 3711
Registered: Nov 13, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #94]

A ja mam takie pytanko.Czy jest jakis czynnik od ktorego zalezy pojawienie sie LEADERA??Oczywiscie nie mowei o czynniku ze jednostak musi byc ELITE i musi wygrac walke,ale dalczego czasami jush po pierwsze walce na poczatku(nawet WARRIOR) czasami zdobywam leadrea a czasmi cala gre przejde i nawet nie mam co o nim myslec......

_________________________________
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel s********om!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
If enemy shows you mercy in battle. Do not return it!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vision without executing is just hallucination

Nov 16, 2003 at 15:21
Gadu-Gadu: 3407354
Print
Veest
Status: Hero

Posts: 2509
Registered: Nov 30, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #95]

LOBO:
Polecam lekture tych topiców:
http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=1516&page=0
http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=1174

Tam toczyły sie dyskusje na podobny temat. Mam nadzieje, że linki sie przydadzą.

Nov 16, 2003 at 15:51

Print
Piotr_I
Status: Elite

Posts: 1372
Registered: Nov 27, 2001
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #96]

Quote:
LOBO1984 wrote:
A ja mam takie pytanko.Czy jest jakis czynnik od ktorego zalezy pojawienie sie LEADERA??Oczywiscie nie mowei o czynniku ze jednostak musi byc ELITE i musi wygrac walke,ale dalczego czasami jush po pierwsze walce na poczatku(nawet WARRIOR) czasami zdobywam leadrea a czasmi cala gre przejde i nawet nie mam co o nim myslec......

Jest coś takiego jak prawdopodobieństwo
jeśli jest równe 0,5 to:
jedno wystąpienie równe 0,1 + drugie równe 0,9 da nam średnia 0,5
Tak samo jest z liderami raz sa wcześniej a raz później ale statystycznie mniej więcej po równo

_________________________________
Piotr_I
Nov 16, 2003 at 18:48
Gadu-Gadu: 232881
Print
Peter
Status: Guest

Posts: N/A
Registered: N/A
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #97]

Statystyczne szanse zdobycia Lidera z tego co pamietam sa nastepujace:
- jesli elite atakuje to 1/16 gdy mamy Heroic Epic to prawdopodobienstwo wzrasta do 1/12
- jesli elite broni sie to 1/32 gdy mamy Heroic Epic to prawdopodobienstwo wzrasta do 1/24
Czyli oplaca sie atakowac
To czy nacja jest militarna czy nie jest bez znaczenia.

Cecha nacji - militaryzm ma natomiast znaczenie gdy chodzi o awanse oddzialow na innym poziomie niz elita.
I tak nacja militarna walczaca z kompem lub czlowiekiem ma prawdopodobienstwo:
z conscript na regular: 1/1 (1/2)
z regular na veteran: 1/2 (1/4)
z veteran na elite: 1/4 (1/8 )
w nawiasie prawdopodobienstwo gdy walczy sie z barbarzyncami

nacja nie militarna ma odpowiednio:
z conscript na regular: 1/2 (1/4)
z regular na veteran: 1/4 (1/8 )
z veteran na elite: 1/8 (1/16)

W zwyklych awansach (czyli na wszystkie poziomy ale nie z elity na lidera) jest jeszcze fajna zasada ze jak w jednej turze jednostka wygra dwa razy (niewazne czy sie broni czy atakuje) to po drugim zwyciestwie awansuje a jak w jednej turze wygra 3 razy to awansuje o dwa poziomy i analogicznie gdy wygra 4 razy to awansuje o 3 poziomy
np. conscript wojownik wdepnie do chatki i wysypia sie z niej barbarzyncy ktorzy go atakuja - powiedzmy ze wygral pierwsza walke i nie awansowal, to jesli wygra kazda kolejna walke (w tej turze - czyli kolejne ataki barbarzyncow, wyploszonych z chatki) bedzie awansowal o poziom - az do elity

[Edited by Peter on Nov 22, 2003 at 09:57]

Nov 22, 2003 at 09:52

Print
Marioramst
Status: King

Posts: 7484
Registered: Jan 25, 2002
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #98]

A czy Lidera można uzyskać z walki z barbarzyńcami kiedys "chyba" dostałem(atakowało 15 konnicy na Hoplite) ale jestem pewien na 10% 8)

_________________________________
To nie bogaci ludzie sÂą szczĂŞÂśliwi
To szczĂŞsliwi ludzie sÂą bogaci.
Mamy Mamy Mamy.
Marioramst

Nov 22, 2003 at 15:42
Gadu-Gadu: 3800388
Print
Peter
Status: Guest

Posts: N/A
Registered: N/A
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #99]

Nie mozna dostac lidera za walke z barbarzyncami, tak samo statek, artyleria czy samolot nie moze zmienic sie w lidera.
Jednostka elite ktora "wyprodukowala" juz jednego lidera moze "wyprodukowac" drugiego dopiero po upgradzie na nowy rodzaj jednostki (co wiaze sie ze zmiana statusu na veteran).
Nie mozna miec wiecej niz jednego lidera w tym samym czasie.
Ale jak dostaniemy lidera i pobudujemy nim od razu cud lub armie to w tej samej turze mozna dostac kolejnego lidera

Nov 22, 2003 at 16:22

Print
LOBO
Status: Prince

Posts: 3711
Registered: Nov 13, 2003
IP: Logged
Re: Civ3 FAQ [post #100]

Thanxxxxx for all!!!!!!Dzieki ze ktos probowal wyjasnic od czego zalezy pozyskanie lidera,widze ze prawdopodobienstwo jest wyjatkowo male hehe

_________________________________
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel s********om!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
If enemy shows you mercy in battle. Do not return it!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vision without executing is just hallucination

Nov 22, 2003 at 17:42
Gadu-Gadu: 3407354
Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 [2] 3 4 5 6 ... 10



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.