civ.org.pl forums > Civ5 - Ogólne > Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization V > Ogólne
Poster
Message    
PoiMilks
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Aug 22, 2016
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1901]

Witam
Jestem tu nowy i mam problem
Szukam (w miare) taniego laptopa, ktory odpali Civke V
Ktoś ma jakieś propozycje odnośnie laptopa
Dodam że jestem raczej ciemną masą jezeli chodzi o sprzęt
Z góry dziękuję

Nie nabijaj postów poczekaj aż ekran się odświeży- ramzes46

[Edited by ramzes46 on Aug 22, 2016 at 17:25]

Aug 22, 2016 at 09:57

Print
fl0dA
Status: Moderator

Posts: 818
Registered: Dec 27, 2005
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1902]

Co to znaczy w miarę tani? podaj jakieś widełki cenowe i to co musi być (dysk SSD wielkość ekranu etc.) Wtedy będzie łatwiej ;]

_________________________________
I cicho - gdzie trzy mogiÂł w posĂŞpnej
druÂżynie;
I pusto - smutno - tĂŞskno w bujnej
Ukrainie.

Aug 22, 2016 at 10:20
Gadu-Gadu: 5842235
Print
PoiMilks
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Aug 22, 2016
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1903]

No nie wiem tak do 1500zł
Naprawde nie znam sie na parametrach jestem czlowiekiem 'starej daty'
Pozdrawiam

Aug 22, 2016 at 20:35

Print
fl0dA
Status: Moderator

Posts: 818
Registered: Dec 27, 2005
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1904]

Taki?
http://proline.pl/?p=80RJ00FGPBS8
albo:
https://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-100-80qq0076pb-817849/

cena ciut wyższa bo ok. 1700 ale warto zainwestować w kartę graficzną lepszą niż Intelowska.

Za ok.2000:
https://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-300-80q700scpb-943182/

tu już jest full serwis bo procek i5 i karta mobilna AMD

_________________________________
I cicho - gdzie trzy mogiÂł w posĂŞpnej
druÂżynie;
I pusto - smutno - tĂŞskno w bujnej
Ukrainie.

Aug 23, 2016 at 10:13
Gadu-Gadu: 5842235
Print
PoiMilks
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Aug 22, 2016
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1905]

Dzięki wielkie za chęci i spędzony czas na poszukiwanie informacji

Aug 25, 2016 at 00:50

Print
Michalomatek
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Aug 17, 2016
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1906]

Pobrałem kilka modów z myślą, że są to scenariusze. Uruchomiłem je, lecz zamiast na scenariusz (coś w stylu np. Wyścigu o Afrykę) nakierowywuje mi na nową mapę (zamiast np. Westeros albo Pacyfiku) i "tradycyjne cywilizacje". Nie wiem w jaki sposób uruchomić scenariusze z tych modów.

Aug 27, 2016 at 11:57

Print
PoiMilks
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Aug 22, 2016
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1907]

Kolejne pytania

Zakupiłem laptop Lenovo Ideapad 100-15IBD

Co teraz mam zrobic aby zakupić/zainstalować/zagrać w Civ V?
Czy lepiej dokonać zakupu za pomocą Steam czy czegoś w tym rodzaju?

Aug 29, 2016 at 13:53

Print
Wolfenlane
Status: Cup Winner

Posts: 634
Registered: Jun 07, 2012
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1908]

Na steam przepłacisz, najlepiej w jakimś sklepie internetowym, tylko od razu kup wydanie komletne z wszystkimi dodatkami - widziałem od 70 zł można takie kupić.

_________________________________
Cywilizacja cywilizacji wilkiem.

Aug 29, 2016 at 15:36

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1909]

Lada chwila powinno wystartować latobranie na muve - wtedy Complete Edition będzie za 40 zł jak nie taniej.

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.

Aug 29, 2016 at 19:16
Gadu-Gadu: 46338727
Print
PoiMilks
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Aug 22, 2016
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1910]

A nie wiesz dokładnie kiedy gdzie jak?

