| Poster |
| Message |
  |
|
|
Judykator
Status: Conscript

Registered: Jul 04, 2007
IP: Logged
|
Zastanawialiście się kiedyś nad drzewem technologicznym wynalazków?
Dlaczego najpierw wynajduje się pismo (writning) przed alfabetem. Jak można pisać bez alfabetu ?? No i co według autorów przechowuje się w bibliotekach, które można wybudować po wynalezieniu pisma, gdy nie ma jeszcze alfabetu? Według mnie najpierw powinien być alfabet, a dopiero potem pismo.
|
|
Jul 04, 2007 at 08:43
|
|
|
Cola
Status: Elite

Registered: Nov 11, 2005
|
| Re: Kolejność wynalazków ... |
[post #2]
|
|

a jak chciałeś mieć alfabet?
z czego niby miał się by składać?
najpierw musiał być znak graficzny, a potem pewne ramy dla pisma narzucał alfabet
pismo obrazkowe chociażby
do dzisiaj są pisma które nie są ujęte w alfabecie np język chiński (o ile się nie mylę)
Jul 04, 2007 at 08:50
|
|
|
Damroka
Status: Veteran

Registered: Feb 05, 2007
|
[post #3]
|
|
pismo bez alfabetu może istnieć, ale alfabet bez pisma nie
Jul 04, 2007 at 08:53
|
|
|
LuKo

Registered: Dec 07, 2005
|
[post #4]
|
|
"Zastanawialiście się kiedyś nad drzewem technologicznym wynalazków?
Dlaczego najpierw wynajduje się pismo (writning) przed alfabetem. Jak można pisać bez alfabetu ?? No i co według autorów przechowuje się w bibliotekach, które można wybudować po wynalezieniu pisma, gdy nie ma jeszcze alfabetu? Według mnie najpierw powinien być alfabet, a dopiero potem pismo."
Zastanawialismy sie. Firaxis tez sie zastanowilo i przynajmniej w cIV jest dobra kolejnosc (wczesniej rzeczywiscie najpierw byl alfabet :/ ).
Jul 04, 2007 at 08:58
|
|
|
Cola

Registered: Nov 11, 2005
|
[post #6]
|
|
Wg Ciebie 
Jul 04, 2007 at 09:22
|
|
|
VeeDee

Registered: Feb 16, 2007
|
[post #7]
|
|
Historycznie jest ok:
1. Alfabet wynaleźli Fenicjanie, który był rozwinięciem pisma Proto-Kananejskiego. (1600-1000BC??) Z niego rozwinęła się większość alfabetów.
Pismo istniało odkąd pierwszy człowiek zaczął pisać. Początkowo były to rysunki, więc istniało pismo rysunkowe 
Jak widać na drzewku na początku było pismo, które pozwoliło ustalić alfabet.
Myśląc współcześnie, można polemizować na forum:
2. Pismo pozwala utrwalić język mówiony, a język jest podzbiorem słów nad danym alfabetem. Wychodzi na to, że pismo wymaga alfabetu...
PS
Wydaje mi się, że pismo w civ iv jest tożsame z chwilą wynalezienia papirusu (2400 r. p.n.e.).
[Edited by VeeDee on Jul 04, 2007 at 09:40]
|
|
Jul 04, 2007 at 09:36
|
|
|
Damroka

Registered: Feb 05, 2007
|
[post #8]
|
|
Można zajrzeć do wikipedii i przeczytać hasła pismo i alfabet.
podaję mały fragment z hasła alfabet
"Pisma niealfabetyczne i niefonetyczne
Alfabetem absolutnie nie należy nazywać pisma ideograficznego lub złożonego, jak np. pisma chińskiego, pisma japońskiego, czy też hieroglifów egipskich."
[Edited by Damroka on Jul 04, 2007 at 09:47]
Jul 04, 2007 at 09:43
|
|
|
asioasioasio
Status: Moderator

Registered: Nov 30, 2005
|
[post #9]
|
|
Dokladnie - hieroglify egipskie w poczatkowej fazie byly obrazkami, podobnie jak wiele innych pism z czasem ewulowaly, uproszczaly sie do kresek, kolek itp. - wciaz nie wiele majac wspolnego z alfabetem.
Sam alfabet to juz calkiem nowa rzecz - bo wymagala juz mocno abstrakcyjnego podejscia do kolek i kresek - zamiast symboli słów, znaczki zaczely pelnic funkcje glosek i staly sie uniwersalne dla kazdego slowa.
BTW za cywilizacje uwaza sie narod ktory wynalazl pismo - wiec troche mnie dziwi dlaczego w cywilopedii do bts (widac to na stronie oficjalnej firaxis) za pierwsza cywilizacje uwazaja sumerow
EDIt
Posurfowalem i fakt ze w mezopotamii i fakt ze sumerowie - mea culpa, choc mi sie zawsze wysawalo ze pismo bylo znane wczesniej w turcji (tam gdzie jest ta najstarsza stwierdzona ludzka osada/miasto - catal huyuk)
[Edited by asioasioasio on Jul 04, 2007 at 10:04]
Jul 04, 2007 at 09:55
|
|
|
ramzes46
Status: Moderator

Registered: Oct 17, 2006
|
Quote: asioasioasio wrote:
Posurfowalem i fakt ze w mezopotamii i fakt ze sumerowie - mea culpa, choc mi sie zawsze wysawalo ze pismo bylo znane wczesniej w turcji (tam gdzie jest ta najstarsza stwierdzona ludzka osada/miasto - catal huyuk)
Z prostej przyczyny - najstarszym obecnie znaleziskiem pisemnym są gliniane tabliczki z pismem klinowym. Hieroglify w Egipcie rozwijały sie również w tym samym czasie ale brak jest na to dokumentow ( prawdopodobnie spłonęły w czasie pożaru biblioteki aleksandryjskiej )
|
Jul 04, 2007 at 16:38
|
|
|
sirsilis
Status: Administrator

Registered: Nov 24, 2004
|
sumerowie nie sa tworcami pisma klinowego z postej przyczyny ze pismo klimowe nie odpowiada dokladnmie wszystkim dzwiekom ktore jezykoznawcy znajduja w jezyku sumeryjskim
pozatym rownie starsze jak pismo protoklinowe jest pismo z elamu - protoelamickie
to na tyle
Jul 04, 2007 at 16:57
|
|
|
|