civ.org.pl forums > Space 4X - Space Empires V > Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Strategie Kosmiczne 4X > Space Empires V
Poster
Message    
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #101]

burdel się zrobił
i ciężko było korzystać

_________________________________
Ceasar Trade List

May 31, 2009 at 11:58
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #102]

Dobra robota Cezarze.

Naprawdę cieszę się, gdy ktokolwiek z nas, w miarę wolnego czasu, zrobi coś ciekawego w naszym dziale na Forum.

Tak trzymać.

_________________________________
Felietony z CaissÂą

Jun 01, 2009 at 00:02

Print
Trader
Status: Veteran

Posts: 312
Registered: Mar 28, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #103]

No, no. Mamy tu prawdziwego pracusia

Jun 01, 2009 at 00:29

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #104]

zawstydzacie mnie

_________________________________
Ceasar Trade List

Jun 01, 2009 at 05:01
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #105]

Dodaj Ceasar do FAQ jak wstawić shispet.

Jun 01, 2009 at 09:07

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #106]

dodam :]

_________________________________
Ceasar Trade List

Jun 01, 2009 at 16:25
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #107]

Czy można zrobić tak żeby Space Yard na orbicie planety dawał jej "bonus" do budowy budynków, coś podobnego jak jest teraz

chodzi mi o to żeby zamiast stoczni planetarnej budować orbitalną i żeby przy wyższych poziomach nie trzeba było używać non stop emergency, bo np taki 89 lvl laboratorium trochę czasu się buduje a na nowej planecie bez odpowiedniej infrastruktury to istna katorga

_________________________________
Ceasar Trade List

Jun 06, 2009 at 07:55
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #108]

A po co?

Stosujesz po prostu niewłaściwą strategię.

Na każdej planecie zbuduj najpierw stocznię, a potem resztę budynków. Nawet na tiny czas budowy będzie krótszy, niż bez stoczni. Poza tym po zabudowaniu planety Research Labs, stocznia może produkować coś innego (myśliwce w ilościach hurtowych na przykład).

_________________________________
Felietony z CaissÂą

Jun 06, 2009 at 11:05

Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #109]

Taa, ale to jest denerwujące. Sama stocznia buduje sie 5-7 tur na nowej planecie. A w przypadku nagłego zapotrzebowania na budowe kopalni i innych surowców budowanie stoczni staje sie up****liwe.

Przy okazji, mam pytania.

Budynki Medical lab i niektóre z organicznej technologii bronią system przez zarazami x poziomu. Bronią nawet przed zarazami wywoływanymi przez bronie?

Jak nadać nazwe danemu punktowi kontrolnemu i czy jest jakaś granica w ich wyznaczaniu. (w SEIV nazywanie pkt kontrolnych bardzo sie przydawało.)

Chce dodac/usunąć typy statków do spisów (w atenie jest tego za dużo). Chciałbym też dodać/usunąć typy kolonii na stałe do spisu(mam specyficzny sposób segregowania). Czy jak znienie to w modzie Atena to czy będzie to miało wpływ na rozgrywke multi?

PS. Ta cenzura jest zbyt czuła i up****liwa! Czy "u p i e r d l i w e" to przekleństwo?

[Edited by Skyline14 on Jun 06, 2009 at 13:05]

Jun 06, 2009 at 12:54

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #110]

W multi każdy musi miec taka sama wersje gry

nie da sie nadać nazwy punktowi kontrolnemu a przydałoby się
możesz ich miec max 9, chyba wystarczająca liczba

mozesz je usnąć w pliku Vehiclesizes
ale po co jak to ułatwia grę ?
możesz sobie dostosować jak masz większa liczbę projektów

_________________________________
Ceasar Trade List

Jun 06, 2009 at 14:05
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #111]

Quote:
Ceasar Of Rome wrote:
Czy można zrobić tak żeby Space Yard na orbicie planety dawał jej "bonus" do budowy budynków, coś podobnego jak jest teraz

chodzi mi o to żeby zamiast stoczni planetarnej budować orbitalną
...

Według mojej wiedzy nie ma takiej możliwości. Za to można zaprojektować komponent dla stacji który zwiększa wydajność stoczni planetarnej.

