civ.org.pl forums > Space 4X - Space Empires V > SE V pod Windows 7
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Strategie Kosmiczne 4X > Space Empires V
Poster
Message    
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
SE V pod Windows 7 [post #1]

Gra jednak działa ale mam problem. Jak wezmę grę w oknie lub w pełnym ekranie to itak rozmiar jest tylko taki jak na tym obrazku:



pełny rozmiar:
http://img510.imageshack.us/img510/3465/clipboard01lfn.jpg

--
jak wezmę na pełny ekran to ekran nie jest rozciagniety i wygląda tak że wielkość jest taka sama jak na tym obrazku a obramowanie jest czarne.

Nie muszę grać w pełnym oknie tylko czy dało by radę ciut zwiększyć rozdziałkę w oknie? zmiana rozdzielczości nic nie daje ( testowałem na 1280x , 1680x )

Jun 26, 2009 at 22:39

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #2]

Rozumiem ze ustawiałeś rozdziałkę w setup ? Na Viscie spokojnie działa na 1280. Windowsa 7 nie mam.

W Setup SeV jakie masz tryby vide mode??

Jun 26, 2009 at 23:00

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #3]

Tzn hm?

Mam tak Display Driver:
1. Display1, NVidia Geforce gtx 260
2. glowny sterownik ekranu

Wideo Mode - to tam są rozdzielczośći mam windowed i sporo innych.

3d Device
Direct3D HAL
Direct3d TL HAL
RGP Emulation

Jun 27, 2009 at 19:01

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #4]

ustaw

Display driver na
główny sterownik ekranu

Video mode na
rozdzielczość, którą używasz

3d Device na
Direct3D TL Hal

i powinno być ok

Jun 27, 2009 at 20:16

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #5]

Pełny ekran działa ale jednak wolałbym w okienku Szukam w plikach czy jest utawiawnie rozdziałki dla trybu okienkowego .

Jun 28, 2009 at 08:18

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #6]

Byłem zmuszony zainstalować sev pod windows 7 64 bit
gra się zainstalowała bez problemow jednak nie mam czcionki w oknie głównym. W dzinniku jest ok, ale w oknie głównym syf.


_________________________________
Ceasar Trade List

Jul 11, 2010 at 16:40
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #7]

Mam Windows 7 64 bit i u mnie gra SEV działa bez problemu (ale wolniej niż w Windows XP) . Spróbowałeś ustawić grę w trybie zgodność z Winows XP ?

Jul 16, 2010 at 10:57

Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #8]

spróbowałem ale nic nie podziałało.
jutro instaluje ja od nowa bo za długo wisze turke do solaris

_________________________________
Ceasar Trade List

Jul 16, 2010 at 21:31
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #9]

reinstalacja nic nie pomogła.

ile czcionek macie w folderze fonts ?
u mnie jest 10

_________________________________
Ceasar Trade List

Jul 17, 2010 at 10:42
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Adi Cherryson
Status: Hero

Posts: 2100
Registered: Sept 14, 2002
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #10]

U mnie też.

_________________________________
Felietony z CaissÂą

Jul 17, 2010 at 20:23

Print
near17
Status: Novice

Posts: 5
Registered: Jul 18, 2010
IP: Logged
Problem z SEV na win7 [post #11]

Witam! To mój pierwszy temat i post, więc wypada się przywitać. Ale wracając do tematu: gdy włączam grę, uruchama się ona, ale nic nie ma tylko czarny ekran. Gdy sprawdzam w menedżerze wszystko powinno być ok. Próbowałem uruchomić w zgodności z xp ale nic nie dało. Co robić? Mam win7, SEV wersja 1.79, mod pl. Tylko chyba coś źle zrobiłem, bo te pliki z mod pl wpakowałem do katalogu głównego. Ale przedtem było to samo.




Edycja

Przeniosłem do właściwego wątku, na przyszłość bym prosił przejrzeć forum lub użyć opcji szukaj.