Aug 29, 2016 at 19:24

Print
PoiMilks
Status: Settler

Posts: 19
Registered: Aug 22, 2016
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1911]

Czy zakup klucza do steam'a to dobry pomysł Panowie?

Aug 29, 2016 at 19:32

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1912]

Nie kupuj w sklepie steama bo tam jest po prostu drogo. Tak jak pisałem musisz śledzić Muve. Sądzę że za dwa tygodnie może wcześniej zacznie się latobranie. Trwa zazwyczaj około tydzień - wersja gry oczywiście elektroniczna czyli płacisz, dostajesz kod, wklepujesz na steamie i gotowe.

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.

Aug 29, 2016 at 19:42
Gadu-Gadu: 46338727
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5211
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1913]

latobranie się zaczęło : https://muve.pl/latobranie
pomyślnych zakupów zyczę

_________________________________
http://zewabud.pl/

Aug 30, 2016 at 18:03

Print
Michalomatek
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Aug 17, 2016
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1914]

Nie dostałem od dłuższego czasu żadnej odpowiedzi, więc pytanko zadaję jeszcze raz.

Pobrałem kilka modów z myślą, że są to scenariusze. Uruchomiłem je, lecz zamiast na scenariusz (coś w stylu np. Wyścigu o Afrykę) nakierowywuje mi na nową mapę (zamiast np. Westeros albo Pacyfiku) i "tradycyjne cywilizacje". Nie wiem w jaki sposób uruchomić scenariusze z tych modów.

Oct 14, 2016 at 18:43

Print
Zerd
Status: Elite

Posts: 626
Registered: Dec 17, 2005
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1915]

Quote:
Michalomatek wrote:
Nie dostałem od dłuższego czasu żadnej odpowiedzi, więc pytanko zadaję jeszcze raz.

Pobrałem kilka modów z myślą, że są to scenariusze. Uruchomiłem je, lecz zamiast na scenariusz (coś w stylu np. Wyścigu o Afrykę) nakierowywuje mi na nową mapę (zamiast np. Westeros albo Pacyfiku) i "tradycyjne cywilizacje". Nie wiem w jaki sposób uruchomić scenariusze z tych modów.


Nie każdy mod zawiera scenariusz w sensie zadania na dołączonej mapce. Najczęściej są to np dodatkowe jednostki, surowce, nowe cywilizacje lub zmienione zasady gry. Co mod wnosi jest w jego opisie. W takich przypadkach mapa jest generowana w/g zasad tego moda ale nie będzie tam scenariusza typu: podbij 2 cywilizacje przed upływem 100 tur.
Oct 15, 2016 at 15:35

Print
Zbylek13
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Nov 30, 2016
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1916]

Siemka jestem tu nowy zanim zagram w multi chciałem raz przejsc gre w singlu. Mam problem czesto inne civilizacje same pytaja o przymierze wtedy nagle sie okazuje , ze inni moi wieloletni sojusznicy nazywaja nnie zdrajca. gram na 22 cywilizacje i polowa mnie potepila.
moje pytanie czy mozna jakos sprawdzic kogo lubia inne cywilizacje?
np. daje przymierze Francji i widzę, ze nie lubia Greków to wtedt wiem, żeby odrzucic grekow gdyby dali mi propozycje.

Z gory dzieki bo mam z tym spory problem.

ps-pisze z pracy z tel , sry za bledy.

Nov 30, 2016 at 09:56

Print
Darekko31
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Apr 09, 2017
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1917]

Witam wszystkich forumowiczów.

Z Cyvilizacją V jestem za pan brat. Był okres gdy grałem dużo, ale jak każda gra poszła w chwilową odstawkę. Od paru dni zacząłem sobie gierac na nowo z tym, że by sobie to urozmaicić wrzuciłem kilka modów m.in. mod dodający nowe jednostki morskie, powietrzne i lądowe. Pamiętam jak grałem jakiś czas temu, to na poziomie normalnym tj. Książę (chyba) i poziom rozgrywki jako tako był wyrównany. Teraz jak gram, początek nawet jest trudny lecz po wejściu w epokę średniowiecza wszystkich zostawiam daleko w tyle. Nie płaczę z tego powodu i to nie jest problem, problemem jest to, że one się praktycznie nie rozwijają i zachowują się jak debile.

