civ.org.pl forums > Space 4X - Projekt gry - Strategia Kosmiczna 4x > Magazynowanie surowców
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Strategie Kosmiczne 4X > Projekt gry - Strategia Kosmiczna 4x
Poster
Message    
PAwleus
Status: Hero

Posts: 2299
Registered: Mar 24, 2009
IP: Logged
Magazynowanie surowców [post #1]

Wydaje mi się że znacznie lepszym rozwiązaniem jest aby nie było sztywnych limitów magazynowania surowców (nawet w ogóle żeby nie było limitów magazynowania). Jeśli już koniecznie chcesz aby jakieś limity były to proponowałbym propozycję drugą (z Koncepcji) zmodyfikowaną:

1. Powyżej limitu dalej można gromadzić surowce, ale kosztuje to coraz więcej Kredytów
2. Surowce można zdobyć także przez zdobycie kolonii (ilość jest losowa, ale bardzo zależy od tego jakim odsetkiem uprzemysłowienia i populacji przegranego imperium dysponuje dana kolonia bezpośrednio po zdobyciu jej). Jeszcze lepiej gdyby już w momencie zablokowania kolonii ( lub systemu o ile blokuje się system nie kolonię) taka losowa ilość była odejmowana z magazynu imperialnego i tworzyła tymczasowy magazyn kolonii (systemu).

"Classifying workers as dispensable resources can greatly enlarge potential performance." - Ikthu, Klackon hive Queen

Nov 11, 2010 at 16:32

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #2]

To byłoby najlepsze rozwiniecie tego najprostszego systemu i jak dla mnie może być.

Nov 11, 2010 at 23:21

Print
Kex
Status: Elite

Posts: 760
Registered: Aug 19, 2010
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #3]

Przyznam,że rozwiązanie sposobu magazynowania w SE totalnie do gustu mi nie przypadło. Tak więc tu popieram zdanie PAwleusa. Choć pewnie niepotrzebnie,bowiem zostało to zaakceptowane.

Nov 21, 2010 at 12:44

Print
PAwleus
Status: Hero

Posts: 2299
Registered: Mar 24, 2009
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #4]

Na szczęście w SE5 można to zmienić przez modding.

Nov 22, 2010 at 22:44

Print
pzpgatron
Status: Settler

Posts: 32
Registered: Oct 28, 2010
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #5]

czy ten temat jest dostępny dla nowicjuszy?

Przepraszam, że się wtrącę, ale można by budować na planetach magazyny surowców, a ogólna kondycja gospodarki będzie zależała od kondycji gospodarki na każdej planecie.

Feb 06, 2011 at 17:39

Print
Kex
Status: Elite

Posts: 760
Registered: Aug 19, 2010
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #6]

Temat jak najbardziej jest dostępny dla każdego. W końcu celem jest stworzenie gry,która spodoba się graczom,więc opinie jak najbardziej są mile widziane.
Tylko że ... magazyny surowców na planetach to rozwiązanie,które jest już w SE,więc czym różni się Twój pomysł?

Feb 06, 2011 at 18:17

Print
pzpgatron
Status: Settler

Posts: 32
Registered: Oct 28, 2010
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #7]

No cóż, można by to połączyć z pomysłem PAwleusa- surowce byłyby magazynowane dalej, ale kosztowałoby to więcej Kredytów, no i może wpływałoby to ujemnie na zadowolenie. Ew. generowałoby zanieczyszczenia. Nie wiem, czy wnoszę coś nowego.

No dobra, nie doczytałem koncepcji kiedy to pisałem... Za to przepraszam wylewnie ale potem doczytałem i to z możliwością dalszzego magazynowania surowców jest na serio.

[Edited by pzpgatron on Feb 11, 2011 at 19:35]

Feb 06, 2011 at 19:00

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #8]

Witam pzpgatron. Temat jest dostępny dla każdego i dopóki nie ustalimy konkretów projekt jest czysto teoretyczny.

Co do Twojego pomysłu to kłoci się on z pierwszym postem w tym wątku. Zwróć uwagę na pierwszy punkt w tym poście i zauważ ze można magazynować surowce powyżej limitu ale trzeba za to płacić.

Pomysł z magazynami jest zbliżony do pierwszej propozycji magazynowania z koncepcji.

Feb 12, 2011 at 09:54

Print
pzpgatron
Status: Settler

Posts: 32
Registered: Oct 28, 2010
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #9]

