civ.org.pl forums > Space 4X - Space Empires V > Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Strategie Kosmiczne 4X > Space Empires V
Poster
Message    
GeneralDepet
Status: Regular

Posts: 118
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #251]

Nowy dzień - nowe pytania:

Wartość jakiego rodzaju komponentów się kumuluje ? Póki co wiem że silniki tak, sensory nie - a broń ? Pancerz ? Osłony ?
Po co montować więcej niż 1 kwaterę załogi (50 ludzi) ?
Jaka jest różnica pomiędzy satelitą a okrętem/dronem/myśliwcem pozbawionym silników ?

Dec 27, 2009 at 11:59

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #252]

procenty do ataku i obrony
np
ECM daje ci 10 % bonusu do obrony (defense syste,) +
odpowiedni pancerz + np komponent religijny ( rasa religijna, Religion Science > Religion technology) się kumulują
podobnie jest z sensorami bojowymi

Jeśli nie używasz komputerów to musisz mieć odpowiednią ilość załogi wymaganą dla danej jednostki.

Prócz tego że różnią się wielkością , rodzajem broni jakie możesz wmontować to mają także różny bonus do obrony.

w wersji standart SEV (Stock)
mysliwiec bez silników ma więszy bonus niż satelita a spełnia tą samą rolę
mały okręt bez silników ma większy bonus niż baza,

Do myśliwca możesz włożyć tylko smaller weapon ( Smaller weapon)


Żeby okręt był jako taki samowystarczalny to powinien mieć także luki za te zasoby i amunicję.

_________________________________
Ceasar Trade List

Dec 27, 2009 at 12:21
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
GeneralDepet
Status: Regular

Posts: 118
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #253]

Quote:
Ceasar Of Rome wrote:
procenty do ataku i obrony
np
ECM daje ci 10 % bonusu do obrony (defense syste,) +
odpowiedni pancerz + np komponent religijny ( rasa religijna, Religion Science > Religion technology) się kumulują
podobnie jest z sensorami bojowymi



Tak to rozumiem ale mnie chodzi bardziej o to czy jeśli wstawię powiedzmy 5 x komponent pancerza to czy ta wartość tego pancerza będzie x 5 czy liczy się tylko jeden ? Prościej: czy kumuluje się to jak silniki czy nie ?

Identyczna sprawa z bronią - czy jeśli wstawię powiedzmy jakieś 2 działa to siła rażenia takiego statku będzie x 2 ?

---------

Bardzo ciężko jest się komuś kto grał wcześniej w GalCiv2 lub MoO2 przestawić na SEV właśnie z tego względu że wartości nie wszystkich komponentów się kumulują. Tam było tak że 4 x sensory dawały zasięg x 4 a tutaj tak nie jest...

[Edited by GeneralDepet on Dec 27, 2009 at 14:55]
Dec 27, 2009 at 14:53

Print
Ziro
Status: Elite

Posts: 777
Registered: Feb 14, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #254]

Co do pancerza i osłon to im więcej tym lepiej, jak dasz dwa działka to oba będą strzelać, jak dasz 50 dział to jeśli starczy Ci amunicji to te 50 będzie strzelać.

_________________________________
Hitori ni nareba fuan ni obieteita kedo

LastFM

Dec 27, 2009 at 16:10
Gadu-Gadu: 7994773
Print
GeneralDepet
Status: Regular

Posts: 118
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #255]

Dzięki - czyli wychodzi na to że nie kumulują się tylko sensory.

Dec 27, 2009 at 17:17

Print
Ziro
Status: Elite

Posts: 777
Registered: Feb 14, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #256]

Sensory nie kumulują się. Mają określony zasiąg od punkty, muszą same w sobie być mocniejsze, to tak jak mówić, że 2 radary zasięgu 50km dać obok siebie i będą mieć zasięg 100km. Promień zawsze będzie taki sam, jedynie punkt przyłożenia inny o kilka metrów.

_________________________________
Hitori ni nareba fuan ni obieteita kedo

LastFM

Dec 27, 2009 at 17:24
Gadu-Gadu: 7994773
Print
GeneralDepet
Status: Regular

Posts: 118
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #257]

Tak to jest logiczne ale przyzwyczaiłem się do tego co w GalCiv2

Jeszcze raz wielki dzięki za dotychczasową pomoc - gra coraz bardziej wciąga... może za jakiś czas załapię się juz na jakiś PBEMik

Dec 27, 2009 at 17:32

Print
GeneralDepet
Status: Regular

Posts: 118
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #258]

Jak można zwiększyć przestrzeń budowlaną na planecie która ma atmosferę różniącą się od mojego hw ? Zmiana atmosfery ? Jaka to technologia ? Czy są jeszcze jakieś inne sposoby ?

