civ.org.pl forums > Civ4 - Ogólne > Polska czcionka w Windows Vista
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization IV > Ogólne
Poster
Message    
Doman15
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Dec 10, 2009
IP: Logged
Polska czcionka w Windows Vista [post #1]

Witajcie,
Mam problem z wyświetlaniem polskiej czcionki w Viście. Znalazłem już i na forum i na stronie różne rozwiązania, jednak żadne z nich nie skutkuje. Przede wszystkim gdy instaluję nieoficjalne spolszczenie v2.4, w grze wyświetla się v2.3. Potem, gdy używam rozwiązania z instrukcji w Wordzie, którą ściągnąłem ze strony - nie działa. Gdy używam rozwiązania z pierwszego posta tematu http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=4922 - dalej nie działa.

Aktualnie mam w rejestrze wpisane coś takiego:
Sylfaen CIV4 Normalny (TrueType), Sylfaenciv4_1.ttf
Sylfaen Normalny (TrueType), sylfaen_5.ttf

Ktoś jest w stanie pomóc? Bo ja już szału dostaje.

Dec 10, 2009 at 19:16

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #2]

Wejdź w folder Fonts i usuń wszystkie sylfaen, następnie przekopiuj je z katalogu CiV i powinno zajarzyć ale nie gwarantuje na vista bo u mnie na se7en tak to się odbyło i działa.

_________________________________
http://zewabud.pl/

Dec 11, 2009 at 14:00

Print
Doman15
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Dec 10, 2009
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #3]

Niestety dalej nic.

Chyba zadzwonię do Cenegi i poproszę o zwrot kasy. :]

Dec 12, 2009 at 12:57

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #4]

Doman15 --> http://www.civ.org.pl/downloads.php?action=dlfile&type=Civ4&fileid=736 pobierz to i zrób według instrukcji.

Dec 12, 2009 at 13:21

Print
Doman15
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Dec 10, 2009
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #5]

Tak jak napisałem w pierwszym poście - nic to nie daje. Robię wszystko według instrukcji (tyle że folder Fonts w rejestrze jest gdzie indziej), ale nie przynosi to żadnego efektu.

Aha, jest jeszcze jedna różnica.
Po instalacji nieoficjalnego spolszczenia wbrew temu, co jest napisane w tej instrukcji, wcale nie mam w rejestrze dwóch wartości, sylfaen_0 i sylfaen_1. Jest tylko sylfaen_1 (Sylfaen Normalny TrueType).

[Edited by Doman15 on Dec 12, 2009 at 13:49]

Dec 12, 2009 at 13:42

Print
Ziro
Status: Elite

Posts: 777
Registered: Feb 14, 2009
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #6]

Zrób kopię sylfaena i zmień jej nazwę, wgraj ją potem. Jak to nic nie da to nie mam pomysłu.

_________________________________
Hitori ni nareba fuan ni obieteita kedo

LastFM

Dec 12, 2009 at 15:08
Gadu-Gadu: 7994773
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #7]

U mnie w katalogu Fonts są :
sylfaen
sylfaen_0
sylfaen_1
Sylfaenciv4
O ile sobie przypominam, to poszukaj właściwej gałęzi w rejestrze bo ta z porady nie zgadzała się z moją (win7)

_________________________________
http://zewabud.pl/

Dec 12, 2009 at 15:45

Print
winetou
Status: Veteran

Posts: 305
Registered: Sept 07, 2006
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #8]

Być może nie usunąłeś wszystkich czcionek sylfaen z windowsa?

[Edited by winetou on Dec 12, 2009 at 16:14]

Dec 12, 2009 at 16:11

Print
Doman15
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Dec 10, 2009
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #9]

winetou ---> Usunąłem po prostu wszystkie z folderu Fonts, chyba nigdzie indziej ich nie ma?

Próbuję co mi tylko przychodzi do głowy i nic. Próbuję też tego, co Wy mi radzicie i też nic. Po prostu czarna dziura.

Próbowałem nawet wywalić wszystkie sylfaeny i z rejestru i z folderów z grą. Zobaczyć co się stanie. A tu bez zmian. Wstawiłem inne czcionki - bez zmian. I dalej w menu jest napisane "nieoficjalne spolszczenie 2.3". Po prostu NIE REAGUJE NA NIC.

[Edited by Doman15 on Dec 12, 2009 at 20:52]

Dec 12, 2009 at 20:46

Print
Doman15
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Dec 10, 2009
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #10]

Po problemie!

Odinstalowałem grę!

I z głowy!

EDIT: Nie no, dobra, poniosło mnie. To ze złości. Zainstaluję i będę kombinował dalej.

[Edited by Doman15 on Dec 12, 2009 at 23:00]

Dec 12, 2009 at 21:39

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #11]

Niestety kodowanie pod vistą i win7 to katorga tzn pod win7 już ja rozwiązałem problem.

