Zmień język na polski. Switch to English.

Forum | Register | Member List | | Active Users | Stats | Calendar | Help | FAQ | Search | Private Messages | User Options | Homepage
Games I Own | Games I Play in
Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Strategie Kosmiczne 4X > Ogólne
Poster
Status: Conscript

Registered: Jul 04, 2007
IP: Logged
Distant Worlds [post #1]

Co myślicie o tym:
http://www.matrixgames.com/products/379/details/DistantWorlds
Fajnie się zapowiada, choć Master of Orion 3 też się fajne zapowiadał

Jan 14, 2010 at 15:58

Print
Azazell
Status: Administrator

Registered: Jun 27, 2004
Re: Distant Worlds [post #2]

Oo ciekawa gierka kiedy premiera?

http://codeforce.co.nz/videos.asp a tu jest video gameplay!

Jan 14, 2010 at 17:07
Gadu-Gadu: 2236860
Print
Jooyo
Status: Moderator

Registered: Nov 15, 2003
Re: Distant Worlds [post #3]

Ja lubie strategie kosmiczne i z ciekawosci na pewno przetestuje ten tytuł.

Widzialme gameplay i w moim odczuciu to jest cos a'la Sins of Solar Empire na wieksza skale. Przeraza mnei skala galaktyki i mam tylko nadzieje ze bedzie mozna jakos latwo tym wszystkim zarzadzac.

Z tego co wyczytalem i zobaczylem to wiekszosc zadan jest wykonywana automatycznie tzn: dbanie o finanse, kopalnie, migracje populacji. Mam tylko nadzieje ze nie bedziemy zupelnie pozbawieni takiego zarzadzania gdyz byloby to zbyt duzym uproszczeniem.

To juz druga kosmiczna gra strategiczna od Matrix Games w przeciagu kilku miesiecy zaraz po Armada 2526 i ciekawe czy jeszcze jakas wypuszcza

Wg mnie Moo to na pewno nie jest ale moze byc ciekawe... ktos wie kiedy przewiduje sie premiere? Z tego co znalalzm to trwaja caly czas betatesty.

Jan 14, 2010 at 17:23
Gadu-Gadu: 2240591
Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #4]

Dostępne są kolejne 2 filmiki ukazuja mozliwosci gry:

http://codeforce.co.nz/videos.asp#exploration

Jan 24, 2010 at 15:43
Print
PAwleus
Status: Veteran

Registered: Mar 24, 2009
Re: Distant Worlds [post #5]

1400 systemów? Już zaczynam się ślinić... Ale współczesna gra 4X bez multiplayera? Toż to jakaś pomyłka!

Feb 12, 2010 at 00:10

Print
Merthen

Registered: Aug 25, 2008
Re: Distant Worlds [post #6]

Jestem sceptycznie nastawiony do tych nowych gierek 4x. Kupiłem ostatnio Armade i w ogóle mnie nie wciąga. Czekam na patche ale jakoś go nie widać . Z ta pewnie będzie podobnie.

Feb 12, 2010 at 09:02

Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #7]

Jesli chodzi o armade to patch ma wyjsc na dniach. Na oficjalnym forum jest do pobrania wersja beta tego patcha. Brakuje mi tam dalej jednak kilku rzeczy, no ale poczekamy zobaczymy. Armada wg mnei jest jedna z lepszych gier 4x jakie ostatnie wyszly. Mam co do Armady jeszcez duze nadzieje ze wzgledu na to ze kolejne patche moga umozliwic lepsze wsparcie modowania i wprowadzic kilka poprawek jakie ta gra wymaga. Jak nie patche to moze dodatki bo i one moga w niedlugim czasie powstac.

Jesli chodzi o Distant Worlds to mam mieszane odczucia po obejrzeniu filmikow. Z jednej strony az chce sie powiedziec: WOW tyle systemow, tak duza mapa, tyle mozliwosci, a z drugiej strony: ale komu sie bedzie chcialo je zdobywac...

Niby ta gra ma umozliwiac automatyzacje wszystkiego, ale to jest wtedy tak jakby posadzic komputer na naszym krzesle i niech gra za nas. Wiem ze ma to ulatwiac gre, ale im wieksze bedzie imperium tym wiecej czynnosci bedziemy musieli robic automatycznie zeby sie w tym wszystmi nie pogubic.

JEszcze wczesnie byc moze zeby oceniac ta gre, ale czuje ze to bedzie gra pokroju Moo3. Czyli niektorym sie spodoba, a reszta przejdzie obok obojetnie. Chociaz naprawde mam gleboka nadzieje ze sie myle...

Feb 12, 2010 at 10:35
Print
PAwleus

Re: Distant Worlds [post #8]

Jak mam ciągle nadzieję, że nareszcie twórcy mają podobne do moich odczucia jak powinna wyglądać dobra gra 4X. Do grania na 50000 obiektach kosmicznych w 1400 systemach przynajmniej część moich postulatów musi być uwzględniona - pozostaje tylko pytanie jak interesujący będzie model ekonomiczny, model zmagań militarnych i możliwości dyplomacji.

