civ.org.pl forums > Civ4 - Rise Of Mankind > Pomocy - Mod Rise of Mankind
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Rise Of Mankind
Poster
Message    
klata
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Mar 02, 2008
IP: Logged
Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #1]

Witam!
To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie.

Mam problem z modem jak w temacie. W momencie, gdy naciskam ikonkę budowy miasta, lub klikam przycisk następnej tury to gra mi się zawiesza. Mam zainstalowaną oryginalną Civ4 + War + BtS + patch 313. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

_________________________________
Asus Striker Extreme
Intel core 2 Q6600 2400Mhz @ 4100Mhz
2x Asus GF 8800GT
4x 2GB Patriot 800Mhz
2x Seagate 250GB RAID0
Vista Ultimate 64Bit

Mar 02, 2008 at 10:41

Print
Avatar
Status: Regular

Posts: 112
Registered: Feb 19, 2008
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #2]

Spróbuj zmniejszyć ustawienia graficzne.

Spróbuj odpalić na innej mapie.

Jesli odpalasz przez grę dowolną - spróbuj przez scenariusz. Jeśli przez scenariusz - spróbuj grę dowolną.

Jeśli nie zadziała, przeinstalować grę i moda. Najlepiej moda ściągnąćjeszcze raz, może coś się zassało z błędem.

[Edited by Avatar on Mar 02, 2008 at 15:22]

_________________________________
PamiĂŞtaj gdzie TwĂłj Kraj, Gdzie Dom TwĂłj, bratni Âśpiew,
I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z wÂłasnej Ojczyzny !

Mar 02, 2008 at 15:19

Print
PANTEGO
Status: Prince

Posts: 3197
Registered: Jun 11, 2004
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #3]

Ja dla odmiany w menu wogóle nie mam zadnych napisów

_________________________________
------------------------------------------------------------------------------------------------------
..::[ mĂłj E-mail - pant3go <at> gmail.com | Skype - pantego88 | GaduGadu 7658413 ]::..

DZIEJE STAREGO ÂŚWIATA SPÂŁYWAJÂĄ NA KARTY HISTORII...
Dyplo PBEM civ IV


.:: HEGEMONIA - CieĂą Europy ::. zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::.
.:: ZIEMIA ::. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki! ::..
.:: PaĂąstwo Polskie ::. Historia plemion polskich napisana na nowo! Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..
.:: Beyond The World ::. Nowy Dyplo Pbem pod BTS. Zapraszam do odwiedzenia Kroniki ::..

.::Niewiesz co to Dyplo PBEM? Masz pytania? Tutaj znajdziesz regulamin gier Dyplo pod Civ4 i FAQ::.

NIE POZWÓL LENIWYM GRACZOM ZNISZCZYÆ TWOJEGO PBEMA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mar 02, 2008 at 15:48
Gadu-Gadu: 7658413
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #4]

Witaj klata
Offtop start:
widze u Ciebie jedwabisty konfig. Może opisałbys jak chodzi cIV (btS) na takim sprzęcie. Chodzi o to czy w póżnym okresie (XX wiek) przy dużej (ogromnej) mapie i dużej (min 24 civki) ilości nacji, gra przycina czyidzie płynnie. Opisz to w topiku o problemach technicznych żeby nie robic oftop Twoje spostrzeżenie zainteresuja nie tylko mnie
Offtop stop

_________________________________
http://zewabud.pl/

Mar 02, 2008 at 17:00

Print
Avatar
Status: Regular

Posts: 112
Registered: Feb 19, 2008
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #5]

Pantego, zmień język na angielski. RoM nie obsługuje innych wersji językowych. Sam sobie odpaliłem raz z włączonym polskim i nic nie było, żadnych napisów. Ale wystarczy że w opcjach zmienisz na angielski język i będzie git.

_________________________________
PamiĂŞtaj gdzie TwĂłj Kraj, Gdzie Dom TwĂłj, bratni Âśpiew,
I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z wÂłasnej Ojczyzny !

