civ.org.pl forums > Civ5 - Ogólne > FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!)
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Civilization V > Ogólne
Poster
Message    
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1701]

U mnie pokazało powyżej minimum. Najsłabszym elementem okazał się procek: stareńki E4300 1.8 MHz ale i tak gram na dużych mapach z 12 civkami i wcale tak długo się nie czeka na turę

_________________________________
http://zewabud.pl/

Feb 09, 2014 at 16:53

Print
Jadh
Status: Conscript

Posts: 63
Registered: Nov 12, 2013
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1702]

Chciałbym złożyć minimalnymi kosztami kompa dla brata który namiętnie gra w Civkę ale jego lapek ledwo ją ciągnie. Czy ktoś z Was miał (ma) okazję grać w nią na procku i3 bez dodatkowej grafiki i czy gra pójdzie czymś takim w miarę płynnie - chociaż na średnich detalach na normalnej mapie? Myślę aby włożyć w to 4gb DDR3.

Feb 12, 2014 at 07:15

Print
kasztelan_mirmil
Status: Moderator

Posts: 5172
Registered: May 09, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1703]

Panowie na zainstalowałem grę na lapcoku. Grab bryka jak trzeba, odpala nowe mapy itd.
Problem się robi gdy chcę wczytać save, gra się wywala gdy z menu wybieram "wczytaj" jeszcze przed pokazaniem okna z wyborem save do wczytania, to samo na singlu jak i na multi.

Jakieś pomysły ?

Spójność plików w kółko mi coś dociąga, ale już mi się po szóstym razie znudziło.

_________________________________
Lektura do poduszki:
::: Dzieje Imperium Azuli :::
::: Dzieje Imperium QuartĂłw:::

Feb 14, 2014 at 19:28

Print
Huzar_PL
Status: Hero

Posts: 2447
Registered: Oct 13, 2010
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1704]

@Jadh zależy jaki konkretnie model i3 masz na myśli. Choć generalnie to mocne 2 rdzenie więc Civka będzie chodzić całkiem fajnie, w testach wypadają przyzwoicie nawet te najtańsze także do Civ można je polecić.

@kasztelanie wywala bez żadnego komunikatu o błędzie?

_________________________________
Sapere aude!

Feb 15, 2014 at 16:27

Print
kasztelan_mirmil
Status: Moderator

Posts: 5172
Registered: May 09, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1705]

Wywala z runtime, ale bez numerków.

Znalazłem połowiczne rozwiązanie:
Prawdopodobnie wszystkiemu winien jest "nasz kochany" steam, który mimo ze ma wyłączone używanie z chmury to jednak jest mądrzejszy i koniecznie chce z niej skorzystać, ale z jakichś względów nie umie i wywala grę.
Po przestawieniu steama w offline gra już bez wywrotki wchodzi w okno wczytywania save i bez problemu je wczytuje.

_________________________________
Lektura do poduszki:
::: Dzieje Imperium Azuli :::
::: Dzieje Imperium QuartĂłw:::

Feb 16, 2014 at 16:44

Print
spidermen
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Mar 11, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1706]

Cześć! Mam problem z Civ5 Bnw. Wszystko było dobrze do ~204 tury, gdzie nagle tura przeciwników komputerowych zaczęła trwać od 7 do 10 minut!! Wygląda to tak, ze po skończeniu ostatniej tury graczy komputerowych (Barbarzyńców) gra długo myśli. wszystko wygląda tak jakby zaczęła się moja tura. Można przesuwać mapę ale nie działa żaden przycisk kursora i nic nie można nacisnąć ( to nie wina myszki) i po około 5 minutach gra dochodzi do siebie. Czy ktoś mógłby sprawdzić moje savy czy ktoś będzie miał podobny problem czy wina leży po mojej stronie

Moje ustawienia Gry:
- Mapa : Kontynenty
- Liczba Graczy : 19 (+JA) + 36 państw-miast

Ustawienia Grafiki w Civ:
- Rozdzielczość : Full HD
- Wszystko suwaki ustawione na "Średnie"

Moja konfiguracja sprzętowa:
- 6gb Ram
- i5 2x2,53
- Ati Radeon HD 5650
- Windows 7 HP
- Najnowsze możliwe sterowniki i inne duperele

Dodam, że z grą nigdy nie było żadnych problemów. Teraz zwariowała, jeśli nie pomożecie to ja zwariuje. Nie róbcie tego dla mnie.. Zróbcie dla Imperium

Link Do Save'u: (2,69 MB)
http://www.sendspace.pl/file/75beee9da24dff94bc4104f

Mar 11, 2014 at 21:41

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1707]

Ze specyfikacji to grafa nie domaga. Spróbuj użyć tego moda: http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=21608

Myślę że procesor także może dostawać zadyszki choć zły nie jest. Grasz zawsze na tyle przeciwników, miast - państw? Chyba czeka cię przesiadka na mniejsze mapy z mniejszą ilością civek.