Dec 27, 2009 at 19:14

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #259]

to jest akurat opisane w FAQ

_________________________________
Ceasar Trade List

Dec 27, 2009 at 19:26
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
GeneralDepet
Status: Regular

Posts: 118
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #260]

Kurcze przejrzałem cały i nic nie znalazłem. Poratujesz linkiem ?

Dec 27, 2009 at 20:22

Print
Anamorian
Status: Veteran

Posts: 494
Registered: Dec 13, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #261]

Utylizacja Planet, trzeba osiągnąć wysoki poziom badań w tej dziedzinie aby móc budować na planecie odpowiednią Strukturę... Nie chcę cię zmylić źle podając jego angielską nazwę... Ale za to dam wskazówkę po polsku: Jest tam coś z Modyfikacją Atmosfery (W nazwie Struktury, zmieniającej atmosfere planet)
Kurcze, szkoda że nie pamiętam jaki lvl dokładnie Utylizacji Planet potrzebujesz... Ale ta struktura której potrzebujesz będzie opracowana jako trzecia po Podnoszącej Kondycję planety i jej zasobność w surowce.
Szczerze mówiąc ja też tego w FAQ nie nalazłem, ale szukalem pobierznie

EDIT: Tylko zmiana atmosfery. Musisz wybudować ten budynek i odczekać kilka tur - Ile pisze w jego opisie. Po zmianie atmosfery wyświetli ci się komunikat w Newsach, więc na pewno tego nie przegapisz.

[Edited by Anamorian on Dec 27, 2009 at 20:33]

Dec 27, 2009 at 20:32
Gadu-Gadu: 9654374
XFire rennkar
Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #262]

Byłem pewien że było ale musiało gdzieś mi zaginąć
tak więc:

Po podpisaniu odpowiedniego traktatu z obcym imperium o innej atmosferze (Migration Population ) i po zamieszkaniu przez nich danej planety z ich atmosferą ( sami się tam przeniosą) usuwasz swoją populację albo poprzez jettison cargo ( ctrl + J) albo ładujes zje na transportowie( O , kilkasz na planetę i ładujesz swoją)lub poprzez T i wymieniasz ładunki w oknie.

Innym sposobem jest wybudowanie budynku Atmosfere Modification Plant
Dostajesz go dzięki badaniu na 20 lvl Planet Utylization ( 2 lvl PLanet Engenring). Maksymalny poziom budynku masz 20 lvl i zmienia ci atmosferę na twoją rodzimą jeśli twoja rasa jest obecna na danej planecie w ciągu 0,5 roku czyli 5 tur.Budynke zawsze zmienia atmosferę dla rasy jaka akurat jest na planecie z kopułą (domed)

_________________________________
Ceasar Trade List

Dec 27, 2009 at 21:12
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged

Attached:
setup.jpg
37 KB [downloads: 597]
Re: Problemy z SEV [post #263]

Quote:
GeneralDepet wrote:Chciałem się jeszcze spytać jakie są Wasze standardowe ustawienia gry PBEM w ModPL ? Konkretnie chodzi mi np. o to czy opcja "Gracze moga realizować swoje projekty wywiadowcze" jest odznaczona ? Czy surowce są ograniczone ? Czy gra się metodą turową czy symultaniczną ? I generalnie inne restrykcje/ustawienia jakie są wybierane podczas tworzenia nowej gry...

Hej!

Tutaj masz plik gsu z ustawieniami PBEM6. Wszystkie nasze PBEM-y zostały rozegrane na (w miarę podobnych) ustawieniach. Różnice były mało istotne.

Zapisz go w katalogu GameSetups i wybierz przy tworzeniu nowej gry. Dodaj imperia AI i zmień mapę - według uznania.

http://hostuje.net/file.php?id=f08b19320f6250a1db69650993453e67

Wybierz grę symultaniczną na jednym komputerze. Plik gam będzie zapisywany w katalogu SavedGames pod nazwą jaką podasz - Nazwa pliku stanu gry sieciowej.



Musisz mieć zainstalowany mod SpartaPL:

http://rapidshare.com/files/319484138/SpartaPL.rar

Miłego testowania. Mam nadzieję, że SEV spełni Twoje oczekiwania i pojawisz się w kolejnym PBEM. To najlepszy sposób, aby poznać grę.

