civ.org.pl forums > Space 4X - Space Empires V > Play By Web i Balance Mod
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Strategie Kosmiczne 4X > Space Empires V
Poster
Message    
piotrostry
Status: Regular

Posts: 143
Registered: Aug 23, 2008
IP: Logged
Re: Balance mod [post #101]

a że gra jest genialna to wiem już po tym krótkim eksperymencie, singiel na balancie jak narazie jest przyjemnym wyzwaniem, multi na standardzie też niewątpliwie będzie ze względu na jakość przeciwników, dyskutuje tylko nad tym balancem, bo moim zdaniem urealnia rozgrywkę (myśliwce, szybkość rozwoju niektórych dziedzin, działanie i skuteczność wywiadu, tak na początek) i to można stwierdzić po 50 czy 100 turach adi i nie trzeba zębów zetrzeć ale to taka moja znów nie wiążąca i nie niepodważalna opinia.

Oct 08, 2008 at 08:36

Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: Balance mod [post #102]

No to już czekam niecierpliwie Piotrze.

Założymy chyba oddzielny temat do uzgadniania szczegółów.

_________________________________
Felietony z CaissÂą

Oct 09, 2008 at 00:29

Print
Okim
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Oct 07, 2008
IP: Logged
Re: Balance mod [post #103]

Tez witam wszystkich. Ja ogólnie jestem wielkim fanem Sword of the Stars i teraz jak wyszedł dodatek AMOC to juz wogóle. Ale w przerwie zacząłem grac w SEV i gierka jest b. dobra. Jak by ktoś chciał od niedzieli do środy powinienem mieć dużo czasu wiec można pograć w multi.

A takie jeszcze pytanie próbował ktoś tego moda Gritty Galaxy

Oct 10, 2008 at 20:34

Print
piotrostry
Status: Regular

Posts: 143
Registered: Aug 23, 2008
IP: Logged
problem z grą i pbw [post #104]

hello
wróciłem, przepraszam za ciszę, plany jak zwykle się posypały i mam kociokwik różny, do tego jak udało mi się znaleźć czas i siłę, to pojawiły mi się dwa problemy growe, jeden tak, że gra mi się wiesza przy podliczaniu tury końcowym, gram na singlu, balance mode, maks przeciwników, wysoki poziom trudności, galaktyka duża, rok 2408 jakoś, nic specjalnego się nie wydarzyło w poprzedniej turze, masakra, bo zaj***sta gra się zapowiadała... wie ktoś co to może być?

problem drugi, nie mogę otworzyć strony pbw, jak klikam na wysyłaniu tury, to mi się wiesza strona albo wcale mi się od początku nie otwiera ostatnio.
wie ktoś coś?

nadrabiam zaległości forumowe

pozdrawiam

[Edited by Ceasar Of Rome on May 31, 2009 at 09:48]

Oct 25, 2008 at 18:58

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #105]

Ad1
masz na ekranie pokazany czytnik FPS ??
jak cię już podlicza turę na singlu i ten wskażnik jest ponad 40 np to zacznij energiczne wciskanie klawiszy:
ctrl + shift+ alt
bo jak dojdzie do 60 i Ci nie spadnie to już się nie ruszy
a wtedy zakończ turę jeszcze raz i duś to przez cały czas
to pomaga uwierz mi

a jak nie masz tego czytnika na ekranie to i tak tak rób
najlepiej bardzo (!) energicznie bo to DZIAŁA


edit

PBW nie działa więc się nie przejmuj, zresztą wątpię żeby dziś jeszcze była następna tura, ludzie są zastani :P
Dobrze że jesteś

[Edited by Ceasar Of Rome on Oct 25, 2008 at 19:43]

_________________________________
Ceasar Trade List

Oct 25, 2008 at 19:39
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #106]

http://pbw.georgeperley.com/

koniec serwera ?

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 21, 2009 at 18:53
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #107]

No to jak teraz będziemy grać? Jak kontynuujemy PBEM3?

Jan 21, 2009 at 18:57

Print
Vortavor
Status: Administrator

Posts: 2165
Registered: Jan 11, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #108]

Niestety :/

Ale z tego co piszą jest szansa.
Oni mają dostęp do odpowiedniego pliku, który mogę wykorzystać do kontynuowania rozgrywki jako host.
Bo bez tego pliku ( który jest niejako savem ) nie da rady.

Adi, Ty chyba kiedyś się z nimi kontaktowałeś. Wiem, że wpłacałeś im coś. Jak masz możliwość to napisz im aby podesłali odpowiedni plik do Ciebie.

Mam nadzieję, że uda się odzyskać naszą grę i wznowić rozgrywkę

_________________________________
For as long as single one of us
stands,
We are legion!!!

Jan 21, 2009 at 20:27
Gadu-Gadu: 3343262
XFire synek24
Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #109]

Spodziewałem się tego.

Vortavorze - na razie nie wiem gdzie napisać, bo nie podali maila.

Skoro Piotr się wycofał z braku czasu, pozostaje nas trzech. Fabularnie gra mi się podobała. Ale nie wiem, czy jest sens dalej grać w tak wąskim gronie.

Może zaczniemy w końcu PBEM4 na Sparcie. Jeśli Skyline rzeczywiście dołączy, to mielibyśmy niezły team - 6 osób. Wnioskując z dotychczasowej praktyki, te sześć osób jest naprawdę zainteresowanych. Nie porzucamy gry, więc może w końcu urodzi się coś ciekawego.