[Edited by Degan on Mar 11, 2014 at 22:24]

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.

Mar 11, 2014 at 22:20
Gadu-Gadu: 46338727
Print
spidermen
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Mar 11, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1708]

Nie dało to za dużo ;P ale Dzięki za pomysł. Przeważnie grałem na 12 graczy + 36 M-P na maks mapie i nie było żadnego problemu na tym samym sprzęcie. W dokładnie tą wersje, z tej samej płyty. Więc nie wiem czym to może być spowodowane..

Mar 12, 2014 at 18:34

Print
mirco
Status: Regular

Posts: 81
Registered: Jun 14, 2013
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1709]

może warto przeczyścić komp sprężonym powietrzem. kurz robi swoje, remont mieszkania też ;-)

Mar 13, 2014 at 18:25

Print
bolo99
Status: Veteran

Posts: 387
Registered: Jul 03, 2012
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1710]

Yup, lapek wymaga czyszczenia
U mnie ta tura trwała ok. 1m 45s. Od kliknięcia "następna tura" do pojawienia się kolejnego "następna tura". Dla pewności puściłem następną, wynik podobny. Około bo zatrzymywałem stoper żeby odpowiedzieć innym civkom (chyba 5 miało jakiś interes).
1440*900 (taki mam ekran), wszystkie opcje na "wysoka", 2*AA, VSync OFF, reszta ON
procek, grafika i system jak twoje, 8GB RAM, laptop 3,5 letni

grafika pewnie niewiele ma z tym wspólnego, dla potwierdzenia spróbuj na natywnym ekranie a nie zewnętrznym

masz włączone aktualizacje na steamie? ta wersja z płyty ma się nijak do aktualnej

[Edited by bolo99 on Mar 14, 2014 at 07:36]

Mar 14, 2014 at 07:26

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1711]

Wczoraj zauważyłem taki napis na obrazkach przywódców



ale mimo to scenki są prawidłowe WTF

[Edited by ramzes46 on Mar 19, 2014 at 05:20]

_________________________________
http://zewabud.pl/

Mar 19, 2014 at 05:18

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1712]

Wróciło do normy

_________________________________
http://zewabud.pl/

Mar 20, 2014 at 15:59

Print
ghostern
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Apr 11, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1713]

Cześć wszystkim, od 400 z okładem godzin grałem sobie spokojnie w Civ bez dodatków. Skuszony kupiłem sobie pełen pakiet i zaczęło się powoli dupić. Najpierw gra zrobiła się kompletnie niegrywalna (biało czerwona nie znikająca szachownica między polami, na ekranie miasta, przywódców, wszędzie) potem było jeszcze gorzej.
Grafikę w grze mam ustawioną na minimum, spójność gry sprawdzam niemalże co włączenie.

Mój komputer to:
Win XP
GeForce 250 GTS
Athlon II x4 640
2 GB RAM

błąd który mam aktualnie i przez który gra jest niemożliwa to:
AppName: civilizationv.exe AppVer: 1.0.3.144 ModName: civilizationv.exe
ModVer: 1.0.3.144 Offset: 00085658

Proszę o pomoc i z góry dzięki wielkie.

Apr 15, 2014 at 13:53

Print
Fred
Status: Elite

Posts: 575
Registered: Oct 04, 2013
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1714]

A tak w ogóle. Jak się sprawdza spójność gry?

Apr 15, 2014 at 14:13

Print
Cholernik
Status: Hero

Posts: 2272
Registered: Jul 25, 2010
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1715]

Steam->Bibiloteka->dana gra->Właściwości->pliki lokalne->sprawdź spójność

Apr 15, 2014 at 14:18

Print
ghostern
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Apr 11, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1716]

Pozwolę sobie nadmienić, że ściągnąłem nowe sterowniki do karty graficznej i nie wiem czy właśnie z tym nie jest problem, ponieważ w trakcie instalacji za każdym razem wyskakiwała mi informacja, że nie może być uzyskany certyfikat Windows, czy mam szukać starszych sterowników czy to nie w tym jest problem?

Apr 15, 2014 at 14:29

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1717]

Quote:
ghostern wrote:

Mój komputer to:
Win XP
GeForce 250 GTS
Athlon II x4 640
2 GB RAM


Panie kochany za mało ramu posiadasz. Z rozszerzeniami do Civilization V to minimum 4 GB. Nie jesteś pierwszy z tym problemem.

