civ.org.pl forums > Civ4 - Ogólne > Problemy Techniczne w grze Civilization IV
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Ogólne
Poster
Message    
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Problemy Techniczne w grze Civilization IV [post #1]

Proszę tutaj pisać o problemach technicznych, które napotkacie podczas gry Civilization IV

Przed napisaniem postu prosimy spróbować odnaleźć rozwiązanie błędu
w naszym technicznym FAQ. Jeśli nie znajdziecie cennych informacji to prosimy wtedy dopiero napisać o waszych problemach.

Jeśli to was pierwszy post to prosimy każdego o dokładne przedstawienie problemu technicznego oraz swoich parametrów sprzętowych.

[Edited by Azazell on Mar 14, 2009 at 12:01]

Aug 12, 2007 at 09:28

Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #2]

No, pojawił się problem dziwny. Grę mi wywala w 1364 bez podania przyczyn.... Wcześniej nic podobnego się nie działo, sam nie wiem...

Aug 13, 2007 at 18:03
Gadu-Gadu: 1119312
Print
winetou
Status: Veteran

Posts: 305
Registered: Sept 07, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #3]

Quote:
Cayus Dorthus wrote:
No, pojawił się problem dziwny. Grę mi wywala w 1364 bez podania przyczyn.... Wcześniej nic podobnego się nie działo, sam nie wiem...


byc moze masz skopanego sejwa. sprobuj wgrac wczesniejszy, a tego wyrzuć.
Aug 13, 2007 at 19:44

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #4]

Cayus do windowsa ? i nic ? żadnego błędu nie ma ?? .. wejdz w panel sterowania --> narzędzia administratoriskie --> podgląd zdarzeń i tam z boku masz 3 zakładki Aplikacja, zabezpieczenia i system i w nich znajdz moment kiedy sie zawiesiła na pewno będzie wtedy klikasz na ten błąd i zrób screen a

Aug 13, 2007 at 19:47

Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #5]

No więc wywala mnie nadal do windowsa, próbowałem restartu kompa,, innych ruchów jednostkami itp, nic nie pomaga.
Azazell - w tym co napisałeś jest taka informacja tylko w zakładce aplikacjii - Application error/ category - none, event 1000. W innych zakładkach nic nie ma o tym.

Załączam sejva na jedną turę przed wywalaniem, może ktoś to rozczesze bo mi szkoda fajnej rozgrywki...

Nie mogę dodać sejva, dlaczego

[Edited by Cayus Dorthus on Aug 13, 2007 at 20:08]

Aug 13, 2007 at 20:04
Gadu-Gadu: 1119312
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #6]

czekaj czekaj.. napisales ze wywala cie do windowsa .. ale zaraz napiusales ze ruchy jednostkami itp - nic nie pomaga;p

proszę jasniej

Aug 13, 2007 at 20:07

Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #7]

Po prostu myślałem, że wywala mnie z jakiegoś określonego powodu, np ruch jednostką to spowodował albo zbudowanie jakiegoś obiektu w mieście, w grach różnie bywa, wiec próbowalem pozmieniać ruchy jednostek w nadziei, ze to coś da ale nic nie daje


Jak dołaczyć save?

Aug 13, 2007 at 20:12
Gadu-Gadu: 1119312
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #8]

aj aj czekaj chwile .. ja mam wersje 3.2 i jesli masz wersje bez nowszego patcha to d*** zimna ..

wiesz co spróbuj wgrać ten nieoficjalny patch / łatke (TYLKO ZACHOWAJ ORYGINALNY PLIK )

Download

ale czy on pomożę nie wiem :\ warto spróbować bo on co robi:

Changes:

* Fixing a possible infinite loop problem with unit movement.
* Poison Water and Foment Unhappiness missions now have the same effect, duration and cost on all game speeds, to mirror the official patch.
* AI now more likely to promote siege units with Accuracy to better handle the changes to bombardment in BtS
* AI understanding of what is an "early Wonder" now correct for non-Normal game speeds.
* AI civs that are close to reaching a Domination victory recognize that and are more likely to declare war, in particular with Aggressive AI.
* "Dead unitgroup walking" crash fix as per Dale
* No-conscript colony crash fix as per Gyathaar
* Another colony crash fix as per myself
* Fixed the bug allowing Forts in foreign territory, which would result in Forts overrunning useful rival improvements.
* AIs close to domination population will have a high priority for health buildings in cities that are unhealthy.
* AIs close to domination population will put a high priority on researching Genetics and will like other health techs better.
* The AI will be less reluctant to raze cities that have its state religion if it doesn't have the shrine for that religion.
* Corporation maintenance is now exempt from inflation, so the costs don't blow up so much.
* Added possible workaround for a crash bug.
* Fixed an infinite loop problem with city attackers (thanks Gyathaar)
* Blockade code rewritten so that blockading is now much faster, as per Gyathaar
* Fixed Quick-speed crash (whoops)
* Auto-explore change per Bhruic.
* Auto-explorers will heal when wounded.
* Advanced start population selling fixed per Gyathaar
* Fixed the AP-conversion hammer bug
* AI will use espionage to destroy non-resource terrain improvements - such as Towns.
* AI may destroy improvements through espionage just because it hates you, with no war plan
* Increased likelihood of the AI stealing techs - hopefully it will do so now

August 12 changes per Blake:
* Fixed AI airstrike bug
* AI now only capitulates to the team which has done them a majority of the damage.
* On non-aggressive AI, the AI's are more aggressive early in the game.
* AI trains more units early in the game.
* AI SHOULD do a better job of bribing other AI's (this may or may not work)
* The cost to Bribe AI's into war now uses a new algorithm, it better reflects the impact of the bribe (ie a large AI charges a lot more to be ordered around). Generally bribing will be more expensive, especially cases where it used to be excessively cheap.
* AI's tell you to sod off if you try to bribe them onto a victim with an intact nuclear arsenal.
* AI brags about it's nukes more.

* Always Peace now suppresses AI militarism (with some barb awareness).
* AI spends less on Espionage.
* AI trains spies with lower priority.
* AI better aware of Free Market / Environmentalism corporation impact.

* Exploring units should now heal.
* Possibly fixed exploring "YoYo" issue.
* Fixed a puppet strings exploit related to naval invasions.
* Fixed some issues which hampered or stalled AI early game expansion.
* Tweaks to Governor, particularly "Emphasize Food"
* Fixed an undefended cities issues.

To install, just put the DLL file from the zip file into the Assets folder of your BtS installation (by default something like c:\program files\firaxis games\civilization iv\beyond the sword\assets). Putting the file into CustomAssets will not work!

--
może i nic nie dać ale nie ma żadnej innej łatki nieoficjalnej która naprawia jakiejś bugi oprócz tej .. a oficjalna nie wiadomo kiedy będzie.

[Edited by Azazell on Aug 13, 2007 at 20:21]

Aug 13, 2007 at 20:15

Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #9]

ok, poszło
civ version 301
save version 300
build version 3.0.0.9 jakos tak.

I raczej nie mogę wgrac patcha, bo grę wysłałem bratu do Polski,a sam jade na kopii.

[Edited by Cayus Dorthus on Aug 13, 2007 at 20:30]

Aug 13, 2007 at 20:20
Gadu-Gadu: 1119312
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #10]

niestety błąd ale to wina wersji .. niech sprawdzi ktoś kto ma zwykłą wersje BtS.

Łojej a obrazu nie masz? to jest legalne jeśli masz oryginał - ale ten patch podmienia jeden plik ,, będziesz wiedzial ktory - tamten przekopiuj gdzieś i zobacz.. no ale jak chcesz

[Edited by Azazell on Aug 13, 2007 at 20:32]

Aug 13, 2007 at 20:30

Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #11]

czyli jaki błąd?
Zaznaczam, że wcześniejse rozgrywki chodziły prawidłowo.