_________________________________
Felietony z CaissÂą

Jan 22, 2009 at 00:41

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #110]

4 Adi
jest jeszcze Skyline tam :P

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 22, 2009 at 05:57
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #111]

Waśnie byłoby miło rozpocząć PBEM4

Zastanawiam się nad pewną sprawę. Jeżeli mam kupiona grę w Steamie gdzie jestem ignorowany prze dystrybutora. Nie odpowiadają na moje e-maile ani nie komentują postów na forum. Od miesiąca już jest wydany patch 1,77 a nadal u nich nie jest dostępny. To gdy w takiej sytuacji zainstaluje sobie grę ściągniętą z sieci, którą spokojnie można załatać do wersji 1,77 czy wtedy jestem piratem? Teoretycznie tak gdyż wersję steam różni się od normalnej wersji plikiem exe (który jest tak zmodyfikowany aby nie pozwolić uruchomić gry bez połączenie z siecią) ale moralnie tego nie czuje.
Jeżeli sytuacja będzie się przedłużać to tak zrobię aby móc dokończyć Atenę i zagrać w PBEM4.

Jan 22, 2009 at 07:20

Print
Vortavor
Status: Administrator

Posts: 2165
Registered: Jan 11, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #112]

Mi się wydaje, że to piractwem nie jest.
Kupiłeś oryginał, a z netu ściągasz sobie tzw. kopie zapasową.

Na prawie aż tak się nie znam, ale wydaje mi się, że w tym wszystkim najważniejsze jest to, iż najpierw produkt został kupiony.

_________________________________
For as long as single one of us
stands,
We are legion!!!

Jan 22, 2009 at 10:01
Gadu-Gadu: 3343262
XFire synek24
Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #113]

żaden pirat

a jak ze steamu to musisz się łączyć ze siecią ??

_________________________________
Ceasar Trade List

Jan 22, 2009 at 17:10
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Skyline14
Status: Veteran

Posts: 367
Registered: Aug 01, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #114]

Moim zdaniem to nie jest piractwo, ale jestem ciekaw co by zrobili gdyby wykryli u kogoś pirata, a potem u niego znaleziono by jeszcze oryginał. Ale przecież można wpisać CD-key z oryginału do ściągniętego pirata (albo już kopii).

Methen, ale dlaczego nie możesz normalnie zainstalować pactha 1.77? Potrzeba specjalnej wersji czy co? Jeśli tak, to troche głupio to wymyślili.

Jan 22, 2009 at 17:22

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #115]

Mi też się wydaję ze wtedy nie pirace.

Gwoli wyjaśnienia
Każda gra kupiona za pomocą Steamu jest tak zmodyfikowana że do uruchomieni potrzebuje aplikacji Steam, który nie działa bez aktywnego połączenia z siecią. Przede wszystkim zmieniony jest plik uruchomiający grę. Ponieważ patche przeważnie modyfikują właśnie ten plik to nie da się zainstalować łatki pobranej od producenta gdyż ona nie rozpoznaję gry. Wiec łatkę muszę ściągać (właściwie to sama się ściąga) ze steamu, z tym ze nadal jej tam nie mai.

Jan 22, 2009 at 18:34

Print
Vortavor
Status: Administrator

Posts: 2165
Registered: Jan 11, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #116]

Robienie kopii na własny użytek w celu zapobieżenia zniszczeniu się oryginalnego nośnika nie jest przestępstwem.
Czyli jeśli masz grę i ściągniesz sobie wersje "inną" w celu ochrony oryginalnego nośnika to jest to wporządku. W końcu producent gry na tym nie straci ani złotówki, bo w końcu jest zapłacone.

Nie mam pewności, czy sprawa wygląda tak samo w chwili gdy posiadasz wersje steam, bo tam nie ma czego ochraniać, ale zasada powinna być taka sama.

_________________________________
For as long as single one of us
stands,
We are legion!!!

Jan 22, 2009 at 19:11
Gadu-Gadu: 3343262
XFire synek24
Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #117]

Merthenie - musiałbyś poczytać dokładnie Twoją umowę ze Steam, czyli ich warunki licencji. Przypuszczam, że choć jest to ta sama gra, to jednak inny produkt. Instalując piracką wersję zapewne nie złamiesz warunków umowy ze Steam, ale zadziałasz na szkodę innego dystrybutora, którego produkt nielegalnie ściągniesz z sieci. Albowiem to nie jest kopia gry na własny użytek. Skopiować możesz tylko to, co zakupiłeś.

Prawo nie nadąża raczej za rozwojem internetu.

Uważam podobnie jak Ty - moralnie jesteśmy usprawiedliwieni. Nasze pieniądze trafiły do twórców gry. Nie naszą winą jest wadliwy system dystrybucji i pomocy technicznej.

_________________________________
Felietony z CaissÂą

Jan 23, 2009 at 00:23

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: pronblem z grą i pbw [post #118]

Z tego co się zorientowałem to niestety będzie to piractwo ( z powodu odmienności wersji steam). Więc jak na razie wstrzymuje się z instalowaniem tej "kopii" ale jak rozpocznie się PBEM4 i nadal nie będzie patchu 1.77 na Steam to instaluję grę ściągniętą z sieci. W końcu za grę zapłaciłem.

Jan 28, 2009 at 07:36

Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 2 [3]



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.