civ.org.pl forums > Civ3 - Główne > Problemy Techniczne w grze Civilization III
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization III > Główne
Poster
Message    
tatran
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Feb 19, 2010
IP: Logged
Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #1]

Witam,
Mam pewien problem. Na komputerze (windows 7) zainstalowałem Civilization 3 wydanej przez Cenege (z dodatkiem Cicilizations Conquest).
Po zainstalowaniu postanowiłem odinstalować by wgrać nowsza wersję. Gra podstawowa odinstalowała mi sie (Civilization 3) - dodatku już nie mogłem odinstalować. Programodinstalowałem w sposób konwencjonalny, tj. Dodaj/Usuń programy. Dodatek widnieje w rejestrze lecz już go odinstalować nie moge. Pokasowałem wszystkie związane z nim foldery i ikony, które zostały w komputerze. Teoretycznie wpisów z tego programu nie ma już w ogóle, ale system dalej widzi mi go jako zainstalowanego, a kolejna wersja również z tego powodu nie chce się zainstalować. Po włozeniu płyty Cenegi mogę zainstalować Civ3 ale juz conquest pokazuje się jako GRA, choć tak naprawdę niema go! Jak mogę znaleźć wpisy tego programu? Próbowałem już inne programy (Absolute Uninstaller) i dalej ten sam problem:
Unwalid uninstall control file - i tu ściezka do pliku, którego nie ma już w rzeczywistosci.

Jak pozbyc sie tej resztki programu?

[Edited by LordFistas on Feb 23, 2010 at 19:00]

Feb 19, 2010 at 13:55

Print
Tadeusz
Status: Veteran

Posts: 459
Registered: Aug 05, 2005
IP: Logged
Re: Problem z zainstalowaniem civ3 [post #2]

Miałem ten sam problem z xp,spróbuj total commanderem bo plików już nie ma chodzi tylko o rejestr a jak nie to reinstalka windy.Dwa razy mi sie tak stalo i cywilizacja III cenegi poszła do śmieci.Już nie pamiętam ale grałem na angielskiej wersji a tamten folder znikł chyba dopiero po instalacji nowej windy.NIGDY WIĘCEJ WOJNY,gram na ang golden edition

_________________________________
Dla wspó³czesnego cz³owieka religia jest jak muzyka, zawsze mo¿na j¹ przyciszyÌ a w razie potrzeby wy³¹czyÌ

Feb 20, 2010 at 01:04
Gadu-Gadu: 6606276
Print
Scypion
Status: Regular

Posts: 173
Registered: Dec 04, 2009
IP: Logged
Re: Problem z zainstalowaniem civ3 [post #3]

niewiem ale ja uzywam do wszystkiego ccleaner , Program sprzata rejestr i mozna nim usunac wpisy programow w menu narzedzia jak dobrze pamietam. Wydaje mi sie ze ccleaner poradzi sobie z twoim problemem.

Feb 20, 2010 at 18:42
Gadu-Gadu: 2458410
Print
Tadeusz
Status: Veteran

Posts: 459
Registered: Aug 05, 2005
IP: Logged
Re: Problem z zainstalowaniem civ3 [post #4]

nie poradzi sobie bo folderów nie usuwa,jedynie odkurzacz ale nie wiem czy jest pod 7

_________________________________
Dla wspó³czesnego cz³owieka religia jest jak muzyka, zawsze mo¿na j¹ przyciszyÌ a w razie potrzeby wy³¹czyÌ

Feb 21, 2010 at 05:31
Gadu-Gadu: 6606276
Print
LordFistas
Status: Moderator

Posts: 935
Registered: Oct 28, 2005
IP: Logged
Re: Problem z zainstalowaniem civ3 [post #5]

Włącz/ściągnij freecommander.