Quote:
Skyline14 wrote:
Taa, ale to jest denerwujące. Sama stocznia buduje sie 5-7 tur na nowej planecie. A w przypadku nagłego zapotrzebowania na budowe kopalni i innych surowców budowanie stoczni staje sie up****liwe...

Zaawansowane budynki muszą sie budować dłużej. To jest kwestia balansu gry.

Quote:
Skyline14 wrote:
...Budynki Medical lab i niektóre z organicznej technologii bronią system przez zarazami x poziomu. Bronią nawet przed zarazami wywoływanymi przez bronie?...

Nie sprawdzałem w praktyce ale z działania funkcji wychodzi ze też zapobiegają zarazie wywołanej bronią.

Quote:
Skyline14 wrote:
...Chce dodac/usunąć typy statków do spisów (w atenie jest tego za dużo). Chciałbym też dodać/usunąć typy kolonii na stałe do spisu(mam specyficzny sposób segregowania). Czy jak znienie to w modzie Atena to czy będzie to miało wpływ na rozgrywke multi?...

Nie wczytasz turki jeżeli Twoje pliki z katalogu Data będą się różniły od plików z hosta.
Jeżeli chcesz aby coś znikło lub pojawiło się w Atenie oficjalnie to złóż propozycje w odpowiednim dziale. Nie zapomni tylko o argumentacji
Jun 06, 2009 at 14:58

Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #112]

Quote:
Merthen wrote:
Nie wczytasz turki jeżeli Twoje pliki z katalogu Data będą się różniły od plików z hosta.
Jeżeli chcesz aby coś znikło lub pojawiło się w Atenie oficjalnie to złóż propozycje w odpowiednim dziale. Nie zapomni tylko o argumentacji


Nie, bo będziecie sie śmiać. I w ogóle tylko ja bym to używał. Będe sobie ręcznie w grze wpisywał.
Jun 06, 2009 at 20:29

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #113]

Teraz to mnie zaciekawiłeś No dawaj

Jun 06, 2009 at 20:39

Print
dzusior
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Feb 23, 2009
IP: Logged

Attached:
gr.bmp
322 KB [downloads: 105]
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #114]

Mam date 2416,7 i moje pytanie czy ilosc punktow nauki 2394539 to dużo? Zaznacze że posiadam 47 planet. I kolejne pytanie czy mniejsza ilość statkow z wysokim lev da rade z masówka?? Z kolegą gram i widze że ilość nie zawsze przekłada się na jakość.

Jun 10, 2009 at 10:02

Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #115]

1. W przypadku multi - to bardzo mało. Na początek spróbuj osiągnąć 10 milionów RP w sto tur.

2. Jeden dobry okręt poradzi sobie z całą flotą niskopoziomową flotą.

_________________________________
Felietony z CaissÂą

Jun 10, 2009 at 10:50

Print
dzusior
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Feb 23, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #116]

ale to przy jakiej ilosci planet:>

Jun 10, 2009 at 11:32

Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #117]

Jak największej. Tyle ile dasz rady skolonizować. Dużo zależy od mapy i AI. Na początek może spróbuj osiągnąć wynik 150 - 200 planet w 100 tur.

_________________________________
Felietony z CaissÂą

Jun 10, 2009 at 13:53

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #118]

i zależy także jak grasz, bo jeśli grasz bez szpiegostwa to już niektórych budynków nie stawiasz i masz więcej miejsca na laboratoria
ta licba na taką turę to nawet wq singlu mało ale biorąc pod uwagę małą ilość planet to może być

_________________________________
Ceasar Trade List

Jun 10, 2009 at 16:38
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #119]

Coś sobie przypomniałem. W Atenie procenty w asteroidach nie spadają przy wydobywaniu z nich surowców. Tak więc moje pytanie brzmi:
Czy budynki zwiększające produkcje surowców w systemie o x% (np. System mineral scanner lub System robotic factory) podniesie także to co wydobywa sie w asteroidach?

Jun 11, 2009 at 09:54

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #120]

Te budynki nie działają na zdalne wydobycie.

Jun 11, 2009 at 10:01

Print
Trader
Status: Veteran

Posts: 312
Registered: Mar 28, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #121]

Czy combat sensors i ECM-y mają wpływ jedynie na broń typu direct fire, czy też na inne (np. rakiety)?