Feb 12, 2010 at 20:51

Print
Azazell

Re: Distant Worlds [post #9]

Strategia kosmiczna "Distant Worlds" już w sprzedaży!

Światowy wydawca gier strategicznych Matrix Games oraz studio CodeFore, wspólnie z radością informują, że kosmiczna strategia zatytułowana Distant Worlds jest już dostępna w sprzedaży! To nowa strategia kosmiczna, w której będziemy zarządzać wybraną przez nas rasą. Naszym celem nie tylko będzie rozwijanie nowej cywilizacji ale również odkrywanie i eksploatować nowo poznane systemy we wszechświecie. Jak sama nazwa gatunku podpowiada, 4X oznacza eksploracja, ekspansja, eksploatacja oraz eksterminacja. Gra w dużej mierze przypominać będzie takie gry jak Galactic Civilization 2, Space Empires V czy choćby nawet Master of orion II.

"Distant Worlds zdobył znaczną rzeszę fanów na samych zapowiedziach i filmach promocyjnych. Cieszymy się widząc, że ta społeczność graczy dostanie w swoje ręce Distant Worlds i rozpocznie podbój galaktyki" powiedział David Heath, Director of Operations at Matrix Games.

W nowej produkcji otrzymamy bardzo dużą mapę w kosmosie, przyjdzie nam odkrywać około 1.400 systemów gwiezdnych! Na których znajdziemy aż 50.000 planet, asteroid oraz księżyców! Zapowiada się jedna z bardziej rozbudowanych gier strategicznych ostatnich lat! Nowością będzie możliwość poznania zapomnianych cywilizacji i zbadania ich historii oraz kultur - w zależności oczywiście czy uda się nam je odkryć w danym systemie galaktyki. Nie zabraknie również możliwości handlowania i prowadzenia dyplomacji z innymi rasami poznanymi w kosmosie, a także dość solidnie wykonane drzewko technologiczne do odkrycia.

Dodatkowym atutem w Distant Worlds jest tryb wieloosobowy, który ma być solidnie wykonany. Wraz z premierą pojawia się pierwszy patch oznaczony numerkiem 1.01. Można go pobrać w samej grze poprzez opcję "Check for Updates”

[Źródło: Gildia.pl]

Filmiki znajdziecie tutaj http://www.gry.gildia.pl/news/2010/03/strategia_kosmiczna_distantworlds_w_sprzedazy

Mar 26, 2010 at 07:58
Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #10]

No to pewnie juz niedlugo przekonamy sie czy ta cala gra jest warta zachodu

Mar 26, 2010 at 08:22
Print
Neuron
Status: Novice

Registered: Oct 01, 2007
Re: Distant Worlds [post #11]

I jak? Przyciął już w to ktoś? Może podzielicie się wrażeniami?

Tak BTW, to proponuję w tej sprawie założyc nowy temat w dziale o kosmicznych strategiach 4X. Skoro są tematy poświęcone Space Empires, to chyba warto.

[Edited by Neuron on Mar 28, 2010 at 18:38]

Mar 28, 2010 at 17:01
Gadu-Gadu: 2030956
Print
PAwleus

Re: Distant Worlds [post #12]

Z punktu 2 opisu nowego patch-a wynikałoby, że ktoś to z Polaków testuje. Też czekam na wrażenia, ale dla tego typu gry kilka dni to za mało. Pocieszająca i dobrze rokująca grze jest szybkość reakcji w poprawianiu krytycznych błędów.

[Edited by PAwleus on Mar 28, 2010 at 20:26]

Mar 28, 2010 at 20:19

Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #13]

Wydaje mi sie ze ta gra jest bedzie blizsza osobom grajacym w Space Empires niz w MoO. Glownym powodem jest zlozonosc tej gry (surowce, duzo elementow wyposazenia statkow, pełno róznorakich parametrów i wspolczynnikow, mozliwosc poruszania sie po systemie itp itd). Ale oczywiscie ja na to patrze oczami gracza dla ktorego czas zatrzymal sie na MOO2.
Z tego co widzilaem to rozgrywka jets skupiona na okretach i ich budowie i projektowaniu (jest mozliwosc montowania roznych komponentow). Planet sie raczej nie rozwija (ale moge sie mylic).
Dema tej gry na pewno nie bedzie (potwierdzone przez zespol dev), wiec nie bedzie mozna jej potestowac przed zakupem, niestety...

Mar 29, 2010 at 07:15
Print
PAwleus

Re: Distant Worlds [post #14]

Kolonie się z pewnością rozwija, tyle że raczej w sposób podobny do SotS/MOO (mam nadzieję) niż MOO2 czy SE5. Już kilka razy zwracałem na to uwagę ale w MOO było to rozwiązane całkiem inaczej niż w MOO2 i według mnie znacznie lepiej, trochę podobnie jak w SotS.