Wejdz do c:\Program Files\*

*chyba że masz viste/7 64bit to Program Files(x86)

poszuka folderu InstallShield Installation Information i poszkaj w nim folderu z plikami do instalacji Civ3(poprostu włączaj w każdym folderze setup) i jeśli znajdziesz odpowiedni folder to go po prostu usuń. Jeśli to nie pomoże
to zrób to samo w folderze Uninstall Information

_________________________________
Spolszczenie do Realism Invictus w toku! Zapraszam do działu Rise of Mankind

Feb 21, 2010 at 07:24

Print
tatran
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Feb 19, 2010
IP: Logged
Re: Problem z zainstalowaniem civ3 [post #6]

Pomógł Revo Uninstaler. Usunał kilkanascie pwpisów, jednak conquests nie instalował się dalej z płytki. Udało się już za to zainstalować go "ręcznie" (okienko wersji Cenegi: zainstaluj civ 3, zainstaluj conquests, dodatki - u mnie zamiast zainstaluj conquests było wciąż graj w conquests mimo że gry nie było) poprzez eksploruj i plik CQ. exe - gra się zainstalowała.
Pożeracz czasu ruszył

PS. Mimo że w civ3 gram wiele lat, dziś pierwszy raz grałem w podboje...
Czy do wersji którą posiadam (1.22) są jeszcze jakieś uaktualnienia, patche?

pozdrawiam

Feb 21, 2010 at 07:27

Print
Tadeusz
Status: Veteran

Posts: 459
Registered: Aug 05, 2005
IP: Logged
Re: Problem z zainstalowaniem civ3 [post #7]

1.22 ostatni,nie ma nic nowszego ale jest wiele modów wprowadzajacych rózne zmiany i nowe rzeczy-

_________________________________
Dla wspó³czesnego cz³owieka religia jest jak muzyka, zawsze mo¿na j¹ przyciszyÌ a w razie potrzeby wy³¹czyÌ

Feb 21, 2010 at 08:44
Gadu-Gadu: 6606276
Print
sisper
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Feb 23, 2010
IP: Logged
Problem z zainstalowaniem!!! :( [post #8]

Witam! moj problem wyglada tak: instalowalem civ3 i zawiesil mi sie komp. Zrobilem reset i teraz nie moge tego ani odinstalowac, ani zainstalowac ponownie. Usunalem "gre" recznie, ale to nie pomoglo. Gdzies w windowsie (mam XP) musi byc zapisany ten civ albo sam log/rejestr, ze bylo to instalowane... nie wiem juz sam. Co mam teraz zrobic? Gdzie znalezc zainstalowane pliki, ktore zapisuja sie w systemie?
POZDR

Feb 23, 2010 at 08:44

Print
Tadeusz
Status: Veteran

Posts: 459
Registered: Aug 05, 2005
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #9]

Przeczytaj wszystkie posty tego tematu,odpowiedź masz gotową

_________________________________
Dla wspó³czesnego cz³owieka religia jest jak muzyka, zawsze mo¿na j¹ przyciszyÌ a w razie potrzeby wy³¹czyÌ

Feb 23, 2010 at 22:12
Gadu-Gadu: 6606276
Print
Adonix90
Status: Novice

Posts: 2
Registered: May 04, 2010
IP: Logged
Civ 3 na Win 7 [post #10]

Hej mam problem, mam laptopa z win7 ultimate i o ile działa mi civ 3 to nie działa conquest bo w wieloosobowej gorące krzesło to tam gdzie są ustawienia świata i graczy to zamiast "dziubka" jest pusty kwadrat i nie mogę przewijać tych możliwości do wyboru.
Zainstalowałem civki normalnie C3C nie działa, dałem instalki by były w zgodności z XP SP3 też nie działa.

Pomożecie?
Pozdrawiam.

May 04, 2010 at 10:00

Print
Adonix90
Status: Novice

Posts: 2
Registered: May 04, 2010
IP: Logged
Re: Civ 3 na Win 7 [post #11]

Dopiero teraz zauważyłem, że był podobny temat, hmm mogę jeszcze napisać, że mam właśnie złotą edycję oryginalną.

May 04, 2010 at 10:04

Print
Scypion
Status: Regular

Posts: 173
Registered: Dec 04, 2009
IP: Logged
Re: Civ 3 na Win 7 [post #12]

mam ten sam problem z win7 praktycznie - gorace krzesla zawieszaly gre. nic tu nie pomoze raczej. ta gra ma swoje lata a win7 nie jest laskawy dla starych gier.

May 05, 2010 at 10:41
Gadu-Gadu: 2458410
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Civ 3 na Win 7 [post #13]

W tej sprawie skontaktujcie się z Cenegą. Ich przedstawiciel obiecał pomóc w sprawie problemów z grami na se7en. Oczywiście tym co mają oryginały

_________________________________
http://zewabud.pl/

May 05, 2010 at 17:04

Print
Azazell
Status: Moderator

Posts: 10690
Registered: Jun 27, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #14]

Ja mam problem z rozdzielczością gry na monitorze LCD 22`. Jak ustawić by była w grze rozdziałka 1680x1050?