Mar 02, 2008 at 17:53

Print
Wiecho
Status: Conscript

Posts: 41
Registered: Sept 01, 2004
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #6]

a ja mam inny problem z tym modem, zainstalowałem go pod BTS (mod) - mam civ 4 complete - i po odpaleniu w wersji językowej angielskiej widzę tylko ludziki i mapę, natomiast pozostałej grafiki nie widać (brak jakichkolwiek opisów i pomocy, brak klawiszologii etc.)... pomocy

Mar 03, 2008 at 21:15

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10689
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #7]

Wiecho -->

Rozwiązanie problemu z niedziałającymi modami z wydaniem Civilization IV: Complete

1. Uruchomić edytor rejestru (Start -> uruchom -> wpisać "regedit" )
2. Znaleźć - HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE - Firaxis Games -> Sid Meier's Civilization 4 - Beyond the Sword
3. Następnie w tym wpisie należy kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybrać Nowy --> wartość ciągu (po ang "String value) i wpisać "INSTALLDIR"
4. Po stworzeniu wartości należy kliknąć znów drugim przyciskiem myszki na utworzoną wartość INSTALLDIR i wybrać modyfikuj
5. Wpisać poprawną ścieżkę do Beyond the Sword, np. C:\Program Files\2K Games\Firaxis Games\Sid Meier's Civilization 4 Complete\Beyond the Sword


Zrobiłem instalator dla chętnych aby było szybciej i nie bawić się w powyższą instrukcję
http://www.civ.org.pl/downloads.php?action=dlfile&type=Civ4&fileid=757
Plik należy uruchomić i dodać do rejestru.
Tylko jednak zasadnicza uwaga: Poprawka będzie działać tylko u osób, które zainstalowały grę w domyślny katalog - czyli pod C:\Program Files\2K Games\Firaxis Games\Sid Meier's Civilization 4 Complete

Mar 03, 2008 at 21:26

Print
Wiecho
Status: Conscript

Posts: 41
Registered: Sept 01, 2004
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #8]

dzięki za pomoc, zadziałało :-)

Mar 03, 2008 at 21:41

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10689
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #9]

wiem ale już taki wątek jest wiec ten zamykam..

Mar 03, 2008 at 21:50

Print
edek
Status: Regular

Posts: 176
Registered: Sept 20, 2007
IP: Logged
Problem z Rise of mankind [post #10]

Witam.

Temat w którym powinien być ten wpis został zamknięty wiec pisze tutaj.

Chodzi o nie pełne wyświetlanie informacji podczas gry. Dokładniej o brak niektórych napisów (np podpowiedzi/informacji po najechaniu na dane pole) czy ikonek z rozkazami dla jednostek. W poprzednim (zamkniętym) temacie problem został rozwiązany dla wersji Complete, a ja mam zwykły BTS i trik z regedit nie działa. Trzeba mieć jakiegoś konkretnego patcha do BTS bez którego Rise of mankind nie działa?

Pomocy!

Mar 07, 2008 at 11:04

Print
asioasioasio
Status: Prince

Posts: 3493
Registered: Nov 30, 2005
IP: Logged
Re: Problem z Rise of mankind [post #11]

Moze byc tez tak ze autor moda nie wszedzie napisal podpowiedzi - w plikach ktore tlumaczymy sporo jest [SPACE] lub kropek - czyli nie ma wopisu np w Cywilopedii. To z wersja w języku angielskim - zwersjami w innych językach jest jeszcze gorzej.

_________________________________
[URL=http://forums.civ.org.pl/viewtop
ic.php?TopicID=7699&page=0]World
War II - 1939 Mod teraz pod BTS
-
kliknij, aby uzyskaĂŚ wiĂŞcej
informacji[/URL]

Mar 10, 2008 at 20:08
Gadu-Gadu: 1201631
Print
Zibi1981
Status: Elite

Posts: 1264
Registered: Sept 13, 2006
IP: Logged
Re: Problem z Rise of mankind [post #12]

Potwierdzam. W plikach XML moda jest wiele tagów, które musimy uzupełniać od zera. Niestety

Quote:
edek wrote:W poprzednim (zamkniętym) temacie problem został rozwiązany dla wersji Complete


Na czym polegało to rozwiązanie?

_________________________________
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #437555
Zarejestrowany komputer #343538


"The great questions of the day will not be settled by means of speeches and majority decisions but by iron and blood"
Otto von Bismarck
Mar 11, 2008 at 10:40
Gadu-Gadu: 7707800
Print
edek
Status: Regular

Posts: 176
Registered: Sept 20, 2007
IP: Logged
Re: Problem z Rise of mankind [post #13]

Rozwiązanie polegało na zmianie ścieżki dostępu do gry na poprawną w regedit. Nie wiem co to ma wspólnego z poprawnością wyświetlania napisów. Nie mam wersji Complete i nie wiem jaka ścieżka tam jest umieszczona. U mnie jest poprawna w zwykłym dodatku BTS.