Jak też narzekałem jak ty to po prostu po wielu próbach wykasowałem polskie ogonki :P Już lepiej bez ogonków niż z krzaczkami. Mimo to nie jest rozwiązanie.

Dec 12, 2009 at 23:25

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #12]

Rozwiązanie Problemu z Polska Czcionką pod Vistą
Można dograć ręcznie Sylfaena do Fonts.
Wtedy pojawi się jako Sylfaen_0.
Potem wystarczy w rejestrach zamienić specyfikację dwóch Sylfaenów miejscami. Czyli żeby ten, który jest jako systemowy - odnosił się do sylfaen_0, a ten dograny do sylfaen-a oryginalnego.


Spróbuj to

Dec 12, 2009 at 23:26

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #13]

Quote:
Azazell wrote:
Rozwiązanie Problemu z Polska Czcionką pod Vistą
Można dograć ręcznie Sylfaena do Fonts.
Wtedy pojawi się jako Sylfaen_0.
Potem wystarczy w rejestrach zamienić specyfikację dwóch Sylfaenów miejscami. Czyli żeby ten, który jest jako systemowy - odnosił się do sylfaen_0, a ten dograny do sylfaen-a oryginalnego.


Spróbuj to


I nie zapomnij zrobić tego z poziomu administratora !

_________________________________
http://zewabud.pl/
Dec 13, 2009 at 10:30

Print
Doman15
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Dec 10, 2009
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #14]

Nie mam czegoś takiego jak sylfaen systemowy. Zainstalowałem grę znowu, zainstalowałem spolszczenie i w rejestrze nie mam ani jednego sylfaena.

To jest raz. Dwa: czemu w menu głównym jest napisane, że jest to spolszczenie 2.3, a nie 2.4?

Trzy: Nie ma jakiegoś sposobu, by mieć te polskie czcionki bez bawienia się w nieoficjalne spolszczenie? Wolałbym jednak na początku oryginalne.

EDIT: Zainstalowałem jeszcze raz i tym razem już miałem sylfaena w rejestrze. Wgrałem kolejnego, zamieniłem je zgodnie z instrukcją i dalej nic. Masakra.

[Edited by Doman15 on Dec 14, 2009 at 00:24]

Dec 13, 2009 at 23:40

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #15]

Doman15 --> 2.3 a 2.4 to nasz błąd ale to nie ma żadnego wpływu czcionkę.

Dziwna sprawa ty masz Vistę 64 bitową?

napisałeś w 3 poście, że zadzwonisz do Cenegi ale skoro używasz naszego spolszczenai to nic ci nie da. A może spróbuj ich spolszczenie?

Po drugie może też ma wpływ różnica wersji gry. Ja nigdy nie sprawdzałem sprawności czcionki pod Vistą na podstawowej wersji. Może spróbuj z dodatkiem Beyond the Sword.
Najgorsze to to, że ja nie mam visty już i nie mam jak ci pomóc bo ja używam tylko i wylącznie Win7 a on się jednak zdecydowanie różni.

[Edited by Azazell on Dec 14, 2009 at 08:33]

Dec 14, 2009 at 08:29

Print
Doman15
Status: Novice

Posts: 7
Registered: Dec 10, 2009
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #16]

Mam Vistę 32-bitową.

Ich spolszczenie mam oryginalnie na płycie razem z instalacją gry. Tam też jest problem z czcionką.

I właśnie o to chodzi, że nie mam dodatków. Kupiłem podstawową wersję, bo różniły się one o 40 zł; stwierdziłem, że to za dużo dla maniaka Test Of Time, który chce tylko sprawdzić najnowszą część i w wolnych chwilach pograć. Nie wiem co jeszcze można by zrobić, więc zacząłem samouczek starając się nie zwracać uwagi na te krzaki. Ale jednak denerwują bardzo... Niby angielski też umiem, ale skoro zapłaciłem 30 zł za grę PL, to chciałbym mieć ten komfort. Dlatego jeśli dalej nie będę mógł rozwiązać problemu, to pewnie z irytacji wrócę do Test Of Time i będę znowu szczęśliwy.

Dec 15, 2009 at 09:49

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Polska czcionka w Windows Vista [post #17]

Dzisiaj instalowałem cIV na se7en i przez chwilę miałem problem z czcionką

Mój sposób:

- otwórz regedit a w nim: HKLM/Softwqare/Microsoft/WindowsNT/CurrentVersion/Fonts - usuń sylfaen
- ściągnij i rozpakuj czcionki pobrane stąd: http://www.civ.org.pl/downloads.php?lang=Pol&type=Civ4&section=Inne (od Azazella)
- po rozpakowaniu kliknij prawym na czcionce i wybierz polecenie: otwórz za pomocą - Podgląd czcionki
- w nowym oknie wybierz: zainstaluj
- restart (na wszelki wypadek, gdyby system jej nie widział)
- ciesz się ogonkami przy literkach

_________________________________
http://zewabud.pl/

Feb 21, 2010 at 18:19

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.