Jul 19, 2011 at 07:45

Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #15]

Pękła mi płyta z c3c complet, czy jest możliwośc gry bez płyty w odtwarzaczu?
pomocyyyyy!!!!!!!!!!!!!! Jakiś wirtyalny dysk czy co tam jeszcze

Feb 27, 2013 at 15:44

Print
coorp
Status: Cup Winner

Posts: 1473
Registered: Aug 16, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #16]

Instalujesz Daemon Tools i masz problem z bańki. Ja tak swoje oryginały zarchiwizowałem by nie fatygować fizycznego nośnika.

_________________________________
Niektórzy ludzie myślą, że futbol to sprawa życia i śmierci. Ja myślę, że to znacznie poważniejsza sprawa.

Feb 27, 2013 at 16:06

Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #17]

A może napisać jak to zrobic krok po kroku? i sdkąd wziąść ten program?

Będę bardzooo wdzięczny bo jestem raczej słaby w kwestiach technicnych i całym tym instalowaniu itp.

Feb 27, 2013 at 17:06

Print
sirsik
Status: Moderator

Posts: 8097
Registered: Nov 24, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #18]

Firaxis wydał No-CD patch dla civ3 dzięki temu nie musimy używać płyty

_________________________________
If we dig precious things from the land, we will invite disaster.
Near the Day of Purification, there will be cobwebs spun back and forth in the sky.
A container of ashes might one day be throw from the sky, which could burn the land and boil the ocean

Feb 27, 2013 at 20:22
Gadu-Gadu: 1547681
XFire sirsilis
Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #19]

dzięki, patch zainstalowałem ale taki komunikat mi wyskoczył

Nie można uruchomić programu, ponieważ na komputerze nie znaleziono ifc23.dll

- o co chodzi? i co robić??

[Edited by PiotrG on Feb 27, 2013 at 20:43]

Feb 27, 2013 at 20:39

Print
sirsik
Status: Moderator

Posts: 8097
Registered: Nov 24, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #20]

to jakaś biblioteka... spróbuje poszukać i ci podesłać ten plik... chociaz mam zupelna inna wersje gry. w ostateczności możesz wydać 20 zeta na płytkę nowa ;p

_________________________________
If we dig precious things from the land, we will invite disaster.
Near the Day of Purification, there will be cobwebs spun back and forth in the sky.
A container of ashes might one day be throw from the sky, which could burn the land and boil the ocean

Feb 28, 2013 at 04:38
Gadu-Gadu: 1547681
XFire sirsilis
Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #21]

Pewnie że mogę wydać, powiedz mi tylko gdzie ja kupię teraz c3c complet?

Na mysli mam oczywiście wersje oryginalna a nie polskie wydanie conegi.

edit. Chyba że ja ten patch instaluje nie tam gdzie trzeba, ale otworzyłem go tam gdzie są wszystkie pliki ogólne, nie umieszczałem w specjalnym katalogu, ni ewiem czy m to znaczenie

Ale sytuacja jest dynamiczna, wpakowałem patch do katalogu conquest i zamienieł, z plikiem który tam był i odpaliłem no i działa sejwy też działają ale i tak muszę kupić wersję z płytą

[Edited by PiotrG on Feb 28, 2013 at 06:08]

Feb 28, 2013 at 05:51

Print
sirsik
Status: Moderator

Posts: 8097
Registered: Nov 24, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #22]

nie pamietam ale powinien automatyczne wybierac sciezke...

gdzie? ja mam c3c complet ze steamu gra idzie ładnie chociaz nie wiedziec czemu nie moge sie pobawic sie edytorem ;/ jak gdyby instalacja nie poszla do konca ale wszytsko inne jest ok

_________________________________
If we dig precious things from the land, we will invite disaster.
Near the Day of Purification, there will be cobwebs spun back and forth in the sky.
A container of ashes might one day be throw from the sky, which could burn the land and boil the ocean

Feb 28, 2013 at 06:05
Gadu-Gadu: 1547681
XFire sirsilis
Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #23]

Wracając jeszcze raz do sprawy instalowania patch , który daje możliwośc gry bez płyty to robiąc to na innym kompie plik ten rozpakowałem w ogólnym katalogu conquest, tam gdzie zobaczyłem że jest tam plik ifc23.dll i też wszystko działa

Teraz pytanie mam trochę inne.