Ceasar Of Rome

[Edited by Ceasar Of Rome on Jul 18, 2010 at 21:03]

Jul 18, 2010 at 19:49
Gadu-Gadu: 4720302
Print
Ceasar Of Rome
Status: Moderator

Posts: 3040
Registered: Aug 09, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #12]

Katalog z mod.pl należy wrzucić so katalogu Gametypes znajdującym sie w katalogu głownym.
O reszcie problemu nie mam pojecia bo sam mam problemy z win7 64bits

_________________________________
Ceasar Trade List

Jul 18, 2010 at 21:06
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Paker111
Status: Settler

Posts: 13
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #13]

zrobiłem tak jak zalecał Merthen- niestety mam czarny ekran (gdy przełączam się alt+tab to widzę, że gra włączyła się poprawnie. Jeżeli zdarzy mi się poklikać po czarnym ekranie to czasami trafię na jakiś przycisk i nagle wszystko wygląda tak jak powinno- ale tak się grać nie da). Gra w oknie włączy się, ale rozgrywka już nie. Próbowałem z różnymi ustawieniami rozdzielczości etc a także kompatybilności i niestety nie działa. Co do technikaliów to posiadam win7 x64.

Czy jest jakiś sposób aby gra działała na pełnym ekranie? Czy wysoka przekątna (21,5 cala a dokładniej to model SAMSUNG BX2231) mojego monitora może sprawiać tutaj problem?

Wiem, że rozwiązaniem jest instalacja XP. Jednakże aby to wszystko poprawnie działało musiałbym zainstalować wpierw XP a dopiero potem Win7 gdyż w odwrotnej kolejności ten ostatni nie będzie działał- nie bardzo mam obecnie czas na robienie backupu a potem instalowania wszystkiego od nowa.

Będę próbował wszystkiego co mi zalecicie.

May 18, 2011 at 16:47

Print
Ziro
Status: Elite

Posts: 777
Registered: Feb 14, 2009
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #14]

Zmień ustawienia 3D Device na inne, powinno pomóc, u mnie rozwiązało problem z czcionką mrugającą i wywalaniem gry, może przestaw jeszcze ustawienia Video Memory Usage z Auto na inne.

_________________________________
Hitori ni nareba fuan ni obieteita kedo

LastFM

May 18, 2011 at 20:30
Gadu-Gadu: 7994773
Print
Madlok
Status: Veteran

Posts: 299
Registered: Mar 20, 2009
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #15]

@Paker111
Liczba kolorów na pulpicie i w SEV jest taka sama? Próbowałeś z/bez aero?

SEV nie korzysta z DX10 i wszystko spada na procesor.

WinXP da się zainstalować bez kasowania 7. Tylko musisz potem jakoś uruchamiać 7. Może tym: http://www.dobreprogramy.pl/EasyBCD,Program,Windows,12231.html
Ale nie testowałem.

[Edited by Madlok on May 19, 2011 at 11:32]

May 19, 2011 at 11:28

Print
Ziro
Status: Elite

Posts: 777
Registered: Feb 14, 2009
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #16]

Też jeśli posiadasz kilka partycji drugi system możesz na innej zainstalować, w biosie powinno się dać ustawić wybieranie systemu do uruchomienia.

_________________________________
Hitori ni nareba fuan ni obieteita kedo

LastFM

May 19, 2011 at 12:52
Gadu-Gadu: 7994773
Print
Paker111
Status: Settler

Posts: 13
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #17]

Liczba kolorów to chodzi o to czy jest 16 lub 32bit, tak? Próbowałem z oboma na różnych rozdzielczościach.
Wyłączyłem aero i też kapa.
3d Device także próbowałem, efekt był taki, że włączało się dalej tylko w oknie (lub w pełnej rozdzielczość czarny ekran) i do tego kursor przemieszczał się bardzo wolno.
Zmiana video memory na safe również nie dała oczekiwanych rezultatów.
---
Ano niby można, ale i tak musiałbym zrobić backup bo gdyby coś poszło nie tak to byłaby zgroza.
Re Ziro, właśnie niby tak, ale z tego co wyczytałem są problemy z uruchomieniem win7 gdyż XP gdziekolwiek nie byłby zainstalowany (jako drugi system a nie pierwszy) coś mu tam blokuje czy kasuje i trzeba wyczyniać jakieś czary żeby działało.

May 19, 2011 at 15:24

Print
Madlok
Status: Veteran

Posts: 299
Registered: Mar 20, 2009
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #18]

Jeśli jest na innej partycji to innych nie ruszy. XP po swojemu zapisuje tylko MBR, jak każdy windows i nie potrafi stworzyć bootloadera dla nowszego windowsa, są na to sposoby.