Mar 30, 2010 at 01:22

Print
Neuron

Re: Distant Worlds [post #15]

Czyli nadal trzeba czekac na więcej informacji. Gra kosztuje w dystrybucji elektronicznej prawie 30 euro, co kwalifikuje ja do ceny takich kolosow jak Dragon Age czy Bioshock2 - wychodzi ok. 120-130 zlotych za bezpudelkową edycję. Nieźle sobie policzyli za tytuł, który nie ma aż tak wielkiego zaplecza marketingowego jak chocby Cywilizacja 4. Jak na razie, według mnie, nikt jeszcze nie zdetronizował Master of Orion 2 - ta gra, nie licząc świetnych rozwiązań miała jeszcze klimat space opery, czego brakuje wielu tytułom z tej branży. I nie zestarzała się do tej pory - śliczna, cukierkowa grafika, klimat Kosmosu - w MOO2 to się po prostu czuje. Patrząc na Distant Worlds mam sporo nadziei, ale i wątpliwości. Te statki - prawie jak w MOO2, ale planetki jakieś małe, kółeczka na gwiezdnej mapie - nie czuję dreszczu podniecenia niestety Rozbudowa planet - w MOO2 naprawdę na nich LĄDOWAŁEM, widziałem izometrycznie swoją kolonię, podziwiałem piękne, kosmiczne krajobrazy - to pomagało mi się utożsamic z moimi "Ziemiami 2" czy "Nową Diuną". Mam nadzieję, że nie pominęli tego w Distant... jeśli tak, to chyba muszę czekac na Master of Orion 4 (o ile wyjdzie). O trójce litościwie nie wspomnę.

[Edited by Neuron on Mar 30, 2010 at 18:49]

Mar 30, 2010 at 18:48
Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #16]

O rany 120-130 zl to raczej sporo jak za taka gre ...
TAk Moo1 i Moo2 mialy taki specyficzny klimat, ktorego brak w nowych produkcjach. Mi jeszcze osobiscie przypadla do gustu gra pt. Imperium Galactica 2, ktora rowniez przykula mnie do monitora na dluzszy czas.
Jesli chodzi o DW to opinie w internecie kraza rozne: jednym sie bardzo podoba, innym bardzo nie podoba .
JA chyba sobie ta gre odpuszcze w taim razie, bo to chyba kolejna gra nie dla mnie.

Mar 30, 2010 at 20:38
Print
PAwleus

Re: Distant Worlds [post #17]

SE5 jest tak łatwo modowalna, że możesz stworzyć w niej klimat jaki tylko Ci odpowiada. No, prawie... Tyle że przyznaję, iż znikome wsparcie ze strony dewelopera może być zniechęcające na dłuższą metę.

Neutron, pisanie w czasie przeszłym o graniu w MOO2 bynajmniej nie przydaje wiarygodności twierdzeniu, że się ona nie zestarzała No chyba że to my się zestarzeliśmy...

Co do DW, to dostępne filmiki i informacje czynią tę grę bardzo obiecującą. Od czasu gigantycznego rozczarowania MOO3 przyjąłem jednak zasadę nawet nie próbować żadnej gry przed upływem roku od premiery - można wtedy dopiero poznać jaka jest wiarygodność dewelopera pod kątem wsparcia dla gry i łatwiej jest ocenić czy w ogóle warto tracić czas na tę próbę (nie mówiąc już o pieniądzach). W przypadku DW dodatkowo zniechęcający jest brak demo - skłanianie graczy do zakupu kota w worku nie świadczy dobrze o deweloperze i jego wierze w wartość własnego produktu.

Mar 30, 2010 at 21:44

Print
Azazell

Re: Distant Worlds [post #18]

Dla mnie SE5 i Distant Worlds to zdecydowanie za trudne gry ;/

SE 5 poniekąd odrzuca mnie interfejs , a w Distant Worlds brak możliwości rozbudowy na planetach oraz zbyt duży chaos na początku - ale czytając opinie innych to DW się podoba wielu osobom.

Dlatego chyba jedynie zostanie mi Galciv2 który też trudny ale jakoś bardziej ogarniam

[Edited by Azazell on Mar 30, 2010 at 22:02]

Mar 30, 2010 at 21:58
Print
PAwleus

Re: Distant Worlds [post #19]

Chciałbyś rozbudowywać tak z 1000 planet w sensie rozbudowy z MOO2? Toż to rzeczywiście byłoby trudne do ogarnięcia

Mar 30, 2010 at 23:08

Print
Azazell

Re: Distant Worlds [post #20]

W sumie nie no fakt masz tu rację, Ja DW nie odrzucam - dam jej szansę ale będzie ciężko. Super byłoby jakby ktoś ja wydał w naszym kraju.
A nie wiem czy jakaś jeszcze strategia kosmiczna sie szykuje? Galciv 3 nie jest tworzone bo panowie ze Stardock robią zupełnie inną grę - Elemental: War of Magic. SE 6?