Aug 13, 2007 at 20:32
Gadu-Gadu: 1119312
Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #12]

Pewnie, że legalne, bo mam rachunek ze sklepu
Jak wgram patcha, będe potrzebował płytki i koło się zamyka

A jak jeden plik to może się uda

No tak ale to jest patch z instalatorem, nie mogę zobaczyć jaki plik pomieniony zostanie!

[Edited by Cayus Dorthus on Aug 13, 2007 at 20:38]

Aug 13, 2007 at 20:33
Gadu-Gadu: 1119312
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Wieści: Nowy Patch v3.03 do Beyond the Sword już w sieci [post #13]

W sieci pojawił się drugi kolejny patch, który zajmuje 85mb i poprawia błędy z wydajnością oraz poprawia błędy Direct X od Microsoft.. Także dostaniemy najnowszą wersję biblioteki DirectX.

Pobrać można z tej - STRONY

Aug 14, 2007 at 07:34

Print
kjack
Status: Settler

Posts: 26
Registered: Sept 12, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #14]

Po instalacji najnowszego patcha 3.03 padło mi menu główne gdzie nie widać czcionki, a co za tym idzie mam tam pusto (trzeba klikać na oślep) oraz podczas gry przy menu wyboru np. budowy budynku lub wyboru technologi mam jakieś śmieci graficzne.
Mam nadzieję że to nie przez Viste

[Edited by kjack on Aug 15, 2007 at 11:41]

Aug 15, 2007 at 11:40

Print
PANTEGO
Status: Prince

Posts: 3197
Registered: Jun 11, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #15]

ten patch 3.03B to patch oficjalny ?

_________________________________
------------------------------------------------------------------------------------------------------
..::[ mĂłj E-mail - pant3go <at> gmail.com | Skype - pantego88 | GaduGadu 7658413 ]::..

DZIEJE STAREGO ÂŚWIATA SPÂŁYWAJÂĄ NA KARTY HISTORII...
Dyplo PBEM civ IV


.:: HEGEMONIA - CieĂą Europy ::. zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::.
.:: ZIEMIA ::. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::..
.:: PaĂąstwo Polskie ::. Historia plemion polskich napisana na nowo! Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..
.:: Beyond The World ::. Nowy Dyplo Pbem pod BTS. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..

.::Niewiesz co to Dyplo PBEM? Masz pytania? Tutaj znajdziesz regulamin gier Dyplo pod Civ4 i FAQ::.

NIE POZWÓL LENIWYM GRACZOM ZNISZCZYÆ TWOJEGO PBEMA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aug 15, 2007 at 17:34
Gadu-Gadu: 7658413
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #16]

ja chyba radzę tego jednak nie instalować .. bo mi z 2 razy sie zawiesiła przez ten patch gra ..

Aug 15, 2007 at 17:35

Print
PANTEGO
Status: Prince

Posts: 3197
Registered: Jun 11, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #17]

Mam pytanie odnosnie blue marble - z tego co sie doczytałem to sa problemy w grach multi - a jak wygląda posiadając ten mod sprawa z pbemami ?

_________________________________
------------------------------------------------------------------------------------------------------
..::[ mĂłj E-mail - pant3go <at> gmail.com | Skype - pantego88 | GaduGadu 7658413 ]::..

DZIEJE STAREGO ÂŚWIATA SPÂŁYWAJÂĄ NA KARTY HISTORII...
Dyplo PBEM civ IV


.:: HEGEMONIA - CieĂą Europy ::. zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::.
.:: ZIEMIA ::. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::..
.:: PaĂąstwo Polskie ::. Historia plemion polskich napisana na nowo! Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..
.:: Beyond The World ::. Nowy Dyplo Pbem pod BTS. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..

.::Niewiesz co to Dyplo PBEM? Masz pytania? Tutaj znajdziesz regulamin gier Dyplo pod Civ4 i FAQ::.