Jun 11, 2009 at 22:48

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #122]

Na rakiety i torpedy wysokość defense i offense okrętów nie ma wpływu.

P.S.
Ja stosuje combat sensors w swoich okrętach rakietowych ponieważ wspomaga broń PD, a ECM w razie jakbyś ktoś chciał użyć innej broni.

Jun 12, 2009 at 10:43

Print
takeda
Status: Conscript

Posts: 38
Registered: Apr 06, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #123]

w grze symultanicznej walka odbywa sie wtrybie strategicznym?(na pewno nie tektycznym)czy na innych zasadach?i czy po jej odbyciu w raporcie da ja sie obejrzec w trybie strategicznym badz taktycznym?

Jun 30, 2009 at 11:17

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #124]

w grze symultaniczne nie mamy wpływu na bitwy. Ale możemy sobie je obejrzeć w raportach

Jun 30, 2009 at 12:13

Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #125]

Czy jest jakikolwiek sposób aby pominąć oglądanie ruchu statków w trybie turowym? Denerwuje mnie to w singlu!

Jun 30, 2009 at 18:10

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #126]

a ruchy symultatyczne nie da sie ustawić ?

_________________________________
Ceasar Trade List

Jun 30, 2009 at 19:37
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #127]

Da sie, ale przed grą. A w trakcie?

Jun 30, 2009 at 20:45

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #128]

Ile jest technologii w grze? (oczywiście mam na myśli ogólne technologie a nie ich ulepszenia)

Jun 30, 2009 at 21:40

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #129]

Skyline
chyba nie

_________________________________
Ceasar Trade List

Jun 30, 2009 at 22:13
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #130]

skylinie nie. W czasie gry możesz jedynie właczyc na maxa poruszania na mapie.


Azazell
odpowiedź na pewno jest 3 cyfrowa

Jul 01, 2009 at 15:58

Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #131]

Idzie przyspieszyć poruszanie sie statków? Jak?

Jul 01, 2009 at 16:33

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #132]

po włączeniu jakieś rozgrywki obejrzy sobie w menu opcje. Tam można zwiększać szybkość przemieszczenia.

Jul 01, 2009 at 16:44

Print
takeda
Status: Conscript

Posts: 38
Registered: Apr 06, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #133]

czy na multi gracie z zastosowaniem nauk wywiadowczych?

Jul 02, 2009 at 08:30

Print
Trader
Status: Veteran

Posts: 312
Registered: Mar 28, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #134]

Wywiad jest zawsze wyłączony.

Jul 02, 2009 at 09:51

Print
takeda
Status: Conscript

Posts: 38
Registered: Apr 06, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #135]

a nie byloby ciekawiej z wywiadem?poza tym to nieodlaczny element w swiecie jaki by on nie byl zadna sila militarna ani ekonomiczna tak naprawde bez niego nie funkcjonuje poza tym moim zdaniem uatrakcyjnia i roznicuje gre .niee kazdy musi byc nie bedzie potega militarna . daje szanse innym i nne drogi rozwoju. A przesuniece okretow do rezerwy czy przynosi konkretne kozysci?

[Edited by takeda on Jul 02, 2009 at 11:42]

Jul 02, 2009 at 11:36

Print
Trader
Status: Veteran

Posts: 312
Registered: Mar 28, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #136]

Wg mnie wywiad jest nieco skopany w SEV. Ale można by kiedyś spróbować...


Odnśnie rozkazu mothball (bo o niego chyba Ci chodziło) - po prostu nie płacisz za utrzymanie okrętów.

Jul 02, 2009 at 11:55

Print
takeda
Status: Conscript

Posts: 38
Registered: Apr 06, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #137]

a strony ujemne przeniesiena do rezerwy? czy to wogole kalkuluje w grze ma praktyczne zastosowanie?

Jul 02, 2009 at 11:59

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #138]

wywiad jest skopany w Sock. W Atenie go poprawiłem na podstawie BM ale nie mailem czasu dobrze go przetestować. Więc aby nie rujnować PBEM gramy bez niego.


Strony ujemny rezerwy to gotowość.