Ciekawe czy coś ze strategi S-F wyjdzie w tym roku.

[Edited by Azazell on Mar 30, 2010 at 23:20]

Mar 30, 2010 at 23:20
Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #21]

Brak dema DW jak sie doczytalem, jest wynikiem niemoznosci stworzenia takiego, lub duzych trudnosci w jego wykonaniu.
Ja DW jeszcze tez calkowicie nie odrzucam. Poki co czekam, bo moze ludzie zaczna tworzyc mody do niej

Mar 31, 2010 at 08:07
Print
Ziro

Registered: Feb 14, 2009
Re: Distant Worlds [post #22]

Brak dema to nie problem, przynajmniej dla kogoś kto przez to zostanie zmuszony do ściągnięcia gry z internetu, by sprawdzić czy gra mu się spodoba, a potem kupi. Ja tak miałem z Sins of Solar Empire, najpierw pirat teraz oryginalna wersja gry ^^

LastFM

Mar 31, 2010 at 09:21
Gadu-Gadu: 7994773
Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #23]

Eh poczytalem troche o modalności tej gry i jestem niemile zaskoczony. Mowiono ze gra ma byc bardzo modalna, a poki co ogranicza sie jedynie do:
1) zmiany Theme'u - czyli glownie grafiki. Mozna zmieniac grafike statkow oddzialow itp.
2) zmiany nazw projektow statkow
3) zmiany nazw gwiazd
4) zmiany nazw agentow
5) edycji ras (nazwy,bonusy, itp - pod tym wzledem chyba jest OK, ale podejrzewam ze nowej juz nie dodamy)
6) zmian tekstow tego co mowia rozne rasy
7) zmiany muzyki

i chbya to tyle. Nie ma zmiany/nowych techow modułów oraz reszty. Podobno jest jakis edytor ale nie moge znalezc o nim informacji.

Mar 31, 2010 at 23:15
Print
Neuron

Re: Distant Worlds [post #24]

Wiecie co... tak się zastanawiałem nad tym, co powoduje że jedna gra kosmiczna 4x jest lepsza od drugiej. W końcu prawie każda ma technologię, budowę statków kosmicznych, kolonizowanie planet, walkę w przestrzeni...Doszedłem do wniosku, że klimat prawdziwej space opery uzyskuje się kilkoma prostymi elementami. Wpadając w ton mentorski, nazwałbym je 10 Prawami Dobrej Gry Kosmicznej 4X (w skrócie 10PDGK4X). Oto one:

1. Wielkie, różnorakie i piękne planety z możliwością "wejścia" na ich powierzchnię i tym samym, graficzne rozbudowanie kolonii. Niekoniecznie w formie 3D, która wbrew pozorom zabiera grze jej ogrom - każda planeta 3D zacznie prędzej czy później wyglądać jak bańka mydlana w kosmosie
2. Dobrze dobrane, klimatyczne rasy ze swoją historią i możliwość prostego wprowadzania nowych przy możliwości dowolnego modyfikowania ich współczynników o poziomie komplikacji znanym z gier RPG
3. Indywidualny design statków dla każdej z ras plus indywidualizacja statków specjalnych (kapitanowie?)
4. Rozwój technologiczny koncentrujący się na konkretnym wynalazku, wcielanym w życie. Dość tysiąca technologii w których gracz jest zagubiony! (vide MOO3)
5. Mikrozarządzanie atakiem i innymi czynnościami statków kosmicznych w trybie turowym
6. Zdarzenia "Kosmiczne" czyli niezależny zestaw a'la fabularny kreujący fabułę danego tytułu ale na tyle odrębną, by nie przekształciła się w dominujący scenariusz
7. Temat Pradawnych Ras, niegdyś zamieszkujących Galaktykę
8. Technologie, których działanie jest obrazowane w sposób graficzny na mapie Galaktyki, bądź podczas walki kosmicznej, bądź w trakcie "dekorowania" planety. - pomysł wykorzystany w serii Heroes of Might and Magic
9. Odkryj Tajemnicę Kosmosu - czyli istniejąca w grze Tajemnica, zobrazowana np. poprzez przeniknięcie do innej Galaktyki - a zatem obejmująca swym zasięgiem cały Wszechświat gry
10. W pełni generowalny i modowany Kosmos gry - szeroki wybór Galaktyk z możliwością ich totalnej edycji przed grą - a także ich warunków fizycznych i wielorakich dodatków - kosmiczne dziury, mgławice, potwory itp.

Wiem, wiem... większość z tych rozwiązań jest już w MOO2...