Jak zauważyłem na fanatykach jest duzo różnych programów pomocniczych do c3c typu civasist itp. Chodzi o programy , które uławiają zarządzanie państwem, przedtawiają dane w formie czytelnych tabelek itp. Czy ktoś z Was ma coś takiego? może polecić któryś z tych programów?

Mar 01, 2013 at 07:38

Print
sirsik
Status: Moderator

Posts: 8097
Registered: Nov 24, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #24]

ja tych używam aktualnie

CivIIICombatCalculator
CRpSuite
c3m
Seedbeast

_________________________________
If we dig precious things from the land, we will invite disaster.
Near the Day of Purification, there will be cobwebs spun back and forth in the sky.
A container of ashes might one day be throw from the sky, which could burn the land and boil the ocean

Mar 01, 2013 at 08:51
Gadu-Gadu: 1547681
XFire sirsilis
Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #25]

ok, dzieki za info, ten program CRpSuite wydaje się ciekawy, możesz przybliżyć kwestię instalacji? czytałem na forum ale jakoś na fanatykach ale nie wiele z tego rozumieme, a nie chę poprostu namieszac w plikach bo potem jakbym musiał instalowac na nowo to nie mam z czego

Mar 01, 2013 at 10:58

Print
sirsik
Status: Moderator

Posts: 8097
Registered: Nov 24, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #26]

fajny program a instalacja standardowa...

_________________________________
If we dig precious things from the land, we will invite disaster.
Near the Day of Purification, there will be cobwebs spun back and forth in the sky.
A container of ashes might one day be throw from the sky, which could burn the land and boil the ocean

Mar 02, 2013 at 16:28
Gadu-Gadu: 1547681
XFire sirsilis
Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #27]

Program zainstalowałem, i owszem jest, ale jak zrobić żeby można było z tego kożystać w grze to jeszcze nie wiem.

Dodam tez informację że na steami jest jeszcze promcja i c3complet kosztuje coś chyba 1,24 euro, nawet chciałem kupić, ale staneło na tym że nie mogłem założyć konta, cały czas wyskakiwało że źle wpisuję wymagane znaczki i po kilkunastu próbach stwierdziłem że chyba nie dane mi jest się tam zarejstrować. Cały czas pojawia się komunikat że znowu musze wpisac powyższe znaczki i chocbym robił to i duzymi literami i małymi i ze spacjami i co nie jeszcze to cały czas mi wyskakuje to samo. Nigy w podobnych sytuacjach nie miałem takich problemów. Jest jakaś podpowieź? Raz czy drugi można się pomylić w odczycie litery ale nie kilkanaście razy.

Mar 04, 2013 at 09:22

Print
sirsik
Status: Moderator

Posts: 8097
Registered: Nov 24, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #28]

musisz wgrać plik sejwa do programu masz tam infomracje wykresy itp

mi kolega z forum kupił c3c na steamie i wyslal mi formie prezentu wiec nie wiem jak ci pomóc

_________________________________
If we dig precious things from the land, we will invite disaster.
Near the Day of Purification, there will be cobwebs spun back and forth in the sky.
A container of ashes might one day be throw from the sky, which could burn the land and boil the ocean

Mar 04, 2013 at 09:38
Gadu-Gadu: 1547681
XFire sirsilis
Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #29]

Dwa pytania.

Niestety c3c w wersji płytowej uległo całkowitemu uszkodzeniu i po formacie dysku muszę instalowac grę nowo i tu pierwsze pytanie:

- czy jak kupie grę na steamie i jak rozumiem dostanę ją na meila w postaci jakiegoś spakowanego pliku to potem instaluję to sobie na kompie i przy nastepnym formacie bedę znów mógł odtworzyć to w ten sam sposób ?( albo inny jesli przegram to np.na jakiegoś pendrajwa)

- czy ktoś próbował instalowac różne mody na polską złotą edycje i to działało? Bo jeśli tak to może nie mam po co kupowac wersji ze steama

Będę wdzięczny za odp.

Apr 29, 2013 at 09:01

Print
Heniu
Status: Administrator

Posts: 5544
Registered: May 11, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #30]

Co do pierwszego "-" - trochę inaczej to działa, ale będziesz mógł to ściągać i instalować na dowolnym PC dowolną ilość razy.