Przywrócenie takich okrętów do sprawności trwa dwie tury.

Jul 02, 2009 at 12:20

Print
Trader
Status: Veteran

Posts: 312
Registered: Mar 28, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #139]

A i przydatność rezerwy jest mocno ogranicznona, bo surowców zazwyczaj nie brakuje.

Jul 02, 2009 at 12:52

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #140]

No cóż, ja cały czas balansuje na krawędzi z surowcami

Jul 02, 2009 at 12:54

Print
Trader
Status: Veteran

Posts: 312
Registered: Mar 28, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #141]

Bo panety aż się jeżą od centrów naukowych

Jul 02, 2009 at 12:59

Print
takeda
Status: Conscript

Posts: 38
Registered: Apr 06, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #142]

a propo nauki . nawet przy duzych kosztach ustawionych na poczatku dla nauki mam wrazenie ze chyba za szybko odnajdywane sa poszczegolne dziedziny. niektoryhh nawet nie oplaca sie od razu stowac poniewaz za chwile jest dostepny nastepny pozim. przynajmniej w stock w atenie tez? w multi nie dochodzi do tego ze wiekszosc jest w krotkim czasie na najwyzzszym poziomie?to chyba wjakims stopniu oslabia przyjemnosc z rozrywki.

Jul 02, 2009 at 13:18

Print
Trader
Status: Veteran

Posts: 312
Registered: Mar 28, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #143]

Problem stary jak świat... a właściwie jak SEV.

Poziomy lecą szybko, ale jak masz ich do wynalezienia np. 100, to trochę się trzeba namęczyć.

Ja w singlu zawsze gram z ustawieniem high, jeśl chodzi o koszty nauki.

W multi jest trochę inaczej, bo jak masz np. 1 turę na dzień, to tego tak nie odczuwasz.

Poza tym - jak już ktoś zauważył na forum - można sobie robić upgrady np. co 5 leveli

Jul 02, 2009 at 13:39

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #144]

Quote:
Trader wrote:
Bo panety aż się jeżą od centrów naukowych


tylko 70% wszystkich budynków
Jul 02, 2009 at 14:16

Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #145]

Upgrady można robić. Ale to sie robi uciążliwe już przy 100 statkach

Już nie przesadzajmy. Dla mnie medium jest idealne, high nawet nie próbowałem. Nie wynajduje sie 1 poziomu na ture, ale te 2-4 przynajmniej. Na multi to leci w dziesiątkach Nie robimy modernizacji co ture, tylko co rok lub 2. Na medium i high trzeba rozważnie rozwadać punkty. Na Low to myślimy gdzie najpierw zrobić max poziom :P

Jul 02, 2009 at 14:20

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #146]

co do wywiadu
wystarczy że jedno imperium się bardzo na tym skupi a reszta nie bedzie miała szansy w przypadku stock

upgrade co komopnent ?
a po co ?

po co stawiacie wielką flotę na początku gry ?
i tak po kilku turach jest przestarzała, lepiej najpierw zając się gospodarką a potem zając się wojskiem
taki jest porządek wszechświata a nie że najpierw deska a potem drzewo

_________________________________
Ceasar Trade List

Jul 02, 2009 at 16:02
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
takeda
Status: Conscript

Posts: 38
Registered: Apr 06, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #147]

jak sprubuje w multi to ocenie sam jak to jest z tym rozwojem. puki co tona was doswiadczonych poslucham. jedna tura na dzien w multi srednio wychodz w praktyce?

[Edited by takeda on Jul 02, 2009 at 20:22]

Jul 02, 2009 at 20:19

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #148]

w pozniejszyh etapach gry
na samym poczatku to leci

_________________________________
Ceasar Trade List

Jul 02, 2009 at 20:32
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #149]

Wszystko zalerzy od ludzi i zgrania w czasie. Ale średnio jedna turka dziennie wychodzi.

A właśnie, dlaczego tak długo stoimy w PBEM4?

Jul 03, 2009 at 11:25

Print
Trader
Status: Veteran

Posts: 312
Registered: Mar 28, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #150]

Chyba czekamy na Vortavora.

Jul 03, 2009 at 11:42

Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 ... 10



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.