[Edited by Neuron on Apr 01, 2010 at 11:48]

Apr 01, 2010 at 11:46
Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #25]

Toż to gra idealna by była Zgadzam sie chbya ze wszystkimi tymi punktami, jednak walka wcale nie musi byc w turach. Wystarczy czas rzeczywisty z możliwością pauzy - bo w sumie wychodzi prawie na to samo co tury :P Jesli dzieki temu walki mogly byc efektowne to czemu nie.

Widok koloni ja sobie marze taki ala Mass Effect 2 (chodzi o ekran skanowania planety) z mozliwoscia przyblizania np do koloni lub rozmieszczania na planecie systemow obronnych. Dosyc ciekawym rozwaizaniem jest rowniez ten znany z gry Ascendacy.

Jesli chodzi o mikrozarzadzanie to nie moze byc ono rowniez zbyt skomplikowane bo to odrzuca juz na samym poczatku wielu graczy. Wszystko powinno byc rozplanowane w taki sposob aby gracze nie pogubili sie w gaszczu opcji i przyciskow. (w moo2 jest to wlasnie dobrze rozplanowane, w moo3 przyklad ekranu koloni pokazuje jak mozna predobrzyc).

Gdyby moo3 mialo lepsze bitwy, mniej skomplikowany system zarzadzania koloniami (te cale tereny na planetach i budowanie DEA to chbya w ogole jest przedobrzone :/) to bylo by gra dobra.

Nie wiem jak sie do tych punktow ma DW, ale juz chbya teraz mozna stwierdzic ze wiele z nich w tej grze nie jest zaimplementowane

Apr 01, 2010 at 12:53
Print
Vortavor

Registered: Jan 11, 2008
Re: Distant Worlds [post #26]

Czy ktoś gra w ten tytuł?
Ja zacząłem wczoraj gdyż nareszcie troszkę więcej czasu znalazłem i powiem Wam, że jest nawet fajnie. Chociaż złożoność i skomplikowanie gry raczej odrzuca na początku większość graczy tak samo jak w przypadku SEV czy innych temu podobnych tytułów.

To co mi się podoba po dwóch dniach spędzonych z tym tytułem to:

* Każdy układ ma wiele planet, które w większości mają po kilka księżyców ( gdzie można prowadzić wydobycie )

* Zróżnicowanie paliwa w zależności od zastosowanego silnika,

* Surowce potrzebne do wyprodukowania danego komponentu -
- nie wystarczy mieć dostęp do surowca, tylko trzeba mieć zmagazynowaną odpowiednią ilość takowego.

* "Strefa prywatna", która wpływa również na dochody imperium
- Jak tylko założymy kolonie przy jakimś surowcu to od razu na szlaku handlowym zaobserwujemy prywatne frachtowce
- Turystyka ( tego jeszcze dokładnie nie obadałem, ale sam pomysł jecst ciekawy )

* Napęd nadprzestrzenny - a dokładniej to jego zastosowanie. Wyobraźcie sobie taką sytuację:
<>Zakładam stację wydobywczą w macierzystym układzie, ale na zewnętrznej planecie. Stacja ta zostaje zaatakowana przez piratów więc wydaję rozkaz statkom stacjonującym na orbicie macierzystej planety aby udały się w tamten rejon.
Statki wykorzystują napęd nadprzestrzenny i pojawiają się po chwili na orbicie planety przy której atakowana jest nasza placówka.
W trakcie walk piraci zostają pokonani a my nie ponosimy strat. Jednakże Nasz jeden okręt ma w wyniku walki uszkodzony napęd nadprzestrzenny.
I teraz może wracać spowrotem baaaardzo długo, albo możemy wysłać statek odpowiednio wyposażony aby go naprawić. A gdyby to się stało w trakcie wyprawy do bardziej odległego układu? I gdyby do tego uszkodzeniu uległ bardzo cenny krążownik?
Odniosłem wrażenie po tym wydarzeniu, że tutaj wiele ciekwych zagrań można będzie stosować

* Wojna - taaak, to wszyscy znamy i lubimy mniej lub bardziej. Jednakże w tej grze decyzja o prowadzeniu zmagań wojennych musi być bardzo przemyślana gdyż skutki są odczuwalne w całym imperium odbijając się echem w gospodarce.

I to tyle na razie. Gram krótko i głównie skupiam się na nauce oraz poznawaniu zależności różnych, ale chciałem już teraz podzielić się swoimi pierwszymi odczuciami.
Jeśli ktoś z Was również stara się opanować tą grę to piszcie tutaj a razem będzie Nam łatwiej i milej opanować ten jakże ciekawie zapowiadający się tytuł.

Zapraszam na mojego bloga

Apr 07, 2010 at 23:21
Gadu-Gadu: 3343262
XFire synek24
Print
Zyga

Registered: Feb 04, 2003
Re: Distant Worlds [post #27]

Czy są jakieś przecieki nt. wydania tej gry w Polsce?