NIE POZWÓL LENIWYM GRACZOM ZNISZCZYÆ TWOJEGO PBEMA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aug 18, 2007 at 19:47
Gadu-Gadu: 7658413
Print
Black_Raven
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Aug 23, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #18]

Witam, mam problem z wyświetlaniem civics'ów. Teoretycznie po wybudowaniu różnych budowli mam możliwość ich zmiany. Ale brakuje mi ich opisów w civilopedii a także w odpowiedniej zakładce w czasie gry. Oznacza to również, że nie mogę ich zmieniać po ich wynalezieniu. Wie ktoś co z tym zrobić? Patch nie pomaga.

Aug 23, 2007 at 21:02

Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #19]

według mnie najnowszy patch sam wymaga patcha przed instalacją. Gorąco odradzam próby instalowania go zwłąszcza posiadazom visty, (choć na XP tez musiałem reinstalkę zrobić)

Aug 24, 2007 at 19:59
Gadu-Gadu: 1119312
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #20]

Cholera ten patch 3.03 często zawiesza mi grę .. zobaczę wrócę do 3.00

Sept 17, 2007 at 15:38

Print
tairh
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Aug 03, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #21]

Wywala mnie do windowsa gdy chcę włączyć niektórych przywódców. Co mam zrobić? Z Warlordsami było podobnie trzeba było ściagnąć jakiś plik co miał 400 MB może teraz jest podobnie?

Sept 30, 2007 at 08:02

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #22]

jaki dokładnie masz błąd ? a który to był plik 400mb? Direct X ?

(zrób screen z błędem)

Sept 30, 2007 at 08:05

Print
MorgotH
Status: Regular

Posts: 189
Registered: Apr 05, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #23]

Quote:
tairh wrote:
Wywala mnie do windowsa gdy chcę włączyć niektórych przywódców. Co mam zrobić? Z Warlordsami było podobnie trzeba było ściagnąć jakiś plik co miał 400 MB może teraz jest podobnie?


MIAłEM DOKłADNIE TO SAMO
Działało mi tylko 2-3 przywódców i jak się miała pojawić animacja któregokolwiek innego (w menu gł. przy play now!, na początku gry jeśli grałem innym niż tych 2-3 a jeśli którymś z nich to przy spotkaniu innego).

Z problemem uporałem się WYWALAJąC sterownik graficzny i pozwoliłem windowsowi zainstalować swój.

Teraz mam jakieś śmieci graficzne u niektórych liderów ale się przyzwyczaiłem.

Życzę powodzenia bo pamiętam, że mnie krew zalewała, że nie mogę grać w moją ukochaną cywilkę

_________________________________
"The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy"
Oct 01, 2007 at 07:51
Gadu-Gadu: 9776851
Print
wredniak
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Oct 01, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #24]

Witam.
Mam problem z save'ami w BtS gry zapisane przeze mnie ładują się normalnie ale te z autosave nie działają mam grę w wersji 3.03. Ktoś miał podobny problem??

Oct 01, 2007 at 20:36

Print
jobabr
Status: Redaktor

Posts: 3292
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #25]

proponuje zalaczyc plik z zapisem gry, tak zeby ktos mogl przetestowac u siebie, no i witamy na forum

[Edited by jobabr on Oct 01, 2007 at 20:41]

Oct 01, 2007 at 20:41
Gadu-Gadu: 5763902
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #26]

wredniak --> Odinstaluj patch 3.03 i graj na 3.00 .. albo poczekaj bo dziś - jutro ma wyjść patch 3.13 ..

Miałem to samo dlatego wróciłem do podstawowej wersji 3.00

Oct 01, 2007 at 20:46

Print
MorgotH
Status: Regular

Posts: 189
Registered: Apr 05, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #27]

Od którejśtam łatki do warlords program zamienił portrety Qin Shi Huang'a (Chiny) z Kublai Khan'em (Mongolia). Czy da się to zmienić(mod, patch)?
Trochę mnie to irytuje (Morda Kublai'a na tle wielkiego muru jest do przyjęcia w końcu mur ten został zbudowany głównie z myślą o Mongołach, ale i tak jest podpisany Qin Shi Huang).



