civ.org.pl forums > Civ4 - Ogólne > Problemy Techniczne w grze Civilization IV
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Ogólne
Poster
Message    
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #101]

Z reguly przy błędach pomaga reinstalka A to co masz to albo bład karty albo pomieszane pliki BTS`a Zainstalowany masz może nieoficjalny patch ?

_________________________________
http://zewabud.pl/

Nov 04, 2007 at 16:28

Print
cantrol
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Aug 16, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #102]

Próbowałem już reinstalki, ale nie pomogło. Nie mam nieoficjalengo patcha, a moja grafika (GF 440 MX) czasami w grze odmawia posłuszeństwa przez co znika ją i pojawiają sie elementy obrazu, na co pomaga tylko reset.

Nov 04, 2007 at 16:49
Gadu-Gadu: 2880701
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #103]

Czyli jednak karta. Spróbuj wymienić sterowniki, czasami pomaga

_________________________________
http://zewabud.pl/

Nov 04, 2007 at 21:11

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #104]

Cantrol --> napisz nam jaki masz sprzęt

Nov 04, 2007 at 21:12

Print
cantrol
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Aug 16, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #105]

Jest już troszeczke podstarzały :P
Proc - AMD Duron 750 MHz
Płyta - ECS K7VZA rev 1.0 :P
3x128 MB SDRAM
GF4 MX 440

Nov 04, 2007 at 21:30
Gadu-Gadu: 2880701
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #106]

uuuuu za mały procesor... i nie ma się co dziwić BtS niby nie wymaga więcej niż Podstawka ale jednak jest inaczej.

Grafika jeszcze jako tako i ramy w sumie też ale procesor bardzo słaby na tą grę.
Szczerze to jestem zaskoczony że ci ta gra w ogóle ruszyła

Nov 04, 2007 at 21:46

Print
cantrol
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Aug 16, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #107]

No też się zdziwiłem :P
Zainstalowałem starsze sterowniki ale nie pomogło.
Tak wygląda moje okno rozmowy:
Rozmowa
A tak gdy zakładam religię:
Założenie religii

[Edited by cantrol on Nov 06, 2007 at 16:54]

Nov 06, 2007 at 16:52
Gadu-Gadu: 2880701
Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #108]

Co to za gadanie "nie ma sie co dziwic bo za slaby procesor" Procesor nie ma nic do rzeczy. To ze liczy wolniej nie znaczy przeciez ze zle Problemem jest twoja karta graficzna, problem z "czarnocia" na kartach GF4MX chyba byl[ juz poruszany, sprawdz w faqu technicznym do podstawki.

A tak oprocz tego mozesz grac normalnie ?? Ciekaw jestem jak civka dziala na takiej konfiguracji.

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Nov 06, 2007 at 17:02
Gadu-Gadu: 1966917
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #109]

jak procesor nie ma nic do rzeczy.. Gra chodzi topornie przecież oczywiste ze procesor nie jest problemem pana cantrola .. lecz coś z grafika .. czytaj ze zrozumieniem Vashpan`ie .

Nov 06, 2007 at 17:05

Print
cantrol
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Aug 16, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #110]

Tak, da się grać normalnie, tylko w najniższych detalach Jak gram na małym albo normalnym świecie to da się grać gdzieś do 1500 NE, potem już za bardzo tnie, a kiedyś na Tiny na 4 civki to bylem w 1763 NE i jeszcze sie dało grać. Co do karty, to od dwóch albo trzech lat nie chodzi mi na niej wiatraczek :P ale jakoś sobie daje rade. Co do czarności, to w podstawce i w Warlords wszystko było wporządku, mam ten problem od BtS.

[Edited by cantrol on Nov 06, 2007 at 17:57]

Nov 06, 2007 at 17:56
Gadu-Gadu: 2880701
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #111]

Quote:
cantrol wrote:
. Co do karty, to od dwóch albo trzech lat nie chodzi mi na niej wiatraczek :P ale jakoś sobie daje rade. Co do czarności, to w podstawce i w Warlords wszystko było wporządku, mam ten problem od BtS.