Apr 11, 2010 at 23:17

Print
Vortavor

Re: Distant Worlds [post #28]

Niestety nie znalazłem takowych informacji na necie. Te nie miłe informacje potwierdził mi również członek serwisu Gildia.pl.
Można zakupić wersję elektroniczną za ok 30E.

Moim zdaniem jednak gra zostanie za jakiś czas wydana tak jak to miało miejsce z Sins of a Solar Empire, która początkowo też nie była planowana w Polsce.
Oczywiście wszystko zależy od popularności tej gry na świecie jak sądzę.

Gra naprawdę daje możliwości jak już się przebrnie przez trudne początki. Jest w grze zaimplementowana pedia, która pomaga w opanowaniu prawie wszystkich elementów gry.
Dodam jednak , że póki nie ma wydania pl to bez znajomości języka ang chociaż w średnim stopniu nie ma co podchodzić do tej gry.

Apr 12, 2010 at 10:40
XFire synek24
Print
Ceasar Of Rome

Registered: Aug 09, 2008
Re: Distant Worlds [post #29]

jakies demo jest do niej lub jest planowane ?

Apr 12, 2010 at 14:35
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Vortavor

Re: Distant Worlds [post #30]

Niestety dema nie ma i raczej nie będzie.

edit...gra ktoś zatem w tą grę? Czy tylko ja się z nią mierzę?

[Edited by Vortavor on Apr 13, 2010 at 20:43]

Apr 12, 2010 at 16:12
XFire synek24
Print
Zyga

Registered: Feb 04, 2003
Re: Distant Worlds [post #31]

Ja nie gram i nie zagram jeżeli nie będzie wydana wersja pl. jako że nie znam angielskiego.
A z pewnością polską wersję bym kupił, bo jak dotąd kupowałem wszystkie gry kosmiczne (poza GC II, która mi jakoś umknęła a teraz jej nigdzie nie ma) :-)

Apr 14, 2010 at 00:05

Print
Azazell

Re: Distant Worlds [post #32]

Tej gry nie da się całkowicie spolszczyć ;/ sprawdzałem wraz z Jooyo i jedynie to chyba tylko okien w grze się uda. Może za parę lat jak ci młodzi twórcy gry wydadzą wersję i umożliwią tłumaczenie jej w całości to się za to weźmiemy

A w Polsce? Raczej nikt jej nie wyda. Mała popularność i może jedynie tacy wydawcy jak Nicolas Games może ją kieeeeeedys wydadzą.

Parę gier Matrixa wyszło w naszym kraju takie jak Commander bodajże i to w języku PL http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=7412 wydał ją PLAY .

Apr 14, 2010 at 09:15
Print
Ceasar Of Rome

Registered: Aug 09, 2008
Re: Distant Worlds [post #33]

chroń nas od spolszczeń nicolas game

Apr 14, 2010 at 10:16
Gadu-Gadu: 8840735
XFire Ceasar4Rome
Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #34]

W tej grze to idzie spolszczyc jedynie jakies teksty dyplomatyczne...
Mowiac krotko: Ile idzie zmodowac tyle idzie spolszczyc, a ze zmodowac nie idzie prawie nic to spolszczenia nie ma :P

Mozliwe ze w przyszlosci bedzie to lepiej wygladalo, poki co musimy czekac.

Apr 14, 2010 at 16:51
Print
Vortavor

Re: Distant Worlds [post #35]

Ale może ktoś jest , kto tak jak ja gra też w nią i stara się poznać tajniki?
Bo nie mam z kim pogadać o niej.

A teraz taka ciekawostka jak rozwiązano tam badania:

Mamy 4 ścieżki rozwoju:

* Energy
* High Tech
* Industrial
* Weapons

Każda z nich jest rozdzielona na różne nazwijmy to"podścieżki" takie jak shield , beam weapons itp.

Do tego mamy stacje badawcze ( research station ), które odpowiadają za poszczególne główne ścieżki.

I teraz najlepsze i to co mi się strasznie podoba. Stacje generują punkty, które losowo są przydzielane do "podścieżek" z odpowiedniej głównej ścieżki podległej danej stacji.

Czyli mamy np 7k research w labolatorium odpowiednialnym za broń ( weapon ). Więc te 7k zostanie losowo rozdzielone pomiędzy np. 4 podścieżki i nie mamy kontroli w jaki sposób. Jest to bardzo ciekawe i nigdy nie wiesz co wynajdziesz w danej chwili.

Oczywiście istnieje tu pewna kontrola. Chcesz broń to zwiększasz ilość baz badawczych odpowiednich za ścieżkę weapons. Dodatkowo można wydać polecenie nad skupieniem się na jedną "podścieżką" co daje olbrzymie przyśpieszenie w danym badaniu. Jednakże wtedy wstrzymujemy całkowicie badania we wszystkich innych oraz musimy za taki projekt wyłożyć troszkę kasy.