Dla wzrokowców:
Qin Shi Huang strona 10 civ4bts reference sheet
Kublai Khan strona 8 civ4bts reference sheet

_________________________________
"The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy"

Oct 02, 2007 at 07:38
Gadu-Gadu: 9776851
Print
jobabr
Status: Redaktor

Posts: 3292
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #28]

to był błąd w podstawce civki - pomylili się i przypisali niewłaściwie portrety do imion, czy na odwrót; dlatego później zostało to poprawione...

Oct 02, 2007 at 07:43
Gadu-Gadu: 5763902
Print
MorgotH
Status: Regular

Posts: 189
Registered: Apr 05, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #29]

tak myślałem ale i tak mi to nie pasuje : (

_________________________________
"The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy"

Oct 03, 2007 at 10:01
Gadu-Gadu: 9776851
Print
Dylek
Status: Conscript

Posts: 35
Registered: Oct 07, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #30]

Witam, mam oryginalną wersje gry Beyond the sword i podstawke tez oryginał, mam kompa: 1,9 GHz, 512MB Ram, AMD Athlon(tm) 2600xp, karta graficzna: NVIDIA GeForce FX 5600XT i nastepujący problem podczas gry w Beyond The sword: ekran jest jakby ucięty i widzę połowe ekranu gry i rodzcielczosc jest jakas dziwna:/ Nie wiem co robić, instalowałem 2 razy i ciągle to samo.

Oct 07, 2007 at 18:48

Print
janhz
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Jul 29, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #31]

Mam problem z zainstalowaniem pacz Beyond-the sword
Może mi ktoś poradzi jak mam to zrobić
W instrukcji pisze żebym podał folder docelowy,a jak się uruchamia setup
nic takiego mi niepokazuje
Poprostu samo instaluje nawet niewiem gdzie i przerywa
Tak że instalacja niejest skończona
A może trzeba jakiś wcześniejszy dodatek najpierw zainstalować
Może ktoś mi coś poradzi.
Będe wdzięczny

Oct 07, 2007 at 19:05

Print
Jabu
Status: Elite

Posts: 871
Registered: Jul 20, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #32]

Czy rzeczywiście patch sie nie zainstalował, sprawdzałes jaka masz wersję? Instalacja chyba tak własnie wygląda(instalowałem ale nie zarejestrowałem), instalator sam wyszukuje folder docelowy. Wersję mozesz sprawdzić w głównym menu gry nastepnie Zaawansowane a potem Info o wersji.

_________________________________
LatajÂący Holender to ja, obejrzyjcie mĂłj tors gladiatora, to jest Lucy, to Mary, a ta oÂśmiornica jest siostrÂą potwora...

Oct 07, 2007 at 20:30

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #33]

Dylek -> A jakie masz sterowniki ? I czy w innych grach jest podobnie ?

[Edited by ramzes46 on Oct 07, 2007 at 20:53]

_________________________________
http://zewabud.pl/

Oct 07, 2007 at 20:48

Print
Dylek
Status: Conscript

Posts: 35
Registered: Oct 07, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #34]

sterowniki mam dobre i w innych grach sie tak nie zdarza, nawet w Civilization IV jest normalnie tytlko w beyond the sword sie tak robi, i jak zrobie screena to na screenie wszystko widać normalnie.....

Oct 07, 2007 at 21:43

Print
MorgotH
Status: Regular

Posts: 189
Registered: Apr 05, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #35]

Mam pytanie czy niżej opisana sytuacja jest normalna:

Rhye's & Fall of ... mod na prawo od message log jest ikonka z toporkiem.
Najechanie na tę ikonkę mychą powoduje (u mnie) NATYCHMIASTOWE wywalenie do systemu. Czy to normalne (ikonka "szef idzie!" w pracy) czy mam coś zje......ne? Wersja programu to co w BtS od Cenegi bez żadnego patcha... (sorka nie wiem jaki nr)

[Edited by MorgotH on Oct 08, 2007 at 11:34]