2-3 lata bez wiatraka I Ty się dziwisz, że cIV źle chodzi !? wooooody!!!! dla ochłody

[Edited by ramzes46 on Nov 06, 2007 at 20:11]

_________________________________
http://zewabud.pl/
Nov 06, 2007 at 20:11

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #112]

ramzes46 ==> no wiatrak powinień być ale dla GF 4 to może i być wyłączony bo ja np miałem podobną kartę ale ze stajni ATI bodajżę 8500 i działałem bez działającego wiatraczka

tylko ze Cantrol ma inne objawy i to na pewno nie wina niedziałającego wiatraczka.


Cantrol --> a w BtS w opcjach grafiki zmniejszałeś detale filmików ? chodzi mi o jakosć filmików bo tą opcję dopiero wprowadzili w dodatku

Nov 07, 2007 at 07:52

Print
MorgotH
Status: Regular

Posts: 189
Registered: Apr 05, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #113]

czy wy też tak macie, że jak oglądacie screenshoty tu na forum to żeby zamknąć obrazek zamiast normalnie klikacie np OK z obrazka?
Maiłem to teraz oglądając screena Cantrola z buddyzmem

_________________________________
"The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy"

Nov 07, 2007 at 08:09
Gadu-Gadu: 9776851
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #114]

Quote:
Azazell wrote:
ramzes46 ==> no wiatrak powinień być ale dla GF 4 to może i być wyłączony bo ja np miałem podobną kartę ale ze stajni ATI bodajżę 8500 i działałem bez działającego wiatraczka
Quote:


Wiem bo na GF 4 miałem tylko radiator i ...podobne objawy
Ale nie rozgryzłem czemu bywał czarny ekran

[Edited by ramzes46 on Nov 07, 2007 at 18:56]

_________________________________
http://zewabud.pl/
Nov 07, 2007 at 18:54

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #115]

czarny ekran to znany błąd dla posiadaczy GF 4 .. w FAQ chyba tam opisałem.

Nov 07, 2007 at 19:03

Print
cantrol
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Aug 16, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #116]

Jakość filmików jest ustawiona na low, ale filmiki cudów działają normalnie. Jak mi się zepsuje grafika to wam pokażę jak to wygląda.

Nov 08, 2007 at 15:57
Gadu-Gadu: 2880701
Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #117]

Firaxis Games - te wszystkie problemy z filmikami od podstawowej wersji jest sytuacją dziwaczną.. Ja osobiście tych problemów nie mam i wszystko ładnie działa ..

ale tyle graczy się skarży, że filmiki tną, nie działają itp .. to wnioskuje, że Firaxis nie umie tworzyć filmików i skopali sprawę.

cantrol -- > to czekam na screeny

Nov 09, 2007 at 14:02

Print
cantrol
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Aug 16, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #118]

W końcu mi się zepsuło.
Tak to wygląda:
Zepsuta grafika

Nov 10, 2007 at 12:50
Gadu-Gadu: 2880701
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #119]

Quote:
cantrol wrote:
W końcu mi się zepsuło.
Tak to wygląda:
Zepsuta grafika


Spróbuj tego: http://www.civ.org.pl/articles.php?action=ViewArticle&lang=Pol&type=Civ4&ArticleID=223
Na końcu strony !

[Edited by ramzes46 on Nov 11, 2007 at 09:59]

_________________________________
http://zewabud.pl/
Nov 11, 2007 at 09:58

Print
cantrol
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Aug 16, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #120]

Po instalacji sterowników Omegi gra działa o wiele płynniej, naprawiły się portrety przywódców i filmiki religii, ale... no właśnie jest ale. Obraz mruga. Widać to bardzo fajnie na tych 2 screenach
Screen 1
Screen 2

W podstawce i Warlordsach wszystko działa tak jak należy :/

[Edited by cantrol on Nov 11, 2007 at 16:35]

Nov 11, 2007 at 16:34
Gadu-Gadu: 2880701
Print
winetou
Status: Veteran

Posts: 305
Registered: Sept 07, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #121]

Witam.
1.Ja mialem problem z surowcami. Pomimo ,ze bylem w posiadaniu wieloryba, nie milaem go w ekranie miasta i nie moglem nim de facto handlowac. Czy moze to byc wina cracka, ktorego zainstalowalem?
2. Po zainstalowaniu spolszczenia nie zmienila sie czcionka .Jak zamienic czcionkę samodzielnie?