Do tego można wysłać konstruktorów aby zbudowali laby na orbitach gwiazd neutronowych czy innych specjalnych miejsc, które dają spore bonusy takowej stacji.

Jak dla mnie jest to system bardzo ciekawy i mam nadzieję, że w dość jasny sposób go opisałem, bo zajęło mi sporo czasu zanim rozgryzłem o co w tym chodzi

Apr 14, 2010 at 22:45
XFire synek24
Print
Premislaus

Registered: Apr 13, 2010
Re: Distant Worlds [post #36]

@Vortavor

Ja gram, ale jeszcze wszystkiego nie zrozumiałem. Na dniach ma wyjść patch 1.4 i ma być m.in. przycisk dzięki któremu zmodernizujemy całą flotę. Tylko jakoś linka nie mogę znaleźć na ich forum.

[Edited by Premislaus on Apr 16, 2010 at 21:50]

Apr 16, 2010 at 21:49

Print
Vortavor

Re: Distant Worlds [post #37]

Ja też jeszcze nie wszystko.
Wiele rzeczy muszę jeszcze załapać. Jak chociażby surowce i zaopatrywanie się stacji w nie.
Np. chcę na odległej stacji wybudować jakiś statek. Brakuje tam jednak surowców a ja jeszcze nie obadałem kiedy frachtowce prywatne zaczną odwiedzać tą stację. I czy ogólnie wezmą pod uwagę zapotrzebowanie jakie ta stacja ma w tej chwili.

Jest wiele niewiadomych, ale sama przyjemność odkrywać tajniki DW

Apr 16, 2010 at 23:24
XFire synek24
Print
Neuron

Re: Distant Worlds [post #38]

A może ktoś z was, grających, napisze jakąś recenzję tego tytułu? Taką z prawdziwego zdarzenia. Bo takie rozsypane wrażenia są oczywiście cenne, ale nie oddają w zasadzie czy gra jest, czy nie jest dobra i co w sobie zawiera.

[Edited by Neuron on Apr 22, 2010 at 12:32]

Apr 22, 2010 at 12:31
Print
szuwar

Registered: Jul 20, 2009
Re: Distant Worlds [post #39]

Najlepiej zagrać i wyrobić sobie zdanie samemu - jej największy minus to jest taki że nie jest na multi - zresztą wydaje mi się że po prostu na multi była by niegrywalna. Szybko mi się znudziła - łatwo opracować sposób na wygraną i każda następna rozgrywka jest niemalże taka sama. Gra mało wymagająca. Wiadomo, z człowiekiem mogłoby być dużo ciekawiej.

Apr 22, 2010 at 17:02
Gadu-Gadu: 2466209
Print
Jooyo

Re: Distant Worlds [post #40]

Są dostępne dwie recenzje. W sumie to dziwie sie aż tak wysokim ocenom... i temu ze porownuja ta gre do Moo, bo tak naprawde to oprócz gatunku nie ma z nia zadnych wspolnych elementow.

Out of Eight - 8/8
http://www.outofeight.info/2010/04/distant-worlds-review.html
Gigantic living galaxies... A hallmark 4X strategy title... Grand strategy and classic 4X mechanics combine in a vibrant world...

Eurogamer.dk - 9/10
http://www.eurogamer.dk/articles/distant-worlds-anmeldelse
Finally, a worthy successor to Master of Orion.

Apr 23, 2010 at 08:36
Print
Vortavor

Re: Distant Worlds [post #41]

Wysokie, bo gra się naprawdę przyjemnie. Jeszcze zanim pozna się przeciwników to czas biegnie przyjemnie odkrywając różne rzeczy ukryte w tym świecie.
System badań jest ciekawie pomyślany. Ekonomia oparta o strefę prywatną też jest chyba po raz pierwszy wykorzystana i sprawdza się nie najgorzej.

A czy jest prosta i schematyczna jak szuwar wspomniał? Tego nie potwierdzę, bo aż tyle czasu nie spędziłem aby poznać wszystkie aspekty , również na wyższych stopniach trudności.

Powiem tylko, że gra naprawdę jest warta uwagi, tylko cena może odstraszać chwilowo i to jest jej największy minus.

