przez Mirca (www.mirc.com):
Serwer: irc.irc-chat.net
Kanał: #civfanatics
pozwoliłem sobie założyć oddzielny wątek; jeżeli chcecie uczestniczyć w czacie, to proponuje wspólnie uzgodnić pytania, żeby nie zasypywać tysiącem podobnych;
pytania mogą być po polsku; w razie potrzeby przetłumaczę i zadam
Hehe - czy bedzie Polska w dodatku i dlaczego jej nie ma?
Mnie osobiscie interesuje zmiana interfejsu graficznego na potrzeby modow - podobno bardzo latwo bedzie mozna zmieniac wyglad okien - na czym bedzie to polegac?
Nic nam nie pozostalo jak na logu znalezc hosta tego edungeona i rzeczywiscie go powiesic ;p Zreszta moze sam sie powiesi jak bedzie Polska w dodatku...
Quote:
[15:47] <Edungeon> With somebody at firaxis say "poland is in" i am going to need a rope...
W ogole za taki stosunek niektorych ludkow do polski nalezy podziekowac naszemu rzadowi przede wszystkim.... Szkoda - bo tamte wypowiedzi smierdza mi szowinizmem... Szkoda ze mnie tam nie bylo ;] Na pewno nie siedzialbym cicho ;p
Eh nie chce mi sie czytac calosci ale no.. kilka nowych rzeczy sie dowiedzielismy ( log2 jest lepszy ;p - to oficjalny chat bo ten wczesniejszy to chyba zapis dyskusji przed )
- bedzie civka poludiowoazjatycka
- niedlugo dowiemy sie o reszcie civek
- nie ma serbii
- forty maja teraz ogromne znaczenie - sa prawie jak miasta, za ich pomoca mozna podlaczac surowce, stacjonuja w nich jednostki, takze statki i samoloty.
- beda nowe skrypty map - jednakze nei spodziewam sie po nich zbyt wiele bo wiekszosc zrobil sirian - ten sam co spapral robote wczesniej...
- AI niby ma byc lepsza - zobaczymy ucieszylbym sie gdyby naprawde tak bylo. Manzaris mowil cos o byciu bardziej "ludzka" - ma miec tez dzieki temu mniej bonusow
TU sciagniesz najnowsze spolszczenie do CIV4 - aktualne, poprawne i darmowe
ATU spolszczenie do CIV4: WARLORDS
I jakby tego bylo malo TUTAJ jest spolszczenie dla BEYOND THE SWORD Chcesz miec Polske w Civ ? Podpisz petycje I wspomoz NAS !
email: vashpan(at)interia.pl
Byłem na czacie.
Najwięcej przed czatem było głosów za Polską, Ukrainą, Izraelem, Serbią, Czechami, Austrią i... Wlk. Brytanią. Niektórzy twierdzili, ze Austria nie bedzie, bo są Niemcy, a Austria to tak jakby Niemcy... I domagali sie Hitlera.
Nie zrozumiałem do końca o co chodzi z koloniami. Czy one sie będa oddzielać, czy mają cos wspólnego z wasalami. W każdym razie do multi to niepotrzebne.
A to co wyciagnąłem z czata jest na KAC-u
Nie nie... chat byl ok, z poczatku bylo zamieszanie ale Thunderfall i spolka je opanowali Przeciez z poczatku jest napisane ze pytania zadaja jedynie moderatorzy CFC a na czacie wlasciwym bylo obecni tylko oni i ekipa z firaxis....
I jakby tego bylo malo TUTAJ jest spolszczenie dla BEYOND THE SWORD Chcesz miec Polske w Civ ? Podpisz petycje I wspomoz NAS !
Nie ma lepszych logów?? Może coś htmlowego, gdzie byłyby kolorem zaznaczone odpowiedzi na pytania? Oraz był odsiew idiotów i joinów? Takie .txt są męczące dla oczu I szczerze powiem, nie wiem kto tam odpowiadał na te pytania
Ludzie z Ffiraxis to Ci co mają fxs na początku oraz alexman.