Karta da radę - sam mam niewiele lepszą.

[Edited by Degan on Apr 15, 2014 at 15:05]

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.
Apr 15, 2014 at 15:04
Gadu-Gadu: 46338727
Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1718]

Poszperaj TU: http://pcgamingwiki.com/wiki/Civilization_V
i zainstaluj to: http://www.razerzone.com/gamebooster Polecam

[Edited by ramzes46 on Apr 15, 2014 at 17:40]

_________________________________
http://zewabud.pl/

Apr 15, 2014 at 17:39

Print
wiko
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Apr 17, 2014
IP: Logged
CIVka V nie odpala sie [post #1719]

Witam,

Jeśli tworze kolejny taki sam temat, przepraszam. Sam mam fora, proszę o przekierowanie mnie do odpowiedniego tematu.

Problem wygląda tak. Zrobiłem format, zainstalowałem stery itp. ściągnąłem steama i zainstalowałem (poprawnie) następnie ściągnąłem CVKę V i zainstalowałem. Oprócz gry, doinstalowałem wszystko co niby potrzebował. Zresetowałem kompa, odpalam steam i CVK, wybieram Dicx 9 i.... nic.

w logach mam:

CODE:
[2014-04-17 21:00:20] [AppID 8930] Loaded schema from disk. [2014-04-17 21:00:20] [AppID 8930] Loading stats from disk... [2014-04-17 21:00:20] [AppID 8930] Loading stats from disk...success [2014-04-17 21:00:20] [AppID 8930] CAPIJobRequestUserStats - no stats data in server response, we must be up to date [2014-04-17 21:00:49] [AppID 8930] CAPIJobStoreUserStats::BInit() - no upload needed [2014-04-17 21:05:45] [AppID 8930] CAPIJobRequestUserStats - no stats data in server response, we must be up to date [2014-04-17 21:06:11] [AppID 8930] CAPIJobStoreUserStats::BInit() - no upload needed
Apr 17, 2014 at 20:13

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1720]

Czy masz wersję oryginal (box, steam) czy warez ?

_________________________________
http://zewabud.pl/

Apr 18, 2014 at 06:49

Print
wiko
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Apr 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1721]

Oryginalna... Klucz kupiłem w postaci prezentu, aktywowałem na steamie. Wszystko działało bez problemu aż do reinstalacji. Grę pobrałem ze steama.

Apr 18, 2014 at 17:06

Print
wiko
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Apr 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1722]

Dobra, problem polegał na tym że ta gra potrzebuje DirectX 9c. Nie mogłem jej zainstalować bo kaspersky mnie blokował. Jak instalowałem o wywalało: "Bład wewnętrzny programu.....". Jak go wyłączyłem instalacja przebiegła poprawnie, reset kompa i działaczy

Apr 18, 2014 at 19:47

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1723]

DX 9c czyli masz XPeka lub starą kartę graficzną. Zmień na coś co obsługuje DX 11 i zobaczysz różnicę w grafice. Warto

_________________________________
http://zewabud.pl/

Apr 19, 2014 at 10:24

Print
wiko
Status: Novice

Posts: 4
Registered: Apr 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1724]

Ja mam lapka z Geforce GT520M i Win 7 Professional N (wersja student), problem polega na tym, że Dx11 ma jakieś bugi... jak przysuwam mapę to tekstury się p****zielą i muszą się odświeżyć. Jak to naprawić? Dx9 - ten problem jest tylko jak Civkę schowam do paska a później znowu ją otworzę. Taki efekt wczytywania tekstur jest raz a jak wczyta to można normalnie grać.

Apr 20, 2014 at 11:19

Print
michatek78
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Apr 21, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1725]

Hello
Kupiłem wersję pełne wydanie!!
Ściągnęła się giera ze steama ale nie chce się w ogóle odpalić. Sprzęt jest 6 rdzedniowy procek na Win 7 i karta graficzna 2 GB Ram. Wyskakuje synchronizacja na koncie steam i nic się nie dzieje. Co mam zrobić aby to odpalić. POMOCY!!!

Apr 21, 2014 at 08:29

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1726]

Spróbuj reinstalacji Steama

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.

Apr 21, 2014 at 08:46
Gadu-Gadu: 46338727
Print
MaPS
Status: Regular

Posts: 137
Registered: Mar 02, 2011
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1727]

Dziwne pytanie, jak zrobć screen shota z gry?
Prt Scr z żadną kombinacją klawiszy nie działa. Wkleja się czarny ekran...

Pozdr.