Apr 23, 2010 at 10:06
XFire synek24
Print
szuwar

Registered: Jul 20, 2009
Re: Distant Worlds [post #42]

Gra jest tylko single player &#8211; dla mnie potężny minus ponieważ jak już się zapozna człowiek z mechaniką gry to pokonanie komputera to żadna sztuka. Nie ma wyzwania, nie ma zabawy.
Można oczywiście poustawiać sobie jak najgorsze warunki co na pewno wydłuży rozgrywkę.
Ogólnie w grze niezwykle ważną rzeczą jest szybka eksploracja i ekspansja.
Eksplorując odnajdujemy planety zdatne do zamieszkania, bardzo ważne surowce, specjalne układy czy różnego rodzaju zdarzenia niosące wszelkiego rodzaju bonusy.
Im szybciej pozaludniamy jak najwięcej planet tym lepiej. System z kolonią uważany jest za kontrolowany przez daną nację &#8211; nie znaczy to jednak że inni nie mogą się tam osiedlać czy budować swych stacji wydobywczych &#8211; zachowania takie mają ujemny wpływ na dyplomacje. Poza tym jeżeli sami nie skolonizujemy planety to będziemy ją niebawem musieli odbijać siłą. Wojna na dłuższą metę jest niewskazana ponieważ wpływa źle na naszych mieszkańców. Jak już kogoś atakujemy to lepiej mieć pewność że zdepczemy przeciwnika w moment.
Niezmierne ważne są jeszcze surowce. Różne komponenty wymagają różnych surowców i ich brak może być katastrofalny w skutkach. Poza tym różne żadkie surowce mogą pozytywnie wpływać na rozwój koloni. Dystrybucją surowców zajmuje się sektor prywatny sterowany przez komputer. Wygodne uproszczenie ponieważ w dalszej części gry statków transportowych będzie taka masa iż nie dałoby się tego ogarnąć.
W grze głównie musimy martwić się o eksploracje którą powinniśmy samodzielnie kontrolować oraz bezpieczeństwo imperium. Zaludniać każdą zdatną planetę ponieważ z podatków czerpiemy główny dochód. Ważne jest by unikać głupich kosztów. Nie budować na każdej planecie wielkich stacji kosmicznych. Jedna mała stacja w układzie wystarczy. Ważne jest by odnaleźć miejsce które daje duży bonus do badań. Wybudować po stacji badawczej i jednej obronnej (można zrezygnować ze stacji obronnej i przydzielić flote do ochrony). Pamiętać trzeba że czarne dziury mogą wciągać statki i stacje trzeba wybudować w pewnym oddaleniu by statki wychodzące z nadświetlnej nie wpadały w nią.
Ogólnie jest tak że zawsze bardzo eksploruje i zasiedlam wszystko co się da. Jak znajdę bazę piratów od razu ją niszczę by nie mieć z nimi problemów. Buduje tylko małe stacje kosmiczne w każdym układzie. Dobudowuje konstruktorów by nadążali budować stacje wydobywcze. Buduję tyle destroyerów ile mogę utrzymać. Część zostawiam na automacie a część wiążę we floty pozostawione w krytycznych miejscach skąd mogą szybko reagować.
Piratów trzeba bezwzględnie rozwalać &#8211; najlepiej wykrywać ich bazy i niszczyć. Mogą nas odciąć od surowców.
Podatki trzeba utrzymywać na jak najniższym poziomie aby populacja nasz szybko rosłą. Im więcej planet tym większa populacja tym więcej kasiory na utrzymanie wojska lub przekupstwa dyplomatyczne.
Nie ma nawet co się bawić w projekty statków- wystarczy zostawić je zautomatyzowane &#8211; w grze przeciwko graczom może warto było by się bawić ale z AI szkoda czasu &#8211; wystarczy kliknąć upgrade.
Niszczymy wrogów zalewając ich statkami &#8211; robimy zbiórkę w danym układzie kilku flot i jak juz wszystkie sa razem to atakujemy by wyskoczyły z nadświetlnej w tym samym momencie. Niszczymy bazy i przysyłamy troopsy by zajęli planetę. I tak po koleji z przerwami na refuel. Niszczymy AI w kolejności od najbardziej wkurzonych do najbardziej przyjacielskich z wiadomych przyczyn lub od największych potęg militarnych do najmniejszych. Zależy od sytuacji.

Gra uważam za ciekawa aczkolwiek nie jest wymagająca &#8211; są w niej jeszcze jakieś tryby gry których nie próbowalem &#8211; na przykład można latać jako bounty hunter jednym stateczkiem i chyba w tedy nie kontrolujemy imperium. Są jeszcze inne tryby których nie pamiętam i jeszcze ich nie sprawdzałem &#8211; to jedyny powód dla którego mam tą grę jeszcze na kompie. Jak znajdę trochę czasu to pobawię się w nie.
Na początku gra przytłacza ponieważ bardzo różni się od innych takich gier aczkolwiek wcale nie jest złożona. Space Empires V jest dużo, dużo bardziej wymagająca i posiada tryb multi aczkolwiek też do końca nie można porównywać tych gier.
Zobaczyć na pewno warto jeżeli ktoś jest fanem gatunku aczkolwiek nie uważam tej gry za specjalnie udaną. Wiele rozwiązań zachwyca aczkolwiek uważam grę zbyt prostą przez co szybko mi się znudziła.

Apr 23, 2010 at 13:28
Gadu-Gadu: 2466209
Print

Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.