[Edited by Adi Cherryson on Dec 28, 2009 at 01:33]

_________________________________
Felietony z CaissÂą
Dec 28, 2009 at 01:26

Print
Anamorian
Status: Veteran

Posts: 494
Registered: Dec 13, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #264]

O kurczę, fakt ^^' O tym podstawowym zapomniałem ^^'
Dzięki Cezar, że mnie poprawiłeś - Bo by się biedaczek z tyloma lvl badań musiał męczyć ^^'
Chyba muszę sam jeszcze troszkę mechanicznej wiedzy pozdobywać, aby później tego typu głupot nie pleść... I nie dezorientować innych ^^'
A tylko chciałem się do czegoś przydać ^^'

Dec 28, 2009 at 11:23
Gadu-Gadu: 9654374
XFire rennkar
Print
GeneralDepet
Status: Regular

Posts: 118
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #265]

Co oznacza czerwony napis "zastrzeżony system" w prawym górnym rogu ?

Dec 28, 2009 at 15:43

Print
GeneralDepet
Status: Regular

Posts: 118
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #266]

Jak wyglądają starcia w grze multi ? Tam nie ma trybu taktycznego tylko jest strategiczny tak ? Czy wszelkie mniejsze jednostki jak myśliwce/drony/satelity zostaną automatycznie wysłane do walki z ładowni ?

Dec 29, 2009 at 12:35

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #267]

Sam ustawisz Zastrzeżenie Systemu. To polecenie pozwala wymusić na naszych statkach aby omijali ten system.


Starcia w multi odbywają w trybie strategicznym. Okrętu zachowują się według wybranej strategii. Jednostki wysyłane są automatycznie do walki.

[Edited by Merthen on Dec 29, 2009 at 14:14]

Dec 29, 2009 at 14:14

Print
Trumen
Status: Veteran

Posts: 305
Registered: Nov 14, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #268]

Mam taką sprawę czemu ludzie z innej rasy nie chcą przechodzić na moją planetę skoro mam podpisany taki pakt?

Jan 07, 2010 at 18:35

Print
Ziro
Status: Elite

Posts: 777
Registered: Feb 14, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #269]

Muszą transportery trafić na Twoją planetę, komputer wysyła na każdą ze swoją atmosferą, gdzie jest wolne miejsce.

_________________________________
Hitori ni nareba fuan ni obieteita kedo

LastFM

Jan 07, 2010 at 19:23
Gadu-Gadu: 7994773
Print
Trumen
Status: Veteran

Posts: 305
Registered: Nov 14, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #270]

nie, jak grałem z kompem i podpisałem z nim pakt to juz od następnej tury na planetach z taką atmosferą jaka była potrzeba dla tej rasy zaczeły pojawiac się tam osobniki tej rasy a teraz tak nie jest

Jan 07, 2010 at 20:27

Print
Ziro
Status: Elite

Posts: 777
Registered: Feb 14, 2009
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #271]

Pewnie chodzi Ci o pbema, możliwe, że podpisałeś tylko pakt w jedną stronę.

_________________________________
Hitori ni nareba fuan ni obieteita kedo

LastFM

Jan 07, 2010 at 20:31
Gadu-Gadu: 7994773
Print
Madej
Status: Settler

Posts: 27
Registered: Aug 13, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #272]

Witam, jestem nowym graczem i dopiero zaczynam przygodę z SEV. Mam nadzieje że pomożecie
1.W opcjach generowania mapy mogę wybrać "brak punktów skokowych"
Czyli układy nie bedą połączone. Jak w związku z tym będę mógł podróżować do sąsiednich układów?
2, Czym różnią się neutralne imperia SI od zwykłych?
3. czy mogę wybrać startowe systemy dla stworzonego przez siebie obcego imperium( SI )

Jan 17, 2010 at 10:13

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #273]

Quote:
Madej wrote:
Witam, jestem nowym graczem i dopiero zaczynam przygodę z SEV. Mam nadzieje że pomożecie
1.W opcjach generowania mapy mogę wybrać "brak punktów skokowych"
Czyli układy nie bedą połączone. Jak w związku z tym będę mógł podróżować do sąsiednich układów?
2, Czym różnią się neutralne imperia SI od zwykłych?
3. czy mogę wybrać startowe systemy dla stworzonego przez siebie obcego imperium( SI )


Witaj

Ad 1. To oznacza ze będziesz musiał wynaleźć komponent do tworzenia warpów aby podróżować.
Ad 2. Neutralne nigdy nie opuszczają swojego systemu macierzystego
Ad 3. Możesz tylko wybrać systemy w których pojawią się imperia. Przydzielenie punktów do imperiów jest losowe.
Jan 17, 2010 at 11:37

Print
Madej
Status: Settler

Posts: 27
Registered: Aug 13, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #274]

Dzięki
AD 1. Czyli nie dolecę do innego układu na silnikach konwencjonalnych? muszę najpierw wynaleźć bramy skokowe i budować je pomiędzy systemami? dobrze rozumiem?