Oczywiscie mam oryginal
Dzieki za wszelakie info

[Edited by winetou on Dec 17, 2007 at 19:29]

Dec 17, 2007 at 18:15

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #122]

Quote:
winetou wrote:
Witam.
1.Ja mialem problem z surowcami. Pomimo ,ze bylem w posiadaniu wieloryba, nie milaem go w ekranie miasta i nie moglem nim de facto handlowac. Czy moze to byc wina cracka, ktorego zainstalowalem?
2. Po zainstalowaniu spolszczenia nie zmienila sie czcionka .Jak zamienic czcionkę samodzielnie?

Oczywiscie mam oryginal
Dzieki za wszelakie info

Co do punktu 2 to prawdopodobnie masz źle zainstalowany mod, a wogóle to BtS masz oddzielny czy Complete ?
Punkt 1 Czy na pewno miałeś dostęp do niego ? Poza tym po wynalezieniu silnika parowego wieloryb jest przestarzały

_________________________________
http://zewabud.pl/
Dec 18, 2007 at 18:34

Print
winetou
Status: Veteran

Posts: 305
Registered: Sept 07, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #123]

Nie mam wersji complete ( podstawka + BTS)
Problem oprocz wieloryba dotyczyl również futer, więc cos było na rzeczy.

[Edited by winetou on May 03, 2009 at 09:56]

Dec 18, 2007 at 18:55

Print
pikopit
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Dec 20, 2007
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #124]

W civa4 na swoim lapie klikam juz jakis roczek (chodzi o warlords) niestety po BtS po pomyslnej instalce sie nie odpala nie mam pojecia co robic....pomocy

Dec 20, 2007 at 13:26

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #125]

Quote:
winetou wrote:
Nie mam wersji complete ( podstawka + BTS)
Problem oprocz wieloryba dotyczyl również futer, więc cos było na rzeczy.
Nigdy jeszcze nie zainstalowala mi sie nowa czcionka po zaimplementowaniu spolszczenia civ.org. Masz pomysł dlaczego?

Cześciowo rozwiązuje ten problem instalując wcześniej spolszczenie cenegi ( pogrubiała kursywa) ;gra się nieco przyjemniej

Obawiam się, że Twój problem z czcionką to pomieszanie spolszczenia Cenegi I COPowego.Spróbuj przeinstalować grę i użyć tylko naszego tłumaczenia
pikopit Jakie objawy? wogóle nie odpala czy wywala do windy ?

_________________________________
http://zewabud.pl/
Dec 20, 2007 at 19:04

Print
tasman ZG
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Jan 02, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #126]

Witam wszystkich ciwilomaniaków (pierwszy post - trzeba się przywitać i podlizać)
Mam civ4 complete i mam tez problem.
Mianowicie gdy gra dochodzi do 900 tury (wtedy upływ czasu zmienia się na półroczny - czyli styczeń, lipiec) gdy nastaje czas lipcowy...znika mi wszelkie info (czyli pasek postępu badań, rok, ilość złota, legenda zmian nakładów na nauke/kulture/szpiegostwo); nie mam również informacji o szansach udanego ataku na jednostke, w ogóle nie mam zadnych informacji o jednostakach, ani o mistach. Jednyne co moge robić to przemieszczać jednostki. Gdy tura przeniesie się na styczeń ... wszystko wraca do normy.
Na mój tępy łeb pewnie potrzebna jest łatka, tylko jaka (nie chcę bezmyślnie czegoś instalować i zrobić sobie większy bigos), jak ktoś coś wie, to miło jakby mnie nakierował.
P.S. Szukałem FAQ, przeszukiwałem inne tematy...i nic nie znalazłem, choć z durgiej strony na tym forum jest taki ogrom informacji że niewykluczam mojego przeoczenia -jeśli tak jest to proszę o noworoczną wyrozumiałość

Jan 02, 2008 at 16:20

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #127]

tasman ZG --> zrób screen w momencie tych zaników i wrzuć tu (Tylko prosze o max formacie 800x600)

Jeśli instalowales Civ Complete i grasz w BtS .. to on od razu jest zaktualizowan do najnowszej wersji 3.13 ..

Napisz jaki masz komputerek.