_________________________________
"The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy"

Oct 08, 2007 at 11:29
Gadu-Gadu: 9776851
Print
jobabr
Status: Redaktor

Posts: 3292
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #36]

normalne, to na pewno nie jest - pod tą ikonką zarządza się najemnikami...
numer wersji sprawdzisz w głównym menu; gdzieś w OPCJACH powinno być coś odpowiednie menu - w ang. jest to chyba "ABOUT THAT BUILD"

Oct 08, 2007 at 11:38
Gadu-Gadu: 5763902
Print
MorgotH
Status: Regular

Posts: 189
Registered: Apr 05, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #37]

wiem, gdzie. Nie mam civ w pracy bo pewnie szybko bym wyleciał
Mod bardzo mi się podoba ale wkurza to wywalanie (przewiń mapę w kierunku pn-zach ARGH!!!11jeden!1). Czy ktoś z Was grał w Rhye'a na niespaczonym BtSie?

_________________________________
"The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy"

Oct 08, 2007 at 11:46
Gadu-Gadu: 9776851
Print
LuKo
Status: Elite

Posts: 1554
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #38]

Nie jest to normalne. Upatch_u_j sobie cIV.
A "toporek" to przycisk do panelu najemnikow. Z nich chyba mozesz normalnie korzystac (Ctrl+M bodajze).

_________________________________
"Victi vincimus" (Pobici, zwyciĂŞÂżymy)

Oct 08, 2007 at 15:11

Print
janhz
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Jul 29, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #39]

Dzięki Jabu!!!!!!!!!!!!
Wersja Civki to 152
Wersja zapisu 102
Wersja 1.5.2.1736(42422)
I dalej niemoge sobie poradzić z zainstalowaniem tego dodatku.
Nadmieniam że mam wszystko kupione orginalne w Epiku.
To jest civke i dodatek civilization Beyond-The Sword
Zlitujcie się niech mi ktoś coś poradzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oct 08, 2007 at 21:08

Print
janhz
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Jul 29, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #40]

I kolejne pytanie ?
Co to są te mody i screny bo dużo tych nazw się tu wymienia

Oct 08, 2007 at 21:10

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #41]

Mod to jest dodatek do gry, który zmienia elementy takie jak: grafika, technologie, dodaje cywilizacje lub liderow itp. A screen to inaczej zrzut ekranu -screenshot

_________________________________
http://zewabud.pl/

Oct 08, 2007 at 21:16

Print
Jabu
Status: Elite

Posts: 871
Registered: Jul 20, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #42]

QWersja 1,52 to raczej niejest wersja z BtS, czy napewno masz zainstalowany Beyond the Sword? Masz chyba tylko podstawkę?!

_________________________________
LatajÂący Holender to ja, obejrzyjcie mĂłj tors gladiatora, to jest Lucy, to Mary, a ta oÂśmiornica jest siostrÂą potwora...

Oct 08, 2007 at 21:17

Print
janhz
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Jul 29, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #43]

W czasie jak instaluje dodatek wyskakuje taki napis
The patch failed to install!
Aborting installation
Może wie ktoś o co tu chodzi?

Oct 08, 2007 at 21:20

Print
janhz
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Jul 29, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #44]

Właśnie prubuje go zainstalować a taki mi komunikat wyskakuje

Oct 08, 2007 at 21:22

Print
janhz
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Jul 29, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #45]

Tak jak piszesz mam tylko podstawke i pisze jak wyżej że chcę zainstalować dodatek a niewiem jak to zrobić

Oct 08, 2007 at 21:23

Print
Jabu
Status: Elite

Posts: 871
Registered: Jul 20, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #46]

Piszesz że chcesz zainstalować patch do dodatku, a zeby zainstalowac patch musisz miec najpierw zainstalkowany dodatek.
Czyli masz kupioną podstawową wersję Civ IV, kupujesz dodatek Beyod the Sword, instalujesz, a dopiero wtedy możesz zainstalowąc patch do dodatku. Zainstalowanie patch do beyond the sword na podstawową wersję Civ nie jest możliwe.