Otóż nie kłóci. Pomysł z budowaniem magazynów opiera się na zasadzie:
x limitu magazynowania + dobudowanie magazynu z limitem y = x + y limitu.
Skoro limit budynków obowiązuje(chyba że nie) także dla magazynów nie można budować w nieskończoność . A to ustala maksymalny limit. Mój pomysł zakłąda, że można ten limit sztucznie i jednorazowo zwiększyć ale kosztowałoby to x Kredytów za 1 punkt jeżeli ta opcja jest włączona. Wtedy ustawia się "sztuczny limit" i kiedy pojemność magazynów się wyczerpie, można dalej gromadzić wyprodukowane surowce. Kiedy, np. ferma wyprodukuje y surowców organicznych(w założeniu że 1 JO = 1 punkt limitu) koszt powiększenia standardowego limitu będzie wynosić x pomnożone przez y. W praktyce:
kolonia produkuje 50 JO i 10 JM na turę. Powierzchnia magazynowania wynosi z(nieważne, ile). Wykorzystała cały dostępny teren pod zabudowę, więc nie może budować więcej magazynów. Magazyny już zbudowane są zapełnione po brzegi. Włączamy opcję "sztucznego limitu" i ustawiamy sztuczny limit na ileśtam. Powiedzmy, że zwiększenie limitu kosztuje 5 kredytów na 1 punkt powierzchni magazynowanej. Klikamy na magiczny guzik i mija jedna tura. Na planecie jest teraz 60 surowców więcej. Czyli mnożymy: 60 razy 5 równa się... 300 Kredytów mniej w kasie . Gracz patrzy na pasek zadowolenia: obniżył się . Patrzy na poziom zanieczyszczeń: podwyższył się . I teraz dylemat: co turę płacić i płacić i płacić za dodatkową powierzcznię, która, powiedzmy, staje się coraz droższa, podwyższanie zadowolenia kolonistów i usuwanie zanieczyszczeń będąc ciągle bogatszym i bogatszym w surowce czy zrezygnować? Jeżeli gracz ma mnóstwo kredytów i nie narzeka gdy co tura traci ich naprawdę dużo bo więcej zarabia może sobie na to pozwolić . Tak samo jak w przypadku badań ustawianie większego "sztucznego limitu" zacznie tracić sens. Ta opcja otwiera kilka nowych możliwości.

[Edited by pzpgatron on Feb 14, 2011 at 19:29]

Feb 14, 2011 at 19:26

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #10]

Rozumiem ale nie prościej gdy ustalimy ze limit jest cały na imperium i powiększa się wraz z ilością koloni. Jeżeli chcemy mieć surowców ponad limit to musimy za to płacić w kredytach. Nie trzeba wtedy nić budować ani włączać a system nie staję się przez to bardzie zubożały.
Jednak mimo ze nie ma magazynów to:

Quote:
PAwleus wrote:
2. Surowce można zdobyć także przez zdobycie kolonii (ilość jest losowa, ale bardzo zależy od tego jakim odsetkiem uprzemysłowienia i populacji przegranego imperium dysponuje dana kolonia bezpośrednio po zdobyciu jej). Jeszcze lepiej gdyby już w momencie zablokowania kolonii ( lub systemu o ile blokuje się system nie kolonię) taka losowa ilość była odejmowana z magazynu imperialnego i tworzyła tymczasowy magazyn kolonii (systemu).


Osobna sprawa to zanieczyszczenia, czy nie lepiej gdyby zanieczyszczenie ( i przez to to zmniejszenie zadowolenia populacji) było generowane przez jednostki przemysłowe?
Feb 15, 2011 at 08:29

Print
pzpgatron
Status: Settler

Posts: 32
Registered: Oct 28, 2010
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #11]

Taka opcja rzeczywiście jest lepsza, bo nie trzeba będzie skakać po kilkuset koloniach co turę. Bardzo dobry pomysł. Tylko jak chce się mieć surowców ponad limit opiera się on na zasadzie jednorazowego zwiększania jak to zapropponowałem(płacisz za więcej limitu, zapełnia się surowcami, tracisz surowce i znowu musisz płacić), czy po dokupieniu dodatkowego limitu można z niego na stałe korzystać?

Feb 15, 2011 at 13:32

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #12]

Nie płacisz za zwiększanie limitu, tylko płacisz za utrzymanie surowców ponad limit. Jak zabraknie Ci kredytów to nadwyżka przepada.

Osoby, które nie chce ponosić kosztów nadwyżek włączają w panelu imperium opcje blokująca przekraczanie limitu.

Feb 15, 2011 at 14:54

Print
PAwleus
Status: Hero

Posts: 2299
Registered: Mar 24, 2009
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #13]

Quote:
pzpgatron wrote:
Taka opcja rzeczywiście jest lepsza, bo nie trzeba będzie skakać po kilkuset koloniach co turę. Bardzo dobry pomysł.


Jeśli chodzi o likwidację zbędnego mikrozarządzania to jestem KRZYŻOWCEM!!!
Feb 15, 2011 at 16:01

Print
pzpgatron
Status: Settler

Posts: 32
Registered: Oct 28, 2010
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #14]

No, skoro moja teoria upadła to nie będę się upierał przy swoim . Chciałbym tylko wiedzieć czy

Quote:
cytuję Mertherna:
Nie płacisz za zwiększanie limitu, tylko płacisz za utrzymanie surowców ponad limit. Jak zabraknie Ci kredytów to nadwyżka przepada.

powoduje, że co turę trzeba płacić za nadwyżki, o to chodzi?
Feb 15, 2011 at 20:10

Print
Merthen
Status: Moderator

Posts: 5146
Registered: Aug 25, 2008
IP: Logged
Re: Magazynowanie surowców [post #15]

tak

Feb 16, 2011 at 08:00

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.