Jan 02, 2008 at 22:40

Print
tasman ZG
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Jan 02, 2008
IP: Logged

Attached:
lipiec.JPG.jpg
106 KB [downloads: 181]
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #128]

Gram na takim komputerze ( notebook Asus A6m-Q098 )
Procesor AMD TURION64 MK36, 2.0GHz
Pamięć RAM 1024 DDR2 (2x 512 MB 667 MHz)
Karta: nVIDIA Geforce GO 6100

Dodam również, że gdy w tym momencie próbuję zapisać stan, gra się wyłącza. Otrzymuje taki komunikat:
AppName: civ4beyondsword.exe AppVer: 3.0.0.1
ModName: cvgamecoredll.dll ModVer: 3.1.3.0
Offset: 000fd40
A tu są screeny
http://www.upimg.eu/show.php?p=5767
Ten przedstawia wejście do miasta
http://www.upimg.eu/show.php?p=5768

[Edited by tasman ZG on Jan 03, 2008 at 10:17]

Jan 03, 2008 at 10:12

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #129]

Quote:
tasman ZG wrote:
Gram na takim komputerze ( notebook Asus A6m-Q098 )
Procesor AMD TURION64 MK36, 2.0GHz
Pamięć RAM 1024 DDR2 (2x 512 MB 667 MHz)
Karta: nVIDIA Geforce GO 6100

Dodam również, że gdy w tym momencie próbuję zapisać stan, gra się wyłącza. Otrzymuje taki komunikat:
AppName: civ4beyondsword.exe AppVer: 3.0.0.1
ModName: cvgamecoredll.dll ModVer: 3.1.3.0
Offset: 000fd40
A tu są screeny
http://www.upimg.eu/show.php?p=5767
Ten przedstawia wejście do miasta
http://www.upimg.eu/show.php?p=5768

czyli masz lapka z bardzo słabą grafiką Pytanko : jaka wersja sterowników ?

_________________________________
http://zewabud.pl/
Jan 03, 2008 at 17:06

Print
tasman ZG
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Jan 02, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #130]

Jaka wersja sterowników?
Wersja: 8.4.6.4
Data sterowników: 2006-04-27
P.S. Dziękuje za zainteresowanie moim problemem.

Jan 03, 2008 at 20:02

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #131]

tasman ZG --> coś te 2 linki nie działają a ten plik jpg pod nickiem ma za małą rozdzielcznosc .. zrób w wysokiej i wrzuć bo ja chce to dokładnie zobaczyć..

GF 6100 to nie jest za dobra karta ale powinna gra nie sprawiać takich problemów .. bo jeśli ludzie grają w Civ 4 na grafikach GF 2, 4mx i z serii FX to 6100 radzi sobie przecież lepiej.

--
co do sterowników masz je "za nowe" (chyba) do swojej grafiki zainstaluj nie co starsze..

[Edited by Azazell on Jan 03, 2008 at 22:51]

Jan 03, 2008 at 22:49

Print
tasman ZG
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Jan 02, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #132]

Już teraz te screeny powinny "nie wyparować".
http://www.plikus.pl/zobacz_plik-Civ-100168.html

Jeszcze jedna rzecz o której wspomne (może to coś ułatwi).
Mianowicie skąd wiem, że tura ze stycznia zmienia się na lipiec?
Otóż, gdy za pierwszym razem grałem, ale nie w dodatek Beyond, tylko
w główną Civ 4, opisany problem nie występował.

Jan 04, 2008 at 08:37

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #133]

hmmm dziwaczne błędy ... mi to bardziej wygląda na błędy w plikach czy cholera wie co.. może i faktycznie grafika .. spróbuj nie co starsze sterowniki

Jan 04, 2008 at 09:44

Print
margaretk
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Jan 05, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #134]

Witam wszystkich!

Od dawna gram w Civ, z dodatkiem Warlords nie bylo problemow. Po zaintstalowaniu Beyond - instalowalam calosc z plyty na ktorej jest komplet CIv4 plus dwa dodatki gdy zaczynam jakakolwiek gre w dodatku Beyond po wybudowaniu cudu, gdy pojawia sie okienko z jego animacja gra wraca do Windowsa. Przeinstalowanie nic nie dalo.
W wersji podstawowej nie ma tego problemu.
Bede bardzo wdzieczna za pomoc.

[Edited by margaretk on Jan 05, 2008 at 18:42]

Jan 05, 2008 at 18:42

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #135]

margaretk --> może napisz jaki masz dokładnie sprzęt.. bo może grafika nie wyrabia.

Jan 05, 2008 at 19:19

Print
margaretk
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Jan 05, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #136]

Ale czy to mozliwe ze grafika nie wyrabia?
Zalozmy, ze tak jest - co poprawic... Pomijajac kupowanie nowej karty graficznej.

