civ.org.pl forums > Freeciv - Główne > Problemy pod win 2k
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Freeciv > Główne
Poster
Message    
cliterix
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Sept 09, 2006
IP: Logged
Problemy pod win 2k [post #1]

Instaluję już kolejną wersję Freeciv. Niestety ciągle powtarzają się te same problemy. Może ktoś wie coś na ten temat.

1. Nie udaje mi się korzystać ze stworzonych dla freeciv map. W wersji 2.0.0 były jeszcze do wyboru scenariusze, w kolejnych wersjach nie ma już takiej opcji przy starcie. Po ściągnięciu próbuję zwykle załadować taką mapę jako save-game'a. Wtedy albo tracę połączenie z serwerem. Czasem gra się wprawdzie ładuje, ale po chwili grania przykra niespodzianka - jestem sam na świecie..

2. Nie mogę uruchomić 'themes'. Sciągam, rozpakowuje do katalogu data/themes. Jedak nie wiem jak wywołać funkcję 'load_theme' ani pozostałe opisane na stronie. Próbowałem wpisywać ją w wierszu na dole okna klienta, próbowałem w oknie serwera, ale najwyraźniej coś robię źle.

Sept 09, 2006 at 19:20

Print
LarryN
Status: Elite

Posts: 691
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: Problemy pod win 2k [post #2]

W tej chwilie nie mam dostępu do windy, ale co do drugiego, to spróbuj odpalić normalną command lina i tak wystartować FreeCiv z opcjami.


Format map poważnie zmienił się w wersji 2.0, może mapy są stare?

Poza tym próbowałeś zmieniać Gry->Localne opcje?

_________________________________
LINUX RZÂĄDZI...
LINUX RADZI...
LINUX NIGDY CIÊ NIE ZDRADZI!!!

Sept 10, 2006 at 23:39
Gadu-Gadu: 2402302
Print
cliterix
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Sept 09, 2006
IP: Logged
Re: Problemy pod win 2k [post #3]

Dzięki za odpowiedź. Na mapy do nowszych wersji chyba będę musiał poczekać. Problem nr 2 chyba sam się rozwiązał, bo w wersji 2.1.0 b. wygląd jest już o wiele ładniejszy. Natomiast najbardziej irytującą rzeczą, o której nie napisałem poprzednio to odczytywanie sejw-gejmów. Podczas zapisu, zupełnie losowo (zdarza się tak w mniej więcej połowie przypadków) jakiś chochlik ustawia "ludzkiego" gracza na AI i komputer co turę rusza też moją cywilizacją. Robi się tak niezależnie od wersji cywilki i miejsca, w którym ją zainstalowałem. Dotyczy głównie automatycznych sejwów, ale też czasem zrobionych ręcznie. Czy ktoś wie coś na ten temat?

Sept 11, 2006 at 13:32

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.