Mar 13, 2008 at 15:47

Print
edek
Status: Regular

Posts: 176
Registered: Sept 20, 2007
IP: Logged
Re: Problem z Rise of mankind [post #14]

Znalazłem mapę do RoM na 34 civki. http://forums.civfanatics.com/showthread.php?t=243405 odpowiedz 10
Ale jak ją odpalam to wczytuje mi tylko 18 pierwszych civek a reszty tak jakby nie widział. W innych mapach też mogę ustawić maksymalnie 18.
Pytanie. Ile civek może grać maksymalnie w RoM?

Jul 01, 2008 at 21:12

Print
piwlak
Status: Settler

Posts: 13
Registered: Sept 14, 2006
IP: Logged
Rise of Mankind- obniżenie podatków [post #15]

Wie ktoś jak to zrobić? Trzeba coś poradzić na buntujące się miasta. Proszę o "nie wyśmiewanie" mnie bo dopiero zaczynam grać

Nov 23, 2008 at 22:36

Print
Edzio
Status: Settler

Posts: 17
Registered: Nov 02, 2009
IP: Logged
Re: Rise of Mankind- obniżenie podatków [post #16]

Ładujesz z 10 jednostek wojska i już W krytycznych sytuacjach jak masz tak 0% swoich obywateli to z 20 musisz.

Aug 05, 2010 at 11:02

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Rise of Mankind- obniżenie podatków [post #17]

Quote:
piwlak wrote:
Wie ktoś jak to zrobić? Trzeba coś poradzić na buntujące się miasta. Proszę o "nie wyśmiewanie" mnie bo dopiero zaczynam grać


sprawdź o co im chodzi czytaj komunikaty i zobacz na ekranie miasta .

_________________________________
http://zewabud.pl/
Aug 05, 2010 at 15:46

Print
LordFistas
Status: Moderator

Posts: 935
Registered: Oct 28, 2005
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #18]

Archeolodzy się znaleźli Ludzie ten post jest z 2008 roku

_________________________________
Spolszczenie do Realism Invictus w toku! Zapraszam do działu Rise of Mankind

Aug 05, 2010 at 16:06

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #19]

Quote:
LordFistas wrote:
Archeolodzy się znaleźli Ludzie ten post jest z 2008 roku


Ale skąd on się wziął w ostatnich postach

To Twoja sprawka LordziF.

[Edited by ramzes46 on Aug 05, 2010 at 16:48]

_________________________________
http://zewabud.pl/
Aug 05, 2010 at 16:47

Print
LordFistas
Status: Moderator

Posts: 935
Registered: Oct 28, 2005
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #20]

Edzio go wygrzebał

_________________________________
Spolszczenie do Realism Invictus w toku! Zapraszam do działu Rise of Mankind

Aug 05, 2010 at 16:48

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #21]

Ale się dałem w kanał wpuścić
starzeje się człowiek i dat nie dowidzi

_________________________________
http://zewabud.pl/

Aug 05, 2010 at 16:49

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10689
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #22]

Wszyscy się starzeją

Aug 06, 2010 at 22:01

Print
Dalmaeth
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Jul 15, 2017
IP: Logged
Re: Pomocy - Mod Rise of Mankind [post #23]

Witajcie. To jest mój pierwszy post tutaj. Ja także mam problem z tym Modem RoM. Zmieniłem język na Angielski i od razu było lepiej. Niestety to tylko pozory były. Kiedy ustawiłem sobie już wszystko pod mapę gorące krzesła (Hot Seat) pod 7 graczy to podczas tworzenia mapy do wywaliło mnie i zamknęło mi program. Przy jego uruchamianiu wyskakują jakieś komunikaty, ale mod uruchamia się. Gorzej jest potem jak chcę włączyć nową mapę na gorących krzesłach. Za drugim razem niby stworzyło mapę, ale mam czarny ekran nic zupełnie nie widać na nim. Będzie ktoś w stanie pomóc mi?

Z góry dziękuję.

[Edited by Dalmaeth on Jul 16, 2017 at 11:17]

Jul 16, 2017 at 11:11

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.