Konkretnie to:
<fxs_Barry> Barry Caudill - Executive Producer
<FXS_JonShafer> Jon Shafer - Co-Lead Designer
<FXS_jsmith> Jesse Smith - Producer
<alexman> Alex Mantzaris - Lead Designer and Lead Programmer
wkur.. mnie strasznie jak cwaniaczki na tym czacie mówili ze Nie POlska ale Ukraina !! bo w Ukrainie jest Szewczenko itp ..
no nie wiem jak można porównywać terażniejszość do historii danego kraju .. powinno się brać pod uwagę tylko historię nacji a nie jakieś terażniejsze wydarzenia .
cwaniaki nawet nie znają prawdziwej historii polski i jeszcze cwaniakują ..
Nie no rhye to tam byl jako moderator cfc... Chociaz moze go do firaxis wezma, kto wie ;]
Ale dobra koniec offtop... Azazell - patrzyles nie na ten log co trzeba, ten wiekszy to tylko dyskusja przedczatowa, tam nic ciekawego oprocz paru oszolomow nie ma... A bodajze tylko 2 glosno gadalo przeciwko polsce.
Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckie, zwane Rzeszą. Zrozumialem,ze ma pojawic sie jako nacja w scenariuszu, ale nie wiem, czy ma byc normalna nacja?
No wlasnie.... Co za nonsens........ Sa Niemcy, jest Rzym, Bizancjum, jest Francja.... wiec WTF sie pytam ? W scenariuszu jak najbardziej ale po co kurna dublowac civki.... A gadanie ze Swiete Cesarstwo Rzymskie reprezentuje nasza czesc Europy jest kompletnie bezsensu... mantzaris chyba historii w ogole nie zna
Wolalbym Vietnam (dokopali najpotezniejszemu nowoczesnemu imperium) i Etiopie (wystarczy poczytac o ich walkach z Wlochami, by ich pokochac), od Aztekow (dwa wielkie dokonania: ogromna, bezsensowna brutalnosci oraz blyskawiczna przegrana w walce z 500 Hiszpanami) i Malijczykow (no ten... byli lepsi od Polski, bo... bo... bo mieli ladny uniwersytet!)
Niestety, nie mogłem być, bo akurat byłem z dala od kompa. Ale pozwolę sobie zacytować kilka wypowiedzi i je skomentować.
Quote:Will the map scripts be made more interesting than the current box-shaped continents?
<alexman> We are adding a number of new map scripts. Sirian designed most of them
<Gogf> Yup, the new map scripts are excellent
Przy następnym dodatku/części Civ napiszą: it's even better! Gościu, który odpowiadał, jest pokroju Goofiego:
- Hyhy, yup, it will do! Hoo-hoo-hoo! White will come even brighter!
- How's that possible?
- Don't ask. It's magic. I mean - I don't know! Hyhyhy!
Quote:What is the great spy capable of doing? (...)
<alexman> He can also build the Scotland Yard and start a GA
<FXS_JonShafer> Scotland Yard is no longer a world wonder any more also, it functions like the Academy for a Great Scientist, for example. so everyone can build 'em
<Solver> Actually it was a National Wonder not a World Wonder pre-BtS Jon
Buehehehe! Point taken!
Quote:Okay, alittle bit more onto you guys. What are YOUR favorite additions to BTS?
<FXS_jsmith> I don't really have a favorite
<FXS_JonShafer> there's really a lot added in this expansion
<FXS_jsmith> there is just so many new things you can't prioritize one
<FXS_JonShafer> if I had to pick though I'd say I like my mod a lot
<FXS_JonShafer> FInal Frontier, that is
Skromność Jona jest powalająca. Jak zawsze.
Quote:Is there really is a civ called Holy Roman Empire in the Charlemagne scenario?