Z tego co czytałem poziom "Normalny" nie daje nikomu żadnych premii więc powinno to być równe. Niestety w moim odczuciu tak nie jest. Podam przykład - Początkowa faza gry, Japonia mnie atakuje (mam 3 miasta, oni 2), robi mi niezły najazd, ja sie bronie lecz nie byłem zbytnio przygotowany na takową "inwazję" i było ciężko (-zadowolenie, -dochód) i nagle się wycofują, proponują traktat pokojowy i jedno ze swoich miast O.O. Przeszła kupa czasu a Ci dalej się bujają z jednym miastem.

Tak jest prawie ze wszystkimi nacjami. Albo są mega rozrośnięte (masa miast) i słabe technologicznie itd. albo mają po kilka i nieźle dają sobie jeśli chodzi o technologie. Ale co z tego jak by nie dopuścić ich do zbyt szybkiego rozwoju "przycinam im skrzydła" to Ci po tym już nic nie robią.


Jak grałem wcześniej, nie przypominam sobie takiej sytuacji.
Macie może jakieś mody lub coś podobnego by te och działania były bardziej realne? Bo taka gra to bez sensu. Nie chodzi mi o to, by mieli ogromne bonusy bo jeśli chodzi o technologię, kulturę itd wcale nie odstają ode mnie ale ich zachowania i działania są całkowicie surrealistyczne.

Apr 09, 2017 at 13:19

Print
Lukasina
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Nov 16, 2017
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1918]

Witam. Gram w Civ 5 Polska. Warunki zwyciestwa to dominacja. W okolo 2100 roku nazej ery zauwazylem ze zwieksza mi sie co ture koszt utrzymania jednostek. Po usunieciu zbednych juz robotnikow i obsadzeniu garnizonow uzyskalem sume dochodu okolo 600 szt zlota na ture. Jednak co ture zwieksza mi sie koszt utrzymania jednostek co 7 w tej chwili(wczesniej wynosil on 8 na ture, ale nie wiem co zrobilem). Czy ktos moze mi napisac dlaczego tak sie dzieje ? ;(

Nov 16, 2017 at 14:47

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1105
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1919]

Koszt utrzymania jednostek jest zależny od dwóch zmiennych:
-liczba jednostek
-tura gry
co za tym idzie czym później w grze tym będziesz płacił więcej za tą samą liczbę jednostek.
Warto także zauważyć że nie ważny jest typ jednostki do wyliczenia kosztu, czyli zwykły wojownik kosztuje Cię tyle samo co jednostka X-COM w danej turze gry.

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Nov 16, 2017 at 14:51
Gadu-Gadu: 4868586
Print
Lukasina
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Nov 16, 2017
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1920]

wielkie dzięki, pozdrawiam

Nov 16, 2017 at 14:56

Print
Lukasina
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Nov 16, 2017
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1921]

a jest moze gdzies jakis patch ktory wylacza ta opcje, ze od tury place wiecej za utrzymanie jednostek ?

Nov 17, 2017 at 20:37

Print
Elentin
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Jan 06, 2018
IP: Logged
Re: Masz pytanie odnośnie gry? Zadaj je TUTAJ [post #1922]

Witam wszystkich,

Zakupiłam ostatnio dodatek Bogowie i Królowie i nagle zniknęła mi opcja "stacjonuj" dla jednostek wojskowych. Mogę im jedynie kazać czuwać na polu miasta jak na każdym innym.
Nigdzie nie znalazłam informacji na ten temat i nie wiem czy to jakaś zmiana, czy trafił mi się bug.
Będę wdzięczna za pomoc.

Jan 08, 2018 at 21:08

Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 ... 35 36 37 38 [39]



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.