Jan 17, 2010 at 14:57

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #275]

Tak
startując jedną planetą w systemie była by to gra sado masso

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 17, 2010 at 15:09
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Madej
Status: Settler

Posts: 27
Registered: Aug 13, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #276]

Ale ja właśnie chce tak zacząć jedna planeta i brak bram skokowych. Da się? jak wygląda wynalezienie warp? czy po odblokowaniu tego badania będę mógł bez przeszkód skoczyć do innego systemu?

Jan 17, 2010 at 20:36

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #277]

jest to bardzo droga przygoda
Musisz wynaleźć kilkanaśxie poziomów Stellar Manipulation, bez kiou milionów punktów nauki nie zabierałbym się do tego.
No chyba że zaczniesz na wszyskich techach lub też dużej ilości inwestując początkowe punkty nauki w laboratoria i stellar manipulacje
ale to nie ma takiej zabawy na wszytskich techach jak powolne odkrywanie nowych technologii.

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 17, 2010 at 20:40
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Corax
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Jan 20, 2010
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #278]

Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum.
Gram już od jakiegoś czasu w SEV, ale ostatnio pojawił się pewien problem (i mam nadzieję, że jest to właściwe miejsce, aby o niego spytać). Korzystam z wersji EN gry i zainstalowanej Ateny. Jednakże na pewnym etapie rozgrywki gra zawiesza się. Ma to miejsce w trakcie ładowania się niebieskiego paska przetwarzania danych. Zacina się on na ok. 60% i już nie rusza dalej.
Czy ktoś z obecnych miał już do czynienia z czymś takim?

Jan 20, 2010 at 18:28

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #279]

Ja miałem.
Często na Atenie mi się gra zawieszała jak czytnik fps dochodził do 60
rozwiązaniem było zazwyczaj zaczęcie jej od nowa.
Polecam zmniejszenie liczby statków i jednostek, mi na razie to pomaga.


Więcej szczegółów technicznych co i jak udzieli Ci z pewnością Merthen.

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 20, 2010 at 18:44
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #280]

Od wersji Ateny 0.18 tego problemu nie powinno już być.

Jeżeli masz wersję gry SEV 1.79 i Atenę 0.18 błąd nie powinien występować.

Masz tę wersję Corax?

Jan 20, 2010 at 18:48

Print
Corax
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Jan 20, 2010
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #281]

Dzięki za odpowiedź.
A czy da się jakoś uratować aktualną rozgrywkę? I jak bardzo ewentualnie należałoby ograniczyć liczbę jednostek?

Nie. Mam wersję 0.16. Gdzie mogę ściągnąć nowszą wersję?

Mam patch na 1.79

[Edited by Corax on Jan 20, 2010 at 18:56]

Jan 20, 2010 at 18:49

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #282]

Może wpierw odpowiedź na moje pytanie, które zadałem post wyżej

[Edited by Merthen on Jan 20, 2010 at 18:51]

Jan 20, 2010 at 18:51

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #283]

http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=7175

wersja 0.18

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 20, 2010 at 19:08
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Corax
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Jan 20, 2010
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #284]

Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że teraz będzie działać

Ech, chociaż szkoda obecnej rozgrywki

Jan 20, 2010 at 19:13

Print
Judykator
Status: Conscript

Posts: 68
Registered: Jul 04, 2007
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #285]

A czy gdzieś znajdę wersję PL instrukcji gry?

Jan 20, 2010 at 19:23

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #286]

instrukcja pl jest mocno obcięta
jest np przy wersji pl gry

[Edited by Ceasar Of Rome on Jan 20, 2010 at 19:42]

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 20, 2010 at 19:25
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Judykator
Status: Conscript

Posts: 68
Registered: Jul 04, 2007
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #287]

Ale można ją skądś ściągnąć? Chciałbym poczytać o grze, przed zakupem.