Może przestaw rozdzielczość na mniejszą w windowsie (i kolory na 16 bit) i na taką samą ustaw w grze. Potem możesz jeszcze kombinować z odświeżaniem.

May 19, 2011 at 16:03

Print
Ziro
Status: Elite

Posts: 777
Registered: Feb 14, 2009
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #19]

To polecam zainstalowanie na drugiej partycji Ubuntu, nie powinno gryźć się z Win7

_________________________________
Hitori ni nareba fuan ni obieteita kedo

LastFM

May 19, 2011 at 19:39
Gadu-Gadu: 7994773
Print
Paker111
Status: Settler

Posts: 13
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #20]

nie pomogło. Niestety, widzę że trzeba będzie poczekać do reinstalacji (z Ubuntu niby działa ale też są z tym problemy). W każdym bądź razie dzięki za odzew.

May 20, 2011 at 19:40

Print
Ziro
Status: Elite

Posts: 777
Registered: Feb 14, 2009
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #21]

windowed mode
1024x768x32
Graphics : Low
Backgrounf: Low

Spróbuj tak, niestety silnik SEV nie jest kompatybilny z windowsem vista i 7

_________________________________
Hitori ni nareba fuan ni obieteita kedo

LastFM

May 20, 2011 at 20:45
Gadu-Gadu: 7994773
Print
Paker111
Status: Settler

Posts: 13
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #22]

przypadkiem wyszukałem coś co może pomóc bez reinstalki- tryb virtualny z XP na Win7. Właśnie instaluję- działa to w ten sposób jak zazwyczaj wirtualne systemy czyli w tym przypadku normalnie chodzi sobie win7 a ja uruchomię SEV w trybie wirtualnym XP (będę go miał zainstalowanego bez pieprzenia się z reinstalką i przełączaniem między systemami). Dam znać jak poszło- gdyby działało to może być świetna alternatywa dla mających problemy z SEV na win7

May 21, 2011 at 00:40

Print
Paker111
Status: Settler

Posts: 13
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #23]

a więc tak:
- uruchomiłem SEV na maszynie wirtualnej XP pod Windows 7
- działa o tyle dobrze, że działa wiadomo pełne okno i tak dalej wszystko się uruchamia bez problemów

Problemy:
- kursor i ogólnie cały obraz przy przesuwaniu przeskakuje (klatkuje). Mam 8gb ramu i 3712mb przydzielone dla użytku wirtuala (maksymalny ilość jaką może wykorzystywać- więcej ustawić się nie da). W tle win7 nic specjalnego nie chodzi. Jakieś rady co z tym fantem zrobić:>? Tutaj znalazłem coś w temacie powolnego kursora i postaram się zastosować http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=970183
- kursor w grze jest połączony ze zwykłym systemowym i widać dwa niejako (niedogodność, ale da się żyć)

May 21, 2011 at 05:14

Print
Paker111
Status: Settler

Posts: 13
Registered: Aug 27, 2008
IP: Logged
Re: SE V pod Windows 7 [post #24]

a więc znalazłem wiele sposobów: wyłączenie czcionek clear type, zmiany w rozdzielczościach w opcjach poprzez pliki tekstowe etc większość na forum steam http://forums.steampowered.com/forums/forumdisplay.php?f=257 lub tutaj http://spaceempires5.com/en-US/forum/14 Jednakże wszystko sprowadza się do jednego: można zrobić tak aby SEV działało pod win7 nawet, ale nie będzie działać dobrze- wydajność będzie dużo gorsza niż w XP i do tego trzeba się okropnie bawić w zmienianie wielu rzeczy aż zacznie nam jako tako działać.

Wniosek dla użytkowników Windows 7:
instalujcie XP (co oczywiście w moim przypadku wiąże się z podwójną instalacją od zera, ale trudno) bo tylko na nim SEV będzie wam dobrze działać. Oczywiście pamiętajcie o tym, aby wpierw zainstalować XP a dopiero potem win7 bo inaczej ten drugi system nie będzie wam działał albo będziecie musieli bawić się w jego naprawę.

Dziękuję wszystkim za okazane wsparcie i pozdrawiam.

May 22, 2011 at 16:47

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.