Apr 26, 2014 at 20:19

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1728]

Quote:
MaPS wrote:
Dziwne pytanie, jak zrobć screen shota z gry?
Prt Scr z żadną kombinacją klawiszy nie działa. Wkleja się czarny ekran...


F12

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.
Apr 26, 2014 at 20:34
Gadu-Gadu: 46338727
Print
MaPS
Status: Regular

Posts: 137
Registered: Mar 02, 2011
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1729]

Dzięki, a jak to wkleić pod postem, nie jako załącznik?

Apr 28, 2014 at 13:01

Print
kasztelan_mirmil
Status: Moderator

Posts: 5172
Registered: May 09, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1730]

Dodajesz załącznik i zapisujesz posta
następnie kopiujesz link do załącznika i edytując posta wstawiasz obrazek używając tego linka.

_________________________________
Lektura do poduszki:
::: Dzieje Imperium Azuli :::
::: Dzieje Imperium QuartĂłw:::

Apr 28, 2014 at 13:28

Print
MaPS
Status: Regular

Posts: 137
Registered: Mar 02, 2011
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1731]

Dzięki, skomplikowana trochę ta metoda, przyznam...

[Edited by MaPS on Apr 28, 2014 at 13:50]

Apr 28, 2014 at 13:49

Print
Seti
Status: Elite

Posts: 1109
Registered: Jul 28, 2009
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1732]

@MaPS Jak mam więcej printscreenów do zazwyczaj uploaduje wszystko na photobucket.com. Dosyć szybko można przeskalować screeny itp.

Można w sumie też bezpośrednio ze steama podlinkować tylko zazwyczaj strona się rozjeżdża przez zbyt duże obrazki.

_________________________________
http://steamcommunity.com/id/seti777/

Apr 28, 2014 at 14:16
Gadu-Gadu: 4868586
Print
MaPS
Status: Regular

Posts: 137
Registered: Mar 02, 2011
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1733]

Dzięki,

znalazłem print screeny
Są w katalogu: \Sid Meier's Civilization 5\ScreenShots\
jako Civ5Screen*.tga

Apr 28, 2014 at 14:43

Print
Bosman81
Status: Novice

Posts: 2
Registered: May 03, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1734]

Witam,

Komputer: AMD Phenom 8450 2.11 Ghz Triple Core
3GB ramu
GeForce 9500 1Gb ramu

System Windows XP SP 3

Civilization 5 Game of The Year Edition kupiona wczoraj z Biedronki łączę się przez Steam.

Gra wywala sie zawsze podczas tworzenia gry po około 10 sekund tworzenia świata. Wszystkie sterowniki aktualne.

Ktoś coś mądrego jest w stanie podpowiedzieć?

pozdrawiam

Edyta:
Błąd, który się pojawia:
AppName: civilizationv.exe AppVer: 1.0.3.144 ModName: civilizationv.exe
ModVer: 1.0.3.144 Offset: 00153fc6

[Edited by Bosman81 on May 03, 2014 at 18:47]

May 03, 2014 at 18:41

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1735]

Witaj

Pytanie numer 1 - retoryczne mam nadzieje . Czy odpalasz grę na Dx9?

Pytanie numer 2 - Na jakim rozmiarze map próbowałaś zagrać?

Obawiam się że posiadasz za słaby sprzęt - Civilization V to jednak dość wymagająca gra. No i ten archaiczny już windows brrr....

PS: Ewentualnie zainstaluj program GameBooster.

[Edited by Degan on May 03, 2014 at 19:14]

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.

May 03, 2014 at 19:11
Gadu-Gadu: 46338727
Print
Bosman81
Status: Novice

Posts: 2
Registered: May 03, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1736]

Hej,

Ad 1 odpalam na Dx9
Ad 2 próbowałem na dużych oraz zwykłych (zaraz odpalę na małej)

Hmm może faktycznie to wina windowsa. Spróbuję GameBoostera.

Dam znać.


Nie działa z GameBoosterem. Na małych mapach też nie działa.
Zostaje do przeinstalowania Windows.

[Edited by Bosman81 on May 04, 2014 at 06:58]

May 03, 2014 at 19:20

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1737]

Zanim zaczniesz reinstalke systemu sprawdź czystość tak...zacznij od odkurzania, sprawdź jaki masz zasilacz (może zabraknąć prądu )

_________________________________
http://zewabud.pl/

May 04, 2014 at 08:59

Print
loko
Status: Novice

Posts: 8
Registered: May 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1738]

Witam
Mam problem bardzo podobny do opisywanych tu i na innych forach ale nie znalazłem rozwiązania nigdzie. Mianowicie zakupiłem cywilizacje 5 z 2 dodatkami na steam i po instalacji oraz aktualizacjach gry jak i sterowników gra zacina sie/wiesza podczas wczytywania całkiem na początku, zaraz po logach producentów. Jest obraz z podpisem wczytywania i dźwięk i gra wisi po czym trzeba wyłączyć ctr alt delete.
Macie jakieś pomysły ?