[Edited by Heniu on Apr 29, 2013 at 14:23]

_________________________________
'The distance between insanity and genius is measured only by success.'

Apr 29, 2013 at 14:21

Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #31]

Nie wytrzymałem i kupiłem Widzę że mam grę na swoim koncie na steamie i z tego co sie zorientowałem to faktycznie mam juz do niej stały dostep i moge instalowac dowolna ilośc razy na dowolnym pc. Można to tak rozumieć że kupiłem i już w swojej bazie ten produkt mam. Oczywiście do czasu istnienia steam

Apr 30, 2013 at 10:10

Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #32]

Mam civ3complet ze steama tylo że...gdzie właściwie ona jest ? Bo w katalogu do którego miała być sciągnięta jej nie ma, owszem mogę grać ale ale chem miec dostęp do plików żeby instalować mody itp. Może ktoś pomóc

May 08, 2013 at 15:48

Print
Heniu
Status: Administrator

Posts: 5544
Registered: May 11, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #33]

Steam trzyma gry standardowo w katalogu C:\Program Files\Steam\SteamApps\common.

_________________________________
'The distance between insanity and genius is measured only by success.'

May 08, 2013 at 16:44

Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #34]

Dzięki, twoja podpowiedż naprowadziła mnie na dobry trop bo gra faktycznie jest we wskazanym przezemnie katalogu ale ukryta była w katalogach wskazanych w ścieżce. A już się bałem że będzie to tylko podstawka

May 09, 2013 at 07:00

Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #35]

Niby wszystko ok ale jest (chyba ) jedno ale.. Czy dobrze myślę że żeby odpalić grę muszę mieć dostęp do netu i włączonego steama ?

May 11, 2013 at 08:37

Print
Heniu
Status: Administrator

Posts: 5544
Registered: May 11, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #36]

Steama tak, neta nie.

_________________________________
'The distance between insanity and genius is measured only by success.'

May 11, 2013 at 10:11

Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #37]

Faktycznie
Co prawda chciałem go odinstalować no ale trudno , przeboleję.

Pytanie teraz mam o grafikę. W tej chwili jak włączam grę to po obu stronach mam czarne marginesy na całym ekranie i przez to obszar gry jest mniejszy. W czasie uruchomienie gry pojawia sie komunikat że optymalna rozdzielczośc to coś tam coś ale za szybko to znika i nie mogę odczytać. W tej chwili mam ustawioną rozdzielczość na 1366x768. Jakos da się tak zrobić żeby gra była na całym ekranie bez tych marginesów?

May 14, 2013 at 06:48

Print
Heniu
Status: Administrator

Posts: 5544
Registered: May 11, 2004
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #38]

Próbowałeś wcisnąć ESC i zmienić ją w opcjach?

_________________________________
'The distance between insanity and genius is measured only by success.'

May 14, 2013 at 10:32

Print
PiotrG
Status: Regular

Posts: 198
Registered: Dec 28, 2010
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #39]

Jeśli chodzi o opcje rozdzielczości w panelu sterowania to tak, próbowałem i nie przynosi to żadnej zmiany.

May 19, 2013 at 06:02

Print
LordMichael
Status: Conscript

Posts: 41
Registered: Mar 04, 2013
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #40]

Witam mam taki problem w plikach gry Civilization III Conquest, mianowicie gdy buduję sieć irygacyjną na łące cały czas mam 2 żywności, a na równinie z irygacją mam 3 żywności zamiast 2, powinno być odwrotnie. Ktoś wie gdzie i jak można to naprawić??
Z góry dzięki

EDIT: Już znalazłem rozwiązanie.

[Edited by LordMichael on Jul 19, 2013 at 11:59]

Jul 19, 2013 at 10:27

Print
mcdrong
Status: Settler

Posts: 16
Registered: Aug 12, 2008
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #41]

Dobry

Mam problem gdyż zainstalowałem sobie civ3 PtW i sciagnolem moda Polski. NIestety nie zaczytuje mnie sie jednostka hussaria

May 23, 2014 at 22:35

Print
DarioX7
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Jul 31, 2016
IP: Logged
Re: Problemy Techniczne w grze Civilization III [post #42]

Witam.
Odświeżę troszkę temat. Pytanie - czy da się wymusić działanie gry w rozdzielczości 3840x2160 ?
Jak na razie na wirtualnej maszynie z Windows XP udało mi się uruchomić Civ3 w rozdzielczości 3840x1024.

Jul 31, 2016 at 10:46

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.