<alexman> There is a new civ called that in the epic game too
Proponuję w najbliższych dodatkach/częściach dołożyć Galów, Prusaków, Sasów, Bolszewików, Szwedów, Norwegów, Duńczyków, Walijczyków, Szkotów, Spartan, Atenczyków, Etrusków, Gotów, Katalończyków, Basków, Ormian, Kurdów, i oczywiście... TAK! Zgadliście! Jak że mogłoby zabraknąć Aborygenów! Yeeeahhh!
Quote:<alexman> No new tools for modding, but we have exposed a good amount of new functionality to python and XML
<Thunderfall> No new editor like the one in Civ3? I know lots of fans would like to see one.
<FXS_JonShafer> editors are very hard to make
No tak, to słuszny argument. Powinien zamiast tego szorować podłogi - to nie takie trudne.
Quote:<FXS_jsmith> We chose power over accessibility
<Solver> Given the amount of exposed stuff in particular
<FXS_JonShafer> mods like FFH wouldn't be possible if we were forced to make everything work through an editor
<Solver> The Civ3 editor was big, but if offered access to only a small fraction of the rules you can mod by XML in Civ4.
<FXS_jsmith> the possibility for the community to create one is there... =)
Zapachniało mi tu arogancją - bo co to ma być? "Jak chcecie, to se zróbcie" - wrr...
Quote:Any more info on the WW2 scenario? Will it be a global one? or divided by theatres, i.e. one scenario for europe, one for pacific?
<FXS_JonShafer> the WW2 scenario is divided by theater
Jeśli JS robił scenariusz II WŚ, to nie ma co liczyć, że będzie w nim Polska - co najwyżej kilka miast: Danzig, Breslau, Lviv, Vilnius, Posen, Warschau, Krakau...
Quote:IS there gonna be a civ to represent seriously underrepresented Eastern Europe?
<alexman> Does the Holy Roman Empire count? They controlled much of Eastern Europe, and the Byzantine Empire controlled much of the rest
Są tylko dwie możliwości: albo sir Alex udaje idiotę albo po prostu nim jest. W obu przypadkach, nie wróży to dobrze na przyszłość.
Quote:Are there any plans or projects beyond "Beyond..."? Civ5? Alpha Centauri 2? Another expansion?
<FXS_JonShafer> we are always working on something cool
<FXS_jsmith> there are always plans. heh
<FXS_JonShafer> but you won't hear about it here, sorry
Trudno wymyślić coś na poczekaniu, bo jeszcze trzeba będzie się z tego wywiązać, nie?
Quote:Going back to an OLDER game... Civ3. Any plans to release the source code for it? Alot of modders would love you for it.
<alexman> I don't know about releasing the source code for Civ3. But there is source code for Civ4. Why not use that?
<GarretSidzaka> LOL some ppl are still addicted to civ3!
Po raz kolejny Alex pokazuje swoją kompetencję. Kim jest ten człowiek!?
Quote:Any changes to the game engine? Improvments in graphic or in preformance?
<alexman> We had to improve performance to account for the more computationally-intensive AI, but in the end I think it's the same as for Warlords
Sorry guys! Visit nearest hardware store!
Quote:Does leonard nimoy speak the quotes of the new techs?
<FXS_jsmith> We recorded Sid for the new ones
Fajnie, że Sid znalazł trochę czasu. Wiecie przecież, jak użyczanie swojego nazwiska wyczerpuje. Smarkanie w 100-dolarówki również. A Leonard pewnie ma konwentowe tournee - czego się nie robi dla trekkies.
Wnioski ogólne:
Bez poparcia Cenegi i innych OFICJELI nie ma co marzyć o dodaniu Polski - trzeba nazwisk, a nie anonimych deklaracji podpisanych przez wielu fanów, ale i przez userów typu "I_hate_Pollaks" czy "f*** your mother".
_________________________________ Vojtas Jak już mówiłem, nigdy się nie powtarzam
Pozyjemy zobaczymy.... Ale rzeczywiscie.. arogancja i nienawisc - kompletnie dla mnie niezrozumiala niektorych ludzi do polski jest smutna....