A i jeszcze zawsze pojawia sie ten sam komunikat o bledzie.

[Edited by margaretk on Jan 05, 2008 at 21:35]

Jan 05, 2008 at 21:23

Print
tasman ZG
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Jan 02, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #137]

Quote:
Azazell wrote:
hmmm dziwaczne błędy ... mi to bardziej wygląda na błędy w plikach czy cholera wie co.. może i faktycznie grafika .. spróbuj nie co starsze sterowniki

Więc tak. Próbowałem starsze sterowniki - lipa dalej to samo.
Spróbowałem nowsze sterowniki - lipa dalej to samo.
Za każdym razem przy zmianie sterowników odinstalowywałem komplet civ.
I teraz pojawił się nowy problem
Głowna gra instaluje się bez problemu, Polski Mod również, ale podczas instalacji Patch 3,13 PL - instalacja zawiesza się w trakcie kopiowania pliku
FONTS\trebciv4.ttf. (już dwa razy odinstalowywałem wszystko. Gdy przechodze do instalacji patcha - nie zaczyna instalować się od początku tylko od razu rozpoczyna tam gdzie ostatnio się zawiesił)
Czyli reasumując - menu w turze lipcowej dalej znika, a dodatkowo nie mam już spolszczenia.
Lekka załamka.
Jan 06, 2008 at 10:55

Print
margaretk
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Jan 05, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #138]

Od dawna gram w Civ, z dodatkiem Warlords nie bylo problemow. Po zaintstalowaniu Beyond - instalowalam calosc z plyty na ktorej jest komplet CIv4 plus dwa dodatki gdy zaczynam jakakolwiek gre w dodatku Beyond po wybudowaniu cudu, gdy pojawia sie okienko z jego animacja gra wraca do Windowsa. Przeinstalowanie nic nie dalo.
W wersji podstawowej nie ma tego problemu.
Bede bardzo wdzieczna za pomoc.

Co do komputera:
Procesor Intel (R) Celeron (R) CPU 2.53 GHz 512 MB RAM
karta graficzna NVIDIA GeForce 6200 TurboCache (TM)

Jan 06, 2008 at 14:58

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #139]

Quote:
tasman ZG wrote:
Quote:
Azazell wrote:
hmmm dziwaczne błędy ... mi to bardziej wygląda na błędy w plikach czy cholera wie co.. może i faktycznie grafika .. spróbuj nie co starsze sterowniki

Więc tak. Próbowałem starsze sterowniki - lipa dalej to samo.
Spróbowałem nowsze sterowniki - lipa dalej to samo.
Za każdym razem przy zmianie sterowników odinstalowywałem komplet civ.
I teraz pojawił się nowy problem
Głowna gra instaluje się bez problemu, Polski Mod również, ale podczas instalacji Patch 3,13 PL - instalacja zawiesza się w trakcie kopiowania pliku
FONTS\trebciv4.ttf. (już dwa razy odinstalowywałem wszystko. Gdy przechodze do instalacji patcha - nie zaczyna instalować się od początku tylko od razu rozpoczyna tam gdzie ostatnio się zawiesił)
Czyli reasumując - menu w turze lipcowej dalej znika, a dodatkowo nie mam już spolszczenia.
Lekka załamka.

Spokojnie Po każdym odinstalowaniu usuń wszelkie ślady po cIV. przeszukaj katalogi, menu start a jeśli potrafisz wpisy w rejestrze
Pisałem już parę razy ale przypomnę : reset, reset i jeszcze raz reset
Kiedy ? podstawka-R-dodatek-R-spolszczenie-R-mod-R gdzie R to reset
Smutne ale jak tak instaluje i nie mam problemów A robiłem to pare razy na różnych kompach i działało

_________________________________
http://zewabud.pl/
Jan 06, 2008 at 17:43

Print
tasman ZG
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Jan 02, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #140]

Gdy odinstalowywałem civ - to również usunąłem cały katalog FiraxisGame.
Ale wpisy w rejestrze to wysokie progi jak na moje nogi
No chyba, że wyjaśnicie mi łopatologicznie.
P.S. Jestem bardzo spokojny (nie licząc lapka co już 2 razy spotkał się z podłogą, i pogryzionej myszki)
P.S.2 Reset reset i jeszcze raz reset - już będe o tym pamiętał, dzięki.