Jan 20, 2010 at 19:28

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #288]

sprawdź pm

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 20, 2010 at 19:30
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Madej
Status: Settler

Posts: 27
Registered: Aug 13, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #289]

Quote:
Ceasar Of Rome wrote:
jest to bardzo droga przygoda
Musisz wynaleźć kilkanaśxie poziomów Stellar Manipulation, bez kiou milionów punktów nauki nie zabierałbym się do tego.
No chyba że zaczniesz na wszyskich techach lub też dużej ilości inwestując początkowe punkty nauki w laboratoria i stellar manipulacje
ale to nie ma takiej zabawy na wszytskich techach jak powolne odkrywanie nowych technologii.


1.A dokładnie który LVL tej technologi?
Jeśli to kwestia 10-20 tur to dla mnie nie ma problemu, a urealni grę jak dla mnie, czyli od 0 do milionera małymi kroczkami hehe.

2. Do czego dokładnie służą satelity oraz drony?

3.. w opcji wyboru ustawień rasy jest coś takiego jak folder z którego będą brane projekty dla każdej z raz.
O co dokładnie w tym chodzi? czy muszę wybierać dla każdej z ras jakiś folder czy mogę zostawić to miejsce puste?

4. Jak zmodernizować wybudowane już na planecie budynki? Mam lvl 3 np magazynów wynaleziony ale co z tego jak magazyny na planecie dalej mają lvl1:/

5. Jak dokładnie działają magazyny? Jeśli magazyny są pełna a ja dalej produkuje nadwyżki to są one tracone? wybudowane na planecie magazyny dotyczą tylko tej planety czy całego imperium ( dochód netto)
Może dobrym pomysłem jest wybudowanie na jednej planecie samych magazynów?

6 jakie warunki muszą być spełnione by zaczął się generować dochód z handlu, i co to jest dochód z "z taryf" oraz zdalnego wydobycia?

Przepraszam za tyle pytań ale nie moge się tego doczytać w instrukcji

[Edited by Madej on Jan 21, 2010 at 14:12]
Jan 21, 2010 at 09:45

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #290]

Rozumiem ze pytanie są do Stocku


1. Gravitational Quantum Resonator (tworzy warpy) jest dostępny od 35 poziomu

2. Satelity do obserwacji terenu wokół planety i do obrony. W Stocku jednak lepiej zbudować myśliwca bez silników zamiast satelity. Wyższa obrona.

Drony służą do zwiadu i ataków kamikaze. To takie pociski kierowane.

3. Wybrać folder w ustawieniach ras ?

4. Można ręcznie poprzez wybranie ulepszenia z odpowiedniej zakładki (z menu planety - ikona dźwigu) lub masowo.
W ekranie produkcyjnym (ikona klucza) jest na dole odpowiednia opcja do masowego ulepszania.

5. Co się nie mieści w magazynie to przepada (ale surowce są nieskończone - choć można wybrać w opcjach ze się złoża wyczerpują) . Magazyny dotyczą całego imperium. Chyba ze to magazyny cargo - wtedy dotyczą tylko planety i zwiększają jej przestrzeń dla przechowywania jednostek.

Można zabudować planetę magazynami.


6. Trzeba podpisać układ handlowy z inna rasą.

Taryfa to jak ktoś Ci płaci haracz lub odwrotnie (można go zażądać w dyplomacji)

Aby wydobywać zdalnie trzeba stworzyć statek z komponentem typu robo i wysłać go na jakoś pustą planetę lub pole asteroid. Sam zacznie wydobywać wtedy surowce.
W stock ta opcja pogarsza poziom surowców obiektu z którego się wydobywa.

To jest opisane w FAQ. Przeczytaj go dokładnie.

[Edited by Merthen on Jan 21, 2010 at 14:19]

Jan 21, 2010 at 14:08

Print
Madej
Status: Settler

Posts: 27
Registered: Aug 13, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #291]

Dzięki za odp
AD. 4 Niestety dalej nie mogę tego zrobić, wybieram opcje modernizacji, ale wyświetla sie napis ze zostaną zmodyfikowane tylko budowle czekające w kolejce budowania:/
AD. 6 Czyli nie da się handlować między własnymi planetami?