Nie zostalo nam nic innego jak sie wziasc w garsc i powiedziec do sluchu takim ludziom... Chocby to mialo byc niegrzeczne....
No po prostu rece opadaja - calkiem stracilem nadzieje na polske w jakiejkolwiek civce... Skoro zdublowanie Francji, Niemiec i Rzymu jest wazniejsze niz wprowadzenie ciekawszej rozgrywki w centrum Europy to ja dziekuje....
Myślę, że da się ich przekonać, ale można to zrobić tylko z pomocą Cenegi - Firaxis muszą przekonać cyferki, skoro wiedza jest dla nich obca. Po prostu trzeba działać wspólnie z nimi - innego wyjścia nie widzę. Róbmy zrzutkę na skrzynkę żubrówki - to pomoże.
A co do bycia niegrzecznym - to akurat nam nie pomoże, a jedynie utwierdzi ich w słuszności swego idiotycznego wyboru. Nie dajmy im tej satysfakcji.
I zapomniałem jeszcze dodać, że to, co mnie irytuje w takich czatach, to brak możliwości riposty - najlepiej, gdybyśmy po prostu mogli spotkać się w jakiejś dużej sali i im wygarnąć, w jak wielkim są błędzie.
[Edited by vojtas on Jun 18, 2007 at 10:27]
_________________________________ Vojtas Jak już mówiłem, nigdy się nie powtarzam
a co z Gotami i Finami? tak tych mi brakuje, Ale przynajmniej będą Czesi, No może nie bezpośrednio, ale zawsze. Mieszkańcy Marchii Wschodniej mogą się czuć obrażeni. W sumie rywalizowali o dominację w Rzeszy z Prusami. A taka na przykład Burgundia. Toż będzie miała reprezentacje w dwóch nacjach.
Ukraina jak najbardziej na miejscu no i Serbia też, proponuje jeszcze San Marino i Belgię, No i oczywiście BIAŁORUŚ.
Ps
Polska to mi wisi, ale debili historycznych uwielbiam.
Zapomniałem o Frankach
Zdublowanie Rzymu? Bizancjum jest takim samym Rzymem, jak HRE (ŚCR), Turcy, Rosja, czy Francja. Bizancjum jest dublowaniem Grecji.
Tu bym troche polemizowal, ale to nie jest najwazniejsze. Wazne jest to, ze nie ma (chyba?) Polski, a za to jest HCR, ktore wedlug Woltera nie bylo ani H, ani R, ani nawet E (przynajmniej pod koniec swojej przydlugawej historii).
Tez bym polemizowal... Zreszta... tak naprawde przeciez HRE wcale nie bylo panstwem - raczej swego rodzaju organizacja, oficjalny tytul.... W ogole nie rozumiem skad wzial sie pomysl czegos takiego zeby dac HRE jako cywilizacje.... Juz sobie wyobrazam ze 3/4 miast beda takie same jak Niemiec i Francji eda sie musieli niezle nagimnastykwoac by wymyslec cos nowego No chyba ze poznajduja stare zamczyska i miesciny... Historyczna ignorancja Amerykanow przeszla moje wyobrazenia.
Do czasow Fryderyka II HRE bylo panstwem Kazdy ma prawo do rozbicia dzielnicowego :P
Ale naprawde nie rozumiem umieszczenia HRE w grze- Celci to nie Francuzi, Bizantyjczycy to nie Rzymianie, ani Grecy, ale HRE to w 100% Niemcy... :/
100x bardziej zrozumialbym Krzyzakow, niz HRE... Nawet Trzecia Rzesza bylaby rozsadniejsza od HRE... Szczerze mowiac nie bardzo wyobrazam sobie glupszy wybor (Irak? nie. Pewnie jakis odlam Malijczykow moglby walczyc o bycie najglupsza nacja).