Jan 06, 2008 at 18:52

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #141]

z rejestrem nie ma problemu zrób tak:

start --> uruchom i wpisz "regedit" i tam wybierz Edycja --> znajdz i wpisz Civilization IV / Civilization 4 i wszystkie znalezione wpisy usun

Jan 06, 2008 at 19:56

Print
jobabr
Status: Redaktor

Posts: 3292
Registered: Dec 07, 2005
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #142]

Quote:
margaretk wrote:
Ale czy to mozliwe ze grafika nie wyrabia?
Zalozmy, ze tak jest - co poprawic... Pomijajac kupowanie nowej karty graficznej.

A i jeszcze zawsze pojawia sie ten sam komunikat o bledzie.


na początek za pomocą tego programu

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183

zbadaj jaki masz sprzęt i wrzuć tutaj wyniki na forum, zrób też zrzut ekranu z błędem i załącz, inaczej ciężko to będzie zidentyfikować

jeżeli będziesz mieć jakieś problemy, daj znać
Jan 07, 2008 at 11:19
Gadu-Gadu: 5763902
Print
tasman ZG
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Jan 02, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #143]

Więc już wszystko powróciło do "normy". Wyczyściłem rejestr i przeinstalowałem Civ + dodtaki (pamiętając o R ).
Problem dalej występuje.
Od pierwszego mojego postu tutaj (błędnie być może) zwróciłem główną uwage Was na problem ze znikającym info. Ale w tym samym momencie występuje jeszcze jeden (być może bardziej "namacalny" problem): mianowicie gdy próbuję zrobić zapis gry (bez znaczenia czy ctr+s czy z Menu) Gra się "wywala" do Windowsa. Pokazuje mi się info:
AppName: civ4beyondsword.exe
AppVer: 3.0.0.1
ModName: cvgamecoredll.dll
ModVer: 3.1.3.0
Offset: 000fd405
Dodatkowo jest generowany raport txt, do którego za chiny nie mogę się dostać - pewnie ma go Bil

Jan 08, 2008 at 17:29

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #144]

Quote:
tasman ZG wrote:
Więc już wszystko powróciło do "normy". Wyczyściłem rejestr i przeinstalowałem Civ + dodtaki (pamiętając o R ).
Problem dalej występuje.
Od pierwszego mojego postu tutaj (błędnie być może) zwróciłem główną uwage Was na problem ze znikającym info. Ale w tym samym momencie występuje jeszcze jeden (być może bardziej "namacalny" problem): mianowicie gdy próbuję zrobić zapis gry (bez znaczenia czy ctr+s czy z Menu) Gra się "wywala" do Windowsa. Pokazuje mi się info:
AppName: civ4beyondsword.exe
AppVer: 3.0.0.1
ModName: cvgamecoredll.dll
ModVer: 3.1.3.0
Offset: 000fd405
Dodatkowo jest generowany raport txt, do którego za chiny nie mogę się dostać - pewnie ma go Bil

A podmieniałeś ten plik cvgamecoredll.dll do wersji nieoficjalnej ? Jeśli nie, to jest on dostępny na naszej stronie: http://www.civ.org.pl/downloads.php?lang=Pol&type=Civ4&section=Patch
pod nazwa "nieoficjalna poprawka 3.13 do BtS (wersja 1.11) Przeczytaj dokładnie o co tam chodzi i zainstaluj. U mnie działa. Powodzenia

_________________________________
http://zewabud.pl/
Jan 09, 2008 at 18:51

Print
tasman ZG
Status: Novice

Posts: 9
Registered: Jan 02, 2008
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #145]

Podmieniłem ten plik i dalej to samo, jak chcę zrobić sava to się "wyłącza".
Spróbuję grać od nowa (może akurat problem występuje tylko na tej mapie/scenariuszu).
W każdym razie bardzo dziękuje za pomoc i zainteresowanie.

[Edited by tasman ZG on Jan 09, 2008 at 19:24]

Jan 09, 2008 at 19:23

Print
bun bun
Status: Settler

Posts: 11
Registered: Jul 28, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #146]

Witam wszystkich.