May 17, 2014 at 13:58

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1739]

Witaj

Wejdź w właściwości pliku gry i ustaw uruchamianie zgodne z windows XP serwis pack 3.

Powinno pomóc

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.

May 17, 2014 at 14:07
Gadu-Gadu: 46338727
Print
loko
Status: Novice

Posts: 8
Registered: May 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1740]

Spróbowałem tak ja poradziłeś niestety nie pomogło włączyłem również z trybem admina ale i tu lipa. Spróbowałem tez z serwis pack 2 też nie działa

May 17, 2014 at 14:27

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1741]

Czy nazwa Twojego konta zawiera polskie znaki? np. Łukasz

[Edited by ramzes46 on May 17, 2014 at 14:49]

_________________________________
http://zewabud.pl/

May 17, 2014 at 14:48

Print
loko
Status: Novice

Posts: 8
Registered: May 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1742]

Tak zawiera nawet 2 . Mam mienić na inne? A co z reszta zapisanych gier i tym podobnych rzeczy w "moich dokumentach" niektóre gry mogą w tym momencie robić problemy.
Da się to przeskoczyć?

May 17, 2014 at 14:54

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1743]

Bo te znaki to problem M$ i dlatego nie należy ich stosować w nazwie konta. Zrób nowe konto i graj na nim a sejwy skopiuj. Powinno pomóc.

[Edited by ramzes46 on May 17, 2014 at 14:59]

_________________________________
http://zewabud.pl/

May 17, 2014 at 14:58

Print
loko
Status: Novice

Posts: 8
Registered: May 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1744]

Sprawdzę i dam znać. A sama zmiana nazwy konta nie pomoże?

PS. Zmiana na nowe konto nic nie dała gra dalej wisi w tym samym momencie.
Jeśli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł. Aha mam zainstalowane te 2 dodatki "nowy świat" oraz "bogowie i królowie" .

[Edited by loko on May 17, 2014 at 16:25]

May 17, 2014 at 15:22

Print
ramzes46
Status: Administrator

Posts: 5213
Registered: Oct 17, 2006
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1745]

Zmiana nazwy istniejącego konta nie pomoże a wręcz zaszkodzi. Każde konto ma swoje ID i po takiej operacji można je zablokować.
Przeinstaluj grę na nowym koncie ( administracyjnym) może pomoże.

_________________________________
http://zewabud.pl/

May 18, 2014 at 06:15

Print
loko
Status: Novice

Posts: 8
Registered: May 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1746]

Przeinstalowałem gre na nowy koncie niestety lipa. Sprawdzałem z ustawianiami serwis packa xp 3 ale tez nic z tego. Nie da się jakoś wyłączyć dodatków tak aby gra odpaliła na samej podstawce ?

May 18, 2014 at 23:10

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1747]

A może przeinstaluj DirectX i VCredist z folderów gry.

Mógłbyś podać też na jakiej maszynce grasz.

[Edited by Degan on May 19, 2014 at 07:50]

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.

May 19, 2014 at 07:43
Gadu-Gadu: 46338727
Print
loko
Status: Novice

Posts: 8
Registered: May 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1748]

Przeinstaluje jak wrócę z uczelni a tymczasem moje dane osobowe
Laptop lenovo Y580
system win7 64bity ultimate, procek intel i5-3230M 2,6 GHz, 8gb ramu, grafa nvida gtx660m

May 19, 2014 at 08:34

Print
Degan
Status: Elite

Posts: 595
Registered: Jun 24, 2012
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1749]

A może warto lapka przeczyścić .

_________________________________
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie.

May 19, 2014 at 09:34
Gadu-Gadu: 46338727
Print
loko
Status: Novice

Posts: 8
Registered: May 17, 2014
IP: Logged
Re: FAQ - do sprawy technicznych (Masz problemy z grą lub z usługą STEAM? Zapraszamy!) [post #1750]

Poczyściłem cclenerem rejestry i resztę. Po przeinstalowaniu DirectX i VCredist uruchamia sie luncher gry wybieram opcje do uruchomienia i dalej to samo.

[Edited by loko on May 19, 2014 at 12:51]

May 19, 2014 at 12:49

Print
^ Początek strony ^
Pages: 1 ... 31 32 33 34 [35] 36 37 38



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.