Widze jeden sensowny powod dodania HRE: sa Amerykanami, chcieli dodac Indian, ale sie ludzie czepiali, wiec odwrocili uwage :P
Ale przez wieksza czesc istnienia jednak nie bylo panstwem ;p A wczesniej.. hmmm to byla w sumie inna nazwa Niemiec - z pewnymi usankcjonowanymi przywilejami krola - tytul cesarza.... A poza tym, w Civce tym wszystkim bedzie rzadzil.. Karol Wielki.. spoko.
no tak ale odwrocili uwage - bo teraz juz nie kolejne indiance sa nasza sola w oku
ignorancja jest porazajaca - tak jakby pomiedzy HRE Biznacjum i Rosja nic nie lezalo. szkoda czasu na przekonywanie ludzi z firaxis - uparci i zlosliwi. Nadzieja w modach - zreszta od prawie w roku (nie liczac jednego gotma) nie gralem w gola civke/warlords - tylko mody
No ale coz dodatek jest niezly i tak kupie mimo ze nie ma polski - ale wybor jest naprawde nieszczesliwy...
Aborygeni - czyli prymitywne ludy ktore prez 40 tys nie potrafili wytworzyc nic wiecej niz .... nic.
Ehhh dobra przestanmy mowic o tych smutnych sprawach i moze skupmy sie na featursach dodanych do dodatku.... Bo jest ich naprawde sporo a niektore, na czele z wydarzeniami losowymi brzmia wrecz smakowicie ;p Oby tylko te nowe skrypty map byly naprawde dobre... Ja mam szczera nadzieje ze ten dodatek przywroci mi chec do gry w civ4.. ba jak narazie coraz bardziej mnie ciagnie do 3 ;p
Quote:VeeDee wrote:
Wniosek: niech jeszcze dadzą Trzecią Rzeszę i Adolfa Hiltera. Jednego zbrodniarza Stalina już mamy
Zapomniałeś o Mao - to był niezły kawał zbrodniarza. Oczywiście pomijam władców wieków wcześniejszych, bo Ci też przeprowadzali małe holocausty.
Skoro jest Mao i Stalin, to powinni dodać Hitlera jako lidera - nie żeby go gloryfikować, tylko żeby być konsekwentnym. Bo ten relatywizm moralny i sposób myślenia typu totalitaryzm-faszyzm = be, totalitaryzm-komunizm = cacy / może być. Irytuje mnie to strasznie. Niemcy dążyli do eksterminacji fizycznej, a komuniści do intelektualnej - tym ostatnim w sumie niewiele brakowało do sukcesu. Normalniej będzie jak odejdzie pokolenie, które dorosłe życie spędziło w tamtym ustroju.
Jeśli się spiszemy, to mam nadzieję, że Euro zmieni coś w opinii światowej nt. Polaków. Ale nadal musimy molestować Cenegę - nieustająco.
"Zapomniałeś o Mao - to był niezły kawał zbrodniarza. Oczywiście pomijam władców wieków wcześniejszych, bo Ci też przeprowadzali małe holocausty.
Skoro jest Mao i Stalin, to powinni dodać Hitlera jako lidera - nie żeby go gloryfikować, tylko żeby być konsekwentnym. Bo ten relatywizm moralny i sposób myślenia typu totalitaryzm-faszyzm = be, totalitaryzm-komunizm = cacy / może być. Irytuje mnie to strasznie. Niemcy dążyli do eksterminacji fizycznej, a komuniści do intelektualnej - tym ostatnim w sumie niewiele brakowało do sukcesu. Normalniej będzie jak odejdzie pokolenie, które dorosłe życie spędziło w tamtym ustroju.
Jeśli się spiszemy, to mam nadzieję, że Euro zmieni coś w opinii światowej nt. Polaków. Ale nadal musimy molestować Cenegę - nieustająco."
Komunizm zyje i ma sie swietnie, wiec wszystko co zle nalezy zrzucic na faszyzm, bo jego juz nie ma i zadne panstwo nieuwaza, ze "faszystowska" czesc jego historii byla swietna (a np. Rosja chwali sie ZSRR).
The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the
contents of the posts.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.