Ok sorry widzę że teraz piszesz od dodatku, a wczesniej o patch, wycofuje się z tego co napisałem

Screen shoty czyli zrzuty ekranu po wciśnięciu klawisz printscreen zapisują się w katalogu :
DYSK:\Documents and Settings\TWÓJ_UŻYTKOWNIK\Moje dokumenty\My Games\Beyond the Sword\ScreenShots

jednak piszesz:

Quote:
janhz wrote
W czasie jak instaluje dodatek wyskakuje taki napis
The patch failed to install!
Aborting installation



Co w końcu instalujesz patch czy dodatek?

[Edited by Jabu on Oct 08, 2007 at 21:37]

_________________________________
LatajÂący Holender to ja, obejrzyjcie mĂłj tors gladiatora, to jest Lucy, to Mary, a ta oÂśmiornica jest siostrÂą potwora...
Oct 08, 2007 at 21:32

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #47]

aha tu jest taki bigos, że

Przy instalowaniu dodatku BtS -- on sam przed instalacją plików wgrywa nowe patche czyli aktualizuje podstawke do 1.74 i warlords do 2.13 - i później dopiero same pliki do BtS.

ale dlaczego mu nie cche tych patchy zaktualizować ? hm

Przeinstaluj calą grę .. tzn odinstaluj usun katalogi w Program Files i w Documents and Settings odpowiedzialne za Civke i spróbuj od nowa instalować.

a jesli to nic nie da to znów odinstaluj wszystko i wtedy musisz postąpić inaczej..
Instalujesz tak
Podstawke Civ 4 ---> Warlords ----> Patch do Podstawki 1.74 (sciagasz z netu) ---> patch do Warlords 2.13 ---> BTS

[Edited by Azazell on Oct 08, 2007 at 21:47]

Oct 08, 2007 at 21:46

Print
Zalman
Status: Settler

Posts: 33
Registered: Jan 18, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #48]

Witam.
Może ktoś ma jakiś pomysł....
Zainstalowana podstawa,Warlords i niedawno Beyond The Sword.
Wszystko upatchowane plus Blue Marble 3.
Civ 4 śmiga 20-60 fps,Warlords podobnie a BTS 2-4 fps,jest praktycznie niegrywalne.
A64 3500 ,X1950,giga ramu.
Sterowniki najnowsze,starsze też zresztą były,gra przeinstalowana.
W zasadzie konfig jest nieistotny,reszta chodzi bez problemu,ewidentna wina dodatku.
Co z tym fantem zrobic ?
Jakieś sugestie ?

Oct 09, 2007 at 21:19

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #49]

Co do problemu jahnz'a - Przy drugiej instalacji bts'a u mnie, dodatek rowniez nie raczyl wgrac patchy do poprzednich wersji Trzeba to zrobic recznie, sciagnij patcha 1.74 ze stronki firaxis, powinno byc ok.

W ogole instalator BTS jest beznadzijeny, najpierw nie zainstalowal mi warlords, a potem te problemy z patchami Gdybym nie mial sporej wiedzy o civce pewnie tak jak wy musialbym tutaj blagac o litosc :/


Zalman: problem zaiste ciekawy... Sprawdz czy oprocz bts'a nie dziala czasem cos w tle ? Czy ta ilosc fps jest od poczatku w menu, czy tylko w grze ? Czy aktualizowales DX do tej wersji ktora jest w bts'ie ? Moze cos nie tak z plytka w srodku ?

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Oct 09, 2007 at 21:54
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Zalman
Status: Settler

Posts: 33
Registered: Jan 18, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #50]

Vashpan,w tle nic nie ma,w menu jest kilkadziesiąt fps,dopiero po wejściu w rozgrywkę spada ,dx aktualny,płytka ok.
Jak pisałem podsrawa i Warlords działają super płynnie,inne gry też.
Przy odrobinie czasu przeinstaluję Civ jeszcze raz,ale bez Blue Marble,moe to jest winowajca ?

Oct 10, 2007 at 14:49

Print
^ Początek strony ^
Pages: [1] 2 3 4 5 ... 16



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.