Mój problem pojawił się po zainstalowaniu nowych sterowników do nvidia fx 5900xt
Wczytuję Ci ja sobie przedwczorajszego save'a i... gra się tnie.
za każdym razem gdy kamera sama najeżdża na jakiś punkt:
np: przy rozpoczęciu nowej tury gdy "podlatuje" do aktywnej jednostki...
lub gdy otwieram ekran miasta (kamera wtedy odjeżdża lub dojeżdża) tnie się w tempie kilku nastu klatek na minutę)

Nie zrażony, przeinstalowałem sterowniki. To samo. Przeinstalowałem directX
- to samo, przeinstalowałem karę muzyczną - to samo...
Nie poddawałem się. Rozpocząłem nową grę i o dziwo problem zniknął.

Super! myslę sobie.
Zacząłem nową grę dowolną i znów się pojawił.
Przeinstalowałem Civkę... nadal, dokładnie to samo...

Moja konfiguracja:
athlon 3000+ 2155MHz
gforce fx 5900xt
512 ram
płyta: abit nf2-s2(g)

Jeżeli możecie coś doradzić. Będę bardzo wdzięczny.
Ach, i jeszcze jedno dziś spróbuję zainstalować starsze sterowniki karty graficznej - może pomoże

Jan 11, 2008 at 10:52

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #147]

Witam bun bun
W Twoim przypadku brak jest RAM-u na takim konfigu spróbuj wyłączać zbędne procesy w systemie (np. firewall.antywirus itp. ale na czas odłącz neta żeby czegoś nie złapać ) I poczytaj posty. Przewinęł sie tu tyle problemów że kazdy chyba juz znajdzie sposób dla siebie

_________________________________
http://zewabud.pl/

Jan 11, 2008 at 11:30

Print
bun bun
Status: Settler

Posts: 11
Registered: Jul 28, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #148]

niestety nie mogę się zgodzić, ale dzięki za odp.

uzasadnienie:

wcześniej gra śmigała płynnie jak marzenie na najwyższych ustawieniach grafiki
a bts na bieżąco zajmuje mi ok. 220mego ramu i odrobinę strony
dodatkowo - jeżeli sam przesuwam kamerę nawet w "uwolnionym" trybie
nie ma żadnego problemu

żadna zmiana ustawień grafiki obecnie nie pomaga - czy jest to minimum, czy maksimum gra chodzi dokładnie tak samo - nawet jak w grafie wyłączyłem shadery...

dzień wcześniej (przedwczoraj) grałem do roku mniej więcej 1700ne. pod koniec zaczynała zwalniać (nie haczyć) ale delikatnie (cała mapa odkryta itp itd...)
dziś - gdy wczytam zapis inicjalny - 4000p.n.e. też się haczy...

to nie ram.

PS: posty przeczytałem - w większości nie dotyczą - to co dotyczyło nie działa. - podkreślam że dzień wcześniej ta sama gra (te same sejwy) chodziły bez zarzutu... na "fanatykach" też czytałem.

PS2: proszę - piszcie cokolwiek przyjdzie wam do głowy - do końca przyszłego tygodnia nie mam w domu internetu wiec muszę wszystkie potencjalnie potrzebna pliki pobrać póki jestem w pracy


-------------

Nic to...
Pozbierałem z sieci sterowniki, DX, i tym podobne. Dociągnę jeszcze ram do 1G dla pewności i zobaczymy.

[Edited by bun bun on Jan 11, 2008 at 14:58]

Jan 11, 2008 at 12:07

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #149]

To, że inne gry chodzą płynnie oznacza, że COŚ skopało pliki w cIV albo grasz na ogromnej mapie z dużą ilością civek.W cIV RAM jest ważny. Wróć do starych sterowników bo to też może być przyczyną. Nie zawsze nowe sterowniki są dobre do starych kart. Przy ich aktualizowaniu zwracaj uwagę co one zmieniają.

_________________________________
http://zewabud.pl/

Jan 11, 2008 at 15:35

Print
bun bun
Status: Settler

Posts: 11
Registered: Jul 28, 2006
IP: Logged
Re: WĄTEK NA PROBLEMY TECHNICZNE (Beyond the Sword) [post #150]

Rozwiązanie:
Po przeinstalowaniu sterowników płyty głównej gra śmiga
Wczoraj dodatkowo dołożyłem RAM do 1GB - mogę w końcu bezpiecznie wymieniać się mapami z innymi (dla niewtajemniczonych - jażeli macie mało ram'u unikajcie tego jak ognia)

W każdym razie - problem tkwił w płycie.
Pozdrawiam i dzięki

Jan 15, 2008 at 08:16

Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 ... 16



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.