Jan 21, 2010 at 14:38

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #292]

Ad 1

Jest to bardzo drogi interes, 20 tur Ci na pewno na to nie starczy, wszysto zależy w jakim jesteś zaawansowaniu jeśli chodzi o grę. Jak na początkującego to w 100-200 tur, zależnie jak się bedziesz rozwijał

Ad 3

Chodzi o nazwy projektów zapewne
np Animal, Ravanger

Ad 4

Budynki w kolejce budowy które jeszcze się nie budują dostaną upgrade.

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 21, 2010 at 16:30
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Madej
Status: Settler

Posts: 27
Registered: Aug 13, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #293]

AD 3. Czyli porostu jak sobie wybiorę to pewnie projekty bandą z danej grupy nazw i tyle a jak nie wybiorę to losowo?

AD 4 No właśnie ale ja chce żeby już te wybudowane były na wyższym lvl. Czy to oznacza że muszę je zniszczyć żeby mieć te na wyższym lvl?

Jan 21, 2010 at 18:07

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #294]

Ad 4
ale to potem można dać upgrade budynków na planecie i wybrać budynki które mają być ulepszone.
Wchodzisz do planety, wybierasz zakładke "Upgrades" i decydujesz które budynki mają zostać ulepszone już z tych wybudowanych. Zawsze jako pierwsze będą się ulepszały te najprędzej wybudowane.
Czyli jeśli masz już budowane na planecie laboratoria na poziomie np 5, później zbudowałeś kilka na poziom 9. Po jakimś czasie chcesz je ulepszyć do poziomu np 15 to jako pierwsze będą się ulepszały te z 5 poziomu. I tak będzie co ulepszenie, czyli jesli np nie dokończysz jednego procesu ulepszenia wszystkich budynków jednego typu a zaczniesz ulepszać na poziom np 18 to zaczniesz ulepszać budynki już z tgo 15 poziomu a nie te co są dalej 9.

Trochę pogmatwanie ale powinieneś zrozumieć,
zawsze najlepiej to widać w czasie gry

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 21, 2010 at 18:18
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #295]

Dlaczego jak dzięki naszemu wywiadowi powstaje obce imperium z wrogiego nam imperium, to takie imperium nie moze nic zbudować ?
Tzn nie ma żadnej opcji budowy, zadnego budynku nie ma dostepnego do budowy

Takie imperium w chwili powstania posiada przeciez ta sama technologie co dawny właściciel

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 23, 2010 at 18:24
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #296]

Quote:
Ceasar Of Rome wrote:
Ad 4
ale to potem można dać upgrade budynków na planecie i wybrać budynki które mają być ulepszone.
Wchodzisz do planety, wybierasz zakładke "Upgrades" i decydujesz które budynki mają zostać ulepszone już z tych wybudowanych. Zawsze jako pierwsze będą się ulepszały te najprędzej wybudowane.


No właśnie - nie jestem pewny, czy budynki na najniższym poziomie są modernizowane jako pierwsze? Logicznie - powinno tak być.

_________________________________
Felietony z CaissÂą
Jan 24, 2010 at 23:31

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #297]

nie tyle co na najniższym poziomie,ale zależnie od kolejności ich zbudowania
zawsze pierwsze się modernizują budynki postawione najwczesniej

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 25, 2010 at 06:08
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #298]

Teraz rozumiem.

Wyjaśni to przypadek dwukrotnej modernizacji: np. zbudowaliśmy 20 laboratoriów 1 poziomu. Zaczynamy modernizować do 11. Zdążyliśmy zmodernizować 10 sztuk, w międzyczasie odkryliśmy 16 poziom Badań. Robimy ponowną modernizację do 16. I teraz zamiast tych pierwszo- poziomowych, gra modernizuje te 11 poziomowe, bo były postawione jako pierwsze.

_________________________________
Felietony z CaissÂą

Jan 25, 2010 at 09:17

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #299]

Na modernizację ,w ogóle trzeba uważać. Ja modernizowałem stocznie z 13 poziomu na 49. Wyszło mi ze modernizacja będzie trwała dwa tury. W następnym turze miałem stocznie na poziomie 50 i nieopatrznie kliknąłem na modernizuj wszystko. Efekt: znowu wszystkie stoczni modernizują sie 2 tury, czyli razem 3, strata jednej tury a zysk prawie żaden.

Wynika to z faktu ze poniesiony koszty modernizacji engine nie zapamiętuje.

Jan 25, 2010 at 10:04

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: Space Empires V - FAQ Zadaj pytanie [post #300]

szczegół wydatku który przy mocno rozwiniętym imperium, nie ma aż takiego znaczenia

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 25, 2010 at 17:11
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 ... 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.